05.05.06, 13:57
Z klimą trzeba uwazac. Ostatnio moja corka zlapala katar a zone boli ucho,
mimo ze nawiew byl umiarkowanie zimny i jechalismy tylko ok. 2 godzin.
Obserwuj wątek
    • iberia30 Re: Klima-ameryki nie odkryles, n/t 05.05.06, 13:58
    • programistajava Re: Klima 05.05.06, 14:00
      Co znaczy umiarkowanei zimny nawiew? Masz manualna klime czy (poł-)automatyczna?
      W manualnej caly czas tak samo ziebi trzeba sila nawiewu regulowac sobie... Fakt
      od klimy mozna sie neizle zalapac.
      • koljax Re: Klima 08.05.06, 12:12
        Klima jest niestety manualna. "Umiarkowany zimny nawiew" - to proste,
        przyciskasz przycisk od klimy i ustawiasz temperature - tym zwyklym pokretlem,
        tym samym co do odgrzewania, nieco w prawo i nawiew jest nieco mniej zimny. U
        mnie to dziala...
        • devote Re: Klima 08.05.06, 22:53
          koljax napisał:

> Klima jest niestety manualna. "Umiarkowany zimny nawiew" - to proste,
          > przyciskasz przycisk od klimy i ustawiasz temperature - tym zwyklym
          pokretlem,
          > tym samym co do odgrzewania, nieco w prawo i nawiew jest nieco mniej zimny. U
          > mnie to dziala...

nawet nie myslalem aby to komus tlumaczyc bo to normalka ze pokretlem reguluje
          sie temperature nawiewu
          przeciez to oczywiste
    • mejson.e Ustawienie 05.05.06, 23:01
      Przestałem korzystać z porad producenta nastwiania nawiewów przy włączonej klimie.
      Polecano włączyć nawiew na nogi i ... twarz, tzn otworów dających ostre, poziome
      strumienie.

Najbardziej sprawdzonym ustawieniem dla mnie okazało się puszczenie nawiewu
      wyłącznie na szybę przednią i ustawienie wentylatora tylko na pierwszy bieg.
      Mimo ręcznej klimatyzacji udało się tak dojechać (zdrowo) jadąc przez kilka
      godzin w czasie dobrze znanego zeszłorocznego lipcowego upału.
      Nikt z nas dorosłych ani dzieci nie dostał kataru ani pryszczy.

Aby wystarczyło takie ustawienie, trzeba parkować w cieniu a jeśli nawet nie, to
      wywietrzyć kabinę przed podróżą przez jakiś 5 minut.
      Pierwsze włączenie klimy stosuję wtedy bez pasażerów na obiegu zamkniętym.

Dla niecierpliwych zostaje nawiew na twarz...

Ostatnia refleksja - w czasie krótkich odcinków, częstych postojach (kilka
      spotkań na mieście), lepiej zrezygnować z klimy, bo auto nie zdąży się schłodzić
      a my zdążymy się zaziębić...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • devote Re: Ustawienie 06.05.06, 00:56
        ja jakos nie choruje
        gdy uzywamy klimy do nie ustawiamy strumienia powietrza na siebie a przede
        wszystkim na glowe i twarz.ustawic tak aby dmuchalo obok.

czy zostal ktos chory po wizycie w sklepie z klimatyzacja w lecie? ja nie
        slyszalem.
      • civic_06 Re: Ustawienie 06.05.06, 07:20
        mejson.e napisał:

> Przestałem korzystać z porad producenta nastwiania nawiewów przy włączonej klim

Troche to bez sensu bo przy mocnym naslonecznieniu, nie zauwazysz nawet ze klima pracuje. Rodzinka moze sie nie zaziebi, za to atmosfera bedzie jak w Rio.

Osobiscie wlasnie odchorowuje pierwsze uzycie klimy na trasie z pracu do domu (pol godziny) i tak co roku, dopoki organizm nie przywyknie do tego luksusu.

P.S. A jak wracam do domu po ciezkim i upalnym dniu, otwieram zimniutkie piwko i wypijam jednym haustem. A moze powinienem go sobie najpirw podgrzac???
    • devote Re: Klima 06.05.06, 14:23
      koljax napisał:

> Z klimą trzeba uwazac. Ostatnio moja corka zlapala katar a zone boli ucho,
      > mimo ze nawiew byl umiarkowanie zimny i jechalismy tylko ok. 2 godzin.

powiedz to milionom ludzi ktorzy mieszkaja w goracych klimatach
      aby jezdzili bez klimy.rozumiem ze zimnego tez nie pijesz aby nie dostac
      zapalenia gardla.
    • muody29 Re: Klima 06.05.06, 14:29
      koljax napisał:

> Z klimą trzeba uwazac. Ostatnio moja corka zlapala katar a zone boli ucho,
      > mimo ze nawiew byl umiarkowanie zimny i jechalismy tylko ok. 2 godzin.

Ja to od dawna wiem, dlatego nie mam klimy.
      • franek_jelito Re: Klima 06.05.06, 15:26
        nie uzywaj tez ogrzewania bo sie spocisz :)
      • habudzik Re: Klima 06.05.06, 15:28
        Ja tam nie mam kłopotów z klima . Sama decyduje kiedy może progresywnie
        schładzać . Oczywiscie moge ustawić tryb "bezmyślny" czyli chłodzenie na 101% a
        całokwicie się nie da jej wyłaczyć i pracuje nawet zimą .
    • kodem_pl Re: Klima 06.05.06, 20:16
      Bo to trzeba umic sie tym bawic... naciskasz przycisk auto i dziala. Sprytne, co?
      • devote Re: Klima 06.05.06, 21:15
        w manualnej klimie nie ma auto
        po prostu nie nastawiac nawiewu na glowe i tez nie robic w aucie lodowki
        trzeba uzywac z glowa
    • jusytka u nas to samo :( 06.05.06, 22:26
      Tak sie cieszylismy, ze w końcu mamy auto z klimą, niby wiedzielismy, ze nie
      mozna przesadzać, wiec róznica temperatury w aucie i na zewnątrz nie była duża,
      a jednak - wszyscy jesteśmy przeziebieni :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka