Dodaj do ulubionych

Zuzycie paliwa w Seacie

IP: *.ibch.poznan.pl 16.09.01, 11:59
Jestem wlascielem 2 letiegi Seata Cordoba 1.4. Wszystko jest w porzadku z
wyjatkiem zuzycia paliwa. W miescie przekracza 10l/100 km, na trasie 8.5
Mam pytanie do wlascicieli Seatow, czy mozna cos z tym fantem zrobic.
Pozdrowinia
Obserwuj wątek
    • sarastro Re: Zuzycie paliwa w Seacie 16.09.01, 12:29
      Istotne, jaki jest silnik. Czy z wtryskiem, czy 16V itd. VW stosuje wciąż sporo
      nienowoczesnych silników, a to ma wpływ na zużycie paliwa. Inną kluczową (!)
      sprawą jest Twój styl jazdy. Od stylu jazdy zależy zużycie paliwa i to bardzo.
      Jeśli jedziesz, powiedzmy, szybko, ostro przyśpieszasz, to zużycie paliwa może
      być istotnie większe niż gdy jedziesz płynnie, ze stałą w miarę prędkością (90-
      100 km/h).
      Nie da się ukryć, że silnik 1.4 powinien palić zdecydowanie mniej. Mój
      poprzedni samochód, Primera 1.6, palił w trasie 6,3 litra na setkę, a w
      Niemczech na autostradzie (jadąc praktycznie cały czas 160 km/h) niecałe 8
      litrów na setkę. Teraz mam silnik 2.0 i w trasie pali 7,5 litra.
      Na Twoim miejscu pojechałbym jednak do autoryzowanego serwisu i próbowałbym
      zmusić gości tamże do zbadania problemu.
      • Gość: x Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.01, 22:31
        ten silnik 1,4 60 KM jest bardzo stary i to z tego wynika spalanie. Moj kumpel
        mial ibize 1,4 i palila mu tyle samo.
        • Gość: asik Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.wan.pol.pl 17.09.01, 10:18
          Ja kobieta radziłabym wizytę w warsztacie. Posiadam 2letnie Polo z silnikiem
          1.4 60 KM i jak obliczam zużycie to mi wychodzi 6.3 - 6.6 na 100 km. Jeżdzę po
          Warszawie a w weekendy poza nią, spokojnie (osiągi silnika nie pozwalają na
          żadne zrywy)Pzdr
        • Gość: cc Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.01, 07:00
          Gość portalu: x napisał(a):

> ten silnik 1,4 60 KM jest bardzo stary i to z tego wynika spalanie. Moj kumpel
          > mial ibize 1,4 i palila mu tyle samo.

Nie zauwazyliscie, ze w wielu przypadkach silniki o tej samej pojemnosci i
          podobnej mocy lecz 16V palą więcej i są głośniejsze?
    • Gość: Pilot Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.wil.pk.edu.pl 25.09.01, 08:18
      ja kupiłem nówkę Seata 1.4i . Pali poniżej 7l/100 przy czym w większości poruszam
      się po mieście ( nie jeżdżę szybko ). Zatem albo zwolnij albo jedź do serwisu.
      PS. może silnik ma starą konstrukcję ale za to sprawdzoną i niezawodną.
      Generalnie o to chodzi nie?
      • Gość: Franek Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.mannesmann.de 25.09.01, 12:08

> PS. może silnik ma starą konstrukcję ale za to sprawdzoną i niezawodną.
        > Generalnie o to chodzi nie?

He He He!!! dobry zart! gratuluje dobrego samopoczucia:)))
    • Gość: Kazio Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.ibch.poznan.pl 25.09.01, 09:18
      Dziekuje za rady. Wlasnie wybieram sie do serwisu. Zobaczymy co fachowcy
      poradza. Co do techniki jazdy, to z racji weku, po 40, jezdze juz bardzo
      spokojnie. Wiec chyba pryczyna tkwi w technice
      Pzdr
      • Gość: x Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.01, 15:29
        Podoba mi sie tekst ze sprawdzona konstrukcja. Przesiadzmy sie na Syrenki to
        jeszcze lepiej sprawdzone
        • Gość: Pilot Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.wil.pk.edu.pl 26.09.01, 08:17
          Gość portalu: x napisał(a):

> Podoba mi sie tekst ze sprawdzona konstrukcja. Przesiadzmy sie na Syrenki to
          > jeszcze lepiej sprawdzone

Z baranem się nie da rozmawiać. Popadaj w skrajności dalej. Jeżeli Volkswagen
          pakuje te silniki do swoich samochodów to chyba nie są złe, prawda? no chyba że
          jest to sabotaż inżynierów VW.
          • Gość: Franek Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.mannesmann.de 26.09.01, 11:00

> Z baranem się nie da rozmawiać. Popadaj w skrajności dalej. Jeżeli Volkswagen
            > pakuje te silniki do swoich samochodów to chyba nie są złe, prawda? no chyba że
            >
            > jest to sabotaż inżynierów VW.

To fakt z baranem nie da sie rozmawiac! Ten argument jest nie do podwazenia... w koncu vw wie co robi, zawsze
            znajdzie sie frajer co za technike krola Cwieczka ze znaczkiem vw (raczej mutacji) chetnie kupi bo przeciez vw wie...
            • Gość: sknera Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.epsa.com.pl 26.09.01, 12:33
              ceny reguluje podaż i popyt każdy kupuje to na co go stać i co sie podoba, w
              tej kolejnosci, więc te złośliwości możesz sobie o kant dupy rozbić.
              • Gość: Pilot Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.wil.pk.edu.pl 27.09.01, 09:24
                Gość portalu: sknera napisał(a):

> ceny reguluje podaż i popyt każdy kupuje to na co go stać i co sie podoba, w
                > tej kolejnosci, więc te złośliwości możesz sobie o kant dupy rozbić.

Swięte słowa. Mnie stać na takie autko, z takim silnikiem więc je mam. Jak mi
                franek dołożysz na lepszy silnik to chętnie go zamienię. POZDR
                • Gość: Franek Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.mannesmann.de 27.09.01, 11:58

> > ceny reguluje podaż i popyt każdy kupuje to na co go stać i co sie podoba,
                  > w
                  > > tej kolejnosci, więc te złośliwości możesz sobie o kant dupy rozbić.
                  >
                  > Swięte słowa. Mnie stać na takie autko, z takim silnikiem więc je mam. Jak mi
                  > franek dołożysz na lepszy silnik to chętnie go zamienię. POZDR

Po pierwsze: a kupujcie te seaty na zdrowie, ale ze wzgledu ze jest to forum publiczne a nie prywatne grupy
                  seatowcow to mam przywilej wyrazenia swojego zdania. Mozesz rzucac rozne inwektywy pod moim adresem ale to
                  nie zmieni faktu ze silnik z ibiza/cordoba jest technicznym zabytkiem. Mialem przyjemnosc jezdzic samochodem z tym
                  silnikiem w latach 93-95 (golf 3) wiec wiem co mowie. Moze da ci cos do myslenia ze firma ktora wedlug kogos wie
                  co robi wsadza taka wiekowa technike (sama ibiza jest klepana z 8 lat w prawie niezminionej formie).
                  Po drugie: wlasnie w tym ambaras ze sa inne firmy ktore za takie same pieniadze albo i mniejsze oferuja duzo nowsza
                  technike i nie tylko...
                  Po trzecie: z tego co pamietam to seat ma aspiracje bycia 'sportowa' marka w grupie vw. O jakim sporcie my mowimy
                  gdy podstawowy silnik do ibizy ma 60 KM (nie wiem czy jeszcze sa robione te 45 KM)? albo toledo 75 KM? dla kogo
                  ten sport? emerytow?
                  Po czwarte: nie doloze poniewaz nie potrafisz rozsadnie wydawac to co juz masz :-(
                  • Gość: marcin Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.com.pl 27.09.01, 13:31
                    Czesc Franek !
                    Czy jak jesz to tesz komus zagladasz w talerz?
                    pozdro
                    marcin
                    • Gość: Franek Do marcina IP: *.mannesmann.de 28.09.01, 10:38

> Czesc Franek !
                      > Czy jak jesz to tesz komus zagladasz w talerz?
                      > pozdro
                      > marcin

Ty chyba nie rozumiesz co to jest forum publiczne i do czego powstalo.

pozdr
                  • Gość: pilot Re: Zuzycie paliwa w Seacie IP: *.wil.pk.edu.pl 28.09.01, 09:37
                    do Franka specjalisyty!
                    Za Ibize zapłaciłem 36,5 tys . mam ABS 2 poduszki pow., pirotechniczne
                    napinacze pasów, elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie kierownicy,
                    blokade skrzyni biegów, instalację radiowoą z 4 głośnikami(fak że nie są
                    pierwszej klasy) dodatkowo regulowaną wyskość kierownicy i fotela kierowcy oraz
                    dzieloną tylną kanapę. teraz czekam na informację kto mi zaoferuje takie
                    wyposażenie za taką cenę?.
                    do mojego stylu jazdy wystarczy 60 KM. i nie obchodzi mnie że jest produkowany
                    przez 8 lat ( to chyba tak samo jak Polo?)

jestem pewien że lepiej wydałbyś takie pieniądze, ale odczep się od mojego
                    portfela.

• Gość: Franek Do pilota IP: *.mannesmann.de 28.09.01, 10:49

> do Franka specjalisyty!

o! zaczynaja sie epitety, brak innych argumentow?

> Za Ibize zapłaciłem 36,5 tys . mam ABS 2 poduszki pow., pirotechniczne
                      > napinacze pasów, elektryczne szyby, centralny zamek, wspomaganie kierownicy,
                      > blokade skrzyni biegów, instalację radiowoą z 4 głośnikami(fak że nie są
                      > pierwszej klasy) dodatkowo regulowaną wyskość kierownicy i fotela kierowcy oraz
                      >
                      > dzieloną tylną kanapę. teraz czekam na informację kto mi zaoferuje takie
                      > wyposażenie za taką cenę?.

pewnie kupywales w tym roku, pogadaj z kolegami co kupili rok temu jakie mieli wyposazenie.

> do mojego stylu jazdy wystarczy 60 KM. i nie obchodzi mnie że jest produkowany
                      > przez 8 lat ( to chyba tak samo jak Polo?)

a gdzie wyczytales w moich postach ze do twojego stylu jazdy nie wystarczy?

> jestem pewien że lepiej wydałbyś takie pieniądze, ale odczep się od mojego
                      > portfela.
                      >

cytuje 'Mnie stać na takie autko, z takim silnikiem więc je mam. Jak mi
                      franek dołożysz na lepszy silnik to chętnie go zamienię'
                      Szczerze to ja mam twoj portwel w baaaaardzo glebokim 'powazaniu' , ale poniewaz jestem kulturalny wiec
                      odpowiadam na pytania.
                      • Gość: sknera Re: Do pilota IP: *.epsa.pl 28.09.01, 12:57
                        Czym jeździsz jeśli to nie tajemnica?
                        • Gość: Franek Re: Do pilota IP: *.mannesmann.de 28.09.01, 14:55

> Czym jeździsz jeśli to nie tajemnica?

ostatnio ujezdzany samochod to BMW 318, polroczny, przebieg w tej chwili ok 17 tys km.
                          • Gość: pilot Re: Do franka IP: *.wil.pk.edu.pl 01.10.01, 12:39
                            koleś!
                            czep się tramwaju! uważam że za taką kasę na nic lepszego nie mogłem liczyć.
                            (nie interesują mnie ceny z zeszłego roku) masz biemdablju ( o ile je masz)to
                            znajdź sobie forum odnośnie takich bryczek. Jak bedziesz miał Seata to możemy
                            pogadać. a narazie pomykaj sobie swoją furmanką. POZDR
                            PS uważam że jeżeli coś się krytykuje to trzeba mieć wiedzę.
                            • Gość: Franek Re: Do franka IP: *.mannesmann.de 04.10.01, 11:14

> koleś!
                              > czep się tramwaju! uważam że za taką kasę na nic lepszego nie mogłem liczyć.
                              > (nie interesują mnie ceny z zeszłego roku) masz biemdablju ( o ile je masz)to
                              > znajdź sobie forum odnośnie takich bryczek.

kolegami to nie jestesmy i chyba nimi nie zostaniemy;)
                              co do bmw, model serii 3 jest w niemczech chyba na 3 pozycji najlepiej sprzedajacych sie samochodow, w polsce
                              jest to chyba fabia czy moze jakies deawoo. moze dla ciebie sie przechwalam ale bedac po studiach, pracujac w
                              duzej firmie consultingowej nie trzeba sie czegos wyrzekac by go kupic.

>Jak bedziesz miał Seata to możemy
                              > pogadać. a narazie pomykaj sobie swoją furmanką. POZDR

coz znowu sie powtorze, jest to forum publiczne i kazdy moze zabrac na nim glos...

> PS uważam że jeżeli coś się krytykuje to trzeba mieć wiedzę.

to ze jezdzisz seatem nie oznacza ze masz wieksza wiedze na temat tego samochodu ode mnie, sadzac po tym jakie
                              bzdety wypisujesz to jestem wrecz tego pewien

• Gość: mn Re: Do franka IP: 10.20.65.* 04.10.01, 11:34
                                Franek, popatrz na post nr 1, gosc Kazio zadal pytanie do WLASCICIELI seatow, czy jego auto pali normalnie czy
                                moze cos jest nie tak. Wcale nie pytal o to czy sie komus seat podoba czy nie i co kto mysli o silnikach w tych
                                autach. Miedzyczasie stwierdziles ze to forum publiczne i w zwiazku z tym masz prawo.... zgadza sie ale to nie
                                jest prawo do tego zebys sie do wszystkiego madralo "odnosil", wiesz czy ten seat pali duzo czy malo to napisz,
                                nie wiesz to nie denerwuj ludzi swoimi 'madrosciami".
                                • Gość: Franek Re: Do franka IP: *.mannesmann.de 04.10.01, 11:39

> Franek, popatrz na post nr 1, gosc Kazio zadal pytanie do WLASCICIELI seatow, c
                                  > zy jego auto pali normalnie czy
                                  > moze cos jest nie tak. Wcale nie pytal o to czy sie komus seat podoba czy nie i
                                  > co kto mysli o silnikach w tych
                                  > autach. Miedzyczasie stwierdziles ze to forum publiczne i w zwiazku z tym masz
                                  > prawo.... zgadza sie ale to nie
                                  > jest prawo do tego zebys sie do wszystkiego madralo "odnosil", wiesz czy ten se
                                  > at pali duzo czy malo to napisz,
                                  > nie wiesz to nie denerwuj ludzi swoimi 'madrosciami".

Hmm jak widze ty tez nie wypowiadasz sie merytorycznie w temacie postu wiec po co piszesz?
                                  • Gość: mn Re: Do franka IP: *.lubl.gazeta.pl 04.10.01, 13:01
                                    Sprytne. Niby strzeliles gola, no bo rzeczywiscie nie wiem ile powinien palic seat, ale w sumie to twoj
                                    samoboj, bo stwierdziles ze ja TEZ nie na temat (tez czyli tak jak Ty), tyle ze ja wystapilem wlasnie w
                                    obronie TEMATU a przede wszystkim przeciw medrkowaniu pod haslem " duzo pali ci seat..... tzn ze
                                    jestes glupi, ja jestem madry... kupilem bmw". Mozesz nie odpisywac . Niech pisza seatowcy, ktorych
                                    pozdrawiam.

P.S. Cordoba sasiada miesci sie miedzy 7 a 8,5 na 100.
                                  • Gość: pilot Re: Do franka IP: *.wil.pk.edu.pl 13.11.01, 14:03
                                    co za debil z ciebie Franek! większego bufona to jeszcze nie widziałem. Firma
                                    konsóltingowa, biemdabljó, stódia - facet napisz se to na czole!
                                    z drugiej strony szkoda że taki wątek zamienił się w pustą dyskusję.
                                    jak ktoś ma jakieś ciekawe informacje na temat Seata to niech pisze.
                                    pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka