gyros25 22.06.07, 15:05 Fiat niedługo będzie sprzedawał silniki JTD z o dużej mocy. z 1.9 litra 177 i 188 KM, to już troche robi wrażenie. A jak sprawują się obecne silniki JTD i ile mają mocy z 1.9? Link Zgłoś Obserwuj wątek
pindoll Re: Fiat z nowymi silnikami 22.06.07, 15:15 gyros25 napisał: > A jak sprawują się obecne silniki JTD dobrze sie sprawują > i ile mają mocy z 1.9? 105, 115, 120, 140 i 150 KM Link Zgłoś
hejneken Re: Fiat z nowymi silnikami 22.06.07, 15:21 www.automoc.pl/aktualnosci/aktualnosci/nowe-mocne-silniki-fiata.html Link Zgłoś
ttomee Re: Fiat z nowymi silnikami 23.06.07, 20:44 więcej danych i wykresiki: www.italiaspeed.com/2007/cars/other/technology/06/fpt_jtd_twin_stage_turbo/0806. html Pozdrawiam Tomek AR 146 1.4 TS, Croma 1.9 mJET Link Zgłoś
niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 18:53 Tak przy okazji - jakieś nie-fiatowskie modele samochodów (powiedzmy z tych "lepszych") z dizlami fiata? Link Zgłoś
mary_elx owszem, są 24.06.07, 21:37 Cadillac BLS 1.9 diesel 150 KM i Saab 93 z takim samym silnikiem oraz w werjsi 120 KM Link Zgłoś
cctwins Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 09:26 Opel Vectra (1.9 CDTI), wspomnialny Saab i Cadillac, a z tanszych Astra, Zafira (1.9 CDTI), Suzuki SX4, Chevrolety np. Lacetti Link Zgłoś
paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 09:27 He he i jak to mozliwe to nie niemiecka technologia? :) Przecie to firma na F FIAT, ale niestety ma najleprze i najbadziej technicznie zaawansowane silniki he he a co najsmieszniejsze porodukuje je dla innych nie na F. Malo tego z mysli technicznej FIATA "Common Rail" opatentowanego 1987r kozystaja i placa prawie wszystkie firmy w tym Mercedes ,Bmw ,Audi-VW. Link Zgłoś
paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 09:34 Ciekawe jeszcze dlaczego krzyzackie BMW czy Mercedes nie uzywa patentu ziomala VW "TDI" a placi za patent FIATU "Common Rail" Link Zgłoś
uki145 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 14:25 Witam! ciekawe listwa CR opatentowana w 1987 roku przez fiata ;-),zastanów sie jeszcze raz co napisałes bo to sie ostro mija z prawda. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 18:51 Ja tam nie wiem kto obecnie ma prawa do patentu ale CR wynalazł włoski konstruktor (nazwiska nie pomnę - można szukać w necie), który dzisiaj pracuje dla koncernu Fiata. Nie jestem inzynierem ale to chyba lepszy pomysł niż śmierdziele tdi ... Link Zgłoś
sum_tzw_olimpijczyk Re: Fiat z nowymi silnikami 24.06.07, 21:57 niya1 napisała: > Ja tam nie wiem kto obecnie ma prawa do patentu ale CR wynalazł włoski > konstruktor (nazwiska nie pomnę - można szukać w necie), który dzisiaj pracuje > dla koncernu Fiata. Nie jestem inzynierem ale to chyba lepszy pomysł niż > śmierdziele tdi ... Wg mnie ten Włoch nazywał się Huber i był Szwajcarem. Mania milośników włoskiej motoryzacji chyba zaczyna przewyższać japońską i niemiecką. Śmierdziele tdi z serii blue motion są naprawdę okropne... Link Zgłoś
goodmorning1 Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 08:32 > Wg mnie ten Włoch nazywał się Huber i był Szwajcarem. Mania milośników włoskiej > motoryzacji chyba zaczyna przewyższać japońską i niemiecką. Może nie tyle przewyższać co dorównywać. Manii wielkości posiadaczy produktów krzyżackich i skośnookich nikt nie przebije. Co nie zmienia faktu, że nowe diesle CR Multijet Fiata (i nie tylko) są bardzo przyjemne w codziennym użytkowaniu. Ktoś jeszcze stosuje technologię Multijet (dawka podzielona nawet na 7 wtrysków)? Link Zgłoś
marekglowacz Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 15:44 Z tego co mi wiadomo to Common Raila wymyslila swego czasu Alfa Romeo (nalezy do Fiata jakby co). Ale wlosi nie umieli sobie poradzic do konca z tym patentem i pomysl odsprzedali Bosch-owi, ktory go dopracowal. I wydaje mi sie, ze teraz to kase na CR trzepie wlasnie Bosch. Link Zgłoś
101ola Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 13:26 CR pierwszy wprowdzial Fiat podobie zreszta jak wtrysk bezposredni w turbo dieslach w samochodach osobowych (nie VW) I chodzi tutaj o wdrazanie na skale masowa nowoczesnych rozwiazan. Co stego ze pan Huber pracowal nad tym w latach 60-tych ubieglego wieku? Nic. 4 zawory na cylinder czy wtrysk bezposredni znane sa od dziesiatek lat ale zaczely byc stosowane dopiero pod koniec ubieglego wieku. Z tego samego powodu naleza sie wielkie brawa dla Mazdy za chec 'mordowania' sie do dzisiaj z Wanklem. pozdr Link Zgłoś
qba_jozwiakowski Punto Sporting 16v 25.06.07, 13:48 POwiedzmy ze mam okazje kupna tego auta z roku 98 i ma ono problem z praca silnika wlasciciel nie potrafi okreslic przyczyn "wymienilem swiece i nic" serwis jest drogi (UK) moja teza: przestawiony rozrzad, cewka zaplonowa albo sonda lambda pytanie tylko jak to sprawdzic we Fiacie i ktora opcja jest najbardziej prawdopodobna? Link Zgłoś
paszis Re: Fiat z nowymi silnikami 25.06.07, 23:07 > Witam! ciekawe listwa CR opatentowana w 1987 roku przez fiata ;-),zastanów > sie jeszcze raz co napisałes bo to sie ostro mija z prawda. Pozdrawiam Łukasz A co? nieprawda ? technologia byla uzyta pare lat pozniej co nieznmienia faktu " common rail" to patent zlozony przez fiata w 1987r i pierwszy slnik pare lat pozniej tez byl dzielem FIATA. A teraz jest uzywany w ~90% silnikow diesla a od aut z z wtryskiem bezposrednim TDI sie powoli odchodzi tylko VW ciagnie swoj wynalazek dalej ale i tak juz produkuje i placi licencje Fiatu i kozysta z ich technologii. Nie twierdze ze system wtrysku VW TDI jest duzo gorszy, ale niestety tam juz duzo nic sie niezmieni a normy EURO 5 , 6 ... i kultura pracy go wykoncza. Zreszta juz nikt oprocz VW tego nie robi. Jeszcze z 5lat temu kozystali z tego inni Renault DTI FORD itp. teraz juz wszyscy od tego odezli nza rzecz patentu Fiata common rail . I taka jet prawda.. Link Zgłoś
niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 07:59 I b. dobrze - niech Włosi też się w czymś zasłużą :) Link Zgłoś
goodmorning1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 08:17 Gdzieś coś dzwoni ale nie do końca wiadomo gdzie: 1. połowa lat 80tych opracowanie i zastosowanie w silniku 2.5 litrowym wtrysku bezpośredniego, po raz pierwszy w aucie osobowym - fiat croma (prace wstrzymane, oficjalnie ze względu na hałaśliwość i trzęsawkę jednostki i brak perspektyw rozwoju tej technologii) 2. początek lat 90tych opracowanie przez Fiat'a i Magneti Marelli technologii wtrysku ON opartej na wspólnej szynie "rail" zbliżonej do multi-wtrysku benzynowego 3. oficjalnie: brak możliwości technologicznych i kasy na badania spowodowało sprzedaż technologii Bosch'owi 4. rok 1997 - pierwszy samochód osobowy z wtryskiem CR: alfa 156, silnik 1910 ccm, 105 KM (chwilę później startuje merc cdi) 5. dzisiaj każdy chyba wie: system wtrysku CR Multi-Jet (wielofazowy) i bardzo dobre silniki 1.3 16V, 1.9 8V i 16V, 2.4 20V (w osobowych) Link Zgłoś
niya1 Re: Fiat z nowymi silnikami 26.06.07, 08:35 Bosch'owi sprzedali tytlko licencję z prawem do dokonywania modyfikacji. Patent pozostaje przy holdingu FiATA Link Zgłoś