Dodaj do ulubionych

Ubezpieczenie

12.02.07, 12:03
Moze to nieciekawy temat, ale jesli ktos ma ochote sie wypowiedzic to bede
wdzieczny za opinie.
Za 3 tygodnie konczy mi sie ubepieczenie i zrobilem szybki wywiad po firmach
ubezpieczeniowych. Wynik jest nastepujacy:
1. PZU - Pani nie miala czasu rozmawiac i obiecala ze oddzowoni wieczorem (to
bylo w zeszly piatek...)
2. Warta wycenila mi pakiet ubezpieczenia na: 4 600 zl
3. Link4: 1 850 zl (teoretycznie analogiczne warunki jak w Warcie)
4. Moj dotychczasowy ubezpieczyciel (ktorego niejako otrzymalem razem z
samochodem) zazyczyl sobie: 2 250 zl
Jak juz wspominalem teoretycznie te same warunki (tzn. bez udzialow wlasnych
w szkodach, kradziezy itp.).
Zastanawia mnie ten Link4. Czy ktos korzystal z ich uslug ? Jakie wrazenia ?
Pozdrowienia.
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: Ubezpieczenie 12.02.07, 12:33
      moze zapytaj tutaj:
      www.motobank.pl/
      ja tam osobiscie do Linka jakos nie mam zaufania-sprawdz dokladnie jakie maja
      wylaczenia, bo pamietam kiedys na samym poczatku kolezanka chciala sie tam
      ubezpieczyc ale sie okazalo, ze maja jakis paragraf z niekorzystnym zapisem-
      chodzilo o warunki wyplaty odszkodowania.
      • koljax Re: Ubezpieczenie 12.02.07, 12:55
        Dzieki za info. Sprawdze ten motobank.pl
        • akinka6 Re: Ubezpieczenie 12.02.07, 13:42
          I tu spróbuj się dowiedzieć. Ja właśnie zmieniłam z Compensy na nich, bo różnica
          w opłatach ogromna
          www.ptu.pl/
          • iberia.pl Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 12.02.07, 14:23
            moja przyjaciolka jest szefowa jednej z multiagencji i neeistety ale z PTU sa
            duze problemy w przypadku wyplaty odszkodowania....
            • akinka6 Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 12.02.07, 15:16
              iberia.pl napisała:

> moja przyjaciolka jest szefowa jednej z multiagencji i neeistety ale z PTU sa
              > duze problemy w przypadku wyplaty odszkodowania....
              Szkoda, że wcześniej o tym nie wiedziałam, ale pozostało mi jeszcze tylko 11
              miesięcy(:
            • loyezoo Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 12.02.07, 16:25
              Współpracuje z multiagencją i akurat w moim mieście PTU wypłaca bardzo dobrze w
              przeciwieństwie do PZU z którym notabene spotkam się w sądzie.Co do Link
              4 "teoretycznie" tanio ale przy wypłacie hmmm:)
              • swoboda_t Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 12.02.07, 18:25
                W zasadzie potwierdzam - moja popierdółka jest od 1998 ubezpieczona w PTU. W
                tym czasie były dwie szkody - obie bez problemów rozliczone. Ale:
                przy zawieraniu którejś kolejnej umowy agent nie poinformował, że polisa jest z
                amortyzacją (wczesniej była zniesiona), a właściciel tego nie zauważył. Skutek -
                po zeszłorocznej kolizji dostał szybko przelew, ale na kwotę niższą niż
                nominalnie warte nowe części. Na szczęście to był drobiazg, starczyło na nowy
                błotnik i robociznę, a mocowanie lampy wystarczyło skleić, ale źle to świadczy
                przynajmniej o samym agencie. Druga sprawa - kolizja w 1998 na Węgrzech. PTU
                (wtedy Daewoo) stwierdziło, że rozliczą szkodę z AC, ściągną potem kasę z
                Węgier (OC sprawcy) i nie będzie zwyżek. Ostatnio się okazało, że wtedy jednak
                ściągneli z AC i zabrali zniżkę, a włąściciel tego nie zauważył machinalnie
                podpoisując kolejne polisy. Ale po zrobieniu małego dymu tak zrobili kalkulację
                na Toledo, że tak jakby tamtej szkody nie było. Ergo: trochę bajzel w
                papierach, ale potrafią wyjść z twarzą. PTU ma dość ciekawą ofertę - za
                niewielką dopłatą składki można mieć rozliczanie szkód drobnych (do 1500zł) bez
                utraty zniżki oraz ubezpieczenie szyb (też bez utraty zniżki). W sumie chyba
                warto rozważyć.
              • pindoll Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 13.02.07, 12:57
                loyezoo napisał:

> Współpracuje z multiagencją i akurat w moim mieście PTU wypłaca bardzo dobrze

no popatrz, w moim też, a to Warszawa jest. Na tym Ślunsku to źle się jednak
                dzieje...
            • pindoll Re: Ubezpieczenie-PTU-odradzam 13.02.07, 12:48
              iberia.pl napisała:

> moja przyjaciolka jest szefowa jednej z multiagencji i neeistety ale z PTU sa
              > duze problemy w przypadku wyplaty odszkodowania....

a może jakieś konkrety? Bo jak narazie to pachnie lekką, nie popartą faktami
              brednią przekazywaną z ust do ust.
              P.S. Zaryzykuję twierdzenie, że wypłacają o niebo lepiej niż większość
              konkurencji.
              • iberia.pl Re: Ubezpieczenie-do pindolla 13.02.07, 13:52
                pindoll napisał:

>
                > a może jakieś konkrety?

niestety nie znam.

>Bo jak narazie to pachnie lekką, nie popartą faktami brednią przekazywaną z
                ust do ust.

jesli uwazasz, ze szefowa multiagnecji klamie to twoja sprawa.
                Tak sie sklada, ze co jakis czas kupuje u nich ubezpieczenia-najczesciej na
                wyjazd- i wiem, ze kota w worku mi nie sprzeda, wiec jaki cel mialaby klamiac,
                ze z PTU ma problemy przy wyplacie szkod komunikacyjnych?

> P.S. Zaryzykuję twierdzenie, że wypłacają

nie napisalam, ze NIGDY i NIGDZIE nie wyplacaja, albo ze ZAWSZE sa problemy.
                Ona pracuje w tej agencji ladnych pare lat, sprzedaje oferty roznych
                towarzystw, z roznych TU likwiduje szkody wszelakie wiec moim zdaniem ma
                pojecie o tym, ktore ubezpieczenia z jakiego TU warto kupic a ktore nie.
                • pindoll Re: Ubezpieczenie-do pindolla 13.02.07, 14:03
                  iberia.pl napisała:

> Ona pracuje w tej agencji ladnych pare lat, sprzedaje oferty roznych
                  > towarzystw, z roznych TU likwiduje szkody wszelakie <ciach!>

jak to?? Sprzedaje ubezpieczenia i jest za razem likwidatorem szkód???
                  Dziwy się na tym Ślunsku dzieja...
                  • iberia.pl Re: Ubezpieczenie-do pindolla 13.02.07, 14:43
                    zeby nie bylo, ze kryptoreklama....zadzwon i zapytaj co robia, jaka maja oferte
                    itd.

Energo-Service. Sp. z o.o.
                    0 32 203 94 54
                    40-722 Katowice, Piotrowicka 17
                    pow.Katowice, woj. śląskie

malgorzata.es@bmj.net.pl

• expedit54 Re: Ubezpieczenie 12.02.07, 23:51
      Spróbuj jeszcze w www.axa.pl to całkiem nowy gracz na rynku i mają
      ciekawe oferty.
    • koljax Re: Ubezpieczenie 13.02.07, 11:42
      Ogromne dzieki za wszelkie porady.
      W miedzyczasie dostalem szczegolowa rozpiske warunkow z Link4 (co innego
      powiedzial pan przez telefon a co innego mam w przeslanej ofercie, tzn okazalo
      sie ze jednak policzyli mi 30% udzial wlasny w przypadku szkody wypadkowej a
      tylko kradziez jest bez udzial wlasnego).
      Gdy zadzownili to zwrocilem im na to uwage i pan znowu na szybko mi wszystko
      przeliczyl i ostatecznie cena wzrosla do ok 2 150,- czyli prawie tyle samo co
      moj dotychczasowy ubezpieczyciel, wiec chyba podziekuje panom z Link4.
      Sprawdzalem ten motobank.pl i wyszlo tez cos okolo 2 230,-
      Dla pewnosci zobacze jeszcze axa.
      Pozdrowienia.
      • pindoll Re: Ubezpieczenie 13.02.07, 12:54
        koljax napisał:

tzn okazalo
        > sie ze jednak policzyli mi 30% udzial wlasny w przypadku szkody wypadkowej a
        > tylko kradziez jest bez udzial wlasnego).

takie warunki z założenia dyskwalifikują taką umowę. AXA też lubi udziały
        własne, więc polecam czujność.
        P.S. Mie osobiście nad wyraz pasi PTU a szczerze nie trawię pzu i mam do tego
        prawo :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka