Gość: Wojtek IP: *.baplc.com 18.10.01, 14:22 Czesc, Wojtek z tej strony. Czy przymierzales wczoraj te 15-calowe stalowe felgi do Twojej Laguny? Jezeli tak, to napisz czy pasowaly. Z gory dziekuje i pozdrawiam. Wojtek Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 19.10.01, 23:50 Niestety nie pasują. Wchodzą na hama (tarcze 300 mm 300 mm przekątna felgi) Tylko 1.6 o ile się nie mylę ma tarcze 280 mm i wtedy wszystko gra. Ja podjąłem decyzje: po prostu kupuję Michelin ALPIN 205/55/16 z indeksem T czyli 190. W sumie na stalówkach to nie będzie tego wyglądu no i nie będę miał wskażników ciśnienia(a mam privilege.) Trochę mi szkoda alu ale w sumie nie powinny się zniszczyć. Aha i Alpina mam do kupienia za 500 PLN sztuka. Pozdrawiam cię wojtek i napisz koniecznie co ty zrobisz albo zrobiłeś. P>S. Przypomnij mi jaką wersją śmigasz Link Zgłoś
Gość: Kicur Pytam z ciekawości... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 18:05 Gdzie w Lagunie II są czujniki ciśnienia w kołach? Na wentlu, gdzieś na feldze czy gdzie? Z tego co piszesz wynika, że jak założysz inne OPONY to nie będziesz miał czujnika czy inne FELGI? Pozdrawiam! Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: Pytam z ciekawości... IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 20.10.01, 22:31 Jak założę inne felgi. Czujniki są w wentylach i chyba gdzieś na feldze... Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: *.baplc.com 22.10.01, 16:09 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Niestety nie pasują. Wchodzą na hama (tarcze 300 mm 300 mm przekątna felgi) > Tylko 1.6 o ile się nie mylę ma tarcze 280 mm i wtedy wszystko gra. Ja podjąłem > > decyzje: po prostu kupuję Michelin ALPIN 205/55/16 z indeksem T czyli 190. W > sumie na stalówkach to nie będzie tego wyglądu no i nie będę miał wskażników > ciśnienia(a mam privilege.) Trochę mi szkoda alu ale w sumie nie powinny się > zniszczyć. Aha i Alpina mam do kupienia za 500 PLN sztuka. Pozdrawiam cię > wojtek i napisz koniecznie co ty zrobisz albo zrobiłeś. > P>S. Przypomnij mi jaką wersją śmigasz Czesc, Wojtek z tej strony. Dzieki za odpowiedz. Przynajmniej jeden prblem mamy juz rozwiazany... Coz, trzeba zostac przy 16-to calowych felgach. W stacji Renaulta kupie te stalowe 16-tki i co do opon, to albo Bridgestony Blizzak LM-22 przez www.baloon.pl albo... moze bede mial za dobra cene Ultra Grip-y Good&Year'a (ale nie wierze w powodzenie tej opcji). Z czujnikow rezygnuje. To dodatkowy koszt (ok. 1200 zl). Co do watpliwosci w sprawie czujnikow cisnienia (Kicur !!!)... czujniki stanowia calosc z wentylem. To tak jakby doprawic rurke z wentylem do pudelka zapalek. Calosc montuje sie tylko do feli (mocowanie stanowi trzpien wentyla). Nowe czyjniki (ok. 300 zl/szt.) mozna kupic oddzielnie i zainstalowac do stalowych felg z zimowkami. W takim przypadku konieczna bedzie (tak podejzewam) wizyta w serwisie przy okazji kazdej przekladki kol letnich na zimowe aby przeprogramowac uklad komputer-czujniki. W serwisie podgladalem laptopa serwisowego i chyba nie ma tam opcji aby komputer samochodu czytal (bez przeprogramowywania) 2 komplety czujnikow (kol). P.S. Pomykam Grandtourem 1.9 dCi Privilage. Pozdrawiam Wojtek Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 193.59.95.* 22.10.01, 20:27 Zgadza się, trza będzie przeprogramować komp do nowego kpl. czujek - tak mi zapodali w Renuarze. Poza tym usłyszałem u nich, że można zgrać do pamięci nowy program sterujący pracą silnika (tzw. Flashtuning), oczywiście producent nie zezwala, ale technicznie możliwe (zamiast np ChipBoxa). Czy myślałeś o "podrasowaniu" dizla chipem? Link Zgłoś
Gość: Borek Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 213.158.197.* 25.10.01, 10:59 Gość portalu: Wojtek napisał(a): > Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > > decyzje: po prostu kupuję Michelin ALPIN 205/55/16 z indeksem T czyli 190.... > > Aha i Alpina mam do kupienia za 500 PLN sztuka... Możesz podać gdzie są takie rewelacyjne ceny ??? (To raczej do ARAFATA) > Coz, trzeba zostac przy 16-to calowych felgach. > W stacji Renaulta kupie te stalowe 16-tki... Jak dzwoniłem do serwisu Renaulta to zaśpiewali mi za felge 270 PLN. Natomiast w serwisie oponiarskim w Wawie na Fabrycznej za felgi 16 do Laguny zaśpiewali 205 PLN. Inna sprawa, że kiedy dzwoniłem wcześniej do Renault'a to powiedzieli że te 16 wyglądają jak stalowe ale są wykonane z aluminium ???? Co do opon to jak narazie mam propozycję Pirelli SnowSport 205/55/R16 za 650 PLN. > Z czujnikow rezygnuje. To dodatkowy koszt (ok. 1200 zl). Z tego co się dowiedziałem to czujnik sztuk 1 to 120 PLN + nakrętki, w sumie jakieś cztery razy mniej niż podajesz. Źróło - Salon Dekar w Wawie Paweł Laguna II 1,8 Privilage Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: *.orlen.pl 25.10.01, 11:26 Ten DEKAR to salon Renaulta? Link Zgłoś
Gość: Borek Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 213.158.197.* 25.10.01, 16:32 Gość portalu: Piotr napisał(a): > Ten DEKAR to salon Renaulta? Tak, niestety napisałem z błędem, powinno być DECAR -> www.decar.pl/ cennik jaki mi tam podali to 270 felga + ok. 80 dekiel + 120 zawór z czujnikem + grosze za dodatkowe nakrętki. Sprawdzę jeszczę tą wersję w innym salonie i dam znać. Ale jeśli przy każdej zmianie będę musiał jeździć do salonu Reanult żeby przeprogramować komuter to pewnie zrezygnuje z czujników (Z tego co mówił oponiarz do w jego zaprzyjaźnionym salonie Renault za taką usługe biorą 100 PLN!!!). A propos czujników, przedsmak tego, jak bedzie autko wyglądało bez czujników już miałem: musiałem sie udać w ramach naprawy gwarancyjnej na pogrzebanie w komputrze bo autko przestało widzieć koła. -> Przy uruchomieniu pomarańczowy ekran SERVICE + "check tyre pressure" + migające koła na piktogramie autka na środkowej konsoli. Dzięki temu miałem też możliwość zobaczenia ostrzeżenia o nieprawidłowym ciśnieniu opon do danej prędkości ;-) (incorect tyre pressure for current speed + migający znaczek km/h w piktogramie auta) pozdrawiam Borek Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 25.10.01, 13:17 Jeśli jesteś z Zachodniopomorskiego to mogę dać ci namiar (chyba że np. z wawy chce ci sie poginać do Szczecina... Opony kupuję u zaprzyjażnionej (dobrej firmy oponiarskiej) I tak DUNLOP M3 po negocjacjach chcą dać za 560 PLN no iAlpina za 500. Znalazłem prawdziwy hit cenowy(nie wiem jak z jakością) Opona SAWA Eskimo3 205/55/16 za 339 PLN. Słowacki odpowiednik Frigo z tym że Polacy nie robią takich rozmiarów. Link Zgłoś
Gość: Borek Re: 15-calowe felgi stalowe do Laguny II (do ARAFATA). IP: 213.158.197.* 25.10.01, 16:49 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Jeśli jesteś z Zachodniopomorskiego to mogę dać ci namiar (chyba że np. z wawy > chce ci sie poginać do Szczecina... Opony kupuję u zaprzyjażnionej (dobrej > firmy oponiarskiej) I tak DUNLOP M3 po negocjacjach chcą dać za 560 PLN no > iAlpina za 500. Znalazłem prawdziwy hit cenowy(nie wiem jak z jakością) Opona > SAWA Eskimo3 205/55/16 za 339 PLN. Słowacki odpowiednik Frigo z tym że Polacy > nie robią takich rozmiarów. Jestem niestety z Warszawy, ale jeśli będzie warto to się bryknę do Szczecina. Opony potrzebuje również dwóch kupli, więc może tego wyjść 12 -14 sztuk wiec prawie hurt. Podaj prosze kontakt, to sprubuje telefonicznie sie wywiedzieć o ewentualnych warunkach (możę powołanie się na Ciebie pomoże w ewentualnych negocjacjach ??? ) Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felg. IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 25.10.01, 18:45 Musisz sie na mnie powołać inaczej sprzedadzą ci po normalnych cenach. Napisz jakie chcesz opony i rozmiary (jak powiem że dla ziomków to dadzą rabat) Z tego co wiem to handlują Michelinem Pirelli Dunlopem Dębicą Stomilem, Kleberem. W cenie też jest montaż i wyważenie Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Borek Re: 15-calowe felg. IP: 213.158.197.* 26.10.01, 09:33 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Musisz sie na mnie powołać inaczej sprzedadzą ci po normalnych cenach. Napisz > jakie chcesz opony i rozmiary (jak powiem że dla ziomków to dadzą rabat) ... Pewnie zostanę przy Pirelli SnowSport 205/55/R16 *4 + Pirelli SnowSport 185/65/R15 *4 lub *8 + Michelin Alpin 175/70/R13 *2 ceny w zależności od indeksów prędkości, nie wiem w jakich wystepują te opony. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felg. IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 27.10.01, 12:34 W poniedziałek tj. 29 podam ceny i kontakt. Mogę tylko powiedzieć że Alpina 175/70 13 w tamtym roku dostałem za 220 sztuka. Jeżdzi na nim moja kobita. Indeks Q do 160 ale może być też T ale to wtedy gdzieś ok. 30 dychy trzeba dopłacić. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felg. IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 29.10.01, 13:07 Podaje ceny: Pirelli snowsport 205/55/16 470 netto (570 z vatem) Pirelli 185/65/15 295 netto ((ok. 369 Bruuto) Michelin ALPIN 175/70/13 180 netto (219 Brutto) Numer telefonu prefix 914622300 poproś Darka i powiedz że jesteś od Artura. Wydaje mi się że to dobre ceny, a tobie? Link Zgłoś
Gość: Borek Re: 15-calowe felg. IP: 213.158.197.* 29.10.01, 14:57 Gość portalu: ARAFAT napisał(a): > Podaje ceny: > Pirelli snowsport 205/55/16 470 netto (570 z vatem) > Pirelli 185/65/15 295 netto ((ok. 369 Bruuto) > Michelin ALPIN 175/70/13 180 netto (219 Brutto) > Numer telefonu prefix 914622300 poproś Darka i powiedz że jesteś od Artura. > Wydaje mi się że to dobre ceny, a tobie? Dzięki wielkie, jeśli chodzi o 16" to faktycznie przebicie 80PLN na sztuce ale 15" mam za 360PLN ??? a Micheliny już nieaktulne . Czyli wychodzi jakieś 320 PLN - benzyna ~ 200 PLN. Jednak dam zarobić Warszawskim naciągaczom, chociaż będę mógł coś pewnie utargować dzięki Twojemu info. Jeszcze raz dzięki za zajęcie się tematem, pozdrawiam Paweł. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felg. IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 29.10.01, 15:48 W końcu w Warszawie zycie drozsze... A propo auta to widzę że masz identico z moim. jakie są twoje doswiadczenia? Link Zgłoś
Gość: Borek Doświadczenia z Laguną [Było: 15-calowe felg.] IP: 213.158.197.* 31.10.01, 08:46 Jak dotąd problem miałem z czujnikami do opon. Nie wiem jakim cudem miałem ułamany uchwyt odbiornika zbierającego informacje z czujników na oponach i wlokłem to coś po ziemi przez pewien czas. Po przyklejeniu wszystko ok poza tym że musiałem się pofatygować do warsztatu na ponowne "nauczenie" widzenia kół. Poza tym czasami występują problemy ze stykiem bateri w karcie, ale to tego już przywykłem i jak auto nie chce się otworzyć to delikatnie poruszam ciemnieszą końcówką karty i działa. Za rewelacyjne uważam zbliżeniowe otwieranie i zamykanie auta szczególnie jak się ma troche pakunków do zabrania z auta. Inteligencja wycieraczki na "pierwszym biegu" jest przydatna, ale czasami dostaje pierdolca. Czy wiesz coś o możliwości regulacji wolnych obrotów wycieraczki i wyłączenia inteligencji? Denerwujące jest też pikanie niezapiętych pasów. Może istnieje jakiś sposób na wyłączenie owego ??? Przykrością jest czasami (pewnie zależy od warunków pogodowych) gwałtowne zaparowywanie przedniej szyby po włączeniu auta (klima utawiona na auto więc nie zawsze działa AC). Przy odbieraniu auta dealer ostrzegał aby wyłaczać klimę przed zgaszeniem auta - (żeby przy kolejny włożeniu kary nie załączała się przed odpaleniem auta) pewnie z obawy o akumulator, który przy takim naładowaniu auta elektroniką się "trochę" męczy. Ponadto autko mogło by być troche żwawsze szczególnie przy ruszaniu. Pewnie 2.0 rozwiązuje ten problem, ale niestety jak zamawiałem to nie było jeszcze tej wersji. Bardzo dobrze zachowuje sie przy dużych prędkościach. Świetne wspomaganie. Rewelacyjne trzymanie na zakrętach. Za duże spalanie (poprzednio miałem Megane 1,6 90KM) wiec te 11 w mieście mnie drażni. to na tyle chaotycznych opini pozdrawiam Borek. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: 15-calowe felg. IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 29.10.01, 15:50 Aha te Pirelli to są 195/65/15 to juz chyba nie tak żle... Link Zgłoś