Dodaj do ulubionych

zapala mi sie kontrolka hamulca recznego

01.08.06, 14:44
kiedy ruszam, swieci sie praktycznie bez przewry. jak juz jade,
zaczyna "migotac", potem gasnie, i co jakis czas na chwile sie zapala.
Co jest uszkodzone?
Za chwile mam przeglad - czy naprawia mi to w ramach przegladu, czy bede
musiala za to zaplacic?
Auto jest 2 letnie.
Dzieki za sugestie.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 14:50
      Koncza sie klocki.
      • zdecydowany4 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 15:14
        Doraźnie to dolej trochę płynu hamulcowego do zbiorniczka i po kłopocie. Po
        prostu jest zbyt niski poziom i czujnik włącza lampkę (swoją drogą sprawdź czy
        nie kończą się już klocki)
    • jasiek111 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 15:13
      Niekoniecznie klocki - może być za mało płynu hamulcowego w zbiorniczku

pozdrawiam - jasiek
      • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 15:39
        Jakis powod braku plynu musi byc. W nowym aucie stawiam na klocki.
    • iberia30 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 15:18
      zdradz nam co to za cudo techniki po 2 latach ma problem z hamulcem?Renault?
      • cleo_1 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 15:34
        > zdradz nam co to za cudo techniki po 2 latach ma problem z hamulcem?Renault?

pudlo. focus
        to naprawde takie nietypowe?
        nie znam sie na autach, to moje pierwsze wlasne, nie przywiazuje tez
        szczegolnej wagi do marki, wydaje mi sie, ze w swojej klasie wszystkie auta
        moga byc mniej / bardziej awaryjne.

• carssc Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 16:22
          to bardzo typowe. Jesli klocki były nowe, a tu był taki przypadek i był
          właściwy początkowy stan płynu hamulcowego, to wraz z kończeniem żywota przez
          klocki, zaczyna się zapalać lampka kontrolna poziomu płynu w zbiorniczku. Nie
          należy dolewać płynu, tylko najpierw sprawdzić stan klocków.
    • harlista Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 17:01
      Problem :zapala mi sie kontrolka hamulca recznego.
      RECZNEGO !!!!!
      Czy Focus ma "reczny hamulec" hydraulicznie polaczony z klockami ??

Jezeli tradycyjnie - mechaniczny, to problem jest w zlym wyregulowaniu
      polozenia wlacznika kontrolki HAMULCA RECZNEGO.
      A moze poprostu jest luzny
      • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 17:08
        A czy focus ma oddzielna kontrolke braku plynu i hamulca recznego? Wszystkie znane mi auta maja ja uwspolniona. Wystarczy spojrzec do instrukcji obslugi auta. Oczywiscie wlacznik mogl sie nawet urwac. Jednak zdarza sie to duzo zadziej niz wystepuje zuzycie klockow.
        • harlista Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 01.08.06, 18:31
          "A czy focus ma oddzielna kontrolke braku plynu i hamulca recznego? Wszystkie
          znane mi auta maja ja uwspolniona. Wystarczy spojrzec do instrukcji obslugi
          auta."

No to macie prymitywne te auta.
          Wszystkie znane mi samochody maja co najmniej dwa niezalene od siebie uklady.
          czasami nawet "reczny" nosi nazwe "awaryjny". A to na wypadek gdyby podstawowy
          wysiadl
          • tkjaaa Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 02.08.06, 04:30
            harlista napisał:

> No to macie prymitywne te auta.
            > Wszystkie znane mi samochody maja co najmniej dwa niezalene od siebie uklady

wiesz o czym tu gadka ????

> czasami nawet "reczny" nosi nazwe "awaryjny". A to na wypadek gdyby
            > podstawowy wysiadl

pewnie , jakby sie inaczej nazywal to by bylo calkiem zle :-((
          • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 02.08.06, 10:50
            Napisze to wielkimi literami: KONTROLKA (ZAROWECZKA, SWIATELKO NA DESCE - CZERWONE) OD HAMULCA RECZNEGO (NA LINKACH) W WIEKSZOSCI ZNANYCH MI AUT INFORMUJE ROWNIEZ O NISKIM POZIOMIE PLYNU HAMULCOWEGO (TEGO OD DWUOBWODOWEGO UKLADU HAMULCA ZASADNICZEGO, HYDRAULICZNEGO). Nigdzie nie napisalem, ze uklady sa wspolne. Jedyna watpliwosc jaka mam to, to czy w focusie tez jest jedna kontrolka. Nie mam zas watpliwosci, ze focus ma dwuobwodowe, hydrauliczne hamulce zasadnicze i linkowy reczny/awaryjny/postojowy.

I dlatego ludzie glosuja na PiS. Wydaje im sie, ze rozumieja te bzdury, ktore oni wygaduja i glosuja...
            • harlista Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 02.08.06, 14:49
              Ja tez napisze duzymi literami.
              WE WSZYTKICH ZNANYCH MI SAMOCHODACH, CZERWONE SWIATELKO Z LITERKA "P" W KOLKU Z
              JAKBY NAWIASAMI ( ) PO OBU STRONACH OZNACZA AKTYWNY HAMULEC RECZNY.
              AKTYWNY TZN ZACIAGNIETY PRZYNAJMNIEJ NA JEDEN "ZABEK".
              JEZELI SAMOCHOD POSIADA CZUJNIK POZIOMU HAMULCOWEGO TO WE WSZYSTKICH ZNANYCH MI
              PRZYPADKACH JEST TO CZERWONA KONTROLKA Z NAPISEM "BRAKE" LUB WYKRZYKNIK W KOLKU
              Z NAWIASAMI (ANALOGICZNIE JAK RECZNY).
              JEZELI SAMOCHOD POSIADA CZUJNIKI W KLOCKACH TO ZAPALA SIE KONTROLKA PODOBNA DO
              (( )).
              • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 02.08.06, 15:02
                Nie odwracaj kota ogonem. Ja pisze o kontrolce i wyrazam watpliwosc, a ty walisz, ze nie rozrozniam ukladow hamulca recznego i zasadniczego. Teraz wreszcie dochodzi do ciebie istota moich watpliwosci i wreszcie odpowiadasz na nie, nie ustosunkowujac sie oczywiscie do tego, czy focus ma czy nie ma oddzielnej sygnalizacji. Czekam wiec na jasnie oswiecona informacje czy focus zalicza sie do samochodow ktore maja jedna, wspolna kontrolke czy dwie. Bo ze ma oddzielne obwody hamulca zasadniczego i recznego juz udalo sie nam ustalic.
                • 737ng Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 03.08.06, 06:38
                  Edek, masz racje.

We wszystkich moich "prymitywnych" samochodach kontrolka miala dwojaka funkcje i
                  jej migotanie przy zwolnionym recznym oznaczalo niski poziom plynu i zblizajacy
                  sie koniec klockow.

Co wiecej, bylo dokladnie jak to opisala zalozycielka watku. Przy przyspieszaniu
                  sie zapalalo, potem roznie, przy zwalnianiu gaslo. Domyslam sie, ze czujnik bywa
                  umieszczony niecentralnie w zbiorniczku.

K.
                  • edek40 Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 03.08.06, 14:37
                    Ty tez z tych prymitywow :)
              • etom Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 03.08.06, 14:35
                harlista napisał:

> WE WSZYTKICH ZNANYCH MI SAMOCHODACH

wszystkich to znaczy ile ich ?
                moze i tak jest w niektorych ale wlasnie w WIEKSZOSCI jest jedna wspolna
                kontrolka - wykrzyknik w kolku i to razem w nawiasach - niskiego poziomu plynu
                hamulcowego i zaciagnietego hamulca recznego
                w silnikach diesla (tak jest w toyotach)oznacza tez niskie podcisnienie (serwo)
                wspomagania hamulcow
    • harlista do klockowego edeka40 01.08.06, 20:42
      No i co ?. Doczytales sie w instrukcji jak dziala "reczny" w Fokusie?
      Z tonu w jakim sie wypowiedales , moznaby sadzic ze znasz sie cokolwiek.
      A tak naprawde to nie masz zielonego pojecia o czym sie mowi.
      KLOCKI :)
      Hydrauliczny reczny :)
      • tkjaaa forumowy błazen !!!!!!!!!!!!!! 02.08.06, 04:45
        harlista napisał:

> No i co ?. Doczytales sie w instrukcji jak dziala "reczny" w Fokusie?
        > KLOCKI :)
        > A tak naprawde to nie masz zielonego pojecia o czym sie mowi.

Ty nie masz nawet bladego pojecia o tym ,ze jak klocki sie koncza to i poziom
        plynu sie obniza

• harlista Re: forumowy analfabeta !!!!!!!!!!!!!! 02.08.06, 14:29
          tkjaaa napisała:

> Ty nie masz nawet bladego pojecia o tym ,ze jak klocki sie koncza to i poziom
          > plynu sie obniza

pokaz gdzie napisalem ze tak nie jest.
          belkoczesz o czym calkiem innym
    • kolowr sprawdż, czy dzieciak z tyłu się nie bawi :))))) 02.08.06, 00:36
      i sobie zaciąga po troszkie ręczny :)))
      hehe, jak miewałem zastępcze auta, moja córa nie raz przełączała włącznik gazu
      jak się bawiła w "kierownicę" i autko stawało np. na skrzyzowaniu, ja macha w
      górę, stukam, pukam i nic! hehehe
    • fredoo Re: zapala mi sie kontrolka hamulca recznego 02.08.06, 11:28
      edk 40 ma rację i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka