Dodaj do ulubionych

Nowy Saab 9-3 !?

IP: *.chello.pl 30.09.03, 22:39
Widzialem wczoraj nowy model Saaba 9-3 w Galerii Mokotow.
Samochod mial bardzo dziwna nietypowa dla Saaba sylwetke: byl to
sedan ze zwyklym bagaznikiem. W srodku sporo plastiku i zbyt
"nowoczesny" (jak dla mnie) kokpit. Mam nadzieje, ze jest to jakas
krotkotrwala mutacja Saaba. Lubie te marke, a to co zobaczylem nie
zrobilo na mnie najlepszego wrazenia.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.03, 23:35
      Ten twoj opis nie pasuje do saaba, to jest klasa , wiec tez jestem
      zaskoczony , jak czytam o nadmiarze plastikow i nietypowej sylwetce. Czy
      napewno widziales saaba ?
      • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 01:25
        Jezdze wlasnie tym modelem od dwoch tygodni. Wydaje mi sie, ze nowy 9-3 jest
        podobny do 9-5 i jego stylistyka calkiem mi sie podoba. Wnetrze? Wciaz
        przypomina saaba z jego "lotniczymi" zrodlami. Ktos w prasie napisal, ze
        wyglada jak helikopter bojowy.Musze mu przyznac racje: wzornictwo bardzo mi sie
        podoba, ale chyba troche za duzo tych wyswitetlaczy i przyciskow, do ktorych
        jakos nie moge sie wciaz przyzwyczaic. Skora foteli moglaby byc chyba bardziej
        miekko wyprawiona, ale te za to latwiej utrzymac w dobrym stanie. Plastiki sa
        moim zdaniem calkiem przyzwoite, zdecydowanie lepsze niz w passacie i infiti
        G35. BMW i audi maja chyba ladniejsze drewno w srodku.

Oczywiscie, honda accord to to nie jest pod wzgledem stosunku jakosci do ceny
        (mam nadzieje, ze przeklinac nie bede), ale za to nie kazdy tutaj takim
        pojazdem jezdzi. Na razie jestem zachwycony komfortem, dynamika i kultura pracy
        silnika, wygladem i atrakcyjna cena. Brakuje mi teraz 17-calowych kol i
        szerszych opon. Obecne sa chyba troche zbyt miekkie. Z drugiej jednak strony
        ulice Waszyngtonu sa koszmarnie dziurawe...

A tak na marginesie, to wlasnie wycenilem sobie moj samochodzik ( 2.0T, 6-
        speed, ksenony, skora, parking assistanance, power seats, sunroof, cd changer
        etc) na stronie saaba w Polsce i wyszlo prawie 220000 zlp! Niesamowite i
        przerazajace!
        • Gość: is300 Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.dyn.optonline.net 01.10.03, 01:34
          Auto dosc ciekawe.
          Nie mam, jedyne to ze siedzialem w nim na wystawie w NY (okolo 3min)
          TAk jak pisza duzo przyciskow, srodkowy konsol przypomina klawiature.
          Nie zbyt mi sie tez podobaly zielone podswietlenie, ale to chyba tylko gust
          osoby.
          Plastik tez wydawal mi sie tani.
          Trudno powiedziec, tak jak mowi przedmowca, nie jest to najlepsze auto za
          swoie pieniadze. Kosztuje dosc sporo mowie to o wersi VEctor z kolami 17'' i
          zawieszeniem sportowym i innymi duperelami.

Nie wiem jak to bedzie z silnikiem po dluzszym okresie czasu. Saab robi dosc
          dobre silniki doladowane, ale dalej na dluzsza mete wybral bym chyba silnik
          N/A.
          • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 01:43
            Cena: 29000$ (2003 Arc ze wszystkimi opcjami). Nie wiem, czy jest to najlepsze
            auto za te pieniadze. Prawdopodobnie nic nie moze sie rownac z accordem V6 albo
            camry! Myslalem wczesniej o G35 coupe, ale trudno jest w tej chwili cos takiego
            kupic za przyzwoita cene. Ja wzialem w leasing na trzy lata (factory lease -
            bardzo tani), wiec dlugowiecznosc mnie nie interesuje za bardzo i
            prawdopodobnie nie jest rewelacyjna, ale chyba tyczy sie to takze innych
            europejskich marek na tym rynku. Na razie jest OK!
    • Gość: Henio Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.sympatico.ca 01.10.03, 01:44
      Gos´c´ portalu: maciek napisa?(a):

> W srodku sporo plastiku i zbyt "nowoczesny" (jak dla mnie) kokpit.

Jest to Saab 9-3 PomrocViggen, wersja Pruszkow. Maja tez wypusci
      wersje Cabrio-Wolomin, ale dopiero na wiosnem ... Teraz Polska!
      • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 01:45
        A cena bedzi powyzej 250K zlp?
        • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 01:46
          bedzi=bedzie
          • Gość: Henio Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.sympatico.ca 01.10.03, 01:54
            Szkoda Twojej kasy na tego Saaba. Sa to bryczki dosc zawodne, a w
            pierwszym roku produkcji to pewnie bedzie festiwal usterek. Glowny
            problem "europjeczykow" wysylanych za ocean to bez sensu nackana
            elektornika. Merc mial przed kilku laty niezla nauczke, jak w rankingu
            niezawodnosci J. D. Power spadli na 15 (!) miejsce z 3-go, hehe ...
            Ponadto Saab 9-3 ma ta sama platforne co Opel Vectra (totalny defunkt) i
            nowy Saturn ... Szkoda Twojej kasy na tego Saaba!
            • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 02:07
              Zobaczymy. Procz tego, trzeba w zyciu poprobowac roznych rzeczy. Na razie
              jezdzi sie calkiem przyjemnie i milo na niego popatrzec. Na M3 albo porzadnego
              (CLK 500) mercedesa przyjdzie jeszcze czas...
              Pozdrawiam!
              • Gość: Henio Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.sympatico.ca 01.10.03, 02:11
                Pewnie, ze tak! Moze do tego czasu podniosa u Was limit predkosci do 60
                mil, moze Stany wreszcie przejda wtedy na metryczny?
                • wowo5 Re: Nowy Saab 9-3 !? 01.10.03, 04:03
                  Gość portalu: Henio napisał(a):

> Pewnie, ze tak! Moze do tego czasu podniosa u Was limit predkosci do 60
                  > mil, moze Stany wreszcie przejda wtedy na metryczny?
                  Limit predkosci juz dosc dawno podniesli. U nas w NJ wynosi 65 mph. W
                  niektorych stanach jest nawet 75 mph.
                  • wowo5 Re: Nowy Saab 9-3 !? 01.10.03, 04:06
                    Wracajac do Saaba 9-3 to mi tez taki chodzil po glowie. Lease za $299 na
                    miesiac brzmi dosyc necaco. Szkoda, nie mam przekonania do turbo. Jak jest z
                    oslawiana turbo-dziura, z ktorej Saaby sa slynne?
                    • Gość: Henio Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.sympatico.ca 01.10.03, 04:13
                      Saab i turbo-dziura?? Znalem takom Sabinem, hehe ... tez turbo!
                    • Gość: Pawelek Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.nrockv01.md.comcast.net 01.10.03, 05:20
                      Dziura jest zauwazalna chyba tylko przy bardzo powolnej jezdzie w korku (1000-
                      1500rpm). W porownaniu do Subaru WRX, to wlasciwie jej nie ma. Silnik pracuje
                      bardzo liniowo i prawdopodobnie jest najlepszym elementem tego samochodu.
                      Maksymalny moment obrotowy (221 lbs) jest juz przy 2500rpm. Dla porownania A4
                      1.8T ma 166lbs przy 1950 rpm, IS300 ma 218 lbs przy 3800 rpm, C320 221 lbs przy
                      3000rpm, Passat 2.8 206 lbs przy 3200 obrotow.

Rowniez torque steer (jak to jest po polsku?) wlasciwie nie wystepuje ( w
                      porownaniu z moimi poprzednimi japonskimi samochodami przednionapedowymi), wiec
                      prowadzi sie calkiem precyzyjnie.

Pisze tutaj o wersji 210hp (czyli Arc i Vector/Aero). Wersja Linear nie
                      jezdzilem. 299$/mo brzmi jednak dosc ciekawie. Zwroc jednak uwage, ze jest tez
                      oferta na 9-5 za 999$ down, 349$/mo. Dodam rowniez, ze cala transakcja w moim
                      przypadku odbyla sie w bardzo milej atmosferze, zas sprzedawcy saabow sa ponoc
                      zwykle pomocni i dobrze traktuja klientow. W Infiniti np. mialem dosc
                      nieprzyjemne odczucie, bo sprzedawca mial deficytowy i rzadki towar (G35 coupe).

• Gość: Lotos Re: Nowy Saab 9-3 !? IP: *.sympatico.ca 01.10.03, 04:45
      Gos´c´ portalu: maciek napisa?(a):

> Widzialem wczoraj nowy model Saaba 9-3 w Galerii Mokotow.

Czemu piszesz dopiero dzisiaj ... Grinblak by siem od razu pochwalil
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka