Gość: Milos Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: 62.233.141.* 09.11.03, 12:43 Spytaj Greenblacka. On uwielbia się wyżywać w takich wątkach ;-))) Pzdr Link Zgłoś
Gość: gregor Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.03, 13:07 mam nowa awensis , przedtem passata . na razie trudno coś powiedzieć. przejechane 2500km. od czasu do czasu czytam komentarze na tym forum i sadzę że wiekszość osób wypowiadających nie ma na te tematy zielonego pojęcia a swe oceny opiera na plotkach. uważam ze opinie internautów na temat telefonów komorkowych są bardziej sensowne. któryś z internautów uznał jedną z dyskusji za pierdzielenie. w 99% ją popieram . oczywiście myślę o dyskusjach na temat motoryzacji. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 13:19 dobrze wyposazony, nowoczesny, dobrze wykonany, komfortowy samochod z kiepskimi silnikami Link Zgłoś
greenblack Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? 09.11.03, 13:23 Gość portalu: Szymi napisał(a): > dobrze wyposazony, nowoczesny, dobrze wykonany, komfortowy samochod z kiepskimi > > silnikami Zgadzam się. Poza tym bezpieczny. www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_172_2003 Link Zgłoś
Gość: Szymi TESTY NCAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 13:34 wogle sie bym tym nie kierowal (NCAP) przy wyborze samochodu to jest wymyslone dla totalnych laikow ("gwiazdki":)) ktorzy mysla ze jak kupia sprzet ktory ma 5 gwiazdek to nic im sie nie stanie jak wpadna na taki co ma gwiazdek 4. ncap to czysty marketing chetnie bym obejrzal statystyki przezywalnosci pasazerow i kierowcy (np 5 gwiazdkowa laguna vs jakis 4 gwiazdkowiec tej samej klasy) Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 13:45 Gość portalu: Szymi napisał(a): > wogle sie bym tym nie kierowal (NCAP) przy wyborze samochodu > to jest wymyslone dla totalnych laikow ("gwiazdki":)) ktorzy mysla ze jak kupia > > sprzet ktory ma 5 gwiazdek to nic im sie nie stanie jak wpadna na taki co ma > gwiazdek 4. Oczywiście różnica między 4* a 5* nie jest duża, ale % zabezpieczenia są ważne. Front 14(88%) Side 18(100%) Podczas czołówki z Accordem www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_169_2003 Wolałbym siedzieć w Avensisie. > ncap to czysty marketing > > chetnie bym obejrzal statystyki przezywalnosci pasazerow i kierowcy (np 5 > gwiazdkowa laguna vs jakis 4 gwiazdkowiec tej samej klasy) Ja też. Przy wyborze obecnego samochodu nie brałem pod uwagę wyników crash testu, bo takiego po prostu nigdzie nie przeprowadzono;) Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: bolo Re: TESTY NCAP IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 14:15 Podczas czołówki z Accordem > > www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_169_2003 > > Wolałbym siedzieć w Avensisie. to musieli byście jechac z predkoscia max 25km/h :-DDD Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 14:24 Gość portalu: bolo napisał(a): > to musieli byście jechac z predkoscia max 25km/h :-DDD Nie udawaj mądzrzejszego, niż jesteś w rzeczywistości. Samochody nie są niedeformowalnymi bryłami - mają strefy zgniotu, a pasażerów chronią pasy i poduszki. Poza tym w crash teście samochód jest rozbijany o deformowalny blok aluminium, a nie o beton. Rok temu Renault przeprowadziło czołowy crash test Vel Satisa z Laguną przy prędkości każdego pojazdu 55 km/h. "Pasażerom" nic się nie stało, drzwi można było otworzyć bez narzędzi, a w Vel Satisie nie pękła nawet szyba. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: bolo Re: TESTY NCAP IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 14:43 Poza tym w crash teście samochód jest rozbijany o deformowalny blok > aluminium, a nie o beton. pokaż mi ten deformowalny blok aluminium ciulska pało :-D czy to w ogóle można porównywac z jakimkolwiek samochodem??? Renault przeprowadziło czołowy crash test > Vel Satisa z Laguną przy prędkości każdego pojazdu 55 km/h. "Pasażerom" nic się nie stało no to wsiądź do swojego samochodu, wyjedź na miasto, pierdolnij se czołówkę przy prędkości 55km/h z pierwszym lepszym nadjeżdżającym z naprzeciwka samochodem, a potem wróć i napisz na forum czy ci się nic nie stało :-DDD Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 14:57 Gość portalu: bolo napisał(a): > pokaż mi ten deformowalny blok aluminium ciulska pało :-D Durny żuliku, przyjrzyj się dokładnie, w co uderzył ten Peugeot: www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_105_2001 Podobne bloki aluminium montuje się na przodzie wózków wykorzystywanych przy zderzeniach bocznych. > czy to w ogóle można > porównywac z jakimkolwiek samochodem??? Ludzie mądrzejsi od ciebie uznali, że można. Rzadko kiedy samochód zderza się z budynkiem. > no to wsiądź do swojego samochodu, wyjedź na miasto, pierdolnij se czołówkę prz > y > prędkości 55km/h z pierwszym lepszym nadjeżdżającym z naprzeciwka samochodem, a > potem wróć i napisz na forum czy ci się nic nie stało :-DDD Czy oprócz chwalenia się własnym debilizmem, masz coś jeszcze do zaoferowania? Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić, że mój samochód zmasakrowałby 90% samochodów osobowych poruszających się po polskich drogach. Link Zgłoś
Gość: bolo Re: TESTY NCAP IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 15:10 Rzadko kiedy samochód zderza się z budynkiem. a może jeszcze napiszesz natęty ciulu ze rzadko który zderza sie z drzewem albo inna nieruchomą przeszkodą???? Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę stwierdzić, że mój samochód zmasakrowałby > 90% samochodów osobowych poruszających się po polskich drogach. czy twój sąsiad jeździ BWP-em??? Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 15:19 Gość portalu: bolo napisał(a): > a może jeszcze napiszesz natęty Żuliku, powinno być "nadęty". ciulu ze rzadko który zderza sie z drzewem albo > inna nieruchomą przeszkodą???? Tutaj masz częściowo rację. Drzewo ma mniejszą powierzchnię styku niż ściana i obciążenia przenoszone na samochód są znacznie większe. To już jasne z tym blokiem aluminium? > czy twój sąsiad jeździ BWP-em??? Nie. A czy twojego wożą przypiętego pasami do wózka? Link Zgłoś
Gość: bolo Re: TESTY NCAP IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 15:35 > To już jasne z tym blokiem aluminium? Ty się powinienes kurwa nazywac "blok aluminium" :-D czy ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z tego, ze co innego pomiary laboratoryjne a co innego rzeczywistość??? jak można porównywac jakiś pierdolony kawałek bloku, chuj wie z czego i jak zrobiony z samochodem??? czy w tych durnych testach można uwzględnić takie czynniki jak masa pojazdu, wysokość, kąt uderzenia,czy choćby nachylenie terenu??? nie!!! wiec dla mnie są one tyle warte co NIC!!! czy do ciebie to dotarło? knajpowy gawędziarzu??? Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 17:06 Gość portalu: bolo napisał(a): > Ty się powinienes kurwa nazywac "blok aluminium" :-D W bloku aluminium to ja co najwyżej jeżdżę. > czy ty w ogóle zdajesz sobie sprawę z tego, ze co innego pomiary laboratoryjne > a > co innego rzeczywistość??? jak można porównywac jakiś pierdolony kawałek bloku, > chuj wie z czego i jak zrobiony z samochodem??? czy w tych durnych testach możn > a > uwzględnić takie czynniki jak masa pojazdu, wysokość, kąt uderzenia,czy choćby > nachylenie terenu??? nie!!! wiec dla mnie są one tyle warte co NIC!!! A czy ja mówiłem, że jakikolwiek crash TEST całkowicie odpowiada rzeczywistym warunkom? Poczytaj sobie. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=4077683 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=5929768 Link Zgłoś
Gość: bolo Re: TESTY NCAP IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 17:33 > W bloku aluminium to ja co najwyżej jeżdżę. masz Audi A2? :-D Link Zgłoś
Gość: verte Re: TESTY NCAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:27 greenblack napisał: > > Nie udawaj mądzrzejszego, niż jesteś w rzeczywistości. Samochody nie są > niedeformowalnymi bryłami - mają strefy zgniotu, a pasażerów chronią pasy i > poduszki. Poza tym w crash teście samochód jest rozbijany o deformowalny blok > aluminium, a nie o beton. Rok temu Renault przeprowadziło czołowy crash test > Vel Satisa z Laguną przy prędkości każdego pojazdu 55 km/h. "Pasażerom" nic się > > nie stało, drzwi można było otworzyć bez narzędzi, a w Vel Satisie nie pękła > nawet szyba. > Seriooooo?No tak jak Renault przeprowadza test ze swoimi autami to te wyniki muszą być nadzwyczaj obiektywne.Cud że zderzaki sie w ogóle odkształciły. Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 17:46 Gość portalu: verte napisał(a): > Seriooooo?No tak jak Renault przeprowadza test ze swoimi autami to te wyniki > muszą być nadzwyczaj obiektywne.Cud że zderzaki sie w ogóle odkształciły. Cały test filmowano, a podczas próby na widowni siedziało kilkudziesięciu dziennikarzy z całego świata. Ale jak nie wierzysz Renault, to może uwierzysz ADACowi, który przeprowadził test Polo-Phaeton. Prędkość każdego 50 km/h. Mimo że Phaeoton jest 1,8 razy cięższy, kierowca Polo przeżyłby, chociaż wylądowałby w szpitalu. Pasażerowie Phaetona po takim zderzeniu, w oczekiwaniu na lawetę, mogliby pójść na kawę. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: verte Re: TESTY NCAP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:56 greenblack napisał: > Cały test filmowano, a podczas próby na widowni siedziało kilkudziesięciu > dziennikarzy z całego świata. Ale jak nie wierzysz Renault, to może uwierzysz > ADACowi, który przeprowadził test Polo-Phaeton. Prędkość każdego 50 km/h. Mimo > że Phaeoton jest 1,8 razy cięższy, kierowca Polo przeżyłby, chociaż wylądowałby > > w szpitalu. Pasażerowie Phaetona po takim zderzeniu, w oczekiwaniu na lawetę, > mogliby pójść na kawę. > Cholera,może bym i uwierzył szacownemu ADAC'owi ale dlaczego znów auta jednej marki??Były już chyba też Mercedes i Smart.Ciekawe jaki budżet ma wydział d/s lobbingu w VW?A czemu spece nie porównają sobie różnych marek? Link Zgłoś
greenblack Re: TESTY NCAP 09.11.03, 18:08 W 1995 ADAC przeprowadził test Corsa - S-klasa. Pasażerom Corsy dość mocno się dostało, ale powinni przeżyć. Natomiast pasażerom Mercedesa nic się nie stało. Kiedyś gdzieś wkleiłem dane z tego testu. Link Zgłoś
Gość: Borys Re: TESTY NCAP IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 18.11.03, 12:54 Problem z testami jest taki: 1) w znakomitej większości przeprowadza się je przy prędkościach max 50km/h co w rzeczywistości odpowiada może zderzeniu aut na osiedlowych drogach / no ew. sporadycznie na mieście. 2) podczas gdy reklamuje się je (testy, ***** gwiazdki, reklamy) jako auta mające zabezpieczyć nas w każdej sytuacji. A to jest socjotechniczne oszustwo, bo większość wypadków ma miejsce podczass znacznie wiekszych prędkości. 3) niestety, samochód to potężna masa+prędkośc = pęd. Air bagi, strefy zgniotu itp itd są oczywiście ważne i potrzebne i ciesze się, że nastęuje ich rozwój ale nie oszukujmy się - są bezużyteczne przy zderzeniach na trasie... Cikawi mnie wynik takiego testu: powiedzmy passat vs. avensis każdy jedzie 110 km/h. Znaczy się domyślam się tego wyniku ;-) . Masakra :-( I tyle. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Re: TESTY NCAP IP: 212.6.124.* 18.11.03, 13:04 Gość portalu: Borys napisał(a): > nas w każdej sytuacji. A to jest socjotechniczne oszustwo, bo większość > wypadków ma miejsce podczass znacznie wiekszych prędkości. Zupelnie nie. Predkosci w chwili zderzenia sa w olbrzymiej wiekszosci przypadkow wlasnie takie, jak w testach, albo nizsze. Tylko samobojca widzac nadchodzace zderzenie naciska gaz do konca. > 3) niestety, > samochód to potężna masa+prędkośc = pęd. Socjotechniki moze studiowales, ale z fizyka widac marnie :-) > Air bagi, strefy zgniotu itp itd są > oczywiście ważne i potrzebne i ciesze się, że nastęuje ich rozwój ale nie > oszukujmy się - są bezużyteczne przy zderzeniach na trasie... Gdyby byly bezuzyteczne, ilosc ofiar smiertelnych zderzen rosla by ciagle. A ona jak na zlosc od chwili wprowadzenia obowiazku zaöinania pasow maleje. > Cikawi mnie wynik takiego testu: powiedzmy passat vs. avensis każdy jedzie > 110 > km/h. Znaczy się domyślam się tego wyniku ;-) . Masakra :-( I tyle. Pozdr Brak odwzorowania takiego przypadku w rzeczywistosci. Nie da sie zrobic zabezpieczenia na 101 % mozliwych konstelacji wypadkow. Aktualne zabezpieczenia pokrywaja 75..90 % spotykanych konstelacji, a daza dalej do jeszcze lepszych wynikow. Pozdr. K. Link Zgłoś
Gość: verte Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:29 greenblack napisał: > Gość portalu: Szymi napisał(a): > > > dobrze wyposazony, nowoczesny, dobrze wykonany, komfortowy samochod z > kiepskimi > > > > silnikami > > Zgadzam się. Poza tym bezpieczny. > > I bardzo nudny stylistycznie. > www.euro-ncap.com/details.php3?id=car_172_2003 Link Zgłoś
Gość: Anter Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.11.03, 15:08 Link Zgłoś
Gość: corollek Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 06:16 Podkreślam : "samochod z kiepskimi silnikami" Link Zgłoś
Gość: Antek Słabe silniki... IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.11.03, 15:14 ...to podstawowy mankament. Chodzi oczywiście o słabe osiągi i duże zużycie paliwa. Mam jednak nadzieję (dlatego kupiłem ten samochód), że nezawodnośc będzie atutem. Od prawie pół roku mam nowego Avensisa 2.0 benzyna. Link Zgłoś
Gość: mgr Dlaczego to auto ma taki sukces marketigowy?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 16:06 No właśnie. Jak myślicie?? Dlaczego?? Przecież to nie tylko polski fenomen. W całej Europie sprzedaje się delikatnie mówiąc -doskonale. Dużo lepiej od poprzedniego modelu. POZDR Link Zgłoś
greenblack Re: Dlaczego to auto ma taki sukces marketigowy?? 09.11.03, 16:10 Ponieważ oferuje dobre wyposażenie za rozsądną cenę, dobre wykończenie, mit Toyoty, europejską stylistykę (Audi, Vectra), 5* w Euro-NCAP. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Milos Re: Dlaczego to auto ma taki sukces marketigowy?? IP: 62.233.141.* 09.11.03, 16:13 Jest świetnie wyposażona i bardzo bezpieczna. Wygląda bardzo okazale i... europejsko. Już nie jest szarą myszką. Do tego doszła legenda Toyoty, dobrze zaplanowana kampania reklamowa skierowana do klasy średniej i sukces murowany. Może też ludzie którzy zawiedli się o jeden raz za dużo na aucie francuskim czy VW masowo się przesiadają na nowego japończyka. Cena też jest bardzo dobrze skalkulowana. Napewno wielki sztab pracował nad tym sukcesem, nie jest to przypadek, chociaż chyba nie spodziewali się jednak aż takiego szturmu, o czym świadczy nienadążanie za popytem. Pzdr Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Dlaczego to auto ma taki sukces marketigowy?? IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 16:48 W całej Europie sprzedaje się delikatnie > mówiąc -doskonale. Dużo lepiej od poprzedniego modelu. doskonale? dużio gorzej od BMW3, MercedesaC, AUdi A4, Passata, Vectry czy choćby Laguny, Mondeo czy C5... Link Zgłoś
Gość: verte Re: Dlaczego to auto ma taki sukces marketigowy?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:32 Gość portalu: mgr napisał(a): > No właśnie. Jak myślicie?? Dlaczego?? > Przecież to nie tylko polski fenomen. W całej Europie sprzedaje się delikatnie > mówiąc -doskonale. Dużo lepiej od poprzedniego modelu. > POZDR Nie byłbym pewien czy to rzeczywiście fenomen w sprzedaży.Każde młode przyciąga więcej zainteresowanych niż stare.Avensisowi na długo nie starczy. Link Zgłoś
Gość: KF Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.11.03, 17:00 Jesetm użytkwnikiem tego samochodu od sierpnia (silnik 1.8 kombi). Na razie 3 tys. km więc jest za wcześnie na ostateczną ocenę tego auta. Do plusów zaliczyłbym: spore wnętrze, przyjeny design, wg. mnie rozsądne zużycie paliwa w wersji silnika 1.8 (miasto to ok. 7,5-7,8 litra wg wskazań komputerka), silnik całkiem dynamiczny jak na 1,8l - na potrzeby auta rodzinnego całkiem wystarczające. Są też minusy wynikające pewnie z tego że samochód jest nowością na rynku, a co za tym idzie pewnie przez jakiś czas wychodzić będą rózne historie w stylu nie dokręconych elementów w kokpicie, czy trzeszczącej rolety bagaznika. Część z tych niedogodności ASO Toyoty usuwa na poczekaniu część niestety pewnie pozostanie. Rozczarować jednak juz może fabrycznie uszkodzony panel radia (wymieniony) i stuki w układzie kierowniczym (prawdopodobnie skończy sie na wymianie kolumny kierownicy). Podsumowując nie ma się czym podniecać - auto jak każde inne ma swoje plusy i minusy. MImo moich uwag polecam. Link Zgłoś
Gość: verte Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 17:36 Gość portalu: KF napisał(a): > Jesetm użytkwnikiem tego samochodu od sierpnia (silnik 1.8 kombi). Na razie 3 > tys. km więc jest za wcześnie na ostateczną ocenę tego auta. Do plusów > zaliczyłbym: spore wnętrze, przyjeny design, wg. mnie rozsądne zużycie paliwa > w wersji silnika 1.8 (miasto to ok. 7,5-7,8 litra wg wskazań komputerka), Tak malutko?Ten komputerek to chyba jakiś nie za bardzo.Pali jak mój dieselek. No cóż jak ktoś właduje ciężką kasę w samochód to będzie go bronił za wszelką ceną.Taki mechanizm psychologiczny. > silnik całkiem dynamiczny jak na 1,8l - na potrzeby auta rodzinnego całkiem > wystarczające. Jak na 1.8 w takiej kobyle to być może(jak na 1.8) ale 1.8 w takim aucie to musi być muł. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 20:48 1.8 jezdzilem na dnaich otwartych toyoty w radosci pod warszawa. i byl to niemilosierny mul (ja + facet z toyoty + moja dziewczyna +kolega =4 osoby na pokladzie). do tego silnik strasznie wyje, ciekawostak jest to ze na biegu jalowym silnik jest super cichy i wewnatrz i z zewnatrz prawie go nie slychac! niestety wystarczy przekroczyc 2000 obr i silnik robi nieprzyjemny halas Link Zgłoś
Gość: bolo Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.interprojekt.pl / *.interprojekt.pl 09.11.03, 21:57 ciekawostak jest to ze na biegu jalowym silnik jest super cichy i wewnatrz i z > zewnatrz prawie go nie slychac! niestety wystarczy przekroczyc 2000 obr i > silnik robi nieprzyjemny halas to chyba domena wszystkich nowych Toyot :-D jeżdżę czasami Yaris 1.0 i Corollą 1.6 i odnoszę podobne wrażenia... Link Zgłoś
Gość: mgr Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.11.03, 23:46 Też na jazdach próbnych miałem nieprzyjemne wrażenie wysokiego odgłosu silnika (jakby za małego) podczas nadepnięcia i manewrów. Nie wydawał mi się za to mułowaty, raczej lekko ospały. Dość tandetne i "cygańskie" (mimo dużego postępu) wykończenie deski. Mizernie wyglądający panel klimatyzacji. Do zalet zaliczyłem dużo miejsca (w tym w bagażniku)i wyciszenie "na luzie". Nie znałem jeszcze wtedy NCAPu. Także ogólne wrażenie było pozytywne -niestety tylko w salonie. Po obejrzeniu auta na ulicy raził mnie "tępy pysk" i duża ilość tandetnie i ciężko wyglądających chromów w okolicy grilla i reflektorów. No i to rzucające się w oczy podobieństwo sylwetki do Vectry, której szczerze nie cierpię. To tyle. POZDR Link Zgłoś
Gość: Kierowiec Mechanizmy psychologiczne IP: 212.6.124.* 10.11.03, 07:49 Jesli kolega verte takie teksty wstawia > No cóż jak ktoś właduje ciężką kasę w samochód to będzie go bronił za wszelką > ceną.Taki mechanizm psychologiczny. to zamiast rzeczowej odpowiedzi na takie cos: > Tak malutko?Ten komputerek to chyba jakiś nie za bardzo.Pali jak mój dieselek. powiem tylko tyle: nie nalezy z siebie sadzic na reszte populacji. Jesli samemu przed zabraniem miejsca za kierownica deaktywuje sie zwoje mozgowe, nie znaczy to, ze kazdy tak robi. Przy odcinkach jazdy powyzej 10 km, nieciaglym staniu w korku, a przede wszystkim przy sensownym uzywaniu najwazniejszego organu kierowcy (mozgu) podane wyzej zuzycia nie sa rewelacja. Z zyczeniem dalszej bezpiecznej jazdy K. Link Zgłoś
Gość: roxy Re:he,he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.03, 11:08 Mam Vectre 1,8, która pali w mieście 11 l. Laguna 1.8 to spalanie ok 10,0 l na 100 km w mieście. Dlatego nie wierzę w takie wyniki Avensis 1,8 Link Zgłoś
Gość: KF Re:he,he IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 12:33 Gość portalu: roxy napisał(a): > Mam Vectre 1,8, która pali w mieście 11 l. Laguna 1.8 to spalanie ok 10,0 l na > 100 km w mieście. Dlatego nie wierzę w takie wyniki Avensis 1,8 To Twój wybór. Ja wiem że jeżdżąc codziennie w mieście głównie na trasie 2x8 km tyle spalam i to bez specjalego wysilania sie na oszczędzanie paliwa. Z tego co napisałes widac że nieźle dokładasz do paliwa :) Link Zgłoś
Gość: bezet Re:he,he IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.11.03, 21:34 A może Twoja jazda po mieście to 8 km odcinek dwupasmówką z srednią prędkością 60 km/h ? Pokręć się trochę po śródmieściu, to zobaczysz, że 10 l/100km to całkiem dobry wynik. Link Zgłoś
Gość: marek Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.03, 13:21 mam awensis sedan 1,8 i ten sam problem stuki w układzie kierowniczym Link Zgłoś
Gość: KF Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.03, 16:29 Polecam wizyte w ASO. Na moje uwagi dot. w/w tematu otrzymałem odpowiedź że problem taki został juz zauważony w innych samochodach - kończy się wymianą kolumny kierowniczej. Czyli duże rozczarowanie :( Link Zgłoś
Gość: kazek Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.net.autocom.pl 09.11.03, 23:11 Ja do tej toyoty nie wsadziłbym swojej teściowej. Niech idzie piechotą. Link Zgłoś
Gość: trooper Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.revers.nsm.pl 10.11.03, 01:52 Nie znam (nie jeździłem) - nie oceniam. Z _wyglądu_ natomiast - uważam, że zapomnieli jedynie dodać... lufy do tego czołgu! Zapewne wzorowali się na tym ślicznym pojeździe: www.pienoismalli.com/ktiger3.jpg www.december44.com/images/tigre.jpg Link Zgłoś
danek3 Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? 10.11.03, 02:27 Czy ktoś wie, jak się ma pojemność bagażnika Avensis i nowej laguny? Aha, w wersji kombi. A także miejsce wewnatrz, zwłaszcza dla kierowcy. Jeżdżę laguną, czasami nubirą. Na chwilę musiałem przesiąść się do Nissana primera i był szok - strasznie mało miejsca w środku Link Zgłoś
redaktor__naczelny dlaczego taki sukces? 10.11.03, 11:28 Też się zastanawiałem nad przyczyną sukcesu nowej Avensis. Przecież auto ani nie jest atrakcyjne wzorniczo (jak Accord), nie ma prestiżu (jak Volvo czy Mercedes), nie ma sportowej marki (jak Alfa 156), nie ma atrakcyjnej ceny (jak Mondeo)... Ma jedno: markę niezawodności (ale tą ma i kilka innych wozów, jak Passat czy Audi). Ma natomiast durną nazwę, którą nie wiadomo jak odmieniać (czy to rodzaj męski czy żeński?), koszmarne terminy odbioru (po kwartale to jest szybko), oraz supernowoczesne i mułowate silniki. Doszedłem do wniosku, że kluczem jest brak słabych punktów. Avensis. Nie jest nieprzytomnie droga (jak Volvo 60, Merceded C, Saab 9-3, BMW 300), nie jest autem niszowym (jak Alfra 156, Lancia Lybra, Accord, Audi A4), nie ma syndromu auta schodzącego z linii (jak Carisma, 406 i Passat), choć wygląda trochę jak panzerwagen nie ma odstręczającej wzorniczo ekstrawagancji (jak Primera), nie ma opinii awaryjnego szajsu (jak Elantra, C5 i Laguna). I to jest chyba ważnejsze niż inne cechy, które wyróżniają Avensis w swoje klasie: świetne wyposażenie (nie za darmo), masa miejsca (tylko Mondeo jest większe), no i ta tak legendarna, że już denerwująca opinia o niezawodności. A ponieważ na polskim rynku 40% aut klasy średniej kupowanej jest przez firmy, charakterystyczne dla indywidualnych klientów porywy serca (ach, ta linia Accorda! Ach, ten prestiż Merola!) przegrywają z symulacją kosztów eksploatacji i serwisowania. Proszę zwrócić uwagę, że w roku 2002 stara Avensis była na 4. miejscu w swojej klasie! W stosunku do aut pozycjonowanych na rynku podobnie, jak Vectra i Mondeo, Avensis ma jeszcze urok nowości. Link Zgłoś
Gość: trooper Re: dlaczego taki sukces? IP: *.revers.nsm.pl 10.11.03, 13:28 redaktor__naczelny napisała: > Mondeo)... Ma jedno: markę niezawodności (ale tą ma i kilka innych wozów, jak > Passat czy Audi). Z tym Passatem to żart? Czy ludzie ciągle tak uważają? Wg mnie Passaty kupują jedynie: prostaki dla szpanu, stateczne dziadki - bo faktycznie wydaje im się że to nie wiadomo jakie super auto. Link Zgłoś
Gość: mgr Re: dlaczego taki sukces? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.11.03, 19:28 No!!! Coś wtym jest, co napisałeś o średniactwie tego auta. Trzeba zajrzeć w statystyki sprzedaży żeby przekonać się jak dużo tych aut idzie do "firm". Ale fakt, że dużo jest kombi z kratą. To by wiele tłumaczyło. W zasadzie trudno do tego auta sie przypieprzyć. No chyba, że za urodę. Myślę, że znaczący odsetek sprzedaży wersji 1.6 przypadnie statecznym starszym użytkownikom. Na razie widać przede wszystkim wersje 2-litrowe. POZDR Link Zgłoś
p.de Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? 10.11.03, 16:46 MOJA OCENA: Piękny samochód z wyglądu i tyle. O reszcie nie mogę nic powiedzieć, ponieważ nawet tym samochodem nie jechałem a o zakupie mogę pomarzyć (za biedny jestem na auto). Może kiedyś ktoś mnie przewiezie ? Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: sedan Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 21:22 jaki typ i model lepszy i dlaczego ?? Link Zgłoś
Gość: Milos Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: 62.233.141.* 13.11.03, 00:47 A ty co takie zdawkowe pytania zadajesz ? Idź na całość ;-) Link Zgłoś
Gość: Nixi Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.stacje.agora.pl 13.11.03, 11:11 Dzień dobry Dla mnie chyba najbrzydszy samochód w klasie średniej. Jechałem wersją z silnikiem 2.0, żeby jechało trzeba kręcić na obroty jak w wirówce. Ogólnie auto zrobione dokładnie ale co z tego, na polskich drogach i tak po paru tys. km bedzie trzeszczało. Jest taka reklama tego avensisa gdy teściowa nie dostrzega, że młodzi maja nowe auto nie dziwię się to auto jest przeciętne. PS. Ktoś pisał, że jego pali 7,5 l etyliny na sto km. w mieście, z tego widać, że jeszcze komputer kłamie. Tak duże i ciężkie auto spali tylko tyle benzyny jeżeli połowę z setki pokona na holu. Link Zgłoś
Gość: własciciel Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.03, 12:46 mam awensis 1,8 nową i się żdziwisz ale tyle pali i obojętnie czy patrzysz na komputer czy podzielisz litry przez ilośc przejechanych km . na liczniku mam już 5000km . Link Zgłoś
georghe Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? 14.11.03, 23:16 Najwięcej do gadania w temacie ile pali Toyota mają ludzie, którzy nią nie jeżdżą.... :))) Piję do tych niedowiarków, którzy twierdzą, że dycha to mus ! Może w Lagunie lub innym tej klasy pojeździe to i owszem, ale Toyoty są naprawdę oszczędne. Link Zgłoś
Gość: roxy Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 08:47 Taa, Ciekawe, że takiego spalania w mieście nie udało się uzyskać Toyocie i w specyfikacjach piszą, że w jeździe miejskiej pali 10 l. Link Zgłoś
Gość: Szymi Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 09:34 >...w temacie ile pali Toyota co znaczy ile pali Toyota? chyba Avensis? >ale Toyoty są naprawdę oszczędne taa, a juz najbardzoej to supra, camry i avalon. mialem kiedys Carine E 1.6 i w miescie palila kolo 10 l Link Zgłoś
Gość: Milos Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: 62.233.141.* 15.11.03, 11:24 Gość portalu: Szymi napisał(a): > mialem kiedys Carine E 1.6 i w miescie palila kolo 10 l Tak na marginesie, jak byś miał lean-burn, paliłaby ok. 7 l w mieście za cenę zmniejszonej mocy. Oczywiście obecne silniki są oszczędniejsze, ale z drugiej strony auta są cięższe, więc się wyrównuje. Mówimy przy tym o Avensis 1.8, która nie ma lean-burn. Pzdr Link Zgłoś
Gość: sedan Re: JAK OCENIACIE NOWA TOYOTĘ AVENSIS ...?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.03, 23:24 lepszy sedan czy tez liftback a moze kombi ? Link Zgłoś