Dodaj do ulubionych

VAT - od samochodu z Niemiec

24.01.09, 18:30
Zastanawiam się nad ściągnięciem samochodu z Niemiec. Słyszałem, że kupując
samochód w komisie czy np. u dilera można go kupić tańszego o 19%. Oczywiście
nie każdy - na mobile.de są obok niektórych cen gwiazdki - i chyba tych modeli
to dotyczy.

Na pewno nie będzie to dotyczyć "normalnego" nabywcy - ale mam firmę (chociaż
bez europejskiego NIPu). Być może będę jechał z kimś, kto ma firmę
zarejestrowaną tam i w razie czego on będzie w stanie odzyskać ten VAT.

Ale sama istota - czy faktycznie da się kupić samochód, który kosztuje 10.000
euro za 8.100? Nie trzeba potem nic w Polsce dopłacać, oddawać itp.? I ten VAT
jest do odzyskania od razu - czyli płacę sprzedawcy mniej, czy płacę 10
tysięcy, a po 1900 muszę przyjechać po zarejestrowaniu samochodu czy jeszcze
inaczej?
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 19:01
      Problematyka kupowania bezwatowego samochodu w Niemczech, jak i tematyka
      obliczania rzeczywistej redukcji VAT (jesli brutto = netto + 19%, to netto
      definitywnie nie jest rowne brutto - 19%) byly dyskutowane na tym watku.

Szczegolnie polecam ostatni post.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=85984549&a=85984549
      BTW to forum ma wyszukiwarke. Czemu jej nie uzywasz?
    • kontik_71 Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 19:02
      Wywoz auta z jakiegokolwiek kraju to jest eksport (z punktu widzenia
      sprzedajcego), wiec jest oblozony zerowa stawka vatu (jak kazdy inny
      towar). Oczywiscie sprzedajacy musi byc platnikiem VAT, inaczej nie
      moze naliczac VATu. Wiec faktura musi zawierac cene netto i VAT 0%.
      • crannmer Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 20:20
        kontik_71 napisał:

> Wywoz auta z jakiegokolwiek kraju to jest eksport (z punktu widzenia
        > sprzedajcego),
        wiec jest oblozony zerowa stawka vatu (jak kazdy inny
        > towar).

W ruchu wewnatrzwspolnotowym nie jest to az tak czarno-biale.

Przeczytaj sobie caly watek z linku powyzej

> Oczywiscie sprzedajacy musi byc platnikiem VAT, inaczej nie
        > moze naliczac VATu.

A samochodo musi spelniac wymagania dla "samochodow nowych" wg. unijnych wytycznych.

AFIK nowymi samochodami nie handluja nieplatnicy VAT, wiec nie ma problemu.
        • kontik_71 Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 20:29
          Zawsze trzeba wyjsc z jakiegos punktu, a zerowa stawka VAT jest
          wlasnie takim punktem. :) Dodatkowy powod do kupowania aut w
          Szwajcarii.. tu to jest proste i latwe.. export = 0% :)
    • marekwitkiewicz Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 20:22
      1. Wyszukiwarka szwankowała - dlatego jej nie użyłem
      2. Faktycznie - mój błąd z tą ceną (-19%)

A jak to jest, jeśli od komisu kupi samochód inna firma (zarejestrowana u
      Niemców), a potem sprzeda mi (jako osobie prywatnej)? Też może to zrobić bez VATu?
      • kontik_71 Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 20:27
        Jesli firma jest platnikiem VAT to zasadniczo tak. Ale wtedy tracisz,
        bo VAT policzony przez komis musi byc zaplacony, wiec de facto dla
        Ciebie bedzie to drozej. A jesli myslisz o tym, ze ta druga firma
        odda Ci rownowartosc VAT, to mozesz zapomniec.. bo niby jak mialaby
        ta kwote zaksiegowac?
    • drab59 Re: VAT - od samochodu z Niemiec 24.01.09, 23:29
      Głupie pytanie to i głupie odpowiedzi. Twój stan wiedzy i domysły zwalają mnie z
      nóg. Ale po kolei:
      1. musisz mieć europejski NIP
      2. po okazaniu dokumentu o nadaniu europejskiego NIP-u Niemiec może sprzedać
      ci samochód za kwotę netto, która od 10.000,- euro brutto wynosi 8.403,36 euro
      3. przy zakupie podpisujesz oświadczenie, że zapłacisz Vat w Polsce (22%)
      4. w Polsce nie zarejestrujesz samochodu bez opłacenia Vat-u
      5. od tej przekazanej US kwoty możesz odliczyć 60% od swojego Vat-u należnego
      US z twojej działalności, ale nie więcej, niż 6.000,-. Resztę ( czyli 40%
      zapłaconego w Polsce Vat-u ) możesz zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu,
      jeśli jesteś na książce podatkowej, czyli rozliczasz się na zasadach ogólnych.
      6. radzę poproś o pomoc kogoś, kto w tym siedzi i nie kombinuj, bo ktoś w Unii
      ten podatek ( Mwst, BTW, Vat ) musi zapłacić. I będziesz to ty. A 60% możesz
      odliczyć zawsze, bez względu na to, czy kupisz samochód w Niemczech, Belgii, w
      Słomczynie czy w Chraplewie.
      Powodzenia.
      • crannmer A mialo byc dobrze 25.01.09, 10:06
        drab59 napisał:

> Głupie pytanie to i głupie odpowiedzi. Twój stan wiedzy i domysły zwalają mnie
        > z
        > nóg.
        Taka preambula sugeruje 200% wiedzy i kompetencji.

Po czym zaczynamy od baboka cytuje
        "> 1. musisz mieć europejski NIP"

Jakbym nie przerabial sprawy osobiscie, to bym pewnie uwierzyl. Ale
        przerabialem, wiec nie uwierze.
        Jest to trzeci rodzaj prawdy, czyli g. prawda.

> 3. przy zakupie podpisujesz oświadczenie, że zapłacisz Vat w Polsce (22%)

ROTFL
        • drab59 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 12:41
          Czyżbyś kupił samochód w Niemczech nie mając NIP-u? Nie będąc płatnikiem Vat-u?
          • crannmer Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 12:46
            Bedac obywatelem jednego kraju Uni kupilem samochod w cenie netto w innym kraju
            uni, po czym oplacilem VAT w moim kraju i zarejestrowalem pojazd. Bylem kupcem
            100 % prywatnym, bez zadnej dzialalnosci, NIPow (WTF?) itp.

Akcja przerabiana kilkukrotnie rowniez w najblizszej rodzinie i z roznymi
            krajami kupna.
            • drab59 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 12:53
              A samochody nowe czy używane?
              I czy rejestrowałeś je w Polsce czy w innych krajach Unii?
              Sorry, z pytania wywnioskowałem, że chodzi o używany samochód z Niemiec i
              możliwość kupna go za cenę netto w celu zarejestrowania w Polsce. Wg mnie
              prywatna osoba nie może tego zrobić, ale popraw mnie jeśli się mylę.
              Z góry dzięki.
              • crannmer Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 13:06
                drab59 napisał:

> A samochody nowe czy używane?
                > I czy rejestrowałeś je w Polsce czy w innych krajach Unii?

Nowy samochod kupiony za cene netto w kraju Uni innym, niz miejsce stalego
                pobytu, po czym po oplaceniu VAT w kraju stalego pobytu (oczywiscie rowniez na
                terenie Uni) tamze zarejestrowany.

To sie prywatnie da tylko z samochodami nowymi wg unijnej definicji samochodu
                nowego.

W przypadku samochodow uzywanych rejestrowanych juz na osoby prywatne VAT zostal
                oplacony wraz z cena pojazdu i nie bedzie zadnego zwrotu.

Jak jest z pojazdami rejestrowanymi na firmy odliczajace sobie podatki, nie wiem.

Jesli caly watek dotyczy nabywania samochodow uzywanych, to wszystkie moje
                powyzsze wpisy sa nieistotne i prosze je pominac.
                • drab59 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 13:13
                  Dzięki.
                  Przy sprzedaży samochodu używanego firma niemiecka nie może wystawić faktury na
                  kwotę netto nie mając gwarancji, że nabywca opłaci Vat w innym kraju Unii.
                  Cieszę się, że sam przyznajesz, iż nie wiesz, jak jest z samochodami
                  rejestrowanymi na firmy odliczające sobie podatki. No właśnie tak jak napisałem.
                  W dobrej wierze, aby pomóc pytającemu.
                  • kontik_71 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 13:32
                    A powiedz mi co firme niemiecka interesuje czy nabywca bedzie placil
                    VAT w skoim kraju czy nie? To chyba tylko w Polsce kupujacy byl
                    karany za sprzedajacego, ktory nie oplacil VATu. firma niemiecka
                    eksportuje towar a dowodem na to jest rachunek wystawiony na odbiorce
                    zagranicznego. Eksportujac nalicza zerowy VAT i koniec... Jesli
                    nabywca nie ureguluje naleznosci w swoim kraju to juz jego sprawa i
                    odpowiedzialnosc a nie sprzedajacego. Tak dziala caly handel swiatowy
                    ...
                    • drab59 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 21:51
                      Niewątpliwie masz racje. Jedź i kup w Niemczech samochód za cenę netto, a
                      potem zarejestruj go w Polsce bez opłacania Vat-u. A potem daj nam wszystkim
                      znać, jak to zrobiłeś, bo temat zainteresuje wielu właścicieli firm.
                      Pozdrawiam serdecznie :-)
                      • kontik_71 Re: A mialo byc dobrze 25.01.09, 22:03
                        A kto mowi o nieplaceniu VATu w Polsce? Czytaj ze zrozumieniem...
                        • drab59 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 11:40
                          I vice versa.
                          Marek pyta, czy może zapłacić w Niemczech kwotę netto lub zapłacić brutto ale
                          potem odebrać Mwst i jednocześnie nic już nie dopłacać w Polsce. Bodajże trzeci
                          akapit pierwszego postu.
                          Starałem się w miarę moich skromnych możliwości zrozumieć pytanie i zgodnie z
                          moją wiedzą rzeczowo odpowiedzieć pytającemu. To raczej twoje odpowiedzi nie
                          dotyczyły sytuacji, o którą pytał Marekwitkiewicz.
                          A dyskusja na forum właśnie po to jest, by problem uściślić i potrzebną
                          wiedzę uzyskać.
                          • kontik_71 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 12:18
                            Wiec on moze kupic auto w cenie netto i zaplacic VAT w Polsce. I nie
                            ma takiego czegos jak zapewnienie sprzedajacego iz sie zaplaci VAT w
                            innym kraju.
                            • drab59 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 13:06
                              Jest.
                              Przerabiałem to od lipca pięciokrotnie, za każdym razem procedura była ta
                              sama. Firma niemiecka musi mieć podkładkę dlaczego sprzedała samochód za cenę
                              netto i kto ten należny podatek na terenie Unii zapłaci lub poświadczenie z
                              granicy np. białoruskiej, że samochód teren Unii opuścił. I nie kupowałem
                              samochodów u tureckiego handlarza na rogu tylko w największej niemieckiej firmie
                              handlującej samochodami używanymi, głównie polisingowymi, DAT Autohus.
                              (www.autohus.de)
                              I coś mi się wydaje, że nie ma pojęcia zerowego Vat-u w obrocie używanymi
                              samochodami na terenie Unii, ktoś ten Vat zapłacić musi.
                              • literka_m Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 19:29
                                >Firma niemiecka musi mieć podkładkę dlaczego sprzedała samochód za
                                cenę
                                > netto i kto ten należny podatek na terenie Unii zapłaci lub
                                poświadczenie z

jesli kupujacym jest osoba prywatna, mieszkaniec UE to firme
                                niemiecka "wali" co z zakupem zrobi kupujacy, bo:

Art 106
                                6. W przypadku wewnątrzwspólnotowej dostawy nowych środków
                                transportu dla nabywcy,
                                który nie podał dla tej czynności numeru identyfikacyjnego, nadanego
                                dla transakcji
                                wewnątrzwspólnotowych przez państwo członkowskie właściwe dla
                                nabywcy, podatnik
                                wystawia fakturę w trzech egzemplarzach; oryginał faktury jest
                                wydawany nabywcy;
                                jedną z kopii faktury podatnik pozostawia w swojej dokumentacji,
                                drugą przesyła w
                                terminie 14 dni od dnia dokonania dostawy do biura wymiany
                                informacji o podatku
                                VAT.
                                • kontik_71 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 19:34
                                  Literko zapomnij.. za chwile sie dowiemy, ze jakis tam autohaus cos
                                  tam chce i to juz wielokrotnie niby chcial i wszyscy mozemy sie
                                  schowac... Co z tego, ze auto jest takim samym produktem jak majtki i
                                  eksport auta nie rozni sie niczym od eksportu majtek...
                                  • drab59 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 22:37
                                    Kontik, ty otwórz jakieś biuro porad prawnych, jak spokojnie i bezpiecznie
                                    przewalać urzędy skarbowe.
                                    Bo na tym forum to ty się, bracie, marnujesz.
                                    Ale cenię cię za to, że masz własne zdanie.
                                    • kontik_71 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 22:43
                                      zastanawiam sie skad masz ten pomysl, ze ja mowie o jakimkolwiek
                                      przewalaniu jakichkolwiek urzedow? Gdzie ty wyczytujesz w moich
                                      wpisach checi jakichkolwiek bezprawnych dzialan?
                                  • drab59 Re: A mialo byc dobrze 26.01.09, 22:39
                                    Tylko sprzedaż wewnątrzwspólnotowa nie jest traktowana jak eksport.
                                    Musicie chłopakowi mącić w głowie?
                                    Skoro wiesz lepiej jak przywieźć bez Vat-u samochód do Polski, to napisz, krok
                                    po kroczku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka