lemoine.26 26.08.08, 16:08 Citroen C5 czy Mazda 6 sedan z dieslem? jakie są wasze opinie na temat tych modeli, szukam dobrego samochodu mniej więcej w tej granicy cenowej. może być nowy lub 2 letni. Link Zgłoś Obserwuj wątek
przemekthor uuu... ciezki wybor 26.08.08, 16:26 Oba modele dopiero co doczekaly sie nastepcow. Ja bym chyba rzucil moneta, powaznie mowie :) Oba auta sa super. Jesli w gre wchodzilby uzywany, to chyba mazda. Link Zgłoś
c64 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 16:28 Ani jedno ani drugie, bo nie lubię być królikiem doświadczalnym. W tej chwili jakbym potrzebował auto segmentu D, kupiłbym nowego (choć nieświeżego już) avensisa - diesel 2.0 125KM zaczyna się od 72 tyś, to wyjdzie conajmniej jakieś 15 tyś. taniej niż za ropniaka C5 lub Mazdę 6. Link Zgłoś
c64 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 16:33 Ale jak już bym miał się nie przejmować niedoróbkami projektowymi to raczej C5. Jak niemiecka prasa motoryzacyjna pisze, że ten francuz jest lepszy od japońca to ja to kupuję :) Link Zgłoś
pindoll Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 16:35 c64 napisał: > Jak niemiecka prasa motoryzacyjna pisze, że ten francuz jest lepszy od japońca to ja to kupuję :) chyba strach im do dupy zajrzal ;) A tak serio, to ciezki wybor. Szkoda ze C5 wraz z wiekiem tak leci na ryj z cena. Link Zgłoś
chris62 Re: citroen czy mazda? 02.09.08, 08:27 c64 napisał: > Ale jak już bym miał się nie przejmować niedoróbkami projektowymi to > raczej C5. Jak niemiecka prasa motoryzacyjna pisze, że ten francuz > jest lepszy od japońca to ja to kupuję :) Jasne, że lepszy. Citroen to mistrz świata w WRC a co to jest mazda? A .. to co w Hiroszimie klepią czyli musi być napromieniowane. Link Zgłoś
al9 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 16:32 nowy c5 jest ciekawy i wart namysłu ale poprzedni model...raczej nie.. mazda - ma dużo zalet i jedną sporą wadę - wchodzi na nasz rynek z opóźnieniem... A to ma konsekwencje (nie ma tak dużego rynku warsztatów nieautoryzowanych, mniejsza dostepność części i zamienników, niższa wartość odsprzedaży...) co kupić? kieruj się swoimi preferencjami :-) Pozdr al Link Zgłoś
lemoine.26 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 16:35 no ładnie ja tu liczę na pomoc a wy sobie śmiechy urządzacie ;P Link Zgłoś
przemekthor Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 17:35 Bo wybor jest trudny - oba auta dopiero co weszly na rynek, oba super wygladaja, oba oferuja podobne osiagi, wyposazenie. Tego co teraz powiem nie podepre konkretnymi zrodlami, ale: - mazda produkuje hiper niezawodne auta, ktore malo traca na wartosci; nie kazdemu moze jednak podejsc stylistyka, zrobiona na "lexusa"; podobno diesel w mazdzie odstaje od konkurencji - citroen to mistrz wygladu i komfortu, nowa c5 jest pieknym autem, jednak prawdopodobnie musisz sie liczyc z taka sobie trwaloscia (jak to we francuskich) i wieksza utrata wartosci (tez norma we francuskich). Zastanow sie nad subaru legacy boxer diesel. Auto starawe, ale procz tego ma same zalety (jak rowniez niespotykanie przebogate wyposazenie w standardzie). Ktos zwrocil uwage na avensisa, tez nieglupie auto. Link Zgłoś
daria.1 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 19:58 C5 to dla dziadka a nie dla 26 -latka ale ? jak lubisz bujający sie ponton to kup . Nowa Mazda 6 to kicha nie kupuj ja mam taką po co masz mieć taka samą :) Link Zgłoś
v-6 Re: citroen czy mazda? 26.08.08, 21:37 Witam! Dwa nowe modele. Jeśli musisz być królikiem doświadczalnym (jak pisze c64), wybierz mazdę. Doświadczenie uczy, że ta firma z reguły unika błędów wieku dziecięcego, które Francuzom przytrafiają się nad wyraz często. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
synkorsarza Re: citroen czy mazda? 27.08.08, 14:30 ja bez zastanowienia bym brał mazdę, świetny wozik, bezawaryjny, wygodny, piękna sportowa sylwetka, bardzo mi się podoba to autko, Link Zgłoś
karuzella23 Re: citroen czy mazda? 27.08.08, 15:19 czy ja wiem czy królikiem doświadczalnym, przecież w mazdach w zasadzie nic się nie psuje, no kwestia tylko przyzwyczajenia do nowego auta a to wiadomo chwile zajmie. ja myślę ze w tej granicy cenowej to spoko wybór, no na pewno lepszy od citroena. Link Zgłoś
r_q Re: citroen czy mazda? 27.08.08, 18:36 Mazda! Nawet bym nie zastanawialem sie. Coprawda tez nie wpadlbym na taki pomysl, zeby wydac swoje ciezko zarobione pieniadze na francuskie auto. Link Zgłoś
111slavo Re: citroen czy mazda? 29.08.08, 00:35 Sam fakt rozwazania zakupu mazdy 6 vs Citroena C5 swiadczy o tym, ze nie jestes jednym z 99% Polakow czy innych gosci tego forum. Jesli mowa o nowych autach to doskonale rozumiem Twoj dylemat ale 2 latki? Oba auta w dosc starawych wersjach bez finezji i polotu. Wracajac do tematu - wez C5 - najbardziej chwalone (nawet przez niemiecka stronnicza prase) auto od czasu DS. Oczywiscie jesli cenisz komfort, cisze, bogate wyposazenie i oryginalnosc. Mazda 6 choc to (jak mniemam) dobre auto jest zaledwie delikatna ewolucja starej 6-tki, C5 to rewolucja i to w dobra strone. pozdr Link Zgłoś
skodaach Re: citroen czy mazda? 29.08.08, 07:49 Co do 2 latkow to mazda. Jezeli nowe to u mnie potrafila by roztrzygnac tylko jazda testowa. Link Zgłoś
ruda_zlosnica Re: citroen czy mazda? 01.09.08, 21:57 czy nowy czy dwulatek bez dwóch zdań bierz mazdę, nie ma co porównywać do citroena, mój brat ma szóstkę i jest rewelacyjna, zarówno pod względem designu jak i jazdy, zgadzam sie tez co do bezawaryjności tego auta. Link Zgłoś
waga71 Re: citroen czy mazda? 02.09.08, 00:16 uwielbiam rude złośnice ale szóstka to raczej BMW, niż coszustka Link Zgłoś
111slavo Re: citroen czy mazda? 02.09.08, 00:38 A czy Twoj brat ma rowniez nowe C5? Prowadziles C5? Nie wiem czy design Mazdy jest rewelacyjny czy nie ale nie wnosi ona nic nowego do swiata motoryzacji, to zwykly retusz, ewolucja wiec z tym rewelacyjnym designem bym nie przesadzal. pozdr Link Zgłoś
azimut Re: citroen czy mazda? 29.08.08, 09:38 Mam od nowości mazdę 6 w deaslu która teraz ma niecałe 2 lata. Przedtem jeździłem Citroenem Xsarą. W firmie mieliśmy kilkanaście Citroenów i ze względu na serwis Citroena dziś nie mamy już żadnego samochodu tej marki. Po swoich doświadczeniach powiem tak: chcesz jeździć i niczym się nie przejmować - kup Mazdę, chcesz przesiadywać i użerać się w serwisach - kup Citroena. Link Zgłoś
rybkaw Re: citroen czy mazda? 29.08.08, 12:59 A ja z innej bajki- 2 latka to bym sie bała kupować. Trzeba mieć naprawdę farta, zeby trafić na 2 letnie auto , którego ktos się pozbywa jeśli samochód jest w pełni OK. Generalnie z powodu jakiejs ukrytej wady fabrycznej ... Link Zgłoś
111slavo Re: citroen czy mazda? 29.08.08, 21:08 Zwlaszcza jak jest na 3-letniej gwarancji lub na przedluzonej 5-cio.. rybkaw napisała: > A ja z innej bajki- 2 latka to bym sie bała kupować. Trzeba mieć > naprawdę farta, zeby trafić na 2 letnie auto , którego ktos się > pozbywa jeśli samochód jest w pełni OK. > Generalnie z powodu jakiejs ukrytej wady fabrycznej ... Link Zgłoś
synkorsarza Re: citroen czy mazda? 01.09.08, 14:15 no chyba że tak jak mój znajomy jeździ autem tylko rok i potem kupuje nowe, a "stare" sprzedaję, teraz jeździ nową Mazdą 6 a niedługo szykuje się na 6MPS z Niemiec, samochody zmienia równie często jak partnerki:), Link Zgłoś
ruda_zlosnica Re: citroen czy mazda? 02.09.08, 21:54 dokładnie azimut, nikt by lepiej tego nie podsumował ;) Link Zgłoś
don.wasal A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 02.09.08, 08:08 bez żadnych przygód blacharskich??? Link Zgłoś
lemoine.26 Re: A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 02.09.08, 22:24 moi drodzy dziękuję wszystkim za pomoc ; decyzja podjęta Japonia wygrała z Francja w tym finale... zobaczymy jakoś od początku byłam bardziej przekonana do szóstki ale żeby nie było później na mnie ;)zrobiłam porządne rozeznanie wśród osób które mają w tej dziedzinie większe doświadczenie niż ja, jakoś większość przychylała się do mazdy, nasz rodzinny mechanik powiedział mi pół żartem pół serio..nad czym się zastanawiać, francuskie auta to szroty na czterech kółkach przeważyła bezawaryjność auta, japońska produkcja, ogólny brak problemów z autem. Link Zgłoś
k2i do lemoine26 02.09.08, 23:26 widać masz dobrego mechanika, który myśli życiowo Pozdrawiam.... mazdaspeed.pl Link Zgłoś
lemoine.26 Re: do lemoine26 03.09.08, 21:33 k2i napisał: > widać masz dobrego mechanika, który myśli życiowo > > > Pozdrawiam.... mazdaspeed.pl taaa to prawda nie tylko w tej materii myśli życiowo, taką filozofie zastosował też przy wyborze żony; niech żyje mechanik janek! Link Zgłoś
macgregor-72 Re: A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 03.09.08, 00:14 > nasz rodzinny mechanik powiedział mi pół żartem pół serio..nad czym się > zastanawiać, francuskie auta to szroty na czterech kółkach > przeważyła bezawaryjność auta, japońska produkcja, ogólny brak problemów z aute > m. Sorry ale mechanik trochę chrzani. Francuskie auta znacząco nie odbiegają awaryjnością od innych marek. Kiepsko wyposażone warsztaty powodują, że wykonanie pewnych czynności serwisowych lub naprawczych może sprawiać mechanikom kłopoty - auta francuskie mają zastosowane nieco odmienne nakrętki, śruby itp. Np śruby miski olejowej w Peugeocie nie odkręci się kluczem płaskim (czy oczkowym) ale potrzeba kwadratowego klucza nasadowego. Też wymiary innych nakrętek nie są takie jak najczęściej spotykane jak np 13-tki ale są np 12-tki. Link Zgłoś
karuzella23 Re: A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 03.09.08, 21:29 macgregor-72 napisał: > > nasz rodzinny mechanik powiedział mi pół żartem pół serio..nad czym się > > zastanawiać, francuskie auta to szroty na czterech kółkach > > przeważyła bezawaryjność auta, japońska produkcja, ogólny brak problemów > z aute > > m. > > Sorry ale mechanik trochę chrzani. > Francuskie auta znacząco nie odbiegają awaryjnością od innych marek. Kiepsko wy > posażone warsztaty powodują, że wykonanie pewnych czynności serwisowych lub nap > rawczych może sprawiać mechanikom kłopoty - auta francuskie mają zastosowane ni > eco odmienne nakrętki, śruby itp. Np śruby miski olejowej w Peugeocie nie odkrę > ci się kluczem płaskim (czy oczkowym) ale potrzeba kwadratowego klucza nasadowe > go. Też wymiary innych nakrętek nie są takie jak najczęściej spotykane jak np 1 > 3-tki ale są np 12-tki. hehe no właśnie to chyba dobrze że koleżanka wybrała Japońca bo się nie psuje a do Francuzów u nas brak kluczy... ;) o samochodach rzecz jasna mowa ;) Link Zgłoś
k2i Re: A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 03.09.08, 23:35 no to po jaką cholerę stosują jakieś odmienne nakładki śróbki i etc.... zwią na brytoli że wszystko mają inaczej a oni to samo robią Jedyne co mogę przyznać to to że francuzi w swoich samochodach robią udoskonalenia, są bardzo innowacyjni tylko że wystarczająco nie testują te nowe rozwiązania, a potem konkurencja mądrzejsza o ich błędy robi to samo tylko lepiej:) Link Zgłoś
chris62 Re: A kto ci sprzeda 2 letni samochód... 04.09.08, 08:37 lemoine.26 napisała: >.. mechanik powiedział mi pół żartem pół serio..nad czym się > zastanawiać, francuskie auta to szroty na czterech kółkach > przeważyła bezawaryjność auta, japońska produkcja, ogólny brak problemów z aute > m. Mechanik to zawsze doradza tak, żeby miał zajęcie i kasę zbijał. Wyobraź sobie, że bywają też auta francuskie, które nie sprawiają problemów podobnie jak wśród Polaków bandytów i złodziei zdarzają się ludziska uczciwe. Link Zgłoś
azimut Re: citroen czy mazda? 03.09.08, 22:10 Mazda:) _______ /_______\ (o \ @ / o) =O=======O= ^^^^^^^^^^^^^^^ Link Zgłoś
lemoine.26 Re: citroen czy mazda? 03.09.08, 22:28 hehe spoko ;) fajny obrazek... widzieliście w jakiej trójcy zasiada maździocha? www.motobiznes.mojeauto.pl/Rynek/Audi_najpopularniejsze,a,110916.html no teraz to już umarł w butach :P Link Zgłoś