Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie-wbrew fizyce

12.11.03, 12:05
W moim autku (opel vectra 90r.) mam dziwny problem z ogrzewaniem. Objawia się
to bardzo prosto, po prawej stronie samochodu z nawiewów leci gorące, nawet
bardzo gorące powietrze, a z lewej strony zimne. Podział następuje dokładnie
w osi symerii samochodu. Może nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie
zadziwiająca dokladność tego podziału. Pośrodku konsoli znajduje się
podwójnma kratka nawiewu, i oczywiście z prawej leci gorące, a z lewej zimne
powietrze. Do obydwu prowadzi JEDEN przewód !!! 100% bo rozbierałem. Czary??
wg. fizyki gorące powietrze idzie do góry, nie na prawo. Więc CO TO JEST ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Ing. elec. Re: Ogrzewanie-wbrew fizyce IP: 212.6.124.* 12.11.03, 12:39
      darkle napisał:

Samochody firmy Opel mialy dawniej (nie wiem, jak obecnie) chwalebna funkcje
      dyszy swiezego powietrza. Mianowicie srodkowe kratki nawiewu omijaly wogole
      ogrzewnice i zawsze dawaly zimne powietrze. Dzieki czemu mozna bylo zrobic
      sobie zima dobrze nagrzany samochod z milym i ozezwiajacym powiewem na twarz -
      czyli zimna glowa i cieple nogi wraz z przednia szyba.

Nie wiem, jak to jest w Twojej Vectrze, ale moze ma to jakis zwiazek.

Inna mozliwosc to poprzestawiane klapy nastawy nawiewu, nieodpowiadajace
      pozycjom suwakow.

Pozdr.

I.
      • darkle Re: Ogrzewanie-wbrew fizyce 12.11.03, 13:20
        > Samochody firmy Opel mialy dawniej (nie wiem, jak obecnie) chwalebna funkcje
        > dyszy swiezego powietrza. Mianowicie srodkowe kratki nawiewu omijaly wogole
        > ogrzewnice i zawsze dawaly zimne powietrze.

To prawda, w starych kadetach rzeczywiście środkowa dysza omijała nagrzewnicę.
        Naprawdę nie wiem jak to powinno być w mojej vectrze. W każdym bąź razie rurka
        idzie z nagrzewnicy. A co najdziwniejsze z prawej strony właściwie tej samej
        kratki leci ciepłe powietrze. Ale to tylko ciekawostka dla fizyka. Problemem
        jest to że ze wszystkich dysz znajdujących się z lewej strony samochodu leci
        chłodne powietrze, gdy po prawej leci gorące.

> Inna mozliwosc to poprzestawiane klapy nastawy nawiewu, nieodpowiadajace
        > pozycjom suwakow.

Jak to naprawić czy sprawdzić. Może zanim będę zmuszony to rozebrać ktoś
        podzieli się ze mną swoimi doświadczeniami?

• Gość: Conveyor Re: Ogrzewanie-wbrew fizyce IP: *.sieci.bianet.com.pl / 195.117.135.* 12.11.03, 13:16
      Sprobuj zajrzec do srodka przewodu, mozliwe ze jest w srodku przedzielony
      przegroda...
      • darkle Re: Ogrzewanie-wbrew fizyce 12.11.03, 13:28
        Gość portalu: Conveyor napisał(a):

> Sprobuj zajrzec do srodka przewodu, mozliwe ze jest w srodku przedzielony
        > przegroda...

He he.. To by było za proste. Rozbierałem to przy okazji naprawy wyłącznika
        awaryjnych, to zwykły, pojedynczy przewód, długości ok. 200-250mm, i owalnym,
        zmiennym przekroju, średnio w połowie jakieś 30x100mm. Przedzielona jest tylko
        kratka-że niby są dwie, ale dochodzi do niej zwykły, pojedynczy przewód. Moż
        eto jakieś zawirowanie powietrza w nagrzewnicy?
        • Gość: Odin Re: Ogrzewanie-wbrew fizyce IP: *.telia.com 12.11.03, 13:59
          Skrzyzuj dwa strumienie powietrza,bedzie perfekt,cieplo i swieze powietrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka