Dodaj do ulubionych

Zupa rybna.

10.10.20, 13:05
Mam kilka filetów z mintaja i warzywa (seler naciowy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy, bakłażana, cukinię, pomidory, cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą). I pół słoika passaty, która powinna być dziś zużyta.
Tak wszystko razem, co myślicie? Czy coś wykluczyć?
Obserwuj wątek
    • feiticeira Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:13
      Wyluczylabym bakłażana oraz ewentualnie cukinię i ziemniaki. Cukinia pewnie się rozgotuje, bakłażan nie pasuje, nie jadłam rybnej z ziemniakami i jakoś mi się to nie składa, ale w sumie może nie być źle smile
      • mikams75 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:19
        dokladni, wywrzucic baklazana i ziemniaki a cukinie wrzucic na koniec gotowania. Papryke zreszta tez.
        • anika772 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:29
          Macie rację, z bakłażana, cukinii i papryki zrobię jakiś miks do makaronu.
          • feiticeira Re: Zupa rybna. 10.10.20, 14:32
            Papryka w zupie rybnej jest świetna, ja robię z takiego przepisu gdzie paprykę kroi się w kosteczkę, przeznacza na oliwie i dodaje na ostatnie 15 min gotowania, pycha smile
    • mia_mia Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:24
      Ugotuj bulion rybny z połowy ryby, potem na patelni podsmażasz cebulę, dodaj pomidory/pasattę, dodaj bulion i resztę ryby i paprykę wędzoną. Ewentualnie można w to włączyć świeżą paprykę na etapie podsmażania, ale ja akurat nie lubię.
      • anika772 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:28
        I żadnych innych warzyw??
        • mia_mia Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:36
          Warzywa dajesz do bulionu, jeśli chcesz to możesz dodać pokrojoną marchewkę z bulionu, ale ja nie daję. Jedyna różnica to taka, że u nas oprócz ryb pojawia się sporo owoców morza, ale to oczywiście nie obowiązek. Można też dodać śmietanę i natkę pietruszki.
          • anika772 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:40
            Nie mam owoców morza, mam śmietanę i pietruszkę.
            Dzięki, obejrzę konferencję i lecę do kuchni.
    • asiairma Re: Zupa rybna. 10.10.20, 13:42
      Wykluczyłabym seler naciowy (za aromatyczny, dodaj jakiś owoc i będzie fajna surówka), bakłażana i cukinie (co innego bym zrobiła) a dodała ...uwaga smile makaronu: www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-rybna-z-lososia-i-dorsza
      Dobre wyszło smile
    • buldog2 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 14:16
      Kiedyś bardzo dawno temu jadłem sowieckie zupy rybne z puszki i one były super. Odpowiednio przyprawione i w ogóle. Nigdy więcej nie jadłem zupy rybnej równie dobrej.
      Czy mógłbym poprosić o sprawdzony przepis na dość ostrą (o zdecydowanym smaku) zupę rybną?
      • anika772 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 14:28
        Nie ode mnie. Jak widzisz, jestem z opcji freestylewink
      • donica35 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 15:52
        Powinieneś mieć kawałki różnych rodzajów ryb, najlepiej też jakieś łby i ogony, płetwy, i na tych różnorodnych częściach ugotować bulion (liść laurowy, pieprz i ziele angielskie).
        Na patelni, na oliwie lub oleju podsmażyć pomidory, lub odparować passatę, udusić w sosie kawałki warzyw wg uznania - marchew, pietruszka, kawałek korzeniowego selera lub seler naciowy, paprykę, ziemniaka, ostrą papryczkę, cukinia, dodana na końcu, też może być. Sól, pieprz, słodka i ostrą papryka. Bulion odcedzić, zostawić kawałki ryb bez ości, dodać zawartość patelni, trochę razem pogotować i już masz pyszną zupę.
        Im więcej gatunków ryb, tym lepsza.
        • anika772 Re: Zupa rybna. 10.10.20, 16:08
          Oto moja zupa
        • buldog2 Re: Zupa rybna. 11.10.20, 14:02
          Wielkie dzięki.
          Tylko skąd naraz tyle łbów, płetw i ogonów - z restauracji? Ale spróbuję - spróbuję przekonać znajomych, że potrafię coś fajnego ugotować.
          • donica35 Re: Zupa rybna. 11.10.20, 14:44
            Kupuję po jednej rybce z kilku gatunków, a że jestem posiadaczką Karty Dużej Rodziny, to tych paszcz do wykarmienia kilka jest😉
            Czasami z takiego np pstrąga, dorady mrożę łby i ogony i potem dodaję kawałek innego stwora wodnego - właśnie ważne są ościste części, z nich uzyskuje się przede wszystkim rybny aromat.
            • szorstkawelna Re: Zupa rybna. 11.10.20, 15:39
              donica35 napisał:

> Kupuję po jednej rybce z kilku gatunków, a że jestem posiadaczką Karty Dużej Ro
              > dziny, to tych paszcz do wykarmienia kilka jest😉
              > Czasami z takiego np pstrąga, dorady mrożę łby i ogony i potem dodaję kawałek i
              > nnego stwora wodnego - właśnie ważne są ościste części, z nich uzyskuje się pr
              > zede wszystkim rybny aromat.

Potwierdzam. Ostatnio ugotowałam zupę na filetach z łososia i nie miała porównania do takiej jak zwykle gotuję, czyli na szkielecie (po filetowaniu) z ogonem.
    • joanna266 Re: Zupa rybna. 11.10.20, 15:54
      Podsmaz cebulę z papryką i pomidorami .W garze zagotuj włoszczyznę z rosolkiem warzywnym(ja daje ze słoika Winiary ,super i bez chemii). Jak warzywa się ugotuja dodajesz zawartość patelni.Rybe miksujesz,dodajesz bulkę tartą,jajko i przyprawy.Formujesz okrągłe pulpety.Jak gar się elegancko zagotuje dodajesz pulpety oraz przyprawy typu papryka czerwona, chili, czosnek i co tam jeszcze lubisz.Taka zupa jest boska. A no i mozesz dodac passatę.Nie zaszkodzi.Ale nie dodawaj cukini,bakłażana i ziemniaków. smacznego wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka