Dodaj do ulubionych

Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12.06.03, 21:07
Dzisiaj rafiły do krakowskich salonów Fiata nowe (?) Punta po restylingu.
Dokładnie sobie oglądnąłem to cudo i stwierdzam z całą stanowczością że mi
się nie podoba. Połowa deski rozdzielczej oraz wiele plastików była biała,co
wygląda koszmarnie.Przód auta stracił swój urok.Przypomina VW Polo
poprzedniej generacji.Samochód wydaje się wąski i niezgrabny.Ciekawe czy
będzie się sprzedawał lepiej od poprzedniej wersji? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Edek Re: Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.pl / 10.66.0.* 12.06.03, 21:59
      Jeśli rzeczywiście przypomina polo to napewno będzie się sprzedawał świetnie.
    • krakus.mp Re: Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.06.03, 22:08
      Fiat zawsze pozostanie tylko Fiatem!Napisałem że przypomina Polo z
      wyglądu.Jakością tapicerki i wykonaniem karoserii (szczeliny pomiędzy
      elementami)nigdy nie dorówna VW.Inna sprawa że Fiat bije konkurentów ceną,która
      ma dobry stosunek do wielkości auta i wyposażenia.Stilo też miało się dobrze
      sprzedawać.Jak weszło na rynek,to cena była zbyt wysoka jak na Fiata.Włosi to
      tłumaczyli tym,że jakość jest porównywalna z VW.Musieli potem zbić cenę Stilo i
      lepiej doposażyć. Pozdrawiam.
      • Gość: gregor Re: Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cs.bialystok.pl 12.06.03, 22:41
        Wymień w jakie elementy doposażyli stilo. Bo ja widzę, że wręcz "zabrali" z
        podstawowej wersji. Pamiętam, że na początu był np. abs. Obecnie brak. Owszem w
        droższej standard. Ale klima już nie. Co masz jeszcze na myśli?
      • Gość: Krak "jakosc" VW IP: *.ceti.pl 13.06.03, 15:14
        Znajomy z serwisu VW twierdzi, ze na pierwszy rzut oka widac, ktore VW jest "z
        salonu" a ktore ni bylo przeznaczona na polski rynek. Okazuje sie, ze VW
        wykorzystuje dobra opinie swoich aut i do Poski wysyla najgorsze egzemplarze. A
        szkoda. Osobiscie moge tylko potwierdzic, ze jakosc VW Golf IV (znam 2 egz.)
        sprzedawanych w Polsce jest tragiczna (spasowanie, wykonczenie, niezawodnosc
        (!)). O fiatach nie wiem, ale pewnie podobnie. Tak wiec uwazam, ze fiat smialo
        moze twierdzic, ze przezentuje poziom jakosci ten sam co VW, tylko tym sie nie
        powinien chwalic ;-)
        Pozdr.
    • greenblack Re: Koszmarne Punto II facelift 12.06.03, 22:30
      To tylko facelifting, a nie żadne Punto III. Deska dwukolorowa to rzeczywiście
      słaby pomysł, ale w sportowych wersjach jest cała czarna. Faktem jednak
      pozostaje, że Fiat, przynajmniej w tej klasie, daje najwięcej za najmniej.
      Żadne auto tej klasy nie ma takiego wyboru skrzyń biegów, a pod względem
      silników jest w czołówce.

Pozdrawiam
      • Gość: Miki Re: Koszmarne Punto II facelift IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 09:53
        Czytałem test Fabii sedan, Sieny, Thalii. Wg AMS silnik 1.2 16V Fiata (80 KM),
        gorzej spisuje się od starego silnika skody 1.4 (68KM). Ma lepsze
        przyspieszenie od 0-100 km/h, ale już z elastycznością gorzej. 68 konna Fabia
        bez trudu wyprzedza włoskie cacko w przedziałach 60-100, czy 80-120 km/h.
        Ciekawe jak ten silniczek chodzi w Punto ? Mój znajomy ma Punto II 1.2 60 KM i
        nie narzeka (mało pali, wg niego ma dobre osiągi). A Punto po faceliftingu ma
        przód skopiowany od starego Polo. Cóż Włosi przejmują stylistykę od której
        Niemcy powoli dochodzą (np. Stilo). I ta jakość spasowania elementów we
        włoskich autach jest koszmarna. Siedziałem w Stilo (fakt początki produkcji),
        plastiki miały tak nierówne szpary, że aż strach. A ostatnio widziałem Stilo
        Kombi, który miał źle dopasowane drzwi kierowcy. Na wysokości szyby rama drzwi
        wystawała jakieś 3-5 mm poza obręb karoserii. Niżej było OK.
        • greenblack Re: Koszmarne Punto II facelift 13.06.03, 10:08
          Gość portalu: Miki napisał(a):

> Czytałem test Fabii sedan, Sieny, Thalii. Wg AMS silnik 1.2 16V Fiata (80
          KM),
          > gorzej spisuje się od starego silnika skody 1.4 (68KM). Ma lepsze
          > przyspieszenie od 0-100 km/h, ale już z elastycznością gorzej. 68 konna Fabia
          > bez trudu wyprzedza włoskie cacko w przedziałach 60-100, czy 80-120 km/h.

Niech teraz porównają Sienę 1.2 z Fabią sedan 1.2. Zobaczymy, jakie będą wyniki.

Pozdrawiam
        • Gość: Piotr Re: Koszmarne Punto II facelift IP: 195.116.99.* 13.06.03, 10:10
          > Niemcy powoli dochodzą (np. Stilo). I ta jakość spasowania elementów we
          > włoskich autach jest koszmarna. Siedziałem w Stilo (fakt początki produkcji),
          > plastiki miały tak nierówne szpary, że aż strach. A ostatnio widziałem Stilo
          > Kombi, który miał źle dopasowane drzwi kierowcy. Na wysokości szyby ramadrzwi
          > wystawała jakieś 3-5 mm poza obręb karoserii. Niżej było OK.

ostatnio zrobilem sobie wycieczke po salonach by obejrzec na wlasne oczy jakosc
          wykonczenia, szcegolnie ta mityczna VW chwalona przez auto swiat. I co? Moim
          zdaniem Fiat ma gorsze materialy ale napewno jest lepiej wykonany niz VW (mowie
          tu na przykladziw Punto i Polo). Szczeliny w Polo byly nierowne, a wykladzina w
          bagazniku po prostu wrzucona prawie nie zamontowana a w dodatku krzywo docieta.
        • atlon Re: Koszmarne Punto II facelift 13.06.03, 15:18

KM),
          > przyspieszenie od 0-100 km/h, ale już z elastycznością gorzej. 68 konna Fabia

No takich głupot to nie czytałem dawno, silnik rodem ze skody 120 lepszy od
          fiatowskiego 80KM 16V. Tak się składa, że posiadam Punto II z tym silnikiem i
          chyba wiem lepiej, jeśli ten silnik jest mało elastyczny to ....
          • Gość: Miki Re: Koszmarne Punto II facelift IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 15:30
            Co do tych "głupot" to nie jestem taki pewien. Twój Fiat ma moment obrotowy 114
            nm przy 4000 obrotów, a ta biedna Skodzina Fabia ma 120 nm przy 2500 obrotów.
            Także przy próbie elastyczności (np. wyprzedzanie na IV lub V biegu z 60 lub 80
            km/h) Twój "silny" Punciaczek wysiądzie ze słabiutką Skodzinką. Taka jest
            prawda.Pozdr.
        • Gość: Sławek Re: Koszmarne Punto II facelift IP: *.trzebinia.net / 192.168.1.* 13.06.03, 17:35
          Pamietaj,że silnik Fabi ma prawie o 1/5 wiekszą pojemność co nie pozostaje bez
          wpływu na elastyczność.
          Dlaczego nie napisałeś,że silnik Fabi 1.4 spala o dwa litry paliwa wiecej na
          każde 100 km od silnika Punto 1.2 (7000 złotówek w plecy na każde 100 000 km)?
          Dlaczego nie napisałeś,że jest znacznie głośniejszy oraz,że jak wynika z
          praktyki ma znacznie mniejszą trwałość?
          Są osoby dla których lepsze przyspieszenie oraz wieksza prędkość maksymalna ma
          duże znaczenie.

pozdrawiam

KM),
          > przyspieszenie od 0-100 km/h, ale już z elastycznością gorzej. 68 konna
          Fabia
          > Ciekawe jak ten silniczek chodzi w Punto ? Mój znajomy ma Punto II 1.2 60 KM
          i
          > nie narzeka (mało pali, wg niego ma dobre osiągi). A Punto po faceliftingu
          ma
          > przód skopiowany od starego Polo. Cóż Włosi przejmują stylistykę od której
          > Niemcy powoli dochodzą (np. Stilo). I ta jakość spasowania elementów we
          > włoskich autach jest koszmarna. Siedziałem w Stilo (fakt początki
          produkcji),
          > plastiki miały tak nierówne szpary, że aż strach. A ostatnio widziałem Stilo
          > Kombi, który miał źle dopasowane drzwi kierowcy. Na wysokości szyby rama
          drzwi
          > wystawała jakieś 3-5 mm poza obręb karoserii. Niżej było OK.
    • Gość: Sherlock Holmes Re: Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.kolornet.pl / 192.168.11.* 14.06.03, 13:02
      Pomijajac watpliwa urode nowego Punto, chcialbym zwrocic uwage na to, jakich
      ludzi zatrudnia sie w dziale marketingu. haslo reklamowe brzmi "JESZCZE NIE RAZ
      CIE ZASKOCZY". W polskiej pisowni "nieraz" = czesto (niepoliczalne,zatem bardzo
      duzo), "nie raz" = dwa, trzy razy (policzalne, zatem nowe Punto zaskoczy ze
      trzy razy i koniec :-) )
      Troche sie bawie w Bisnesmena, ale coz... Fiat sam sobie tego zyczy
      • Gość: trooper Re: Koszmarne Punto III !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.nsm.pl 14.06.03, 13:18
        AFAIK "nie raz" stosuje się tylko w kontekście przeczącym, np. "Nie raz, lecz
        pięć razy odbył stosunek", lub "Na pewno nie raz i nie dwa pojawił się w tej
        agencji".

W przyadku sloganu Fiata jest ewidentny błąd. "Nieraz" znaczy kilku(wielo)
        krotnie. I oto im chodziło przecież. A tak to nie ma żadnego znaczenia - jest
        tylko błędem ortograficznym. ("Jeszcze nie raz ..." - bełkot)

• Gość: trooper reflektory IP: *.nsm.pl 14.06.03, 13:21
      Punto II miało takie fajne reflektory - ładny kształt (podłużny!!!) i doskonale
      oceniane pod względem zapewnianego oświetlenia.

A teraz przyjęli ten idiotyczny pęd ku "kwadratowym" światłom. IMHO ohyda. Mój
      gust trawi tylko światła wyraźnie "poprzeczne" lub okrągłe, ale to tylko gust :)
      • Gość: trooper Re: reflektory IP: *.nsm.pl 14.06.03, 13:22
        > Punto II miało takie fajne reflektory - ładny kształt (podłużny!!!) i
        doskonale

> gust trawi tylko światła wyraźnie "poprzeczne" lub okrągłe, ale to tylko

Śmiesznie wyszło, ale wiecie o co chodzi ;-))) Jak nie to przekręćie głowę o 90
        st.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka