Dodaj do ulubionych

kupno nowej Yariski

30.08.03, 16:17
Juz zdecydowalam sie na kupno nowej Yariski, ale mam pare watpliwosci:
- okazuje sie, ze wybrany przeze mnie model/kolor bedzie (jak dobrze pojdzie)
dostepny dopiero pod koniec listopada. W zwiazku z tym czy nielepiej poczekac
i kupic rocznik 2004? (bo na kupno w 2004 modeli 2003 nie ma co raczej
liczyc), z drugiej strony - TOyota Motor Poland wykorzystuje sytuacje i juz
kolejny raz w tym roku podnosi cene- we wrzesniu, a od listopada nastepna
podwyzka
- nigdy nie kupowalam nowego samochodu i mam pytanie - jak sie maja
obietnice sprzedawcow (rabat, prezenty itd) do rzeczywistosci? czy dostaje
sie na to jakis papier czy tylko "na gebe"?
- ktora cena obowiazuje - ta z dnia zawarcia umowy wstepnej czy z dnia
dostawy?
z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich fanow yariska
Obserwuj wątek
    • Gość: Henry Re: kupno nowej Yariski IP: *.telia.com 31.08.03, 08:48
      fionna napisała:

> Juz zdecydowalam sie na kupno nowej Yariski, ale mam pare watpliwosci:
      > - okazuje sie, ze wybrany przeze mnie model/kolor bedzie (jak dobrze pojdzie)
      > dostepny dopiero pod koniec listopada. W zwiazku z tym czy nielepiej poczekac
      > i kupic rocznik 2004? (bo na kupno w 2004 modeli 2003 nie ma co raczej
      > liczyc), z drugiej strony - TOyota Motor Poland wykorzystuje sytuacje i juz
      > kolejny raz w tym roku podnosi cene- we wrzesniu, a od listopada nastepna
      > podwyzka
      > - nigdy nie kupowalam nowego samochodu i mam pytanie - jak sie maja
      > obietnice sprzedawcow (rabat, prezenty itd) do rzeczywistosci? czy dostaje
      > sie na to jakis papier czy tylko "na gebe"?
      > - ktora cena obowiazuje - ta z dnia zawarcia umowy wstepnej czy z dnia
      > dostawy?
      > z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich fanow yariska
      ________________________________________________________________________________

Fionna ,zprawdz czy jest mozliwe zaplacic za auto teraz z dostawa w listopadzie?
      w wiekszosci kraji Ue jest to mozliwe,wtedy bedziesz miala to co chcesz za ta
      sume ktora chcesz zaplacic. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
    • Gość: Piotr Re: kupno nowej Yariski IP: 212.69.76.* 31.08.03, 09:12
      polecam ci odwiedzenie forum na www.toyotac.prv.pl

znajduje tam się strona użytkowników toyot. jest tam sporo użytkowników yarisów
      nowych też więc oni udzielą ci rady jak jest w toyocie

Z poważaniem
      Piotr
    • Gość: Mar Re: kupno nowej Yariski IP: *.skorosze.2a.pl 31.08.03, 09:42
      fionna napisała:

> Juz zdecydowalam sie na kupno nowej Yariski, ale mam pare watpliwosci:
      > - okazuje sie, ze wybrany przeze mnie model/kolor bedzie (jak dobrze pojdzie)
      > dostepny dopiero pod koniec listopada. W zwiazku z tym czy nielepiej poczekac
      > i kupic rocznik 2004? (bo na kupno w 2004 modeli 2003 nie ma co raczej
      > liczyc), z drugiej strony - TOyota Motor Poland wykorzystuje sytuacje i juz
      > kolejny raz w tym roku podnosi cene- we wrzesniu, a od listopada nastepna
      > podwyzka
      > - nigdy nie kupowalam nowego samochodu i mam pytanie - jak sie maja
      > obietnice sprzedawcow (rabat, prezenty itd) do rzeczywistosci? czy dostaje
      > sie na to jakis papier czy tylko "na gebe"?
      > - ktora cena obowiazuje - ta z dnia zawarcia umowy wstepnej czy z dnia
      > dostawy?
      > z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich fanow yariska

1. Proponuję spisać wszystkie warunki w umowie. Tylko wtedy sprzedawca nie
      bedzie miał szansy się wykręcić i stanie na głowie, żeby wydać samochód w
      umówionym terminie i nie płacić za zwłokę. Jeżeli sprzedawca nie zgodzi się na
      taką umowę, to znaczy, że jest nieuczciwy albo nie jest stanie zgwarantować
      nieczego.

2. Mądrzejszą opcją byłoby od razu poszukanie innego dealera, który sprawniej
      sprowadzi żadaną wersję samochodu (3 miesiące czekania na w gruncie rzeczy tani
      i popularny samochód to zdecydowana przesada - ja nie zgodziłbym się czekać
      dłużej niż 10 dni - a i to za długo).

3. Jeszcze mądrzejaszą opcją byłoby poszukanie innej marki. Yaris nie jest ani
      lepszy ani gorszyod pojazdó w podobnej cenie. Nie jest też na pewno ładniejszy
      (choć to oczywiście kwestia gustu).

I na koniec apel ogólny: Ludzie nie dajcie się ogłupiać! CZEKANIE po tyle
      miesięcy na samochód klasy yarisa świadczy o nieudolności dealerów,
      niesprawności systemu logistycznego, braku wspolpracy pomiędzy importerem i
      dealerami i wreszcie bezczelności importera i dealerów, którzy przyzwyczaili
      się do stosunków socjalistycznych. Niech ci na forum powiedzą ile się czeka na
      samochód w USA. Już nawet w UE za parę tygodni zacznie wreszczie obowiązywać
      tzw. rozporządzenie o wyłączeniach grupowych w branży motoryzacyjnej (block
      exemption regulation, automotive industry), które powinno ukrócić bezczelne
      praktyki dealerów i znieść ograniczenia dla wolnego rynku w spredaży pojazdów.

Czekać to se można na LEXUSA, a nie na tani model toyociny. A tak na margnesie -
      na Lexusa SC czeka się podobno ROK...
      • fionna Re: kupno nowej Yariski 31.08.03, 10:23
        niestety - odwiedzilam wszystkich warszawskich dealerow i mowia to samo
        a co chwila dowiaduje sie czegos nowego - w poniedzialek bylismy w radosci -
        dostalismy cennik, gdzie byly ceny (srednio o 500 zl wyzsze od tych z lipca) -
        o.k. jakos toprzelknelismy , ale sprzedawca nam mowi, ze musimy doliczyc
        kolejne 500zl (cena od wrzesnia) - a i tak samochod bedzie w listopadzie jak
        dobrze pojdzie
        jedziemy dokolejnego dealera - tutaj dowiadujemy sie, ze od listopada cena jest
        wyzsza o kolejne 500
        to juz jest bezczelnosc Toyota Motor Poland - wykorzystuja popyt na yariski i
        podnosza ceny jak szaleni
        • Gość: gosc997 Re: kupno nowej Yariski IP: 62.111.208.* 31.08.03, 12:41
          fionna napisała:

> niestety - odwiedzilam wszystkich warszawskich dealerow i mowia to samo
          > a co chwila dowiaduje sie czegos nowego - w poniedzialek bylismy w radosci -
          > dostalismy cennik, gdzie byly ceny (srednio o 500 zl wyzsze od tych z
          lipca) -
          > o.k. jakos toprzelknelismy , ale sprzedawca nam mowi, ze musimy doliczyc
          > kolejne 500zl (cena od wrzesnia) - a i tak samochod bedzie w listopadzie jak
          > dobrze pojdzie
          > jedziemy dokolejnego dealera - tutaj dowiadujemy sie, ze od listopada cena
          jest
          >
          > wyzsza o kolejne 500
          > to juz jest bezczelnosc Toyota Motor Poland - wykorzystuja popyt na yariski
          i
          > podnosza ceny jak szaleni
          • Gość: Mar Re: kupno nowej Yariski IP: *.skorosze.2a.pl 31.08.03, 16:01
            Gość portalu: gosc997 napisał(a):

> fionna napisała:
            >
            > > niestety - odwiedzilam wszystkich warszawskich dealerow i mowia to samo
            > > a co chwila dowiaduje sie czegos nowego - w poniedzialek bylismy w radosci

na Warszawie świat się nie kończy. Podejrzewam, że dealer w jakim mniejszym
            mieście (Łowicz, Siedlce, Radom, Płock...) będzie bardzo szczęśliwy jeśli uda
            mu się sprzdać samochód i na pewno bardziej Cie doceni jako klienta...

>
            >
            > No to olej Toyote i kup sobie Corsę, Clio, Punto, P206 albo Fabię...
            > pewnie wyjdzie taniej, a napewno będzie szybciej. Aootka porównywalne.
            >

Tak byłoby zdecydowanie najmądrzej... Zwłaszcza, że jak piszesz chodzi Ci o
            wersję niezbyt drogą, więc za te same pieniądze z pewnością kupisz auto
            wyposażone co najmniej tak samo albo lepiej.
    • Gość: Piotr Re: kupno nowej Yariski IP: 217.8.161.* 01.09.03, 08:29
      a ja coś czuje że toyota dlatego podnosi tak cene na Yarisa że zbliza się
      koniec roku
      wtedy w 2004 opuszczą cene na yarisy z 2003 do poziomu przed podwyżkami a i tak
      zarobią na tych co sprzedali wcześniej
      ja sam zresztą czekam na koniec roku aby kupić
      • Gość: Rad Re: kupno nowej Yariski IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 01.09.03, 09:28
        Hmmm, no to widzę że niezłe jaja kręci Toyota.... ja przymierzam się w
        okolicach lutego/marca do wymiany obecnego Yarisa na nowego i w lepszej wersji,
        ale jak czytam co się dzieje, to chyba będę się musiał zastanowić nad czymś
        innym (na pewno jednak nie będzie to Fabia :)))

Pozdrawiam
        • fionna Re: kupno nowej Yariski 01.09.03, 09:56
          sadze, ze wiaze sie to z wyrownywaniem cen w zwiazku z wejsciem do UE
          watpie, zeby obnizyli ceny w styczniu - po prostu nic im nie zostanie, ew.
          jakies dziwne wersje - jedynie ich nie podwyzsza od razu, tylko z kolejna
          dostawa
          • Gość: Piotr Re: kupno nowej Yariski IP: 217.8.161.* 01.09.03, 10:49
            wez nie mów tak
            niech obniżąją w styczniu bo ja chce kupić w lutym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka