Dodaj do ulubionych

Targi w Detroit

IP: *.chello.pl 13.01.09, 08:49
a nie powinno sie mowiec bjuik?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bielas Re: Targi w Detroit IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:06
      Ooo amerykańce wreszcie nie potrzebują 5l pojemności do wyciśnięcia 250 KM ;)
      Osobiście uważam, że akurat Cadillac'i są o niebo ładniejsze od Kii czy Hyundaya, a co do Saaba to troszkę szkoda, zawsze miałem pewien sentyment do tej dość oryginalnej firmy.
    • plawski Re: Targi w Detroit 13.01.09, 09:17
      ten Buick wygląda jak "lepsza" Insignia :P
    • Gość: koszyk Re: Targi w Detroit IP: *.chello.pl 13.01.09, 09:21
      5 biegowy manual, którego nikt nie obsłuży lub 4 biegowy automat- po prostu strzał w 10 :) ciekawe czy w stanach sprzedawany jest pro_ceed, a co do sabb'ów zawsze lubiłem ich wnętrza, kiedy w latach 90' samochody były słabo wyposażone w sabb'ach zawsze było full guzików:)
    • Gość: jacek Re: Targi w Detroit IP: *.webasto.pl 13.01.09, 10:03
      Skrzynie manualne nie są aż tak straszną rzadkością, szczególnie w mniejszych i tańszych autach. Jest nawet w dobrym stylu mieć manuala, bo to coś troszkę w stylu, jakby w Polsce człowiek miał licencję kierowcy rajdowego. Nawet Motor Trend kiedyś sobie kpił, że automat jest dla trych, co nie umieją jednocześnie zmieniać biegów i żuć gumy.
    • rudeboy77 Re: Targi w Detroit 13.01.09, 10:36
      światła doświetlające zakręty - europejski gadżet ? Jacuś na pole motoryzacyjne nie przenoś swoich pro-unijnych sentymentów. Tucker robił to ponad 50 lat temu.
      A co do aut robionych w Korei to prześcignęły one japończyki jakością, więc jak chciałeś umniejszyć Cadillacowi to ci się chłopie nieudało. Lepiej idź do salonu obok i weź do testów dla nas nowego CTS (koniecznie w kolorze black cherry) i jak już wcześniej mówiłem nie baw się przy tym w clarksona czy innego hammonda. pozdrawiam redakcje

• Gość: dorudeboy77 Re: Targi w Detroit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 11:13
      Nawet jeśli miałbyś rację, to dyskwalifikuje Cię styl wypowiedzi, - masz pewnie Cadillaca i kompleksy
    • Gość: jacek.balkan Re: Targi w Detroit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 12:21
      Ruduś, na europejskim rynku nawet samochody kompaktowe, i to już od kilka lat (np. Ford Focus) można doposażyć w skrętne reflektory, i to wcale nie muszą być ksenony. W stanach, aktualnie sprzedawana wersja focusa jest niemal tym samym autem, które na naszym kontynencie w 2004 roku zostało zastąpione nową wersją. Aha, można ją doposażyć w elektryczne szyby, lusterka i centralny zamek ( wersja podstawowa tego nie ma)...

Koreańskie auta prześcignęły japońskie? Łatwo powiedzieć, trudno udowodnić, co chłopie? Niestety, brak przykładów....

A tak na koniec - politykę "braku miłości" wobec importerów, producentów i dealerów uprawiamy z powodzeniem od 2003 roku, (rzecz jasna w radiu), więc proste skojarzenia - tu krytykują, tam krytykują - chyba nie powinny mieć miejsca... Pozdrowienia!
    • Gość: crv Re: Targi w Detroit IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.09, 13:06
      rzeczą zastanawiajaca jest dlaczego wobec kazdego dziennikarza, ktory chce dac z siebie cos wiecej niz garsc suchych faktow, wysuwana jest krytyka. niemal pod kazdym felietonem np. rafala steca czy roberta blonskiego (mowie tu o sporcie) wypisywane sa obrazliwe komentarze, podwazajace ich dziennikarskie umiejetnosci.
      Na pewno nie jest na miejscu porownywanie JB do clarksona, za kazdym razem gdy ten pierwszy pochwali sie jakas subiektywna opinia. Nie powinno sie patrzec na kazdego dziennikarza przez pryzmat top gear i zarzucac chec podrabiania ich stylu.

a na koniec tej wazeliny dodam, ze motodziennik o targach w detroit bardzo dobry;p
    • Gość: pe Re: Targi w Detroit IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.09, 13:09
      Ale, ten Saab zbrzydł, ramki z przodu na leflektorach- tragedia, dobrze, że ten model nie miał przynajmniej tych ochydnych białych lamp z tyłu jakie Saab aplikuje czasem.
      Eh ta globalizacja, ekologia, marketing i takie tam....brakuje wyraźnego amerykańskiego stylu, który choć momętami kiczowaty potrafił oczarować.
    • Gość: Erol Re: Targi w Detroit IP: *.warszawa.mm.pl 13.01.09, 13:48
      Świat motoryzacji ciągle mnie zaskakuje, Lexus robi ośmiobiegowe automaty, Mercedes siedmio, a niektóry jeszcze cztero i jak się domyślam ktoś musi je kupować... fascynujące :P
    • Gość: Bielas Re: Targi w Detroit IP: *.chello.pl 13.01.09, 13:56
      Widzę, że podniosła się trochę temperatura dyskusji :) "Motodziennik" jest autorskim programem Pana Jacka, więc ma pełne prawo robić go "po swojemu". Jak widać chętnych do oglądania nie brakuje, skoro program się ciągle utrzymuje. Jak ktoś chce suchych faktów to niech sobie kupi Auto Świat, "Motodziennik" jest dla tych co właśnie lubią subiektywne komentarze Pana Jacka (co nie znaczy, że zawsze się zgadzają w 100%). Do komentarza Rudeboy'a proponowałbym podejść z dystansem w końcu Rude boy to po ang. chamski chłopak - myślę, że to była taka mała prowokacja.

Koreańczyki faktycznie poprawiają jakość wykonania. Pamiętam jak oglądałem Kię Rio 3 lata temu jak wybieraliśmy auto dla mamy i jak w zeszłym roku oglądałem Ceeda (auto brata). Widać było postęp. Ale do japońców to chyba im jeszcze troszkę brakuje.
    • Gość: krzys Re: Targi w Detroit IP: *.gl.digi.pl 13.01.09, 15:49
      Prosze o przypomnienie adresu e-mail do moto.pl
    • Gość: TJ Re: Targi w Detroit IP: *.chello.pl 13.01.09, 18:07
      Soul to fantastyczne autko. Kia zdecydowanie rośnie w siłę, samochody koreańskie już nie śmieszą, a czasem nawet wzbudzają podziw, choć z opinią rude boy'a77, jakoby koreańskie auta prześcignęły japońskie, zgodzić się nie mogę. Cadillac SRX - moim zdaniem - nie zapowiada się zbyt fascynująco. Poza tym, na co komu kolejna - tu posłużę się jednym z oryginalnych określeń autorstwa Jacka Balkana - świnka morska? ;) Buick LaCrosse szalenie obiecujący? Czy ja wiem... ;] W każdym razie widać, że w projekcie palce maczali Chińczycy, bo strasznie to podobne do Insigni.
    • vtgteam Re: Targi w Detroit 13.01.09, 23:17
      widzę ostra riposta pana redaktora;) dobrze dobrze, coś się przynajmniej dzieje, bo chyba głosów z fan-clubu było za dużo...
      Osobiście nie podniecałbym się faktem, że autka kompaktowe w Europie są dostępne z bajerami typy skrętne reflektory, nie świadczy to o ich wyższości a raczej o PR-e producentów - patrzcie jak nowoczesne jest nasze auto. A to że taki bajer już podwaja wartość auta i nikt na niego się nie decyduje, o tym już nikt nie mówi. Z resztą do niedawna auta w Europie były strasznie gołe jezeli chodzi o wyposażenie, więc dziś producenci mają kaca moralnego i odkupują swe stare grzechy.
      Amerykański Focus bez elektrycznych szyb? Do dyspozycji tanich wypożyczalni, sam bym sobie powypożyczał takie auto, ale na starym kontynencie, trzeba za to płacić fortune. (choć pewnie zaraz cała redakcja znajdzie jakąś wypożyczalnie pod Barceloną, gdzie jest taniej niż w Californii, żeby udowodnić, że nie mam racji) więc taki Focus to element strategii sprzedazy, na której można lepiej zarobić, bo mało kto w USA kupiłby auto bez elektrycznych szyb i klimatyzacji nawet 20 lat temu.
      Ford dąży do pełnej globalizacji swoich produktów, jestem ciekaw do czego za parę lat przyczepią się dziennikarze motoryzacyjni, kiedy Focus z USA będzie tym samym co Focus europejski, zapewne napiszą że w aucie z USA jest gorsze spasowanie elementów, czy coś takiego - bardzo modny tekst.
      A co do SRX, jest brzydki, nie to co Eldorado z lat 60-tych ;).
    • Gość: jaro88 Re: Targi w Detroit IP: *.e-wro.net.pl 14.01.09, 00:11
      Wszyscy się tu rozpisują :D a ja chciałem tu i teraz wyrazić swoje zdziwienie platformą podłogową z 88 roku !! MASSAAKRAA!! Zawsze wiedziałem, zę Saab ma przestarzały design wnętrza, ale że jeździ na płycie 20-sto letniej to bym nie pomyślał !!
    • Gość: Ore Re: Targi w Detroit IP: 77.79.192.* 14.01.09, 09:18
      Jakoś nie słyszałem, zeby ktoś narzekał na komfort podróży saabem, jak coś jest dobre, to po co poprawiac? Silnik, ktory z pojemnosci 2,3l wyciaga 260 koni tez jest "wystarczajacy". Mysle, ze przydałoby sie, zeby wielu producentów wróciło przynajmniej z jakością do przedziału od końca lat osiemdziesiątych do końca dziewięćdziesiątych. Ta platforma z dużą pewnością można przynajmniej stwierdzić, ze jest dopracowana i nie ma chorób dziecięcych - z tej całej dyskusji, można wyciągnąć dwa konkretne wnioski: zawsze można znależć mocne plusy zastosowania starszej, ale dobrej konstrukcji oraz Rudeboy pomimo swoich suchych komentarzy tak naprawdę musi zachwycony materiałem, skoro tu tak często zagląda. Druga rzecz - statystycznie zeby miec odbiór neutralny wobec klientów na jednego niezadowolengo trzeba zadowolić siedmiu, tak często potrafimy własnie dziękować :) wiec jak sie popatrzy na komentarze... malkontenci są w zdecydowanym dołku ;-) czekam na następny odcinek i wiecie co w tym wszystkim jest najlepsze? TO ZARAZ! :D
    • rudeboy77 Re: Targi w Detroit 14.01.09, 13:18
      po tonie wypowiedzi i po parafrazowaniu moich słów można stwierdzić, że redaktor zdenerwował się, że ktoś poza naprawdę suchymi komentarzami typu - wspaniały odcinek panie Jacku, napisał coś innego.
      Może się zagalopowałem nieco mówiąc, że koreańczyki prześcignęły. Powinienem był napisać prześcigają. A przykładów znam mnóstwo, jako że pośrednio w branży motoryzacyjnej działam. Nie mam jednak zamiaru się rozpisywać na ten temat, gdyz nie będę szukał u nikogo aprobaty, tym bardziej w internecie. Mógłbym się powołać na rankingi jakościowe w którym marki koreańskie pną się do góry, jednak dla mnie są one niewiele warte, bo rankingami w życiu się nie kieruje. Jak posyłałem dziecko do szkoły też miałem głęboko gdzieś ranking perspektyw, a gdybym patrzył na inne rankingi np. sprzedaży płyt i popularności to pewnie bym słuchał dody. Wiem, że dla dziennikarzełków motoryzacyjnych sa one bardzo wygodne, no cóż taka wasza praca. Nie rozumiem natomiast czemu wyskoczył Pan jak filip z konopii z focusem (który przecież jest konstrukcja europejską cały czas mimo liftingu). Co ma piernik do wiatraka, możnaby rzec...
      A jeśli chodzi o kompleksy to mam je jak każdy, choćby kompleks Cadillaca, na którego mnie jeszcze nie stać (na nowego). Ale u mnie objawia się to nie syndromem umniejszania tej marce, tylko chwalenia jej atutów. A ci którzy w bardzo dziś popularny sposób odbijają piłeczkę na forach internetowych mówiąc że ktoś jest zakompleksiony bo ma inne zdanie niż oni, sami tak naprawdę są bardzo zakompleksieni.
    • Gość: oracle Re: Targi w Detroit IP: 172.16.2.* 15.01.09, 21:50
      Z długości twojej wypowiedzi wynika jednak, że cię p. Jacek wypunktował:) A z wycofywania się z własnych prawd objawionych, i wykręcania kota ogonem wnoszę, źe zrobił to skutecznie...
    • vtgteam Re: Targi w Detroit 19.01.09, 23:47
      kto tu kogo wypunktował ;) Jak widać fan club motodziennika trzyma się mocno. Lepiej skupcie się na świętowaniu jubileuszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka