Dodaj do ulubionych

przerwa w ubezpieczeniu

10.05.06, 11:07
kochani mam taki kłopot kupiłam uzywane autko 31.03.06 auto było
ubezpieczone tylko do tego dnia bo sprzedajacy wypowiedział umowe (własnie
sie skończyła i jej nie przedłuzał) natomiast ja jeszcze nie ubezpieczyłam
(mam zamiar zrobic to w nastepnym tygodniu) czy w zwiazku z tym bedę płaciła
jakies kary?
Obserwuj wątek
    • jutrzenka1978 Re: przerwa w ubezpieczeniu 10.05.06, 19:29
      Jesli nie otrzymałaś od poprzedniego właściciela waznej polisy OC, to masz
      obowiązek wykupienia polisy OC najpózniej w dniu zakupu pojazdu.
      Każdy dzień zwłoki, to bolesne kary. Po 14 dniach bez ubezpieczenia kara wynosi
      500 euro, chyba że fundusz nie dopatrzy się przerwy, w co wątpię.
      Obowiązek ubezpieczenia powstał w momencie, kiedy stałaś sie właścicielem tego
      pojazdu. Nie mów, że jeździłaś autem bez OC
      • mnia-mnia Re: przerwa w ubezpieczeniu 11.05.06, 10:39
        nie, oczywiscie ze nie jeździłam stoi w garażu a ja robie prawko.
        o rany!! czy jest jeszcze jakieś wyjście na unikniecie tej kary??
        • jutrzenka1978 Re: przerwa w ubezpieczeniu 12.05.06, 10:09
          Nie ważne czy samochód stoi w garaży czy kdziekolwiek indziej, obowiązek
          nałożony przez ustawę posiadania polisy OC ma każdy pojazd dopuszczony do
          ruchu. Zmiana daty w umowie nic nie da bo w ten sposób obciążysz karą zbywce.
          Wątpię również czy znajdziesz agenta który ubezpieczy ci auto wstecz.
    • fredoo Re: przerwa w ubezpieczeniu 11.05.06, 11:12
      Zmienić datę na umowie.
      • mnia-mnia Re: przerwa w ubezpieczeniu 11.05.06, 13:45
        dzieki fredoo mam nadzieje, że sie wszystko skonczy optymistycznie-pozdrawiam
    • weme Re: przerwa w ubezpieczeniu 11.05.06, 13:55
      istnieje jeszcze jedna możliwość, powinnaś się dowiedzieć, czy zbywca przełał do
      swojego ubezpieczyciela kopię umowy sprzedaży, jeśli tak, a Ty nie
      wypowiedziałaś im umowy, to nie ma wielkiego krzyku, bo tamto towarzystwo
      przedłuży Ci umowe niejako z automatu. Doślą Ci tylko druki do zapłaty, a Ty
      poinnas wtedy zweryfikować wysokość składki poprzez swoje zniżki, o ile takowe
      posiadasz. Wątpię,żeby zbywca chciał zmienić datę na umowie, bo wtedy
      Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny nałoży karę na niego!!! generalnie nie
      zwlekaj i lepiej znajdź sobie agenta, który wystawi Ci polise OC z datą zakupu auta.
      powodzenia
    • jutrzenka1978 Re: przerwa w ubezpieczeniu 12.05.06, 10:22
      Jest jeszcze jedna opcja, piszesz że auto było
      > ubezpieczone tylko do tego dnia bo sprzedajacy wypowiedział umowe (własnie
      > sie skończyła i jej nie przedłuzał). Różnie może byc z tym wypowiedzeniem,
      umowa przedłuża się automatycznie, nie trzeba zgłaszać faktu że chce się
      kontynuować ubezpieczenie. Chyba że zrezygnował dzień przed końcem umowy, ale
      jak sama wiesz zdarzają sie niedopatrzenia i zwykła ludzka niewiedza. Moja
      rada: dowiedz się dokładnie u zbywcy, bo jeśli tego nie zrobił to dostał do
      zapłaty składke OC która jest twoją własnością i ty powinnaś ją opłacić
      (oczywiście z odsetkami). To byłoby piękne rozwiązanie i życze ci żeby było
      prawdziwe.
    • etom Re: przerwa w ubezpieczeniu 12.05.06, 15:36
      mnia-mnia napisała:

> kochani mam taki kłopot kupiłam uzywane autko 31.03.06 auto było
      > ubezpieczone tylko do tego dnia bo sprzedajacy wypowiedział umowe (własnie
      > sie skończyła i jej nie przedłuzał)

www.link4.pl/index_927.htm
      www.rzu.gov.pl/rzecznik/urzad/news.htm
      tiny.pl/gj3f

Zgodnie z tym co tam (linki) mozna wyczytac : jezeli "nieprzedluzyl" oznacza
      tylko nieoplacenie skladki na nastepny rok a nie jej formalne wypowiedzenie ,to
      OC jest dalej wazne bo niejako z automatu jest odnawiane.I albo on albo Ty
      (jezeli zglosil sprzedaz) dostanie z TU ponaglenie do oplacenia OC na nastepny
      okres - trzeba to oplacic i chyba powinno byc OK ?
      Jezeli jednak sprzedajacy wypowiedzial OC a ostatnim dniem waznosci OC byla
      data zakupu to znaczy ,ze od tego dnia (dzien zakupu)musi byc zawarte nowe
      ubezpieczenie.A to juz chyba jest obowiazek kupujacego.

Chociaz jest kilka watpliwosci ,ktore trzeba wyjasnic i byc moze wykorzystac:
      1. czy powiadomil Cie o wypowiedzeniu - nie wiem czy mial taki obowiazek
      2. czy mozna wypowiadac umowe OC w celu innym niz zmiana ubezpieczyciela - bo
      tak to wyglada
      3. czy dal Ci swoja polise OC - mial taki obowiazek
      Najlepiej jednak zadzwonic/napisac po informacje do rzecznika ubezpieczonych.
      Tu jest strona rzecznika - www.rzu.gov.pl/rzecznik/urzad/news.htm
      • weme Re: przerwa w ubezpieczeniu 12.05.06, 18:26
        Chociaz jest kilka watpliwosci ,ktore trzeba wyjasnic i byc moze wykorzystac:
        > 1. czy powiadomil Cie o wypowiedzeniu - nie wiem czy mial taki obowiazek
        > 2. czy mozna wypowiadac umowe OC w celu innym niz zmiana ubezpieczyciela - bo
        > tak to wyglada
        > 3. czy dal Ci swoja polise OC - mial taki obowiazek

ad.1
        zbywca nie ma obowiazku powiadamiać nabywcy o obowiązku wypowiedzenia umowy.
        Jest to obowiazek ustawowy,zapisany bodajże w art.28 ustawy o ubezpieczeniach
        obowiązkowych...z 22 maja 2003 (dz.U. Nr.124, poz.1152).
        ponadto to na nabywcę został nałożony obowiazek skontaktowania się z
        towarzystwem, w którym auto jest ubezpieczone i poinformować o zakupie, z
        jednoczesnym dosłanie kopii umowy+ złożeniem oświadczenia, czy umowę wypowiada,
        czy też chce z niej korzystać).

ad.2
        umowę można wypowiadać tylko w trzech sytuacjach:
        -zbycie samochodu
        -złomowanie samochodu(ale wtedy potrzebna jest decyzja o wyrejestrowaniu, jak
        równiez info o przyjeciu na złom)
        -kradzieży samochodu(wtedy potrzebne jest oświadczenie z policji o umorzeniu
        postępowania, zwykle po 30 dniach takie oświadczenie się dostaje)

moim zdaniem to ubezpeiczenie zostało przedłużone tak czy inaczej.Jeśli
        towarzystwo nie ma umowy sprzedaży, to dosłało druki do zapłaty zbywcy, ten
        zapewne dosłał już umowę i polisa została wystawiona na Ciebie.
        • etom Re: przerwa w ubezpieczeniu 12.05.06, 22:26
          weme napisała:

> > 1. czy powiadomil Cie o wypowiedzeniu - nie wiem czy mial taki obowiazek

> ad.1
          > zbywca nie ma obowiazku powiadamiać nabywcy o obowiązku wypowiedzenia umowy.

Tak ,ale chodzi mi o to czy powiadomil kupujacego ,ze sam wypowiedzial umowe i
          jest ona niewazna od nastepnego dnia.Chociaz oczywiscie kupujacy i tak mogl sie
          tego dowiedziec z polisy OC ktora mial mu obowiazek przekazac.
          • weme Re: przerwa w ubezpieczeniu 13.05.06, 11:18
            ;)

no właśnie:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka