Dodaj do ulubionych

Extremalne pojazdy terenowe

09.10.07, 15:52
www.youtube.com/watch?v=e1D63aMZNSo&NR=1
www.youtube.com/watch?v=afJ18eJeNgU&mode=related&search=
www.youtube.com/watch?v=ojN5KJggjfI&mode=related&search=
Na wesolo;

www.youtube.com/watch?v=HfaLmIuYsTk&mode=related&search=
Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 15:54
      Ten jest naprawde ciekawy;
      www.youtube.com/watch?v=8VOULfira3o&mode=related&search=
    • simr1979 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 16:14
      Byłem niedawno w Eskilstunie (ponoć kolebka szwedzkiego przemysłu obronnego) i
      widziałem w muzeum coś podobnego w wykonaniu Volvo, niestety w bezruchu. Zajrzyj
      przy okazji...:)
      • skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 18:14
        Ten wieloczlonowy z kazdym i dodatkowo kazdy czlon ze swoim napedem,mam na mysli
        kola pedne ale napedzane silnikiem znajdujacym sie w ciagniku matce,gdzie moment
        jest przekazywany kardanem z czlonu na czlon to pierwowzor byl uzywany w wojnie
        wietnamksiej przez amerykanow w latach 60-tych. Zwykly jeep wzmocniony typu
        Cheva silnikiem o mocy 400KM mial rowniez takie dwukolowki polaczne kardanem i
        wszyskie czlony mialy osie pedne.Kiedys widzialem na zdjeciu taka dzownice
        skaldajaca sie przynajmniej z 10 przczepek dwukolowych.Bylo to wolne ale
        swietniesie poruszaloz dostawami w terenie lub po plazy.Ten rosyjski duzy
        odpowiednik ma gasienice i to cholernie szerokie i faktycznie pokonuje wszystko
        wrecz nieprawdopodobnie,ciekawe jaka jest tego trwalosc czy ten drugi czlon nie
        wiezie z soba czesci zapasowych? Takim mozna wjechac na awtoban Nr czetyra.
        Pzdr.Sky.
        • pizza987 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 20:46
          A tutaj M561 Gama Goat:

www.youtube.com/watch?v=QP6ojJCyitk&mode=related&search=
          Taki wynalazek widziałem w akcji w 2000r. na zlocie w Darłowie. Wrażenia niesamowite, dodatkowo jest to sprzęt pływający z napędem także przyczepy przez wał. Szczęka mi dopiro opadła jak poczytałem trochę więcej o tym wynalazku, że jest napędzany dwusuwowym dieslem chłodzonym powietrzem.

A co do tego co wkleił Sky na początku to na żywca widziałem kiedyś chyba Volvo na gumowych gąsienicach, ale to był mikrus w porównaniu z tym sowieckim wytworem.
          • piesior666 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:23
            Slyszalem,ze ruskie mieli 10 taki smokow.Kiedy zaczynali je tankowac
            ceny ropy na swiecie ostro szly w gore :-)
          • skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:25
            Taki dwusuw z zaworami i pedzony dieslem zwie sie fachowo Detroit engine.Jest to
            stary wynalazek amerykanski. Silniki nie do zarzniecia,problem jest jeden ze sa
            najlepsze wpewnym pasmie obrotow i schodzenie nizej powoduje ze sie latwo koksuja.
            Tak te male wieloczlonowce na gasienicach gumowych sa uzywane w zimie przez
            wszystkie sluzby od wojska do pogotowia ratunkowego ,nawetw Sälen ratownicy
            gorscy sie takimi posluguja wszedzie wejda i wszystko przejda.
            Wszystkie wyprawy na biegun polnocny bazuja na tych gumowcach. Moj brat ktory
            tez jest geofizkiem byl kiedys jeszcze wlatach 75 na wyprawie arktycznej
            nabiegunie polnocnym,najpierw lecieli herkulesami a pozniej tylko tymi gumiakami
            i nawet wnich mieszkali.Zapalaly nawet w -65C.
            pzdr.Sky.
            • fazi_ze_sztazi Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:42
              skyddad napisał:
              Zapalaly nawet w -65C.

kto byl tak odwazny, albo tak glupi aby gasic silnik przy -65C ?????
              chyba ze gasil i zapalal w ciag 2 minut.
            • crannmer Ziarno prawdy 09.10.07, 22:01
              skyddad napisał:

> Taki dwusuw z zaworami i pedzony dieslem zwie sie fachowo Detroit
              > engine.Jest to stary wynalazek amerykanski.

Ani nie nazywa sie to Detroit engine, ani nie jest to stary wynalazek amerykanski.

Jedynym ziarenkiem prawdy w tym tekscie jest fakt, ze firma Detroit Diesel
              produkowala silniki w tym ukladzie.

> Silniki nie do zarzniecia,

Wolna fantazja.

C.
              And the fun of it will get you
              And the joy of it will fetch you
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka