Dodaj do ulubionych

Suzukil Liana 1,6

17.02.06, 21:34
Bardzo proszę użytkowników Suzuki Liany 1,6 (benzyna)o ocenę tego auta. Czy
nie żałują wydanych pieniędzy. Rozważam możliwość kupna takiego samochodu
(hatchback), ale nie znam nikogo, kto jeździ nim na codzień. I jeszcze jedno.
Może ktoś korzysta z usług serwisu Suzuki we Wrocławiu przy ul. Żeromskiego.
Ciekaw jestem opinii na jego temat. Ktoś dobrze zauważył na tym Forum, że tak
naprawdę to o jakości współczesnego samochodu decyduje jakość serwisu.
Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne opinie.
Obserwuj wątek
    • fazi_ze_sztazi Re: Suzukil Liana 1,6 17.02.06, 22:17
      januszz4 napisał:

> Bardzo proszę użytkowników Suzuki Liany 1,6 (benzyna)o ocenę tego auta. Czy
      > nie żałują wydanych pieniędzy.

nawet jak zaluja to sie nie przyznaja, taka to juz ludzka natura

Ktoś dobrze zauważył na tym Forum, że tak
      > naprawdę to o jakości współczesnego samochodu decyduje jakość serwisu.

pozwole sie niezgodzic z ta opinia, bo jak auto jest dobre to obok servisu to
      sie tylko przejezdza, ewentualnie odwiedza sie go na zmiane plynow/filtrow.

pzdr.
      • januszz4 Re: Suzukil Liana 1,6 17.02.06, 23:37
        Niestety, wiem to z własnego doświadczenia, że nawet przy tak prozaicznych
        czynnościach jak wymiana filtru czy płynu w bałaganiarskim serwisie mogą coś
        zapomnieć albo pomylić (nie dokręcą korka wlewu oleju, śrub w kołach albo
        zapomną włożyc filtr powietrza) - miałem już to okazję przećwiczyć po
        obowiązkowym przeglądzie gwarancyjnym.
        • cc_2004 Re: Suzukil Liana 1,6 18.02.06, 12:15
          poszukaj w archiwum tego forum, było trochę na ten temat. nawet byli tu jacyś
          posiadacze.
          w mojej okolicy są 3 szt. (sedan i 2 hatchbacki, w tym 1 diesel).
          samochód nie powinien sprawiać żadnych kłopotów.
    • dicort Re: Suzukil Liana 1,6 18.02.06, 00:44
      Nie no czlowieku wyluzuj. Chcesz miec padaczke z ktorej sie caly swiat smieje?
      Na milosc boska daj se siana i kup prawdziwy samochod.
    • odin-2 Re: Suzukil Liana 1,6 18.02.06, 09:54
      .. zadne podniecajace auto wiec niekontrolowanej erekcji nie dostaniesz,ale
      bardzo bezproblemowe , warte kazdej zlotowki jaka przyjdzie Ci za Liane zaplacic
    • piotrpilinko Re: Suzukil Liana 1,6 18.02.06, 18:01
      Pisałem już co sądzę o paskudzie, ale mogę podsumować (po 18 miesiącach użytkowania):
      1) Wady:
      - paskudny kształt (chociaż na naszych ulicach można spotkać znacznie brzydsze pokraki),
      - głośny (powyżej 130 km/h słychać wyraźnie silnik i powietrze opływające karoserię), nie jest zbyt dobrze wytłumione wnętrze, więc słychać też każdy kamulec obijający się o podwozie (ale może to dobrze we Wrocławiu, przynajmniej użytkownik będzie uważać),
      - często zabieg "wbicia" wstecznego biegu należy powtórzyć wciskając ponownie pedał sprzęgła, czasami "haczy" się jedynka (rzadko), reszta biegów wchodzi płynnie,
      - ktoś chyba nie przemyślał rozmiaru bocznych kieszeni w drzwiach (są za małe),
      2) Zalety:
      - zużycie paliwa takie, jakie deklaruje producent (przynajmniej po 16 kkm), no chyba, że ktoś nie umie jeździć, ale wtedy, to już jego strata (przy mrozach -20 stopni C i "trasach" po 5 km do pracy złopał 8,9 l/100km, normalnie na trasie 6,5 l/100km przy prędkościach 130-140km/h, przy 160-180km/h minimum 9 litrów),
      - w zasadzie bezawaryjny (o ile można coś powiedzieć o aucie z przebiegiem 30 kkm), jedynym drobiazgiem była odłażąca uszczelka od świateł - kropelka "kropelki" załatwiła sprawę,
      - nie kradną paskudów - chociaż ostatnio jakieś bydle zakosiło mi antenkę :o/
      - przestronne wnętrze (jak na rozmiary), 4 osoby jadą wygodnie, piątą gniecie w zad wypukłość na kanapie (i jest dość ciasno),
      - przyjemny zestaw grający w cenie i wydajna klimatyzacja (oraz szybkie grzanie w zimie),
      - moc silnika jest wystarczająca do wyprzedzania na trasie,
      - ostatnio widziałem rozsądne ceny - 51900 PLN za 1.6 h/b,
      - na Wrocławskich dziurach trzeszczą plastiki przy przedniej szybie, ale na trasie jest spokój i cisza (pod tym względem) - problemem tu jest jednak brak "pozaklasowość" dziur we Wrocławiu (a mnie zastanawia, czy nasi wrocławscy włodarze przewidzieli paraliż komunikacyjny, jaki będzie wkrótce przy remoncie Placu Grunwaldzkiego i Mostu Szczytnickiego)...
      - dobra zwrotność (aczkolwiek czasami trudno wyczuć, gdzie jest przód auta, bo go nie widać),
      - dobra widoczność (dzięki dużej powierzchni szyb i wielkim lusterkom).

Co do serwisu (we Wrocku jest na Żmigrodzkiej, o ile dobrze pamiętam) - nie wyganiają z hali i można się przypatrzyć, co robią na przeglądzie (można się też nie patrzyć i siedzieć w kanciapie przy herbatce, ale ja tam wolę wiedzieć co serwis robi). Mogę ocenić jakość naprawy - miałem kolizję ponad rok temu (niewielką przycierkę na drzwiach) - śladu nie ma do tej pory ("ruda" nie wcina, więc jest dobrze). Prawdę mówiąc, to w serwisie byłem tylko z okazji tej przycierki i normalnych przeglądów...

Jeśli chcesz kupić przyzwoicie wyposażony samochód do spokojnego wożenia własnego zadka, to polecam, jeśli chcesz zaszpanować w rodzinie, to wybierz "cóś niemieckiego"... Jeśli chodzi o mnie - teraz pewnie też bym kupił Lianę (szczególnie, że jest w cenie podobnie wyposażonych samochodów miejskich, a daje więcej miejsca w środku).
      • januszz4 Re: Suzukil Liana 1,6 19.02.06, 00:20
        Wielkie dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam.
    • kann2 Re: Suzukil Liana 1,6 18.02.06, 18:39
      warto się zawsze przypatrzeć na
      www.autocentrum.pl

w dziale: oceny kierowców
      • olenka_v Re: Suzukil Liana 1,6 23.04.06, 09:12
        Dodam jeszcze taki drobiazg jak brak filtra przeciwpyłkowego. Przy przeglądzie
        proponują mi założenie - 350 zł netto. Poza tym zgadzam sie w 100% z przedmówcą.
    • giusepo Re: Suzukil Liana 1,6 23.04.06, 21:06
      stary nie kupuj tego kibla tyle ci powiem bo szkoda na to czasu.
      • programistajava Re: Suzukil Liana 1,6 24.04.06, 11:54
        Tos przytoczyl mase argumentow.....
    • chris62 Re: Suzukil Liana 1,6 24.04.06, 12:15
      Tymi co tak się wyśmiewają z tego wynalazku się nie przejmuj nie wydają własnych
      pieniędzy to chwalą tylko takie powyżej 100 tys.

Mam znajomych za granicą całkiem nieźle sytuowanych którzy chwalą sobie Suzuki
      głownie dlatego, że oferuje wiele za niewiele i jest mało awaryjne.
      Jakość serwisu jest bardzo ważna ale też kierowca bo to on jako pierwszy jest
      diagnostykiem - nie każdy zwróci uwagę na jakąs nieprawidłowość i potem jest
      niemile zaskoczony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka