Dodaj do ulubionych

Dziwny przypadek - co sądzicie?

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.01.03, 19:00

Pojawił się mały problem. Jeżdżę megane 1.6 z 96 roku, dotąd zrobiłem 130 tys
bez żadnych awarii. Ale teraz mu odbija - zapala super, ale coraz częściej
jakoś dziwacznie się zachowuje - bo zapali, ale jak dodam gazu i puszczę -
zamiast wrócić na 750 - 1000 obrotów, spada do 0 i gaśnie. Poźniej trudno go
zapalić. Dzieje się tak np co piąte odpalenie, niezależnie od temperatury
silnika. Co to może być?

Dzięki
Wiktor
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: *.atlanta.ga.us 06.01.03, 19:03
      Ktorys z czujnikow Ci pada. Albo otwarcia przepustnicy
      albo MAF. Czy lampka klopotow silnika sie zapala? Jezeli
      tak to w serwisie Ci powiedza co jest zle.
      • polokokt Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? 06.01.03, 19:38
        Czesc
        U mnie w Polo przy takich samych objawach (jakies tam wyzsze obroty, puszczenie
        gazu i od razu do 0 spadaja) konieczne bylo czyszczenie przepustnicy (inaczej
        silniczka krokowego). Zreszta w Polo to czesta usterka. Ale dodatkowo palila
        sie kontrolka od osprzetu silnika, na cyferblacie.
        Pozdrawiam
        • Gość: wiktor Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.01.03, 19:43

Polokokt - kiedyś też miałem Polo, stare (91) - i właśnie problemy z
          silniczkiem krokowym. A co do kontrolek - no właśnie nic się nie zaświeca. Też
          podejrzewam jakiś czujnik - a np czy lambda nie może ogłupiać tak modułu?

pozdr
          wiktor

polokokt napisał:

> Czesc
          > U mnie w Polo przy takich samych objawach (jakies tam wyzsze obroty,
          puszczenie
          >
          > gazu i od razu do 0 spadaja) konieczne bylo czyszczenie przepustnicy (inaczej
          > silniczka krokowego). Zreszta w Polo to czesta usterka. Ale dodatkowo palila
          > sie kontrolka od osprzetu silnika, na cyferblacie.
          > Pozdrawiam
          • Gość: wiktor Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.01.03, 22:10

Michal - a co Ty sądzisz?

Wiktor
          • Gość: Luc Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: morele:* / 172.16.20.* 06.01.03, 22:36
            Trudno gdybac - wiem, ze czasem sonda lambda tez potrafi cos takiego
            sprowokowac... tak juz jest autkami w ktorych coraz wiecej elektroniki.
    • vwpassat To czujnik temperatury silnika 07.01.03, 09:47
      ci padł albo gdzieś nie styka. A swiadczą o tym objawy. Ja kiedyś miałem to
      samo w hondzie. Silnik najpierw zapali (bo i tak zimny) a potem jak jedziesz,
      to ci moze zgasnąć kiedy puścisz gaz i potem nie możesz zapalić. Standard.
      Wymień czujnik i po kłopocie. To kwestia kilkunastu złotych. Pzdr
    • Gość: Adam Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: 213.158.197.* 07.01.03, 10:31
      Witam

Mam identyczny silnik i miałem 2 lata temu takie same objawy.
      Po wymianie oleju na ELF Evolution wszystko minęło.

Pozdrawiam
    • Gość: mash Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: *.zim.pcz.czest.pl 07.01.03, 11:08
      nic powaznego - czyszczenie silniczka i bedzie oki. Mialem to samo. Naprawa w
      ASO jakies 80 PLN.
      • Gość: wiktor Re: Dziwny przypadek - co sądzicie? IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.01.03, 17:03
        No i zrobione(mam nadzieję). Wyczyszczony silniczek krokowy (20 zl u znajomego
        elektryka) i chodzi.

pozdr
        GM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka