Dodaj do ulubionych

Vokswagen Passat

13.08.07, 11:23
Witam.Potrzebuję opinie i wszelkie informacje o silniku 1,8 20V czy
warto kupic samochód z tym silnikiem, czy jest awaryjny,jakie ma
osiągi itp. Proszę o odpowiedź.Pozdr.

Obserwuj wątek
    • martuskam Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 14:08
      Nikt nie wie?? Faceci co z wami?Proszę odezwijcie się :))
    • martuskam Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 14:09
      Aha i mam na myśli Passata z 1999 roku B5.
      • uki145 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 15:45
        Witam! niezlaeznie od tego czy to wersja wolnossaca czy doładowana nie jest to
        silnik bezusterkowy . motor bardzo wrazliwy olejowo ,szczególna uwage nalezy
        zwrócic na głowice (hydraulika zaworowa i łancuch rozrzadu jest zwykle zrodłem
        powaznych wydatków) .wersja wolnossaca pali stanowczo za duzo paliwa(w
        porównaniu z odpowiednikami konkurencji).polecam jedynie po wnikliwej
        weryfikacji stanu głowicy .Pozdrawiam Łukasz
        • al9 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 16:39
          to bardzo fajny i lubiany motor. Ale jak jest zadbany. Mniej podatne
          na joksc obsługi sa słabsze dizle..
          Pozdr
          al
          • uki145 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 19:15
            Witam! niestety nawet jak jest zadbany pojawiaja sie problemy z głowica dlatego
            zwracam uwage na koniecznosc wnikliwej diagnozy.warto zauwazyc ,ze w wolnosscaej
            wersji ze zmiennymi fazami rozrzadu koszt wymiany łancucha rozrzadu jest
            strasznie wysoki (bo sam napinacz kosztuje około 1300 zl)..koszty eksploatacji i
            usterkowosc passata b5 z tym silnikiem sa porównywalne z kosztami eksploatacji
            alfa romeo 156 ,trzeba byc wiec swiadomym wysokich kosztów. poza tym jest auto
            dajace duzo przyjemnosci z jazdy i poczucie sporego komfortu Pozdrawiam Łukasz
            • sum_tzw_olimpijczyk Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:02
              Jakie 1300zł? Pokaż mi gdzie taką cenę widziałeś.
              • mahadeva Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:24
                to moze podasz kolezance wlasciwa cene? pewnie chetnie by ja
                poznala...
                • sum_tzw_olimpijczyk Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:37
                  Cena jest normalna - 193zł za rolkę napinającą. Bardziej mnie intryguje te 1300zł..
                  • tipp01 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:44
                    Są dwa rodzaje napinaczy. Ceny w okolicy: za pierwszy 450zł oraz 1400 za drugi
                    typ. Chodzi o napinacz łańcucha rozrządu, znajdujący sie pod pokrywą zaworów.
                    Kolega Łukasz trochę demonizuje. Znam kilka aut z tym silnikiem i to nie tylko
                    VW i zapewniam, że nie jest tak usterkowy. Owszem każdemu, nawet zadbanemu może
                    się zdarzyć ale wyjątek potwierdza regułę.
                    Masz chyba bardzo złe doświadczenia kolego i stąd ta żółć.
                    • sum_tzw_olimpijczyk Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:48
                      No patrzyłem w intercarsie i się nie mogłem doszukać droższego:) Ja też
                      słyszałem same pozytywne opinie o 1.8T, świetna dynamika, względnie niskie
                      spalanie, no i dobrze się chipuje:)
                    • tipp01 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 20:50
                      Dodam, że ten B5 z 1999 powienien mieć ten tańszy typ napinacza, jeśli autorkę
                      to uspokoi (trudno jednoznacznie stwierdzic model silnika nie znajac numeru VIN).
                      Ogólnie polecam i silnik i auto. Warto jednak przed zakupem jechać na
                      diagnostykę jakie by to auto nie było.
                      • uki145 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 22:16
                        Witam! samo doswiadczenie serwisowe ;-) ,co trzeci 1.8 z którym miałem do
                        czynienia(w tym moj niezwykle zadbany olejowo 1.8 T aeb) miał problem z
                        łancuchem i kompensatorami . napinacz do silnika bez układu zmiennych faz ,np
                        aeb ,kosztuje około 450 zł ,łancuch około 200 zł ,robocizna poza aso to około
                        300-400 zł .do silnika 1.8 125 KM (APT)rocznik pasuje wiec to bedziena 80 % ten
                        silnik ,napinacz łancucha kosztuje w aso około 1400 zł. jak do tego dorzucimy
                        obligatoryjny po kupnie auta koszt wymiany paska rozrzadu(około 500 zł ) ,
                        komplet wahaczy za około 1800 zł z robocizna (typowa dolegliwosc tego modelu
                        )wymienimy olej ,to tworzy nam sie niezła sumka jak na start po kupnie auta .to
                        sa fakty ,nie demonizuje tylko radze w oparciu o szerokie doswiadczenie
                        serwisowe i jeszcze raz powtarzam ,dobrze zdiagnozowac stan
                        głowicy!!!!!Pozdrawiam Łukasz
                        • sum_tzw_olimpijczyk Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 22:19
                          Ooo, gratuluję wiedzy:) To chyba o niebo lepszy jest już tdi awx, a podciągnięty
                          chipem ma podobne osiągi,nie?
                          • uki145 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 22:26
                            Witam !pod wzgledem serwisowym o niebo lepszy o ile dba si eo
                            pompowtryskiwacze ,tyle ze go w tej "budzie" nie montowali .1.9 awx jest dopiero
                            w modelu po liftingu ,wiec koszty zakupu o wiele wieksze .Pozdrawiam
                            • tipp01 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 22:45
                              Daj spokój. Nie wiesz w jakim stanie jest omawiane auto, a podliczasz wstępne
                              koszty na 4-5 tysięcy! Dorzuć jeszcze opony za 1300, wymianę płynów, wymianę
                              modułu komfortu, zamków itp:)))
                              Sorry ale to jest bezsensu...
                              • uki145 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 22:56
                                Witam! dlaczego bez sensu ,opisałem typowe usterki które generuja najwieksze
                                koszty . dzieki temu bedzie mozna zweryfikowac stan auta ze szczegolnym ich
                                uwzglednieniem .jesli łancuch i głowica sa ciche(a hałasowac nagle nie
                                zaczynaja), a zawieszenie nie puka i nie skrzypi ,to brac i nawet sie nie
                                zastanawiac bo to auto daje spore poczucie komfortu i przyjemnosc z jazdy .w
                                innym wypadku, ze swiadomoscia kosztów, bedzie mozna sporo zbic z ceny . moja
                                wypowiedz nie ma na celu zniechecenia potencjalnego kupujacego ,ale opisania co
                                w pasku moze nawalic .odpowiedz na konkretnie zadane pytanie Pozdrawiam
                                • tipp01 Re: Vokswagen Passat 13.08.07, 23:15
                                  Odebrałem to trochę inaczej. Jakbyś chciał się licytować "doświadczeniem
                                  serwisowym". Bez urazy proszę.

Jeśli stuka jeden wahacz to wymieniasz cały komplet 8 sztuk? Jeśli trzeszczy
                                  łącznik stabilizatora to również?

Tak naprawdę to zawsze trzeba jechać na diagnostykę, najlepiej do warsztatu,
                                  który miał już do czynienia z danym silnikiem (najlepiej nie ASO).
                                  Przy Passacie jak przy każdym aucie można wymienić kilka słabości, ale
                                  popularność tego auta nie wzięła się znikąd.
                                  Osobiście zamiast 1.8 poleciłbym 1.8T.

pozdrawiam
                                  • uki145 Re: Vokswagen Passat 14.08.07, 01:03
                                    Witam!popularnosc tego modelu bierze sie chyba jednak tylko z ogromnego pociagu
                                    do znaczka i faktycznie wysokiego poziomu komfortu jaki daje ten pojazd.w
                                    kosztach eksploatacji raczej nie da sie tego uzasadnic(kto pokonał tym autem 100
                                    000 km dobrze wie o czym pisze) kilka słabosci hmm to troche delikatnie
                                    powiedziane.nie oszukujmy sie, sa w klasie auta o wiele lepiej dopracowane i tym
                                    samym tansze eksploatacji (pomimo równie skomplikowanej konstrukcji)vide honda
                                    accord,lancia kappa.tak czy inaczej kazdy ma prawo do własnego zdania ,mi
                                    passatem jezdzi sie bardzo dobrze nie narzekam pomimo tego ,ze przez ostatnie 2
                                    lata i 30 tys km dorzuciłem 4000 zł ;-) . Pozdrawiam
                                    • martuskam Re: Vokswagen Passat 14.08.07, 07:22
                                      Dziekuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania.Pozdrawiam
                                      miłosników czterech kółek.Marta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka