Dodaj do ulubionych

Fiat Brava czy KIA Ceed

27.06.07, 20:06
Mam dylemat.
KIA jest tańsza i w podstawowej wersji lepiej wyposażona niż Brava.
Jedyne co mnie powstrzymuje przed KIA, to mały prestiż tej marki, większy
tylko od Skody i Dacii.
Interesują mnie podstawowe wersje (bez klimatyzacji - świadomie, nie wziąłbym
nawet gdyby dawali za darmo) i tutaj niestety KIA jest lepsza o prawie 10 tys.
Za Bravą przemawia 5-letni kredyt 0% (dla mądrali: mam pieniądze, ale leżą w
funduszu).
Obserwuj wątek
    • programistajava Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 20:09
      PS co do kredytu we Fiacie dowiedz sie dokladnie, ja kupowalem auto i byl kredyt
      0% przez 2 lata. Zgadzalo sie tylko diler k..a zapomnial dodac ze jest jeszcze
      5% prowizji od pozyczanej kwoty :[
      • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 20:38
        programistajava napisał:

> PS co do kredytu we Fiacie dowiedz sie dokladnie, ja kupowalem auto i byl kredy
        > t
        > 0% przez 2 lata. Zgadzalo sie tylko diler k..a zapomnial dodac ze jest jeszcze
        > 5% prowizji od pozyczanej kwoty :[

Jeżeli tak jest, to niech mnie pocałują.
        W każdym razie reklamują się, że jest 0% przez 5 lat dla posiadaczy Fiata.
    • janek9930 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:08
      z Dacią się zgadzam, z klimą za darmo też jeszcze cię jakoś zrozumię choc to
      trudne ale z tą Skodą to dałeś d...
      • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:12
        janek9930 napisał:

> z Dacią się zgadzam, z klimą za darmo też jeszcze cię jakoś zrozumię choc to
        > trudne ale z tą Skodą to dałeś d...

Niby dlaczego? Skoda to marka dla kapeluszników, wsiunów i lalusiów.
        • janek9930 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 22:00
          35latek napisał:

> Niby dlaczego? Skoda to marka dla kapeluszników, wsiunów i lalusiów.

Oryginalne podejście. Przyznam że się usmiałem.
          Popatrz jednak w inny sposób. Jak myślisz co z używek łatwiej sprzedać? Kia,
          Fiata czy Skodę?. Albo inaczej - która marka ma większe wzięcie z II ręki?
          Jeszcze inaczej, która z tych marek najlepiej trzyma cenę?
          • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 22:16
            janek9930 napisał:

>
            > Oryginalne podejście. Przyznam że się usmiałem.
            > Popatrz jednak w inny sposób. Jak myślisz co z używek łatwiej sprzedać? Kia,
            > Fiata czy Skodę?. Albo inaczej - która marka ma większe wzięcie z II ręki?
            > Jeszcze inaczej, która z tych marek najlepiej trzyma cenę?

A co mnie to obchodzi? Stać mnie na luksus nie kupowania skody.
            I wole, żeby moje auto kupił kiedyś jakis zwykły koleś, który może je rozwali za
            dwa dni, niż lalusiowaty skodziarz, który będzie codziennie pierdział bigosem i
            kaszanką w mój fotel.
            • stara_izyda Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 09:53
              35latek napisał:
              ...
              >
              > A co mnie to obchodzi? Stać mnie na luksus nie kupowania skody.

Hehehehehe, rzeczywiście, ku.., luxus. KIA i FIAT to dopiero luxusowe marki, ROTFL.

Ręce opadają do kostek.....
              hehehehe hyhyhyhyhy
              • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 10:12
                Widzisz synku, dla niektórych luksus jest wtedy, kiedy wydaja jak najmniej się
                da, jedzą więc kaszanke zamiast szynki, zakładają gaz w samochodzie, ubierają
                sie w lumpeksach, kupuja skody (bo podobno najmniej tracą na wartości).
                A ja sobie moge pozwolic na luksus nie bycia takim badziewiakiem.
                Dotarlo?
                • stara_izyda Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 12:53
                  35latek napisał:

> Widzisz synku, dla niektórych luksus jest wtedy, kiedy wydaja jak najmniej się
                  > da, jedzą więc kaszanke zamiast szynki, zakładają gaz w samochodzie, ubierają
                  > sie w lumpeksach, kupuja skody (bo podobno najmniej tracą na wartości).
                  > A ja sobie moge pozwolic na luksus nie bycia takim badziewiakiem.
                  > Dotarlo?

Chyba po drodze dziecko zgubiłeś logikę. Jakby cię było na to stać to byś
                  jeździł ferrari i nie siedział na tym zasranym forum. hyhyhyhyhyhyhyhyhy
                  • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:00
                    stara_izyda napisała:
                    >
                    > Chyba po drodze dziecko zgubiłeś logikę. Jakby cię było na to stać to byś
                    > jeździł ferrari i nie siedział na tym zasranym forum. hyhyhyhyhyhyhyhyhy

PLONK
        • good_morning_vietnam Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 14:38
          q..wa! następny kretyn powtarzający jak owca za stadem czyjeś głupawe poglądy.
          A fiatami, szczególnie puntolotami to jeżdżą same głupole, ćwoki i jemioły, nieprawdaż? Aleś ty głupi koleś, jak Franka pies.

• pindoll Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 14:43
            good_morning_vietnam napisał:

> q..wa! następny kretyn powtarzający jak owca za stadem czyjeś głupawe poglądy.
            > A fiatami, szczególnie puntolotami to jeżdżą same głupole, ćwoki i jemioły,
            nieprawdaż? Aleś ty głupi koleś, jak Franka pies.

no i troll właśnie dokończył walenie gruchy - do tego czasu tylko ręka go
            bolała od machania bo nikogo nie udało mu sie poduścić... A teraz doszedł.
            • good_morning_vietnam Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 14:47
              Chociaż tyle pożytku - ogólny poziom szczęścia we wszechświecie wzrósł.
            • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:01
              pindoll napisał:

> good_morning_vietnam napisał:
              >
              > > q..wa! następny kretyn powtarzający jak owca za stadem czyjeś głupawe pog
              > lądy.
              > > A fiatami, szczególnie puntolotami to jeżdżą same głupole, ćwoki i jemioł
              > y,
              > nieprawdaż? Aleś ty głupi koleś, jak Franka pies.
              >
              > no i troll właśnie dokończył walenie gruchy - do tego czasu tylko ręka go
              > bolała od machania bo nikogo nie udało mu sie poduścić... A teraz doszedł.
              >

Znasz to z własnego doświadczenia, kretynie?
          • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:01

> q..wa! następny kretyn powtarzający jak owca za stadem czyjeś głupawe poglądy.
            > A fiatami, szczególnie puntolotami to jeżdżą same głupole, ćwoki i jemioły, nie
            > prawdaż? Aleś ty głupi koleś, jak Franka pies.
            >

Ja niczego nie powtarzam. Po prostu umiem obserwować i widzę jakie ćwoki z tych
            skodziarzy. Wytłumacz mi, dlaczego wsród skodziarzy jest większy odsetek wąsaczy
            niż wsrod kieroców innych samochodów?
            • good_morning_vietnam Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:31
              No masz ci los! Teraz znowu wąsaczy się czepiasz? Ocenianie ludzi z powodu noszenia wąsów lub nie wydaje się niebezpiecznie zbliżać do podziału na typy nordyckie i pozostałe - to już kiedys było, niestety :( Szowinizm jakiś czy co?
              • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:35

> No masz ci los! Teraz znowu wąsaczy się czepiasz? Ocenianie ludzi z powodu nosz
                > enia wąsów lub nie wydaje się niebezpiecznie zbliżać do podziału na typy nordyc
                > kie i pozostałe - to już kiedys było, niestety :( Szowinizm jakiś czy co?

Ja na razie nie oceniam. Ja się pytam, dlaczego jest ich więcej wśród skodziarzy.
                • good_morning_vietnam Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 18:53
                  Żarty sobie robisz? Ton Twojej wypowiedzi jest już oceną - skodziarzem być to obciach a jeszcze do tego z wąsami? Żyj i daj żyć innym. Szkoda, że Cię nie widzę, zapewne znalazła by się łatka do przypięcia.
                  • big_natural kwestia wąsacza w Skodzie 28.06.07, 19:40
                    a mi Skoda Fabia 1.2 kojarzy sie z niedzielnym kierowcą działkowiczem

Skoda zrobiła świetną kampanię marketingową podobnie
                    Toyota

KIA z Cee'dem podobnie, o marce zaczęło się mówić i za to szacun obiektywny po 2
                    ceed to dobre auto miałem go na testach w firmie z silnikiem 1,6 crdi 115 km
                    faworyzowany auris mięknie przy nim mówię o podobnej kasie. co do bravo śliczny
                    jest i na tym bym zakończył opowieść o fiace bo nie lubie negować na potęgę jak
                    wy zacni znawcy motoryzacji
                    jak czytam wasze posty przemawia na nimi brak wiedzy wręcz podstawowej
                    kierujecie sie jedynie sloganami, utartymi zdaniami i zasłyszanymi opiniami
                    pokazujecie że łykacie jak koń dropse to co wpopmowywuje wam sztab
                    marketingowców hehehehe

a jak szysze że auto dla mas z volgsburga jest dla was prestiżem to padam ze
                    śmiechu. mówię o golfie ale w kraju zalanym niemieckim szrotem wcale mnie to nie
                    dziwi

ps. dla mnie tekst o pierdzeniu fasolką i kapustą w fotel skody jest n1
                    uśmiałem sie z kumplami na maxa
    • matres4 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:19
      Ja bym wziął bravę!!! Wiem że droższa ale moim zdaniem ładniejsza i chyba
      dobrze wykończona. Kii nie widziałem w środku. Co do awaryjności to się nie
      wypowiadam bo nie miałem dotychczas ani fiata ani kii. Przez 2 lata jeździłem
      tylko służbową mareą w dieslu i nic sie nie psuło (gdy ją "odstawiałem" miała
      190 tys przebiegu). Postawiłbym na fiata!!!
    • mjf1 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:24
      za kijanką:
      - ilość miejsca w środku
      - gwarancja
      - bardziej dynamiczny podstawowy silnik
      - lepsze wyposażenie wersji podstawowej
      - cena

za fiatem:
      - "stajl"
      - gęstsza, co nie znaczy lepsza, sieć serwisowa
      - większy bagażnik
      yyyyyy...nic mi więcej nie przychodzi do głowy...
      IMHO więcej "plusów dodatnich" ma koreaniec. bravo nie jeździłem. cee`d jest
      bardzo ok
    • programistajava Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:30
      Napewno nie chcesz klimy? Ja glownie dla niej zmienilem auto a jezdze w sumei
      ponizej 20tys km rocznie. Ale jesli to przemyslales doglebnie to fakt mozesz
      duzo zaoszczedzic kupujac "golasa", oki twoj wybor. Aha mysle ze jesli auto
      bedziesz chcial szybko sprzedac to brak klimy znacząco zawezi ci grono
      zainteresowanych potncjalnych klientow.
      • 35latek Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 27.06.07, 21:33
        programistajava napisał:

> Napewno nie chcesz klimy? Ja glownie dla niej zmienilem auto a jezdze w sumei
        > ponizej 20tys km rocznie. Ale jesli to przemyslales doglebnie to fakt mozesz
        > duzo zaoszczedzic kupujac "golasa", oki twoj wybor. Aha mysle ze jesli auto
        > bedziesz chcial szybko sprzedac to brak klimy znacząco zawezi ci grono
        > zainteresowanych potncjalnych klientow.

Nie chcę, bo ciągle od tego jestem chory w służbowym samochodzie.
        A o zbyt sie nie martwie, bo na obecny samochód (Punto II) mam już trzech kupców
        i ciągle meczą mnie, kiedy sprzedaje.
    • morfeusz83 zdecydowanie KIA 27.06.07, 22:03
      j.w
    • k.ra.t.k Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 08:18
      KIA to marka kapeluszników.
      Bierz fiata.
      • wujaszek_joe Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 08:25
        Chuck Norris ma fiata i mu się nie psuje
        :)
    • c64 głupia prowokacja 28.06.07, 10:17
      Nie gadać z trollem!
      • 35latek Re: głupia prowokacja 28.06.07, 18:04
        c64 napisał:

> Nie gadać z trollem!

C ty synku bredzisz? Co tu jest prowokacyjnego?
        Ze napisałem Brava zamiast Bravo?
        I tak każdy wie o co chodzi.
    • 11slavo Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 12:19
      Bravy to nie produkuja juz chyba ze 6 lat !!!
    • 11slavo Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 12:35
      Byl czas na tym forum kiedy to ludzi piali z zachwytu nad 7 latami (150 000 km)
      gwarancji Ceeda. Idac tym tropem nalezy kupic Bravo choc jesli faktycznie ktos
      wykreca 100 000 km rocznie ta Fiatowska gwarancja jest ok.
      Osobiscie uwazam, ze Bravo ma to 'cos' i bedac na Twoim miejscu z tych dwojga
      bez wachania: Bravo.
      • asserwis Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 12:43
        bez wahania Bravo.
    • s_mi Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 19:51
      Kiedy kupowałem swój samochód znajomy mechanik powiedział mi tak:
      - tylko nie koreańskie,
      - tylko nie włoskie,
      - tylko nie francuski.
      Podobno Kia znacznie poprawiło jakość, fiat też zatrudnił specjalistów z Toyoty
      żeby znacząco podnieść jakość swoich samochodów.
      A jak to wyjdzie w praniu okaże się za kilka miesięcy.
      • mobile5 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 28.06.07, 21:09
        s_mi napisał:

> Kiedy kupowałem swój samochód znajomy mechanik powiedział mi tak:
        > - tylko nie koreańskie,
        > - tylko nie włoskie,
        > - tylko nie francuski.
        Ten mechanik musi być szczęślwym człowiekiem.
        • sowizdrza Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 01.07.07, 06:49
          kolejne stereotypy

• s_mi Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 01.07.07, 13:46
            sowizdrza napisał:

> kolejne stereotypy
            >

Dlaczego stereotypy. Facet pracuje w zawodzie mechanika od 30 lat i miał prawo
            wyrobić sobie opinię na temat różnych samochodów.
    • xxxyyy12 Re: Fiat Brava czy KIA Ceed 30.06.07, 04:17
      Następny z malutkim, który twierdzi że autko świadczy o długości i
      wielkości ............... i rozumu!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka