Dodaj do ulubionych

100 tys. PLN - co kupić?

31.05.05, 14:00
Witam!
Potrzebuję rady doświadczonych kierowców. Chcę przeznaczyć na zakup samochodu
powyższą kwotę. Dodam, że wchodzi w grę tylko i wyłącznie auto nowe.
Potrzebne mi głownie do jazdy po mieście, choć 30% przebiegu robię w trasie
(dwa razy do roku wyjazd na narty + od czasu do czasu trasa Trójmiasto -
Warszawa)). Nie musi mieć dużego bagażnika ani mocnego silnika (myślę, że 120-
130km wystarczy). Główne wymaganie - bezawaryjność. Czyżby więc Toyota
Avensis? A może opinie o bezawaryjności Toyoty są przesadzone? Diesel czy
benzyna? Panowie, pomóżcie kobiecie.

Oczekuję merytorycznych odpowiedzi; dziękuję i pozdrawiam znawców.
Obserwuj wątek
    • wiewor Plecam bolon 31.05.05, 14:06
      Cena zakupu każdego balonu zależy głównie od jego pojemności oraz wyposażenia. W przypadku sprzętu firmy XXXXXXX podstawową wersję balonu przeznaczonego do lotów reklamowych i sportowych można nabyć w cenie już od 19.500 USD netto.

W standardzie każdej, nawet najtańszej opcji znajdują się takie elementy jak:
      Kompletny i wykończony skórą kosz z zamykanymi schowkami,
      Kompletna powłoka z kevlarowymi linkami nośnymi i redukującą szkodliwe naprężenia konstrukcją "Flex-Net", wykonana w dowolnie wybranym przez zamawiającego układzie kolorystycznym,
      Niezawodny dwuobwodowy palnik "Mirage" z funkcją cichego płomienia,
      Dwie kompletne aluminiowe butle na gaz wyposażone w antyelektrostatyczne osłony oraz miękkie pokrowce,
      Zestaw lotniczych przyrządów pokładowych,
      Radiostacja lotnicza
      Wentylator do napełniania balonu z silnikiem Honda.

Wymienione wyposażenie pozwala na zgodną z przepisami i bezpieczną eksploatację balonu oraz stanowi podstawę do jego legalnej rejestracji.

Przy tak niskim kursie $ mysle ze to niezla cena. Za reszte mozna dokupic motolotnie ~25.000zl - polskiej produkcjii.
    • skynet_00 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:08
      Ja bym polecił VW Passat`a lub Honde Accord 2,0, oczywiście silniki Diesel w
      obu przypadkach. Znam oba samochody dosyć dobrze i są na serio warte. Z tym że
      VW tradycyjnie w podstawowym wyposażeniu nie daje zbyt wiele w przeciwieństwie
      do Hondy. Pozdrawiam
      • jasperr Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:15
        skynet_00 napisał:

> Ja bym polecił VW Passat`a lub Honde Accord 2,0, oczywiście silniki Diesel w
        > obu przypadkach. Znam oba samochody dosyć dobrze i są na serio warte. Z tym
        że
        > VW tradycyjnie w podstawowym wyposażeniu nie daje zbyt wiele w
        przeciwieństwie
        > do Hondy. Pozdrawiam

A coz takiego cudownego z wyposazenia daje gratis Honda w Accordzie a za co
        kaze sobie placic VW w Passacie?Bo dla mnie wydaje sie ze jest
        odwrotnie.Chociazby ESP ktory Passat ma w standardzie a w Hondzie trzeba go ze
        swieca szukac.No i te ceny kosmiczne Hondy to sa jaja.
    • hills Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:22
      jesli nie zalezy Ci na osiagach i generalnie malo jezdzisz - to mysle ze mondeo
      bezyna 1.8 (albo 110 km - wtedy cena okolo 75.000 PLN, albo albo 125 km -
      85-90.000). Ja mam 110km , spalanie srednie (przy zawsze wlaczonej klimatyzacji)
      ok 7,8/100, jest bezawaryjne, wygodne itd i itp.
    • aneta362 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:34
      Pewnie nie jeden chciałby miec takie problemy, ale jak jest do wydania taka
      kaska to naprawdę jest problem co kupić, wiem coś o tym. Pewnie masz już jakąś
      wizję co kupić ale jednak radzę ci bez względu na wszystko przejść się do jak
      największej liczby salonów samochodowych i porównać oferty różnych firm,
      czasami można się zdziwić jak niektorzy sprzedają golasy za bajeczne sumy,
      przejedź sie kazdym autem, porównaj wnętrza i wyposażenie (niektóre w
      standardzie mają takie bajery za które inni każą słono dopłacać), w tych
      czasach niemce i japońce już nie są bezawaryjne, psują sie jak wszystkie, ja
      mam renówkę i dla mnie jest to auto bezawaryjne. Powodzenia w zakupach, jak już
      bedziesz miał o sie nam pochwal.
    • tensai Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:52
      Napisz lepiej ktory bank obrobiles koles?
    • elvispresley Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 14:54
      Citroena C5 - w ofertach promocyjnych możesz mieć do 100k niemal każdy model
      prócz topowych. Wlącznie z automatem, 7 poduszkami, 5* w EURONSCAP i kto co
      jeszcze chce. Do tego bezkonkurencyjne zawieszenie i przestrzeń. Auta
      bezawaryjne. 143KM w benzynie czy 138 w dieslu, możesz mieć i slabsze za ok.
      80k. Jednak jeśli glównie jeździsz po mieście i tylko trochę na trasy (jak ja)
      to gdyby mi zależalo na ekonomice zakupu to kupilbym np. C4 1.6 z automatem
      110KM (niewielki kompakt ale to jego jedyna wada). Albo 2.0 143KM na manualu.
      Rakieta:) Musisz robić masę kilometrów, żeby ci się oplacalo kupić nowego
      diesla. Za 100k kupilbym sobie dobrze wyposażone C4 i jeszcze by mi prawie na
      C2/C3 starczylo hehe:)
    • tanugal Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 15:24
      C5, laguna albo avensis. jazdy próbne i decyzja, który najbardziej odpowiada.
      wszystkie mogą mieć ESP na wyposażeniu, a to warto wziąć na pewno. w tej kwocie
      zmieścisz silnik 2,0 benzyna, co jest warte dołożenia paru złotych w stosunku
      do silnika 1,8 120-130 koni, nawet jeśli nie masz zamiaru się ścigać. chodzi o
      bezpieczeństwo wyprzedzania i wygodę na codzień, żeby nie trzeba było silnika
      kręcić wysoko w normalnej jeździe. wszystkie trzy wady wieku dziecęcego mają
      już raczej za sobą.
      • aneta362 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 15:56
        masz rację, też bym te trzy rozważała, ale raczej ze wskazaniem na c5 lub lagunę
    • aston_db9 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 17:13
      Wedlug mnie Passat. Ten nowy model jest naprawde dobry. I co bardzo wazne na
      razie nie bedzie tego duzo na ulicach. A potem przy sprzedazy mniejsza utrata
      wartosci. Bo inne modele wchodzace w gre: Avensis, Accord, Mondeo itp w
      niedlugim czasie powinny zostac zastapione.
      A z silnikiem TDi 2.0 140 KM mozna juz pownizej 100 tys kupic. I do jazdy po
      miescie jest ekonomiczny. A jesli z benzyny to moze byc 2.0 FSI 150 KM. Jest
      tanszy prawie 10 tys ale juz koszty paliwa nizsze. Ale nie kazdy preferuje
      diesle ....
    • konrad022 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 17:19
      Przykladowo mozesz mazde 6 silnik 2.0 143KM za 100 masz juz prawie wszystko
      czego mozna chciec od samochodu (wyposazenie).
    • marlowe1 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 17:44
      c5 2.0 automat za 98000-duze i wygodne auto, dobrze wyposażone i extra
      zawieszeniem i wbrew pozorom mało awaryjne, albo (również wbrew pozorom :)
      superba, ale o ile się orientuje to wchodzi w gre silnik 1.8 T (przy takiej
      cenie)
    • kozaki_wiesi Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 18:00
      Dziękuję wszystkim za odzew!
      Jako, że jestem kobietą to przyznaję że także walor estetyczny wchodzi w grę.
      Podoba mi się Mazda6 (zaledwie raz wspomniana) a najbardziej Peugeot407 - nikt
      go nie poleca. Dlaczego? Czy to auto, poza walorami estetycznymi
      (nieweryfikowalnymi bo przecież każdy lubi co innego), nie ma się czym
      pochwalić?

A co z markami takimi jak Renault Megane CC czy też Peugeot307 CC??
      Czy to zabawka za stówę czy też może auto warte zainteresowania w codziennej
      eksploatacji?

Przepraszam za upierdliwość i liczę na dalsze porady.

Pozdrawiam
      Kozaki Wiesi
      • tanugal Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 18:31
        mazda 6 - dobra propozycja, do sprawdzenia
        peżo 407 - chciałaś bezusterkowy, a ten model bardzo młody i jeszcze nie
        sprawdzony/poprawiony. poza tym , jak ktoś nie chce się ścigać, ok.
        CC - fajny gadżet ale jak na te narty się wybierzesz?
      • aneta362 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 01.06.05, 09:34
        Megane i 306 to niższy segment Megi II ze wszystkimi bajerami kupisz za 60
        pare - 70tys a nie za 100. W tej cenie to już super laguna, też fajna. Ale
        Megane II bardzo polecam, sama takim jeżdżę, jest świetny!
      • elvispresley Re: 100 tys. PLN - co kupić? 01.06.05, 10:48
        Znajomy z firmy wymienial slużbowe auto pól roku temu. Bardzo podobaly mu sie 3
        auta: Mazda 6, Peugeot 407 i Honda Accord (wszystkie kombi - taka praca). Byl w
        salonach i na jazdach próbnych. Wziąl 407 2.0 16V SW. To jest niemal to samo
        technologicznie co wspominany tu kilka razy Citroen C5. Inna karoseria, wnętrze
        i zawieszenie. To czego nie widać podobne. Fakt, mlody by ocenić czy
        niezawodny. Jednak poprzednik 406 uchodzi za niezawodnego. Ja bym bral francuza
        bo są śliczne, komfortowe i bezpieczne. 143KM chyba ci starczą co?:) Możesz
        mieć i 210KM jak dolożysz troszku:)
    • substance tylko nie samochod.... 31.05.05, 18:18
      chlopie jedz gdzies do cieplych krajow wydaj na kobiety i alkohol tylko nie kupuj zloma po co Ci to?jak nie wypadki to oplaty itp....
    • marlon_kozaky Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 18:27
      Subaru Legacy

bedziesz super zadowolona
      autko najladniejsze wsrod konkurentow
      i bardzo malo spotykane
      silnik 2.0 w zupelnosci wystaczy do celow ktore wymienilas
      i seryjnie ma naped 4x4 ktorego nie ma konkurencja

gwarancja 3 lata
      i nalezy do czolowki niezawodnych aut

bedziesz super zadowolona
    • nissanek Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 19:23
      primera z silnikiem 1.8 lub 2.0 jeśli zdecydujesz się na benzynę, natomiast
      diesel 1.9 dci. tylko w przypadku 1.8 nie ma na wyposażeniu esp. natomiast
      wszystkie wersje mają komplet wyposażenia: 4 poduszki, 2 kurtyny, lampy
      ksenonowe, komputer pokładowy, abs, ebd, ba, elektryczne szyby itd.
      • kozaki_wiesi Re: 100 tys. PLN - co kupić? 31.05.05, 19:59
        Zapewne jestem ignorantką ale co to takiego esp? Przewija sięta nazwa w wielu
        miejscach a ja nie wiem co to znaczy...
        • konrad022 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 01.06.05, 00:07
          www.google.pl w takich przypadkach jest pomocne.
          • frequentflyer Re: 100 tys. PLN - co kupić? 01.06.05, 00:15
            dobrze ci radzić - tylko dalej nie wiadomo co to jest extrasensory perception i
            czy ułatwia prowadzenie czy niekoniecznie
    • wojtekg1981 Re: 100 tys. PLN - co kupić? 01.06.05, 14:05
      HYUNDAY SONATA 2.4 GLS Elegance

fajna limuzynka dobre wyposazenie i mocny silnik
      a z tego co widze to koreanczyki nie sa awaryjnymi samochodami.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka