Dodaj do ulubionych

chip tuning w turbodieslu

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 20:30
ma ktoś jakieś doświadczenia, którymi chciałby się podzielić, z góry dziękuję
za informacje
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: chip tuning w turbodieslu 01.08.03, 20:33
      Skorzystaj z forumowej wyszukiwarki.

Pozdrawiam
      • Gość: dreptak Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 21:40
        skorzystałem ale nic na temat mi nie wyskoczyło
        • greenblack Re: chip tuning w turbodieslu 01.08.03, 21:55
          Gość portalu: dreptak napisał(a):

> skorzystałem ale nic na temat mi nie wyskoczyło

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4381930&a=4389074
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4233669&a=4329712
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=5532680&a=5532680&v=2&strona=0

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4589333&a=4591942

Pozdrawiam
          • Gość: dreptak Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 08:36
            dzięki, zaraz się biorę za czytanie, ,
            PS podziwiam wypowiedzi w temacie diesel versus benzyna, nie neguję danych ale
            czy TB naprawdę mają taki wysoki Nm (własnie za to przez lata kochałem D i TD)
    • rzeznia_nr_5 Re: chip tuning w turbodieslu 01.08.03, 20:43

> ma ktoś jakieś doświadczenia, którymi chciałby się podzielić, z góry dziękuję
      > za informacje

Rzecz bez sensu i bez istotnego znaczenia.Szkoda kasy.Sam kiedyś miałem
      podobny pomysł nie do końca będąc zadowolonym z osiągów auta,które
      miałem przyjemność użytkować.Koszt instalacji w tzw.specjalistycznej
      firmie wynosił 3000 PLN.Granda.udało mi się wypożyczyć i zainstalować
      to urządzonko na pewien okres czasu,Różnicy nie zauważyłem absolutnie
      żadnej.Może na wykresach w badaniach na hamowni są jakieś ale minimalne
      i w bardzo niewielkim zakresie obrotów.Spokojnie możesz sobie to darować.

PS.Koszt tego czegoś w nieoficjalnym obrocie np.na giełdzie wynosi 1000 PLN.
      • Gość: dreptak Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 21:43
        przejrzałem kila ofert w sieci, twierdzą że potrafią zwiększyc moc z 95 do 115
        Km i moment coś około 15%, ale może to być czcza gadka (coś jak turbinka
        Kowlaskiego) dlatego szukam opinii niezaleznych
        pozdro
    • Gość: ser Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 01.08.03, 20:45
      Czesc

Nie mam tego samochodu. Poczynilem pewne obserwacje co do malych TDI (TDCI w Fordzie). Pala malo przy stosunkowo spokojnej jezdzie. Przy szybkiej jezdzie spalanie wzrasta nieproporcjonalnie do silnila bezynowego. Wez to pod uwage.
      Diesel w Fusion jest naprawde slaby. Roznica chyba z 8 tysiecy - sporo.

pozdrawiam

ser
      • Gość: sere Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 01.08.03, 20:47
        Gość portalu: ser napisał(a):

> Czesc
        >
        > Nie mam tego samochodu. Poczynilem pewne obserwacje co do malych TDI (TDCI w Fo
        > rdzie). Pala malo przy stosunkowo spokojnej jezdzie. Przy szybkiej jezdzie spal
        > anie wzrasta nieproporcjonalnie do silnila bezynowego. Wez to pod uwage.
        > Diesel w Fusion jest naprawde slaby. Roznica chyba z 8 tysiecy - sporo.
        >
        >
        pomylka, nie ten watek - przepraszam
        > pozdrawiam
        >
        > ser
        • Gość: Kaszana Re: chip tuning w benzynie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 09:11
          Jeździłem Passatem 1,8T po chip-tuningu wykonanym przez ABT-a.
          Moc miał podniesioną ze 150 na około 193 KM ( podstawowa przeróbka,mniejszych
          nie robią ).
          Wrażenia? Samochód wyraźnie żwawszy i wyraźnie elastyczniejszy.
          • Gość: dreptak Re: chip tuning w benzynie. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 10:47
            1,8T czy TD
            jakieś oznaki przyspieszonego zużycia silnika ???,
            czy układ chłodzenia dawał sobie radę ze zwiększoną mocą ???
            • Gość: Kaszana Re: chip tuning w benzynie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 11:19

> 1,8T czy TD
              > jakieś oznaki przyspieszonego zużycia silnika ???,
              > czy układ chłodzenia dawał sobie radę ze zwiększoną mocą ???

1,8 turbo benzyna ( pytałeś o diesla,ale chodziło mi o poprawę osiągów ).
              Układ chłodzenia dawał sobie radę.
              Ale też firma ABT to czołówka wśród tunerów.
              • greenblack Re: chip tuning w benzynie. 04.08.03, 11:25
                Kaszano, a ile km przejechałeś na tym stunowanym silniku? Mówię o przebiegu od
                założenia czipu. Ile palił?

Pozdrawiam
                • Gość: Kaszana Re: chip tuning w benzynie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.03, 11:36
                  greenblack napisał:

> Kaszano, a ile km przejechałeś na tym stunowanym silniku? Mówię o przebiegu
                  od
                  > założenia czipu. Ile palił?
                  >
                  >
                  > Pozdrawiam

To nie było moje auto.Pojeździłem tylko dwie czy trzy godziny.Podczas mojej
                  jazdy średnie spalanie wzrosło około 1 litra może trochę mniej(był komputer).
                  Przejechałem zbyt mało aby to dokładniej określić.
                  Podkreślam raz jeszcze:chodziło mi o poprawę osiągów,a ta była wyraźna i
                  natychmiast odczuwalna.

• Gość: Bruner Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.proxyplus.cz / 10.85.10.* 04.08.03, 11:37
      Witam,
      Dwa lata temu poddałem Skodę Octavię 1.9 TDI 90 KM chip-tuningowi w firmie V-
      tech w Krakowie. Jak do dzisiaj nie mam żadnych kłootów z silnikiem. Po
      ostatnim przeglądzie (07.2003) diagnoza w ASO była bardzo pozytywna.
      Auto po wymiane chipa sterującego jest znacznie bardziej dynamiczne i osiąga
      znacznie lepsze czasy wyprzedzania. Było to mierzone, ale pozatym to czuć w
      czasie jazdy. Zużycie paliwa minimalnie większe w mieście (ok. 0.5 l/100 km).
      Pamiętaj tylko, ze są dostępne dwa rozwiązania:
      - wymiana chipa sterującego
      - dodanie tzw. TDI-boxa czyli układu elektronicznego w pewnym sensie
      oszukującego oryginalny układ.
      Więcej na ten temat przeczytasz na stronie: www.vtech.pl
      pozdrowienia.
    • Gość: jacek Re: chip tuning w turbodieslu IP: 217.146.135.* 04.08.03, 13:43

> ma ktoś jakieś doświadczenia, którymi chciałby się podzielić, z góry dziękuję
      > za informacje
      ja mam od siedmiu lat dwa chipy do tdi....w szufladzie. Ich specjalnosc to to,
      ze nie potrzebuja tzw podstawek zabespieczajacych chip przed sklonowaniem.
      Powiem Ci szerze, ze nie chcialo mi sie ich zakladac. Notabene moj samochod
      slozbowy (z którego skopiowalem chipy) Passat 1,9tdi 90PS rok1994 wyzional w
      marcu 2003 przy 320 tkm ducha. Ale byl tez ganiany niemilosiernie i 60%
      przebiegu byl przeladowany.
      Ja sobie zalozylem wlasnej roboty tunningbox. Byl na tyle dobry, ze paru
      oficjalnych przedstawicieli Seata i Skody wzielo odemnie prawie 300 sztuk. I tu
      chcialbym przestrzec przed pewna nieuczciwoscia niektórych warsztatów. Prosze
      wszystkich zainteresowanych aby po zakonczonej instalacji chipa/boxu sprawdzili
      czy to co zamowili/zaplacili zostalo tez zamontowane. Ja mowie otwarcie, ja
      sprzedawalem moje boxy za 300zl w hurcie - ludzie zamawiali box np.firmy
      Chiptronic za 2000 zl a dostawali mój lub inny z bazaru.
      ----------
      A teraz krótko do Twojego pytania. Te 300 sprzedanych boxów umozliwilo mi
      spozadzenie malej statystyki, ktora dotyczy tylko mojego boxa, ale daje cos
      niecos do myslenia:
      2x dziura w tloku
      18x uszczelka pod glowica
      3x ukrecony walek napedowy
      8x tryby 5-go biegu w maku
      Ale to tylko niediskonala statystyka...
      Mój prywatny 203tkm /box od 60tkm i jezdzi jeszcze. Dla mnie jest jasna sprawa,
      ze sa ludzie, ktorzy i bez tuningu sa wstanie zajechac kazdy motor i odwrotnie.
      Rowniez kupujac chip od znanego tunera nikt nie jest zwolniony o myslenia za
      kierownica.
      pozdr
      jacek
    • Gość: Jarek Re: chip tuning w turbodieslu IP: 217.153.142.* 04.08.03, 15:45

> ma ktoś jakieś doświadczenia, którymi chciałby się podzielić, z góry
      dziękuję
      > za informacje

Heja,

w swoim HDi pokusiłem się swego czasu na instalację cyfrowej centralki
      sterującej ECU ChipTronic'a (tzw. tuning box). Instalacji dokonał Pan Jacek
      Chojnacki z Nadarzyna (teraz instaluje V-Tech'a), więc mam nawet zaświadczenie
      o spełnieniu norm emisji CO i HC.

Poniżej pomiar parametrów trakcyjnych przed i po:
      - 0-100 km/h - 13,1 s/10,6 s,
      - 80-120 km/h na IV biegu - 10,1 s/7,8 s,
      - 60-100 km/h na III biegu - 6,4 s/4,9 s.

Pół roku po instalacji pozwoliłem sobie na badanie na hamowni u chłopaków z
      Sulejówka:
      - bez centralki - moc 105,1 KM/3724 obr./min, moment obrotowy 272,4 Nm/2090
      obr./min,
      - z centralką - moc 139,1 KM/3901 obr./min, moment obrotowy 345,0 Nm/2090
      obr./min.

Spalanie jest nieco wyższe - do 0,5 l/100 km - ale mi np. w ostatni weekend
      udało się przejechać ponad 1100 km na 60 litrach, więc komentarz pozostawiam
      Wam. Ogólnie średnie spalanie w cyklu mieszanym przy ważącym 1,5 tony aucie
      zamyka się aktualnie w 7 l/100 km.

Moje odczucia są bardzo pozytywne, a "podbity" moment naprawdę przydaje się w
      trakcie wyprzedzania na naszych wąskich drogach albo przy konieczności
      ciągnięcia campingu.

W sumie z centralką w tym aucie przejechałem prawie 40 tys. Jedyną rzeczą,
      którą robię ponadmiarowo (rzecz zalecana, choć nie wymagana) to wymiany oleju
      co 10 tys. km, zamiast co 20 tys., jak przewiduje instrukcja użytkowania.
      Nawet panowie z ASO uważają, że lepiej chuchać na zimne. Auto cały czas jest
      na gwarancji.

Poniżej namiary na kilka stron:

www.chiptronic.pl/
      www.majer-tech.com.pl/
      www.mtm-tuning.pl/
      www.kocar-tuning.com.pl/
      www.promer.com.pl/
      www.swiatek-tuning.com.pl/
      www.vtech.pl/

Zanim podjałem decyzję i dokonałem wyboru przez miesiąc mail'owałem m.in. z
      Chojnackim, Grabowskim, Kociałowskim, czy Godulą.

Pozdr

J.
      • Gość: Jarek Re: chip tuning w turbodieslu IP: 217.153.142.* 04.08.03, 16:36
        Możesz jeszcze zerknąć na:

www.alnar.com.pl/alnar.html

Pozdr

J.
        • Gość: Jarek Re: chip tuning w turbodieslu IP: 217.153.142.* 04.08.03, 17:15
          Możesz jeszcze spróbować:

www.tucholka.pl/tuning/boxtuning/boxtuni.htm
          www.chiptuning-tdi.pl/
          www.tdi.pl/pt/
          chiptech.pl/

Pozdr

J.
      • Gość: dreptak Re: chip tuning w turbodieslu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.03, 17:01
        jak widać opinie są mocno podzielone

PS do Jarka dałoby się jakoś z Tobą skontaktować, chciałbym się dopytać o kilka
        detali

PS II z innej beczki mam w rodzinie trzy zupełnie różne TD dwa z nich mają
        dosyć denerwującą cechę, że przy wyższych prędkosciach wskazówka termometru
        bezczelnie włazi w okolice czerwonego pola, auto jeszcze się wyrywa do przodu a
        trzeba zwolnić żeby nie zagotować chłodnicy (zwłaszcza tego lata), czy to
        zdarza się tylko mnie, czy producenci z oszczędności pakują chłodnice w
        rozmiarze 1,6 benzyna ?????????

• Gość: Jarek Re: chip tuning w turbodieslu IP: 217.153.142.* 04.08.03, 17:21

> jak widać opinie są mocno podzielone
          >
          > PS do Jarka dałoby się jakoś z Tobą skontaktować, chciałbym się dopytać o
          kilka
          >
          > detali

mail: zgred-j@poczta.gazeta.pl

> PS II z innej beczki mam w rodzinie trzy zupełnie różne TD dwa z nich mają
          > dosyć denerwującą cechę, że przy wyższych prędkosciach wskazówka termometru
          > bezczelnie włazi w okolice czerwonego pola, auto jeszcze się wyrywa do
          przodu a
          >
          > trzeba zwolnić żeby nie zagotować chłodnicy (zwłaszcza tego lata), czy to
          > zdarza się tylko mnie, czy producenci z oszczędności pakują chłodnice w
          > rozmiarze 1,6 benzyna ?????????
          >
          W wolnossącym dieslu standard, w HDi się nie spotkałem.

Pozdr

J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka