Dodaj do ulubionych

Problem z odpalaniem !

29.04.05, 17:58
Witam wszystkich zainteresowanych i właśnie do was kieruję moją prośbe a
zarazem pytanie: otóż chodzi o to że mam problem z odpalaniem mojej skody
octavi 2001r 1.9 TDI 110 KM ( tylko gdy jest ciepły silnik ). Jeśli jest
zimny odpala na dotyk , jeśli ma ok 60 stopni to odpala ale już z lekkim
problemem zaś największy problem jest gdy silnik osiągnie 90 stopni i to za
każdym razem odpala dopiero po ok 5-6 sekundach kręcenia. Nadmienię że byłem
już na kontroli komputerem ( serwisowym ) i żadnych błędów nie wykazał.
Mechanik poinformował mnie tylko że w trakcie kręcenia samochód przez te ok.
5 sekund nie dostaje wystarczającej dawki paliwa aby móc się odpalić ( zbyt
mała dawka rozruchowa ) tz. na komputerze dawka podczas kręcenia skakała od 3
do 8 a dopiero gdy dawka zwiększyła się do 20 samochód odpalił. Mechanik
ustawił mi kąt wtrysku myśląc że to coś pomoże , ale niestety się mylił tak
więc to nie zapłon. Moje spostrzeżenie jest takie że przy 90 stopniach za
każdym razem silnik odpala po takim samym czasie kręcenia, może to poprostu
jakiś czujnik daje opóżniony sygnał ???? sam juz niewiem co robić. Jeśli nie
możecie mi pomóc to proszę o adresy dobrych mechaników w okolicy Olsztyna.
Obserwuj wątek
    • Gość: kempes Re: Problem z odpalaniem ! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 30.04.05, 15:04
      mam ten sam problem co opisujesz ; też w skodzie octavi 1,9 TDi 110 KM ;
      samochód odpala w ten sam sposób ; CO TO MOŻE BYĆ !!!
      • jezyna61 Re: Problem z odpalaniem ! 01.05.05, 08:14
        To zależy którego mechanika się spytam i tak np. 1 powiedział że musiałem
        jeździć na kiepskim paliwie i zrobił się syf w pompie paliwowej, 2 powiedział
        że leją wtryski , 3 zaś napomknął jedynie że może za słaby akumulator ( ten to
        mnie normalnie osłabił ) tak więc sam widzisz że o dobrych mechaników w naszym
        kraju jest strasznie ciężko. Dlatego sam niewiem co robić czy zaryzykować i
        wymienić pompe ( podobno wystarczy jakiś tłoczek w pompie czy coś takiego ) czy
        też jechać do serwisu i niech się oni martwią ( choć po moich doświadczeniach z
        serwisem Skody to wątpie czy usuną usterke zanim nie wymienią połowy samochodu .
        • jezyna61 Mój błąd ! 04.05.05, 21:29
          Aż wstyd się przyznać że zlekceważyłem jednego z mechaników choć i tak wydaje
          mi się że on poprostu strzelał, ale najważniejsze że mój problem został
          rozwiązany.
      • jezyna61 Znam już odpowiedź !!!!!!!!!!! 04.05.05, 21:26
        Witam wszystkich zainteresowanych. Mam nadzieje że mój rozwiązany problem
        pomoże też innym. W moim przypadku była to błachostka aż dziwne że żaden z
        mechaników do tego nie doszedł. Nadmienie tylko że już prawie zgodziłem się na
        wymiane pompy i wielu innych rzeczy. AHA samochód naprawiłem dzięki uprzejmości
        pana z serwisu Skody z Grudziądza dodam jeszcze że była to porada telefoniczna
        i całkiem bezpłatna. UWAGA - moim wielkim i zarazem małym problemem okazał się
        słaby akumulator tzn. miał za mały prąd rozruchowy ( nieźle co ?? ) 5
        mechaników głowiło się co to może być a rozwiązaniem był zwykły akumulator. I
        niech nikogo nie zwiedzie informacja że gdyby był słaby akumulator to zimny
        silnik by nie palił a ciepły palił bo to nieprawda. Z informacji pana
        serwisanta wynika że ciepły silnik potrzebuje mniejszej dawki rozruchowej
        paliwa , ale za to większą dawke prądu. NAPRAWDE uwieżcie mi że mój problem
        zniknął teraz pali na dotyk i zimny i ciepły. Mogę spokojnie parkować pod
        sklepem i bez wstydu odpalać i nie czekać kiedy silnik ostygnie. Do silnika 1.9
        TDI według zaleceń serwisana wstawiłem akumulator 72Ah i o prądzie rozruchowym
        640 A [EN].
    • Gość: egon Re: Problem z odpalaniem ! IP: *.leon.com.pl 02.05.05, 14:33
      Mam to samo( Octavia 1,9TDI 90KM -rocznik 1999). Najlepiej odpala w zimie na
      mrozie po 3-5 krotnym podgrzaniu świec. Jednak nie robię z tego problemu choć
      przyznam że to czasem jest denerwujące.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka