Dodaj do ulubionych

Honda Jazz czy VW Polo

16.01.07, 13:26
Zamierzam kupic pierwszy samochod i po dlugiej selekcji zostala mi Honda Jazz
i VW Polo. Co doradzacie?? Jakie są wady tych samochodów?
malina
Obserwuj wątek
    • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 13:42
      Jeszcze dodam, ze biorę pod uwagę Honde Jazz 1.2 Cool (2006) i VW Polo 1.4 Q-
      line (2007). Jak oceniacie awaryjność, komfort jazdy, spalanie itp. Proszą o
      opinie.
      • simr1979 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 13:55
        Sądząc po skrzypowozie którym obecnie jeżdżę, to bym pola nie kupił (ponadto
        podobno w zimie są one nie do otwarcia ;)
        A o jazzie sądzę jak habudzik....
    • habudzik Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 13:43
      malina01 napisała:

> Zamierzam kupic pierwszy samochod i po dlugiej selekcji zostala mi Honda Jazz
      > i VW Polo. Co doradzacie?? Jakie są wady tych samochodów?

Nie wiem jak Polo ale Jazz miałem okazje pojeździć i jest bardzo dobry . Sporo
      miejsca w środku a i powiekszyć się da . Mało pali a silnik bezobsługowy co jest
      rzadkością u Hondy . Dla mnie rewelacja
      • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:03
        A czym w praktyce objawia sie silnik "wysokoobrotowy", czym różni sie od
        silnika Polo?
        • habudzik Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 16:53
          malina01 napisała:

> A czym w praktyce objawia sie silnik "wysokoobrotowy", czym różni sie od
          > silnika Polo?

Przepraszam ale ja nie pisałem o wysokoobrotowym tylko bezobsługowym.
          • piotr33k2 Re: Honda Jazz czy VW Polo 17.01.07, 00:50
            bezobsługowy bo sam sobie wymienia olej filtry, płyny itd. itp a .wszędzie
            indziej musi to robić człowiek , he he.
      • mq21 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:07
        Zdecydowanie bierz Honde Jazz. Radze zaintresować sie również Kia ceed .Przerabiam ten sam temat. Wychodzi na to ze wezme Kia ceeda . W sobote jade na jazde próbą
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:12
          Kia nie biorę pod uwagę. W "finale" znalazł sie jeszcze np. Suzuki Ignis Snow
          White 4x4, pociaga mie sportowo/zabawna linia i wysoko kierowca, ale jest
          bardzo twardy i komfort jazdy bardzo niski, ale nie wykluczam jeszcze na 100%.
      • wlk.brytania Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:36
        habudzik napisał:

> Mało pali a silnik bezobsługowy co jes
        > t
        > rzadkością u Hondy .

Cos Ty znowu wymyslil ? Czy Ciebie kiedys jakas honda potracila na pasach,czy o
        co chodzi ? Bo inteligentny czlowiek,a zacietrzewiony jak jasna cholera i do
        tego glupoty podobne do tego powyzej sprzedajesz co chwila. A zawsze opowiadasz
        jaka to zla ta honda... Nie lubisz tej marki,nie ma problemu ale nie wmawiaj
        bialoglowie,ze z hondami trzeba zwykle robic bo to sa bzdury wyssane z palca i
        obaj to wiemy.Honda buduje fantastyczne silniki,z ktorymi problemy wystepuja
        bardzo rzadko. Wiem,bo czytam i wiem,bo jeszcze bardzo wyzylowanym
        silnikiem,ktory dzien po dniu dostaje w dupe niewiarygodnie, a jedyne co z nim
        trzeba robic to kupic drogi olej przy wymianach i pozwalac osiagnac optymalna
        temperature pracy.
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:48
          ok, ale tak do konkretow, w czym Jazz jest lepszy od Polo?
        • habudzik Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 16:56
          A co ja takiego złego napisałem o Hondzie ? Co Ty ode mnie chcesz ?
    • wlk.brytania Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:43
      A w temacie.Osobiscie proponuje zapoznanie sie z Mitsubishi Colt,wzglednie
      Suzuki Swift.
      • everyday_driver Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:50
        Popieram, sprawdź Colta.
        Polo jest zbyt drogie jak na to, co prezentuje.
        A coltem się przejedź. Pokręć go do 5000-6000 obrotów, zobaczysz co potrafi.
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:03
          Czy oprocz ceny polo ma jakies minusy? Załuzmy, ze cena jest identyczna za to
          samo, czy wtedy bys polecal (porownuje 1.2 JAzz do 1.4 Polo czy 1.2 nie za
          slaby??, bo 1.4Jazz nie da sie wsadzic klimy recznej)
          • black_code Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:11
            malina01 napisała:

> Czy oprocz ceny polo ma jakies minusy? Załuzmy, ze cena jest identyczna za to
            > samo, czy wtedy bys polecal (porownuje 1.2 JAzz do 1.4 Polo czy 1.2 nie za
            > slaby??, bo 1.4Jazz nie da sie wsadzic klimy recznej)

A nie mozesz wykonac sobie jazd probnych ,obejrzec dokladnie oba te samochody
            i wybrac tego ktory bedzie bardziej odpowiedni?
            Osiagi ,awaryjnosc,koszty eskploatacyjne beda mniej wiecej na tym samym
            poziomie wiec naprawde warto wybrac ten samochod ktory bedzie wydawal
            Tobie sie lepszy .Do tej pory glownym minusem samochodw VW byly dosc
            wysokie ceny i kiepskie wyposazenie ale ostatnio troche zmienia sie na plus.
            Mozesz jeszcze wziasc pod uwage Seata Ibize to praktycznie to samo co
            Polo ,te same silniki ,zawieszenie tylko stylistyka troche inna i
            bardziej sportowe zestrojone zawieszenie.
            Nie radze slepo podchodzic do tego forum i opierac sie tylko na tym
            co pisza inni a i nie ma sensu tez wyjasniac dlaczego.Kieruj sie wlasna
            opinia w pierwszym rzedzie.
      • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:50
        Colt tez jest na liscie, ale jeszcze nie zaglebilam sie, swift baaaaardzo
        ladny, ale za maly bagaznik, to ma byc auto na 5-7 lat z wozkiem w pespektywie.
    • programistajava Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:56
      Kiedys sie napilem na jazza , Polo nei znam. Oto moje 2 grosze do dyskusje o jazzie:
      PLUSY:
      - bardzo niskie spalanie
      - wersja cool juz z klima i cd ale bez mp3 :(
      - mozliwosc aranzacji tylnej kanapy mozesz ja dowolnei skladac itp... poczytaj
      na stronei hondy lub kaz sie pogimnastykowac handlowcoi w salonie ;)
      - poj. bagaznika nawet duza jak na ten segmencik
      - kredyt 50/50

MINUSY:
      - cos za czesto sie slyszy o KOROZJI, ogladalem 1 egz, 2 letni i jzu gdzie
      neigdzie (spod drzwi pojawialy sie malusienkie kropki rdzy , wprawdzie wielksoc
      glowki od szpilki albo mneijsze i ledwo kilka sztuk, ciezko bylo to zauwazyc ale
      w 2 letnim aucie to cos nei halo)
      - btw duuzo tego poszlo u dilerni i bardzo przebrana oferta jzu chyba jest w tym
      roku :( a pospiech nigdy nie jest dobrym doradca.
      - przejedz sie czy ci nei przeszkadza dzwik silnika jak jedziesz na trasie, ja
      jezdzilem H.City (1.4 silnik) i mam jako takie wyobrazenie , ale neiktorym to
      przeszkadza dla innych to muzyka :D
      • programistajava Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 14:59
        Aha i nei wiem czy przypadkiem jazz nei ma lancucha zamiast paska rozrzadu, nei
        jestem pewien ale mozesz sprawdzic.
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:06
          no wlasnie a propos silnika, co to znaczy wysokoobrotowy???
          Generalnie Jazz ma genialnie skladane siedzenia, a Polo kojazy mi sie bardzo
          pozytywnie z super klasycznym pozjazdem, po miescie bardziej wyobrazam sobie
          Honde, ale ja pomysle o nartach i deszczu to Polo kojazy mi sie z wieksza sila
          i bezpieczenstawem, niech mnie ktos poprawi jak to sa tylko zludzenia.
    • piotrt3 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:11
      temat przerabiałem w końcu 2005 roku.....
      obecnie jeżdżę jazzem 1.2 cool i sobie chwalę.
      oglądałem POLO /wczesniej jeździłem golfem II 1.6 TDI/ ale złe opinie o serwisie
      vw w b-stoku oraz przede wszystkim abstrakcyjny cennik - podobnie/porównywalnie
      wyposażony polo kosztował w granicach golfa /sic!/ ale to było w IX 2005...a
      wykonczenie bardziej mi dopowiadało w skodzie FABII.... zresztą niewiele
      brakowało a bym kupił promocynjy egz 1.9 TDI.... ale to inna bajka
      SWIFT jest ciekawy - ale zdecydowanie mniejszy wewnątrz/ więcej pali- ale wg
      mnie najładniejszy stylistycznie z B klasy...
      COLT - ciekawy - dynamiczny silnik 1.3 - ale wg mnie za wnętrze odpada /to moja
      opinie - jakośc plastików i ich wygląd nie dla mnie... i mniejszy wewnątrz
      to czy JAZZ nas przekonał - to ekonomicznośc, ilosc miejsca wewnątrz, jakosc
      materiałow i ogólne dobre wrazenie jesli chodzi o wykonczenie;
      w tej chili mam juz ok 24tys km na liczniku - zero problemów /oby tak dalej/
      tu link do małego podsumowania pory roku użytkowania
      www.autogaleria.pl/forum/viewtopic.php?t=5934&highlight=jazz
      pozdr. miełgo wybierania
      PS. rozważyłbym jednak CEE'D-a
    • wlk.brytania Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:18
      Wysoko-brotowy silnik to upraszczajac,taki ktory osiaga przypisana sobie
      maksymalna moc przy stosunkowo wysokich obrotach. Wracajac do Twojego wyboru.
      Jak kazdy tutaj doradzam to co wg subiektywnej oceny uwazam za najlepsze w
      segmencie. Uwazam,ze najlepszym maluchem jest Mitsubishi Colt. Wybierz sie i
      przejdz,moze Ci sie spodoba.
      • sowik85 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 15:40
        Ja bym wybrał Jazza, jeśli ma to byc auto dla rodziny. Jest zdecydowanie
        wiekszy od Polo, ma duzy bagażnik i sporo mozliwości aranżacji wnetrza. Silnik
        nie jest tak znów wysokoobrotowy bo max moment obrotowy osiaga przy niecałych
        3000rpm. W praktyce można jezdzic na wysokich biegach z małymi predkosciami
        obrotowymi, a to oznacza wieksza oszczednośc. Prowadzi się to nieźle, tylko
        silnik dla mnie jednak ciut za słaby. Jeśli ktoś jezdzi spokojnie to z czystym
        sumieniem moge polecic, pozdrawiam!
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 16:07
          Nowy Polo pieciodrzwiowy nie metalik 2007 1.4 z klima reczna Q-line ma byc za
          49 tys z groszami, (platnosc 50/50)to chyba taniej niz bylo???
          • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 16:11
            Polo Q-line nie ma swiatel przeciwmgielnych, ale jazz tez nie ma, Jazz jest o
            2tys tanszy i daja opony, ale rocznik 2006, wiec wyprzedaz.
          • swoboda_t Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 16:34
            Taniej, bo to stary model. Jeśli będziesz wozić dziecko i wózek, to mozę jednak
            Honda City (bagażnik), albo Kia Cee'd (to już kompakt, a nie wózek na zakupy).
    • cc_2004 Re: Honda Jazz 16.01.07, 16:18
      Czytając Twoje wymagania, to zdecydowanie JAZZ.
    • qrakki999 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 16:42
      Ale mam POLO więc może pomogę Cię zachęcić lub zniechęcić
      Ujeżdżam wersje 1,2 65 KM. 90% po mieście i okolicach. Przebieg obecnie 56 tys.

Pali pomiędzy 6,5 a 7,5l/100 km. Czy to dużo czy mało - sama oceń. Mnie to nie
      boli.
      Z tyłu za mną tylko dzieci bo dorosli nóg nie zmieszczą, ale domyślam się, że
      jest to generalnie wada wszystkich aut włączenie z kompaktami jak kierowca ma
      ponad 190 cm wzrostu:)
      Bagaznika jak na auto rodzinne - brak, ale nie sądzę żeby cokolwiek innego w
      klasie B bez złożenia siedzeń dawało wiele większe możliwości.
      Wyposażenie z zakresu gołodupiec.
      Cicho, nic nie trzeszczy ale były tu głosy o świerszczach - nie wiem jak u
      innych jeżdżę tylko swoim. Mamy też Golfa IV - nie trzeszczy (75 tys przebiegu).
      W zimie zawsze dał się otworzyć(zarówno moje Polo jak i Golf) ale zawsze
      używałem kluczyków i klamki;) W lecie zresztą też.
      Zawieszenie radzi sobie z polskimi drogami, ale nie oczekuj Maybacha
      skrzyżowanego z Ferrari - w końcu kupujesz 'tanie' auto.
      Wnętrze jak to wnętrze - morze plastiku, ja wybrałem opcje żałobną bo akurat w
      czarnym dobrze się czuje jako z natury leń:)
      Czy plastik jest lepszy czy gorszy od konkurencji? Nie wiem, nie znam się na
      plastikach. Za co cenię jednak wnętrze - szybko da się wyczyścić, nie odbija
      się w słoneczne dni w szybach i nie śmierdzi chińskimi trampkami. No i nie ma
      pseudo-aluminiowych i pseudo-drewaninych wkładek. Błe.

Widoczność ze środka jest tragiczna, co potwierdził test w AMiS bodajże.
      przednie, słupki zasłaniaja ogromny obszar, do tyłu również nie jest dobrze.
      Uważam, że to ważne.

Silnik radzi w mieście z dużym samcem na pokładzie, ale ja nie jestem z tych
      co 'szybko i bezpiecznie'. Nie licz, że w 1,4 wykręcisz Carrerę albo nawet
      Mondeo TDCi na światłach:)

Mam go prawie 3 lata (od nowości). Z serwisem nie ma problemu. Serwisuje w ASO
      i koszty przeglądów są porównywalne jak w innych markach.
      Naprawy (były a i owszem)
      - pękła obudowa lewgo lusterka - wymiana na gwarancji
      - pękła szyba przednia - wymiana na gwarancji
      - urwałem przewody od wspomagania kierownicy (tak wychodzi jazda skrótami przez
      doły i płyty), naprawa z wymiana obu przewodów ok 600 zł, już po gwarancji.

Czy jestem zadowolony? Tak, bo wsiadam i jeżdzę. Czy są lepsze i ładniejsze
      auta - pewnie, że tak. Są nawet tańsze:)
      W Jazz'ie nawet nie siedziałem, wieć milczę;)
      pzdr
      MQ

• simr1979 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 16:56
        qrakki999 napisał:

> Z tyłu za mną tylko dzieci bo dorosli nóg nie zmieszczą, ale domyślam się, że
        > jest to generalnie wada wszystkich aut włączenie z kompaktami jak kierowca ma
        > ponad 190 cm wzrostu:)
        > Bagaznika jak na auto rodzinne - brak, ale nie sądzę żeby cokolwiek innego w
        > klasie B bez złożenia siedzeń dawało wiele większe możliwości.

To mylnie sądzisz - Jazz jest właśnie pozbawiony powyższych wad....;)
        • qrakki999 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 17:01
          simr1979 napisał:

> To mylnie sądzisz - Jazz jest właśnie pozbawiony powyższych wad....;)

Q: Stąd tez wyraźnie dałem do zrozumienia, ze milczeć będę na temat tego wozu
          bo w nim nawet nie siedziałem. Musze się jednak przymierzyć (z ciekawości). Bo
          nawet w P407 czy Vectrze jak sobie ustawiłem fotel to nie mogłem za soba usiąść.

pzdr
          Q

• simr1979 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 17:04
            qrakki999 napisał:

> simr1979 napisał:
            >
            >
            > > To mylnie sądzisz - Jazz jest właśnie pozbawiony powyższych wad....;)
            >
            (....)
            > nawet w P407 czy Vectrze jak sobie ustawiłem fotel to nie mogłem za soba
            > usiąść

No wybacz, to Ty musisz do ery....;) :)
      • daria.1 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 17:01
        jeśli patrzeć na pojemnośc i wielkośc to Honda nie ma sobie równych łatwo to porównać i nie ma o czym dyskutować .Spadek wartośći Hondy przemawia na jej korzyść-wybierz ten co ci się najbardziej podoba czyli HONDĘ :) :)
        • habudzik Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 20:13
          daria.1 napisała:

> jeśli patrzeć na pojemnośc i wielkośc to Honda nie ma sobie równych łatwo
          to
          > porównać i nie ma o czym dyskutować .

No jest o czym dyskutować bo podobna jest Meriva z większą możliwościa
          aranżacji wnetrza

Spadek wartośći Hondy przemawia na jej ko
          > rzyść

ale to co odbirzesz przy odsprzedaży tracisz na strasznie drogim serwisie . Na
          jedno wychodzi.
          • piotrt3 Re: Nie wiem, ale mam POLO 16.01.07, 22:02
            habudzik napisał:

.
            >
            > No jest o czym dyskutować bo podobna jest Meriva z większą możliwościa
            > aranżacji wnetrza
            tylko cena merivy troche odstaje chyba ... w góre, ale to tez ciekawa propozycja

> Spadek wartośći Hondy przemawia na jej korzyść

> ale to co odbirzesz przy odsprzedaży tracisz na strasznie drogim serwisie . Na
            > jedno wychodzi.

bez przesady serwis nie jest tak drogi jak krążą legendy.... 440zł za tzw mały
            przeglad /po roku lub 20tys. km/ to wcale nie tak dużo, ciekawe ile kosztuje to
            w VW lu u kokurencji, podejrzewam że nie taniej... może ktoś zna konkrety
            • habudzik Re: Nie wiem, ale mam POLO 17.01.07, 00:44
              No właśnie ja znam konkrety chyba że koega mnie oszukuje . Mały przegląd 700pln
              Meriva ma wyższą cene ale i lepsze silniki . Jazz 1.4 kosztuje po rabacie 52000
              a Meriva od 48000 tylko słabo wyposażona ale bez rabatu .
            • qrakki999 Re: Nie wiem, ale mam POLO 17.01.07, 10:11
              piotrt3 napisał:

>
              > bez przesady serwis nie jest tak drogi jak krążą legendy.... 440zł za tzw mały
              > przeglad /po roku lub 20tys. km/ to wcale nie tak dużo, ciekawe ile kosztuje
              to
              > w VW lu u kokurencji, podejrzewam że nie taniej... może ktoś zna konkrety

Q: Za mały przegląd POLO (przeglądy są co 15 tys.) ok 250 zł z filtrami ale bez
              oleju. Nie znam cen oleju w ASO bo zalewam olej niedostępny w sieci ASO. Ale
              zapewne wyjdzie na to samo tzn. z olejem, ok 400 - 450 zł. Nie wiem jaki olej
              zalecany jest do silinków 4cyl. (m.in. 1,4) ale do mojego 3cyl. zalecane są
              0W30.
              Większe przeglądy mają różne ceny w zależnosci od tego co wg zaleceń i potrzeb
              należy zrobić.

pzdr
              Q
      • malina01 Re: Nie wiem, ale mam POLO 17.01.07, 01:27
        Dlaczego pękła szyba???? Brzmi nieprawdopodobnie/
        • qrakki999 Re: Nie wiem, ale mam POLO 17.01.07, 10:03
          malina01 napisała:

> Dlaczego pękła szyba????
          Q: Nie wiem. Wymienili bez kłopotów więc nie dochodziłem dlaczego.

Brzmi nieprawdopodobnie/
          Q: Ja wiem... czy pękanie szyb jest takie nieprawdopodobne?

pzdrQ
    • foreks Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 21:31
      nie znam jazza, ale moj chrzestny z zona, synem, jego z kolei zona i mala 4latka
      na kolanach wpadl w poslizg, dachowal i zatrzymal sie na drzewie przy 80kmh. w
      efekcie zlamana reka, pekniety mostek u panow i to tyle z uszczerbkow. oraz tak
      powaznie, oczywiscie honda. moze nie jest to miss polonia, ale Cie przynajmniej
      nie zdradzi, jak niemiecki najezdzca.
      • mq21 Re: Honda Jazz czy VW Polo 16.01.07, 22:13
        Mimo ze cie nie interesuje Ceed warto na niego spojrzeć ipoczytac bo to nic nie kosztuje a mysle ze warto . testowalem w ostatnim miesiacu kilka marek w cenie do 50000 zl poczawszy od Grande Punto , Nowa Corse, Honde Jazz i teraz ceeda. Ten ostatni nie dosc ze ma silnik lepszy 1,4 109 KM , pełne wyposazenie z nawigacja wlacznie , 6 poduszek itd moznq wymieniac to do tego 7 lat gwarancji . Rewelacja jak dla mnie .
        • malina01 Re: Honda Jazz czy VW Polo 17.01.07, 00:58
          Kia odpada, a 7 letnia gwarancja to już dziala na mie totalnie odstraszająco,
          bo cuda to może sie zdarzają, ale chyba nie w serwisach samochodowych.
      • habudzik Re: Honda Jazz czy VW Polo 17.01.07, 01:22
        foreks napisał:
        oczywiscie honda. moze nie jest to miss polonia, ale Cie przynajmniej
        > nie zdradzi, jak niemiecki najezdzca.

Tylko Ci przypomne że japoński to też najeźdźca , tyle że mały , żółty i szybko
        gada .
        • wiktor_l daria.1 - słabo 17.01.07, 09:53
          Będzie po premii:) ponad 24h na reakcję na forum? Wstyd. Sprzedaż, sprzedaż,
          sprzedaż!

;)

pozdr
          Wiktor
          • malina01 dalej 50/50 17.01.07, 14:03
            Wbrew temu co mi tu niektórzy sugeruja wcale Jazz nie podoba mi sie bardziej,
            jest 50/50. W Polo mozna zamowic ESP i boczne poduszki, a Jazz nie ma...
            oczywiscie za dodatkową kase, ale może lepiej zainwestować w bezpieczeństwo, a
            nie bajery?
            A tak z innej beczki. Czy komputer pokladowy to bajer, w czym Wam pomaga?
            • habudzik Re: dalej 50/50 17.01.07, 14:10
              Mi komputer pomaga w zabawie podczas podróży . Moge ( mogłem ) sobie na biezaco
              kontrolować spalanie i pare innych fi ale polegać bezgranicznie na jego
              wyliczeniach ile mi jescze zostało km do przejechania na resztkach paliwa w
              zbiorniku nie mogłem . Można się przy jego pomocy nauczyć operować gazem tak by
              samochód palił mniej
              • simr1979 Re: dalej 50/50 17.01.07, 14:32
                Komputer pokładowy skutecznie odwraca moją uwagę od tego, czym powinienem się
                zajmować - czyli od prowadzenia pozajzdu...;)
                • malina01 bagaznik??? 17.01.07, 15:29
                  wlasnie odkrylam, ze Polo i Yaris maja taki sam bagaznik 270l wedlug
                  producenta, czy to mozliwe?? Wizualnie wydawalo mi sie, ze Yaris ma
                  zdecydowanie mniejszy?
                  • qrakki999 Re: bagaznik??? 17.01.07, 15:30
                    Yaris ma przesuwaną tylną kanapę.
                    • malina01 Re: bagaznik??? 17.01.07, 15:34
                      Wiem, ze Yaris ma przesuwna kanape, chodzi mi o to ile jest w Yarisie litrow
                      przy kanapie przesunietej najdalej w strone bagaznika, czy to mozliwe zeby bylo
                      270?
    • chris62 Re: Honda Jazz czy VW Polo 17.01.07, 15:44
      malina01 napisała:

> Zamierzam kupic pierwszy samochod i po dlugiej selekcji zostala mi Honda Jazz
      > i VW Polo. Co doradzacie?? Jakie są wady tych samochodów?
      > malina

Są za drogie.
      Przykładowo za niecałe 45 tys PLN masz Clio 3 z silnikiem 1,4 16V 100 KM 11s do
      setki i z klimatyzacją - Co dostaniesz w Hondzie lub w VW?
      Aa wiem popularne na forum znaczki na masce :)))
      MIłego pocenia się w upalne dni i wleczenia się za dieslami starej generacji :))))
    • ian_curtis Re: to i ja może zabiorę głos 17.01.07, 17:10
      zważywszy że pisałem tu o Jazz'ie i problemami z rdzą. Nie chwaląc serwisu rdza znikła i narazie nie ma jej (dotyczyło górnego rantu tylnych drzwi lewych i prawych, rudawy nalot). Poczekam aż spadnie śnieg i posypią ulice solą co wtedy :-). Ale wracając do sedna wątku, jazz ma obecnie przejechane prawie 29 tyś (silnik 1.2) i zero problemów, nic nie puka, nic nie stuka. W czasie dużych mrozów lubi lekko skrzypieć deska roździelcza w okolicy poduszki powietrznej pasażera ale czego wymagać od małego auta. Dla mnie najwazniejsze że do bagażnika bez problemów wchodził duży wózek dziecięcy (nie spacerówka), poza tym jeżeli ktoś potrzebuje sprawnego co dzień auta to polecam jazz'a.

Największe plusy:
      - system składania siedzeń i możliwość adaptacji wnętrza mistrzostwo świata
      - b.małe spalanie
      - bezproblemowa mechanika
      - b.wygodne przednie fotele

Największe minusy:
      - niestety problem z rdzą (być może moje auto było pechowe)
      - w czasie deszczu kompletnie zachlapany tył auta (polecam kupno chlapaczy których nie posiadam)
      - brak klimatyzacji (duże powierzchnie szyb w lato szybko się nagrzewa)
    • abdn Re: Honda Jazz czy VW Polo 17.01.07, 21:30
      Napiszcie jeszcze coś o dynamice lub jej braku u Jazza. Opinie są sprzeczne.
      Porównajcie Jazza do innych samochodów w tej klasie jesli jeżdziliście. chodzi o
      podobne wersje silnikowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka