Dodaj do ulubionych

Fiat z nowymi silnikami

22.06.07, 15:05
Fiat niedługo będzie sprzedawał silniki JTD z o dużej mocy. z 1.9 litra 177 i
188 KM, to już troche robi wrażenie. A jak sprawują się obecne silniki JTD i
ile mają mocy z 1.9?
Obserwuj wątek
    • pindoll Re: Fiat z nowymi silnikami 22.06.07, 15:15
      gyros25 napisał:

> A jak sprawują się obecne silniki JTD

dobrze sie sprawują

> i ile mają mocy z 1.9?

105, 115, 120, 140 i 150 KM
      • hejneken Re: Fiat z nowymi silnikami 22.06.07, 15:21
        www.automoc.pl/aktualnosci/aktualnosci/nowe-mocne-silniki-fiata.html
        • ttomee Re: Fiat z nowymi silnikami 23.06.07, 20:44
          więcej danych i wykresiki:
          www.italiaspeed.com/2007/cars/other/technology/06/fpt_jtd_twin_stage_turbo/0806.
          html

Pozdrawiam
          Tomek

AR 146 1.4 TS, Croma 1.9 mJET
          • niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 18:53
            Tak przy okazji - jakieś nie-fiatowskie modele samochodów (powiedzmy z
            tych "lepszych") z dizlami fiata?
            • mary_elx owszem, są 24.06.07, 21:37
              Cadillac BLS 1.9 diesel 150 KM i Saab 93 z takim samym silnikiem oraz w werjsi
              120 KM
              • d7d jeszcze opel vectra i signumi i pochodne 24.06.07, 22:12
            • cctwins Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 09:26
              Opel Vectra (1.9 CDTI), wspomnialny Saab i Cadillac, a z tanszych Astra, Zafira
              (1.9 CDTI), Suzuki SX4, Chevrolety np. Lacetti
    • paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 09:27
      He he i jak to mozliwe to nie niemiecka technologia? :)
      Przecie to firma na F FIAT, ale niestety ma najleprze i najbadziej technicznie zaawansowane silniki he he a co najsmieszniejsze porodukuje je dla innych nie na F.
      Malo tego z mysli technicznej FIATA "Common Rail" opatentowanego 1987r kozystaja i placa prawie wszystkie firmy w tym Mercedes ,Bmw ,Audi-VW.
      • paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 09:34
        Ciekawe jeszcze dlaczego krzyzackie BMW czy Mercedes nie uzywa patentu ziomala VW "TDI" a placi za patent FIATU "Common Rail"
        • uki145 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 14:25
          Witam! ciekawe listwa CR opatentowana w 1987 roku przez fiata ;-),zastanów
          sie jeszcze raz co napisałes bo to sie ostro mija z prawda. Pozdrawiam Łukasz
          • 101ola Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 16:57
            W 1997 roku
          • niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 18:51
            Ja tam nie wiem kto obecnie ma prawa do patentu ale CR wynalazł włoski
            konstruktor (nazwiska nie pomnę - można szukać w necie), który dzisiaj pracuje
            dla koncernu Fiata. Nie jestem inzynierem ale to chyba lepszy pomysł niż
            śmierdziele tdi ...
            • sum_tzw_olimpijczyk Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 21:57
              niya1 napisała:

> Ja tam nie wiem kto obecnie ma prawa do patentu ale CR wynalazł włoski
              > konstruktor (nazwiska nie pomnę - można szukać w necie), który dzisiaj pracuje
              > dla koncernu Fiata. Nie jestem inzynierem ale to chyba lepszy pomysł niż
              > śmierdziele tdi ...

Wg mnie ten Włoch nazywał się Huber i był Szwajcarem. Mania milośników włoskiej
              motoryzacji chyba zaczyna przewyższać japońską i niemiecką. Śmierdziele tdi z
              serii blue motion są naprawdę okropne...
              • niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 08:10
                Nie - na 100% makaroniarz
              • goodmorning1 Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 08:32
                > Wg mnie ten Włoch nazywał się Huber i był Szwajcarem. Mania milośników
                włoskiej
                > motoryzacji chyba zaczyna przewyższać japońską i niemiecką.

Może nie tyle przewyższać co dorównywać. Manii wielkości posiadaczy produktów
                krzyżackich i skośnookich nikt nie przebije.
                Co nie zmienia faktu, że nowe diesle CR Multijet Fiata (i nie tylko) są bardzo
                przyjemne w codziennym użytkowaniu.
                Ktoś jeszcze stosuje technologię Multijet (dawka podzielona nawet na 7
                wtrysków)?
                • marekglowacz Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 15:44
                  Z tego co mi wiadomo to Common Raila wymyslila swego czasu Alfa Romeo (nalezy
                  do Fiata jakby co). Ale wlosi nie umieli sobie poradzic do konca z tym patentem
                  i pomysl odsprzedali Bosch-owi, ktory go dopracowal. I wydaje mi sie, ze teraz
                  to kase na CR trzepie wlasnie Bosch.
              • 101ola Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 13:26
                CR pierwszy wprowdzial Fiat podobie zreszta jak wtrysk bezposredni w turbo
                dieslach w samochodach osobowych (nie VW)
                I chodzi tutaj o wdrazanie na skale masowa nowoczesnych rozwiazan.
                Co stego ze pan Huber pracowal nad tym w latach 60-tych ubieglego wieku? Nic.
                4 zawory na cylinder czy wtrysk bezposredni znane sa od dziesiatek lat ale
                zaczely byc stosowane dopiero pod koniec ubieglego wieku.
                Z tego samego powodu naleza sie wielkie brawa dla Mazdy za chec 'mordowania'
                sie do dzisiaj z Wanklem.

pozdr
                • qba_jozwiakowski Punto Sporting 16v 25.06.07, 13:45
                  Czesc
                  Mam pytanie
                  • qba_jozwiakowski Punto Sporting 16v 25.06.07, 13:48
                    POwiedzmy ze mam okazje kupna tego auta z roku 98
                    i ma ono problem z praca silnika
                    wlasciciel nie potrafi okreslic przyczyn "wymienilem swiece i nic"
                    serwis jest drogi (UK)
                    moja teza: przestawiony rozrzad, cewka zaplonowa albo sonda lambda
                    pytanie tylko jak to sprawdzic we Fiacie i ktora opcja jest najbardziej
                    prawdopodobna?
          • paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 23:07
            > Witam! ciekawe listwa CR opatentowana w 1987 roku przez fiata ;-),zastanów
            > sie jeszcze raz co napisałes bo to sie ostro mija z prawda. Pozdrawiam Łukasz

A co? nieprawda ? technologia byla uzyta pare lat pozniej co nieznmienia faktu " common rail" to patent zlozony przez fiata w 1987r i pierwszy slnik pare lat pozniej tez byl dzielem FIATA.
            A teraz jest uzywany w ~90% silnikow diesla a od aut z z wtryskiem bezposrednim TDI sie powoli odchodzi tylko VW ciagnie swoj wynalazek dalej ale i tak juz produkuje i placi licencje Fiatu i kozysta z ich technologii.
            Nie twierdze ze system wtrysku VW TDI jest duzo gorszy, ale niestety tam juz duzo nic sie niezmieni a normy EURO 5 , 6 ... i kultura pracy go wykoncza.
            Zreszta juz nikt oprocz VW tego nie robi.
            Jeszcze z 5lat temu kozystali z tego inni Renault DTI FORD itp. teraz juz wszyscy od tego odezli nza rzecz patentu Fiata common rail .
            I taka jet prawda..
            • niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 07:59
              I b. dobrze - niech Włosi też się w czymś zasłużą :)
            • goodmorning1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 08:17
              Gdzieś coś dzwoni ale nie do końca wiadomo gdzie:
              1. połowa lat 80tych opracowanie i zastosowanie w silniku 2.5 litrowym wtrysku
              bezpośredniego, po raz pierwszy w aucie osobowym - fiat croma (prace
              wstrzymane, oficjalnie ze względu na hałaśliwość i trzęsawkę jednostki i brak
              perspektyw rozwoju tej technologii)
              2. początek lat 90tych opracowanie przez Fiat'a i Magneti Marelli technologii
              wtrysku ON opartej na wspólnej szynie "rail" zbliżonej do multi-wtrysku
              benzynowego
              3. oficjalnie: brak możliwości technologicznych i kasy na badania spowodowało
              sprzedaż technologii Bosch'owi
              4. rok 1997 - pierwszy samochód osobowy z wtryskiem CR: alfa 156, silnik 1910
              ccm, 105 KM (chwilę później startuje merc cdi)
              5. dzisiaj każdy chyba wie: system wtrysku CR Multi-Jet (wielofazowy) i bardzo
              dobre silniki 1.3 16V, 1.9 8V i 16V, 2.4 20V (w osobowych)
              • niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 08:35
                Bosch'owi sprzedali tytlko licencję z prawem do dokonywania modyfikacji. Patent
                pozostaje przy holdingu FiATA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka