skyddad 09.10.07, 15:52 www.youtube.com/watch?v=e1D63aMZNSo&NR=1 www.youtube.com/watch?v=afJ18eJeNgU&mode=related&search= www.youtube.com/watch?v=ojN5KJggjfI&mode=related&search= Na wesolo; www.youtube.com/watch?v=HfaLmIuYsTk&mode=related&search= Link Zgłoś Obserwuj wątek
skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 15:54 Ten jest naprawde ciekawy; www.youtube.com/watch?v=8VOULfira3o&mode=related&search= Link Zgłoś
simr1979 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 16:14 Byłem niedawno w Eskilstunie (ponoć kolebka szwedzkiego przemysłu obronnego) i widziałem w muzeum coś podobnego w wykonaniu Volvo, niestety w bezruchu. Zajrzyj przy okazji...:) Link Zgłoś
skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 18:14 Ten wieloczlonowy z kazdym i dodatkowo kazdy czlon ze swoim napedem,mam na mysli kola pedne ale napedzane silnikiem znajdujacym sie w ciagniku matce,gdzie moment jest przekazywany kardanem z czlonu na czlon to pierwowzor byl uzywany w wojnie wietnamksiej przez amerykanow w latach 60-tych. Zwykly jeep wzmocniony typu Cheva silnikiem o mocy 400KM mial rowniez takie dwukolowki polaczne kardanem i wszyskie czlony mialy osie pedne.Kiedys widzialem na zdjeciu taka dzownice skaldajaca sie przynajmniej z 10 przczepek dwukolowych.Bylo to wolne ale swietniesie poruszaloz dostawami w terenie lub po plazy.Ten rosyjski duzy odpowiednik ma gasienice i to cholernie szerokie i faktycznie pokonuje wszystko wrecz nieprawdopodobnie,ciekawe jaka jest tego trwalosc czy ten drugi czlon nie wiezie z soba czesci zapasowych? Takim mozna wjechac na awtoban Nr czetyra. Pzdr.Sky. Link Zgłoś
pizza987 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 20:46 A tutaj M561 Gama Goat: www.youtube.com/watch?v=QP6ojJCyitk&mode=related&search= Taki wynalazek widziałem w akcji w 2000r. na zlocie w Darłowie. Wrażenia niesamowite, dodatkowo jest to sprzęt pływający z napędem także przyczepy przez wał. Szczęka mi dopiro opadła jak poczytałem trochę więcej o tym wynalazku, że jest napędzany dwusuwowym dieslem chłodzonym powietrzem. A co do tego co wkleił Sky na początku to na żywca widziałem kiedyś chyba Volvo na gumowych gąsienicach, ale to był mikrus w porównaniu z tym sowieckim wytworem. Link Zgłoś
piesior666 Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:23 Slyszalem,ze ruskie mieli 10 taki smokow.Kiedy zaczynali je tankowac ceny ropy na swiecie ostro szly w gore :-) Link Zgłoś
skyddad Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:25 Taki dwusuw z zaworami i pedzony dieslem zwie sie fachowo Detroit engine.Jest to stary wynalazek amerykanski. Silniki nie do zarzniecia,problem jest jeden ze sa najlepsze wpewnym pasmie obrotow i schodzenie nizej powoduje ze sie latwo koksuja. Tak te male wieloczlonowce na gasienicach gumowych sa uzywane w zimie przez wszystkie sluzby od wojska do pogotowia ratunkowego ,nawetw Sälen ratownicy gorscy sie takimi posluguja wszedzie wejda i wszystko przejda. Wszystkie wyprawy na biegun polnocny bazuja na tych gumowcach. Moj brat ktory tez jest geofizkiem byl kiedys jeszcze wlatach 75 na wyprawie arktycznej nabiegunie polnocnym,najpierw lecieli herkulesami a pozniej tylko tymi gumiakami i nawet wnich mieszkali.Zapalaly nawet w -65C. pzdr.Sky. Link Zgłoś
fazi_ze_sztazi Re: Extremalne pojazdy terenowe 09.10.07, 21:42 skyddad napisał: Zapalaly nawet w -65C. kto byl tak odwazny, albo tak glupi aby gasic silnik przy -65C ????? chyba ze gasil i zapalal w ciag 2 minut. Link Zgłoś
crannmer Ziarno prawdy 09.10.07, 22:01 skyddad napisał: > Taki dwusuw z zaworami i pedzony dieslem zwie sie fachowo Detroit > engine.Jest to stary wynalazek amerykanski. Ani nie nazywa sie to Detroit engine, ani nie jest to stary wynalazek amerykanski. Jedynym ziarenkiem prawdy w tym tekscie jest fakt, ze firma Detroit Diesel produkowala silniki w tym ukladzie. > Silniki nie do zarzniecia, Wolna fantazja. C. And the fun of it will get you And the joy of it will fetch you Link Zgłoś