zazwyczaj 13.12.06, 14:02 czy sa odtwarzacze samochodowe, do ktorych mozna podlaczyc ipoda ? nie musialbym wozic miliona plyt w samochodzie tylko 1 maszynke prosba o porade Link Zgłoś Obserwuj wątek
do.ki Re: IPOD w samochodzie 13.12.06, 15:14 Najprostsze i moim zdaniem najlepsze rozwiazanie to przystawka do ipoda, ktora jest po prostu nadajnikiem FM niewielkiej mocy. Po prostu stroisz radio na czestotliwosc, na ktorej nadaje przystawka podlaczona do ipoda i wszystko. Zadnych kabelkow. store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wa/RSLID?mco=567F5736&nclm=iPodCarAudio Link Zgłoś
kodem_pl Re: IPOD w samochodzie 13.12.06, 15:24 Najczesciej szumnnie nazywane wejsciem na ipoda zlacze to po prostu aux-in typu mini jack:-) Czyli mozesz podlaczyc ipoda jak i np. creative ZEN. Jakie to odtwarzacze? Cala masa... Do np. Pioneerow czy Alpine mozesz kupic specjalny interfejs, ktory sprawi, ze ipodem bedziesz sterowal przez menu radia. Link Zgłoś
konrad022 Re: IPOD w samochodzie 13.12.06, 16:00 Urzadzenia nazywa sie iTip i na www.allegro.pl jest tego masa. ja mam cos takiego z ipodem nano: www.allegro.pl/item150016275_itrip_transmiter_radiowyfm_ipod_czarny.html dziala nawet nawet. Link Zgłoś
konrad022 Re: IPOD w samochodzie 13.12.06, 16:10 Jeszcze jedno. Itrip bierze zasilanie z ipoda. Nano dziala okolo 2-3h z itripem w zaleznosci czy cos przy nim robisz czy poprostu muzyka leci a ty nic nie ruszasz. Podlaczenie do pradu ipoda poprzez itripa kablem mini usb. Nie wiem czy sa specjalne przejsciowki mini usb Link Zgłoś
01boryna rozne mozliwosci 14.12.06, 15:46 Po kolei: najlepszym rozwiazaniem jest oryginalne polaczenie iPoda z systemem audio w samochodzie. Plusy: znakomita jakosc dzwieku, mozliwosc sterowania iPodem poprzez radio albo przyciski na kierownicy. Menu wyswietlane jest na displayu radia. Minusy: tylko kilka firm (miedzy innymi Audi, Volvo,Mercedes, BMW)oferuje to rozwiazanie za stosunkowo wysoka cene (Mercedes 185 Euro). Wyjscie Aux. Jesli Radio ma wyjscie Aux to mozna podlaczyc Ipoda i po problemach. Plusy: dzwiek przenoszony jest bez zaklocen. Minusy: nie mozna sterowac iPodem poprzez radio czy przyciski na kierownicy, jest duza roznica w poziomie glosnosci miedzy radio/CD a iPodem. Przejsciowka: z jednej strony wtyk do iPoda z drugiej atrapa kasety audio. Plusy: stychac muzyke z iPoda. Minusy: dzwiek jest na poziomie odtwarzacza kasetowego, zadnego sterowania iPoda, koniecznosc posiadania radia z odtwarzaczem kasetowym. Przystawka FM. Minusy: trudno w obecnych czasach znalezc wystarczajaco duzy kawalek wolnej frekwencji, duze wplywy zewnetrzne na jakosc dzwieku. Zadnego strowania iPodem, jakosc na poziomie Safari Stereo. Plusy: zadnych Osobiscie muzyke nagrywam teraz na ReWritable CD a nastepne auto zamowie z oryginalnym adapterem. Link Zgłoś
737ng Re: rozne mozliwosci 14.12.06, 23:07 Dodam tylko, ze dostepne sa adaptory dzieki ktorym mozna ipoda podlaczyc do radia ktore ma sterowanie zmieniarka CD. Mam to w moim aucie. Dzwiek jest dobrej jakosci, ipod laduje sie w czasie jazdy i mozna nim sterowac z radia, choc tylko w ograniczonym zakresie: album lub piosenka up/down. Radio jest fabryczne toyoty. K. Link Zgłoś
01boryna Re: rozne mozliwosci 15.12.06, 10:02 737ng napisał: > Dodam tylko, ze dostepne sa adaptory dzieki ktorym mozna ipoda podlaczyc do > radia ktore ma sterowanie zmieniarka CD. Mam to w moim aucie. Dzwiek jest dobre > j > jakosci, ipod laduje sie w czasie jazdy i mozna nim sterowac z radia, choc tylk > o > w ograniczonym zakresie: album lub piosenka up/down. Radio jest fabryczne toyo > ty. > > K. Jak jest polaczony iPod z takim radiem? Link Zgłoś
737ng Re: rozne mozliwosci 15.12.06, 19:28 Kablem ;) Ipod podlaczony jest przez to szerokie zlacze do schowanego pod deska adaptora, ktory podlaczony jest kablem do radia, do zlacza zmieniarki. Przy zakupie trzeba wybrac okablowanie dedykowane do samochodu w ktorym to ma jezdzic. Mozna tez kupic tancza wersje tego rozwiazania, ktora nie oferuje ladowania ani zadnej kontroli nad ipodem przez radio a jest tylko wejsciem AUX do radia. Prosze, tu linka do producenta: peripheralelectronics.com/home.asp Zalozylem to w moim aucie bo chcialem zatrzymac fabryczne radio a chce tez sluchac ipoda. Przez to samo podlaczylem tez radio satelitarne. Jakosc dzwieku jest bardzo zadowalajaca. Wczesniej eksperymetowalem z roznymi nadajnikami FM i wszystkie wywalilem - dzwiek byl kiepski i trudno bylo znalezc czysta czestotliwosc. K. Link Zgłoś
sopocianin Re: rozne mozliwosci 17.12.06, 06:06 Mam taki adapter zalozony w Volvo 04 model, system fabryczny HU805. Oprocz adaptera (zakladalo Volvo) konieczne jest przeprogramowanie komputera samochodu. W zamian za to mam bardzo dobra jakosc dzwieku (prawie jak z CD), 10 plikow z muzyka do wyboru i +/- z kierownicy lub radia. Wad nie ma zadnych, poza kosztem. Instalacja, razem z kablami kosztowala $500. Kolega zakladal to samo do Mini 2005, tez 5 stow, i tez przeprogramowanie - jak samochod ma nawigacje, to raczej koniecznosc. Od 2005 BMW, Volvo i Merc potrzebuja tylko kabla, bo podobno sa przystosowane do podlaczenia Ipod'a. Ale wizyta u dealer'a chyba bedzie nieunikniona, bo cos mi sie wydaje, ze przeprogramowanie bedzie nadal potrzebne, tak jak w kazdym samochodzie z nawigacja. Link Zgłoś
vafancullo Re: IPOD w samochodzie 15.12.06, 01:44 polecam urzadzenia firmy dension (ice link) - bezposrednie podpiecie do radia, zazwyczaj z mozliwoscia sterowania z kierownicy. mam i dziala super. fm transmiter to nonsens - w miescie trudno znalezc wolna czestotliwosc, a na trasie musisz przestrajac, a poza tym jakosc dzwieku pozostawia wiele do zyczenia. tanszym rozwiazaniem od ice linka jest po prostu dorobienie wejscia aux, ale tracisz zasilania ipoda oraz sterowanie z kierownicy pzdr Link Zgłoś