Gość: Gog IP: 213.156.122.* 16.05.09, 12:55 Dobre. A co gdy kupujemy auto używane z zachodu i zarejestrujemy a nie opłacimy OC? Jak wyglądają terminy? -- ogrodypamieci.pl/profil/ayrton-senna Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: dsv Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.radom.vectranet.pl 16.05.09, 14:11 Jeśli zarejestrujesz auto sprowadzone z zagranicy to czeka Cię jeszcze wykupienie polisy OC zanim wyjedziesz na drogi publiczne. Nie ma terminów. Bez polisy OC nie możesz jeździć po polskich drogach. To od Ciebie zależy od kiedy chcesz korzystać z samochodu. Link Zgłoś
Gość: MB Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.lanet.net.pl 16.05.09, 18:09 a czy ostatnio nie mowilo sie ze teraz to policjant ma sprawdzac czy jestesmy ubezpieczeni? Link Zgłoś
Gość: Krak Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.gemini.net.pl 17.05.09, 01:35 Bzdura totalna - OC można wypowiedzieć 2 dni przed końcem okresu ubezpieczenia - jaki miesiąc ?? co pił ten co to pisał Link Zgłoś
wichura Re: Poradnik - ubezpieczenie OC 17.05.09, 13:47 1) OC można wypowiedzieć na dzień przed końcem ważności polisy (autor zatrzymał się w rozwoju 5 lat temu), 2) na rzecz różnych organizacji orzeka się nawiązki a nie darowizny. Link Zgłoś
Gość: TooFast Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.autocom.pl 17.05.09, 14:13 A co w przypadku, gdy zezłomowałem auto tydzień temu, a ubezpieczenie musiałem przedłużyć do jutra? Chodzi mi o to, czy w takim przypadku będę w ogóle musiał zawiadamiać ubezpieczyciela, czy też nie mam takiego obowiązku, gdyż w końcu nie mam już auta, które miałoby być ubezpieczone "z automatu" na następny rok. Link Zgłoś
Gość: db Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.09, 20:52 bzdura kolejna zarejestrujecie nowe auto bez oc (pracuję w wydz.kom.) a jeśli chcą od was oc to niezgodnie z prawem o ruchu drogowym i rozporządzeniem w sprawie rejestracji pojazdów owszem mamy taką możliwość ale nie obowiązek sprawdzać oc Link Zgłoś
Gość: Stygmak Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.09, 10:47 Kurde, gościu naprawdę coś pił, albo długo pisał ten artykuł, grzywna za brak oc jest progresywna do okresu nie posiadania oc i wynosi dla aut osobowych max 500 euro a minimum 100, nie opłacone składki nie mają znaczenia dla odpowiedzialności towarzystwa, płacić musi, ustawa daje na to 30 dni, od zgłoszenia składki, są małe wyjątki ale nie związane z opłaceniem składki, jedyna konsekwencja nie zapłacenia raty to brak automatycznego przełożenia umowy na kolejny rok, taki krótki artykuł a tyle błędów, a i ustawa o braku przymusowego i płatnego ściągania auta z drogi przy braku możliwości okazania papierka od oc to ma dopiero wejść w życie. Masakra... Link Zgłoś
Gość: kura Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: 80.72.40.* 23.05.09, 18:07 Gdyby niezawieranie OC było szczytem głupoty, to by OC nie było obowiązakowe, bo i po co? Fakt, że działają firmy ubezpieczeniowe jest matematycznym dowodem na to, że ZAWIERANIE OC JEST SZCZYTEM GŁUPOTY! W dodatku posiadanie OC przyczynia się do zwiększenia liczby wypadków, bo jesteśmy mniej ostrożni, gdy nie wisi nad nami wizja wypłacenia odszkodowania z własnej kieszeni. Jakby tego było mało, to koszty części i napraw też rosną, bo gdzie jest przymus, tam znika konkurencja. Polakom gratulujemy lobbystów z TU. Link Zgłoś
Gość: kierowca Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 18:38 merytorycznie żenujący artykuł... Link Zgłoś
Gość: Pubish Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 19:50 Kto to pisał?! Przecież to jest błąd na błędzie! Link Zgłoś
Gość: illeanai Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 08:50 do Kura skoro uważasz, że zawieranie ubezpieczenia OC jest szczytem głupoty, to poczekaj aż uszkodzisz jakieś luksusowe auto a pasażerowie doznają obrażeń ciała i zostanie udowodnionie, że to z Twojej winy. spłata kredytu na mieszkanie przez 40 lat to bułka z masłem w stosunku do tego, co zapłacisz poszkodowanemu. a autorowi polecam przeczytanie Ustawy o Ubezpieczeniach Obowiązkowych... Link Zgłoś
Gość: kura Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: 80.72.40.* 24.05.09, 10:44 do illeanai A myślisz, że firmy ubezpieczeniowe dokładają do interesu? Nie, z wymuszonych od nas pieniędzy płacą te odszkodowania I JESZCZE IM DUŻO ZOSTAJE. Co dowodzi, że statystycznie raczej takiego wypadku nie spowoduję (zwłaszcza jeżdżąc ostrożnie z obawy przed koniecznością wyłożenia kasy). Poza tym ja Ci nie bronię się ubezpieczyć, po prostu ja wolę pieniądze wydawać na inne rzeczy niż subsydiowanie towarzystw ubezpieczeniowych. Link Zgłoś
Gość: fun Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.netpoint.pl 27.05.09, 23:18 Gdyby ktoś szukał taniego OC: tiny.pl/3m1k Link Zgłoś
Gość: mira Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.icpnet.pl 04.06.09, 18:48 Dobre ! ale wpadłam ostatnio w necie na coś lepszego: www.polisowo.pl, no rewela.. wreszcie w jednym miejscu można policzyć komplet: oc, ac i nw i zorientować się, kto to sprzeda. Poprzednio widziałam: polisynonstop.pl, ale tam można tylko kupić OC. No rewela! Link Zgłoś
Gość: res Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: 80.50.233.* 05.06.09, 23:41 ja zdecydowałem sie na axa polecam i podaje namiary na zniżki Zniżki w AXA 50 lub 100 zł po powołaniu się na mój nr polisy: BA1239868/00 Link Zgłoś
znam-sie Re: Poradnik - ubezpieczenie OC 23.06.09, 12:39 PRZEJMUJEMY OC Z AUTOMATU ... 30 DNI NA WYPOWIEDZENIE. ... A JAK KUPUJE OD KOGOS SAMOCHOD I JEGO OC JEST JESZCZE WAZNE PRZEZ PÓŁ ROKU TO CO WTEDY? CO, NIE MOGE SOBIE JEZDZIC PÓŁ ROKU NA JEGO UBEZPIECZENIU? Link Zgłoś
Gość: ziombel Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.09, 03:15 a co z ubezpieczeniem assistance ?? ma ktoś gdzieś , czy jeździcie bez ?? bo ja ostatnio zdobyłem na promocji w Starterze, teraz pół roku jeżdżę spokojniejszy ;P Link Zgłoś
Gość: Kaszka Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: 87.205.148.* 29.06.09, 16:30 Słyszałem, że startera rozdają w supermarketach billa teraz, na pół roku. oni są w porządku, nawet naprawiają na miejscu ;) Link Zgłoś
Gość: tulajkom Re: Poradnik - ubezpieczenie OC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 23:30 no dokładnie, są w porządku, a z takiego czegoś moim zdaniem warto skorzystać, kot wie może się przyda, ale oczywiście nikomu nie życzę Link Zgłoś