Dodaj do ulubionych

Pytanko o OC

IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 26.08.02, 16:25
Witam
W ubieglym roku uczestniczylem w kolizji i zostala orzeknieta moja
wina. Wiec szkoda zostala zaplacona z mojego OC. Wczoraj jakis przedstawiciel
PZU wsadzil mi pod wycieraczke info, ze konczy mi sie umowa i mam do jakiegos
tam dnia
zaplacic nalezna skladke na nast. rok. Kolega radzi mi abym olal ta
informacje i
wypowiedzial umowe PZU, jednoczesnie przenoszac sie do innej firmy ubezp.
Czy ktos z Was testowal ten sposob i jakie to ma plusy i minusy.
Bede wdzieczny za Wasze porady-RUSKI
PS w tej samej firmie mam tez AC.
Obserwuj wątek
    • vecchio Re: Pytanko o OC 27.08.02, 21:44
      He nie musisz chyba nic wypowiadac . Poprostu lejesz na nich i idziesz gdzies
      indziej . Jest wolny rynek wlasnie po to obalono komune . A to ze miales
      wypadek nic nie znaczy . Napewno nie zobowiazuje Cie do przedluzenia z nimi
      umowy . A kartka za wycieraczka to nadgorliwosc agneta on za to biwerze
      prowizjie . a znizki ( ew na AC , chociaz nie wiem czy posiadasz po wypatku
      jakiekolwiek znizki zdaje sie przenosza sie do innego ubezpieczyciela
      • Gość: pawel Re: Pytanko o OC IP: 62.233.183.* 27.08.02, 23:17
        Jeśli przeniesiesz się do innej firmy i bedziesz chciał zniżki poproszą cię o
        pisemko z poprzednigo zakładu o bezszkodowej jeździe. Może być też tak że
        uwierzą ci na słowo i dadzą zniżki. Ale w razie wypadku z Twojej winy sprawdzą
        twoją ostatnią polisę i pokryją straty z OC obciążając ciebie proporcjonanie
        do zapłaconej składki + koszty postępowania. Tak więc jeśli bezpodstawnie
        dostaniesz np. 30% , to kosztami z OC wysokości 30% obciążą ciebie. Weź pod
        uwagę że OC to nie tylko szkoda materialna. Jeśli ucierpi człowiek to możesz
        się nie wypłacić. Przemyśl to!
        • Gość: pawel Re: Pytanko o OC IP: 62.233.183.* 27.08.02, 23:21
          Zapomniałem dodać, że może cię też czekać proces o złożenie fałszywego
          oświadczenia.
          • Gość: All Re: Pytanko o OC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.02, 07:16
            Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Finansów z 24 marca 2000 r. masz obowiązek
            wypowiedzieć umowę ubezpieczenia OC co najmniej 1 dzień przed końcem ochrony
            ubezpieczeniowej. Ubezpieczeń dobrowolnych np. AC nie ma potrzeby wypowiadać.
            Gdy tego nie zrobisz i ubezpieczysz się w innej firmie, to poprzednia przez rok
            może żądać zapłaty za zaległe ubezpieczenie i zaległych odsetek (ale też ponosi
            odpowiedzialność za ewewntualne szkody, które wyrządzisz innym w związku z
            ruchem pojazdów, nawet gdy nie zawarłeś żadnego nowego ubezpieczenia). Tyle w
            teorii, w praktyce dość rzadko dochodzi się roszczeń od osoby, która nie
            wypowiedziała umowy ubezpieczenia (brak centralnej bazy). Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka