IP: *.wodgik.katowice.pl 29.08.03, 14:53
Ile powinien wytrzymać bieżnik opon (przy jeździe spokojnej bez palenia gumy)?
Jakie macie w tym zakresie doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Grodek Re: Opony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 14:58
      Pytasz o przebieg (w km) czy czas (np. w latach)?
      A poza tym tego nie da się uśrednić. Zależy od dróg po których jeździsz, stanu
      zawieszenia i wielu innych rzeczy. Natomiast odradzałbym patrzenie na opony
      tylko przez pryzmat głębokości bieżnika. Guma z wiekiem parcieje i nawet opona
      z zupełnie nie naruszonym bieżnikiem może nie nadawać się do użytku.
      • Gość: Jolab Re: Opony IP: *.pl / 192.168.11.* 29.08.03, 18:57
        Chodzi mi o przebieg w kilometrach , po drogach niezłej(jak na Polskę )
        jakości.Konkretnie:
        Lanos (4 letni)- 100 000 przebiegu z tego połowa na oponach zimowych .
        Opony letnie (fabryczne) łyse do wymiany a mają ok.50 tyś przebiegu .
        • Gość: robert po 50 tyś nie mogą być łyse IP: *.acn.pl 29.08.03, 19:14
          a juz napewno nie w Lanosie:) Jak masz 500Nm na kołach to się scierają, w
          zwykłym aucie mojej zony po 45 tysiącach mają jeszcze dobre 5-6mm.

PS. Poza tym koła wleczone (nienapędzane) nie powinny być łyse. Bo niby skąd?
        • ka-8 Re: Opony 29.08.03, 19:54
          Ja wymieniałem ciut wcześniej niż trzeba, przy 11000km. Około 1/2 na zimówkach
          więc doświadczenia podobne. Acha, łysiały tylko przednie, na tylne możnaby
          jeszcze przekładać na przód, ale nie chciałem mieć dwóch różnych bieżników
          jednocześnie. Jeżeli wykorzystać by i tę okazję do oszczędności, myślę że przy
          użytkowaniu na zmianę z zimówkami jakieś 160000km jest spokojnie do osiągnięcia.
        • Gość: irekk Re: Opony IP: *.mogila.sdi.tpnet.pl 30.08.03, 18:22
          to sie k... ciesz (przepraszam za wyrażenie), bo ja też mam lanosa 99r, i na
          polksim szajsie przejechalem 42tys., bieżnik był bardzo przyzwoity, ale
          buczasły jak wał napędowy w poldku, więc chyba były mocno zużyte, na zimowych
          kleberach przejechałem tyle samo i są idealne, teraz kupiłem pirelli p3000
          energy, po 10tys jakie na nich zrobiłem, jedna opona się zamortyzowała (tzn.
          spadek żuzycia paliwa ok. 5% co daje po 10tys. sumę nowej opony), jazda bez
          zarzutu
          nigdy więcej polskiego szajsu, tym bardziej że różnica w cenie 30pln/sztukę
      • Gość: toni Re: Opony IP: *.tvgawex.pl 30.08.03, 18:39
        Gość portalu: Grodek napisał(a):

> Pytasz o przebieg (w km) czy czas (np. w latach)?
        > A poza tym tego nie da się uśrednić. Zależy od dróg po których jeździsz,
        stanu
        > zawieszenia i wielu innych rzeczy. Natomiast odradzałbym patrzenie na opony
        > tylko przez pryzmat głębokości bieżnika. Guma z wiekiem parcieje i nawet
        opona
        > z zupełnie nie naruszonym bieżnikiem może nie nadawać się do użytku.
        .....zgadza sie,gora cztery lata.Jesli stoi pod chmurka.pozdr. 8)
      • Gość: klaus Re: Opony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 17:40
        Gość portalu: Grodek napisał(a):

> Pytasz o przebieg (w km) czy czas (np. w latach)?
        > A poza tym tego nie da się uśrednić. Zależy od dróg po których jeździsz,
        stanu
        > zawieszenia i wielu innych rzeczy. Natomiast odradzałbym patrzenie na opony
        > tylko przez pryzmat głębokości bieżnika. Guma z wiekiem parcieje i nawet
        opona
        > z zupełnie nie naruszonym bieżnikiem może nie nadawać się do użytku.

dokładnie...kupiłem kiedyś uzywanego opla...po pewnym czasie okazało się, że
        przy prędkości powyzej 105 km. kierownica zaczyna mocno drgać....z początku
        myślałem, że to zawieszenie.wizyty u mechaników- podejrzenie
        sworznia,heh.okazało się jednak, że próbowano mnie naciągnąć.ostatecznie wyszło
        na to, że dziad władował mi stare opony.jakoś nie zwróciłem uwagi, ponieważ
        uważałem, że samochód 6-letni i tak nie będzie miał oryginalnych kapci...stąd
        te "efekty specjalne na kierownicy:(od tej pory nauczyłem się zwracać uwagę na
        opony:)...nigdy też nie kupię używanych opon.
        pozdr.
    • Gość: Henry Re: Opony IP: *.telia.com 31.08.03, 08:43
      Gość portalu: Jolab napisał(a):

> Ile powinien wytrzymać bieżnik opon (przy jeździe spokojnej bez palenia gumy)?
      > Jakie macie w tym zakresie doświadczenia?
      ________________________________________________________________________________

Zeby opony "zyly" dluzej ;
      1)utrzymoj wlasciwe cisnienie w zaleznosci od obciazenia i szybkosci planowanej
      jazdy (sredniej)
      2)zmieniaj opony po uplywie ok. 10 000 km,z przodu na tyl i vice versa.
      3)jezeli zauwarzysz jakies kamyki w bierzniku-usun.
      4)kola ktore "lezakuja" poza sezonem powinny miec mniejsze cisnienie-guma nie
      parcieje tak szybko.
      --------------------------------------------------------------------------------
      50 000 km to dobry przebieg dla dobrych (nie za twardych)opon,czas zmienic.
      Przy zakupie nowych opon nie sugeruj sie jedynie; cena,glebokoscia bierznika i
      wygladem opony,-zwroc uwage na % naturalnej gumy (kauczuku) w syntetycznej
      (twardej) gumie-miekka opona ma lepsza przyczepnosc do jezdni-wieksze
      bezpieczenstwo jazdy . Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
      • Gość: Jolab Re: Opony IP: *.pl / 192.168.11.* 31.08.03, 20:50
        Bardzo dziękuję za wszystkie sugestie i informacje :)
      • Gość: Henry Re: Opony - Zimowe Przechowywanie ... IP: *.telia.com 04.09.03, 09:06
        Gość portalu: Henry napisał(a):

> Gość portalu: Jolab napisał(a):
        >
        > > Ile powinien wytrzymać bieżnik opon (przy jeździe spokojnej bez palenia gu
        > my)?
        > > Jakie macie w tym zakresie doświadczenia?
        >
        _______________________________________________________________________________
        > _
        >
        > Zeby opony "zyly" dluzej ;
        > 1)utrzymoj wlasciwe cisnienie w zaleznosci od obciazenia i szybkosci
        planowanej
        >
        > jazdy (sredniej)
        > 2)zmieniaj opony po uplywie ok. 10 000 km,z przodu na tyl i vice versa.
        > 3)jezeli zauwarzysz jakies kamyki w bierzniku-usun.
        > 4)kola ktore "lezakuja" poza sezonem powinny miec mniejsze cisnienie-guma nie
        > parcieje tak szybko.
        > ------------------------------------------------------------------------------
        -
        > -
        > 50 000 km to dobry przebieg dla dobrych (nie za twardych)opon,czas zmienic.
        > Przy zakupie nowych opon nie sugeruj sie jedynie; cena,glebokoscia bierznika
        i
        > wygladem opony,-zwroc uwage na % naturalnej gumy (kauczuku) w syntetycznej
        > (twardej) gumie-miekka opona ma lepsza przyczepnosc do jezdni-wieksze
        > bezpieczenstwo jazdy . Pzdr.
        >
        _______________________________________________________________________________

.. letnich opon,- spusc ok 1/4 powietrza , umyj jakims lagodnym/nie
        wysuszajacym plynem , boki opony zeby nie pierzchly ,nasmaruj normalna
        wazelina , jezeli masz mozliwosc-przechowuj wiszac na scianie ,jezeli nie-
        przekladaj kola starymi oponami,dla zmniejszenia ucisku .

Nie zapominajcie o zimowych oponach gdy od 01-XII go 31-III Szwecje odwiedzic
        zechcecie ,-letnie opony w zimie = duuuzy mandat .
        Pzdr.
        • opony.com A całoroczne? 04.09.03, 10:48
          W jaki sposób szwedzka policja traktuje samochód z całorocznymi oponami?

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka