Dodaj do ulubionych

dodatek mieszkaniowy

06.02.10, 16:32
witam. Ostatnio borykamy się z problemami finansowymi ( mam nadzieję
że to krótkotrwałe i przejściowe - od marca zaczynam pracę więc
podreperuję trochę domowy budżet )Tymczasem chciałam złożyć wniosek
o dodatek mieszkaniowy. może ktoś z Was orientuję się jak wyliczyć
kryteriu dochodowe. Czy są to te pienieżki które dostaję do ręki?
Czy może od tej kwoty są jakieś potrącenia?
Obserwuj wątek
    • anmala Re: dodatek mieszkaniowy 06.02.10, 21:03
      Zasadniczo są to pieniądze, które otrzymujesz do reki (wszystkie dochody twoje ,
      męża, matki jeśli z wami mieszka itp) Sumuje się to i dzieli na ilość członków w
      rodzinie i patrzy wg jakiś tam kryteriów w tej chwili nie pamiętam jakich, czy
      jest to tzw minimum socjalne czy są to wytyczne gminy. Poza tym do wystąpienia o
      ten dodatek mieszkaniowy bierze się pod uwagę jeszcze inne wydatki związane z
      mieszkaniem a wiec oprócz czynszu, jeśli woda nie jest w niego wliczona to
      opłata za nią, gaz, prąd nie pamiętam czy telefon, internet tez można wliczyć.
      Poza tym musisz od spółdzielni, wspólnoty uzyskać poświadczenie, ze nie zalegasz
      z opłatami.
    • ania78p Re: dodatek mieszkaniowy 06.02.10, 21:28
      1. wyszukiwarka nie gryzie a dużo jest informacji w necie na temat dodatków
      mieszkaniowych,
      2. pofatygowałaś się i poszłaś dowiedzieć się do ośrodka pomocy w twojej
      miejscowości? / telefonicznie też udzielą informacji
      • only_marcopol Re: dodatek mieszkaniowy 07.02.10, 12:59
        Kryterium ustala gmina tego na necie na pewno nie znajdziesz przynajmniej tak
        jest w moim mieście - kilka lat temu byłam w sytuacji takiej ze już o tym
        myślałam, ale niestety mieliśmy nadmetraż czyli za duże mieszkanie w stosunku do
        liczy osób w nim zamieszkujących i nic z tego nie wyszło.
        Także oprócz kryterium finansowego musicie jeszcze spełniać dodatkowe wymogi jak
        np właśnie metraż
        • aniula81 Re: dodatek mieszkaniowy 07.02.10, 15:18
          Ja zaczęłam od tej strony:
          www.efakt.pl/Dla-kogo-dodatek-mieszkaniowy,artykuly,61188,1.html
          potem udałam się do urzędu miasta/gminy tam wyczerpująco udzielają informacji i
          pobrałam wniosek do tego trzeba skompletować zaświadczenie o zarobkach z trzech
          ostatnich miesięcy wszystkich członków rodziny, zaświadczenie z ośrodka pomocy
          społecznej że pobierasz lub nie pomoc od nich, poświadczenie danych we wniosku
          przez spółdzielnię lub zarządcę domu, rozliczenie czynszu za miesiąc w którym
          wniosek jest składany no i oczywiście dokument uprawniający Ciebie do
          korzystania z lokum np akt własności, umowa najmu lub użyczenia czy coś
          podobnego, jak to wszystko się skompletuje to marsz do urzędu złożyć to wszystko
          i czekamy. Ja właśnie jutro idę złożyć, więc nie wiem jak długo się czeka na
          rozpatrzenie. powodzenia
    • reni_78 Re: dodatek mieszkaniowy 15.02.10, 08:16

osobiście jakoś mi dziwnie uwierzyć w te dodatki
      pamiętam jak znajoma znalazła się kryzysowej sytuacji
      trzy osoby żyły z jednej głodowej renty
      progi dofinansowania przekroczyli o 25gr na osobę
      jakim cudem przekroczyli nie wiem
      zanim się poukładało, utrzymywała ich rodzina i pomagali sąsiedzi
      • ataka10 Re: dodatek mieszkaniowy 15.02.10, 11:26
        > osobiście jakoś mi dziwnie uwierzyć w te dodatki

Na marginesie "mieszkaniówek" dodam,że niemalże wszelkie dodatki przyznawane są
        wg dziwnych kryteriów. W praktyce oznacza, to że jeśli ktoś ma dochody z pracy,
        nawet małe, to trudno je uzyskać. Ale wystarczy stracić dochody (nie mieć w
        ogóle pracy i nieważne, że się ma np.spore oszczędności lub też dostało się
        odprawę), czy też wykazywać stratę z działalności i zasiłek/ dodatek należy się.
        Sama znałam kilka przypadków, kiedy zasiłek był przyznany, a rodzinie generalnie
        nieźle się powodziło i odwrotnie, ktoś żył na skraju ubóstwa, ale progi
        przekraczał i nic nie dostawał...

Fakt, że trudno ustalić idealne kryteria, niemniej chyba coś jednak powinno
        zmienić się w dotychczasowych zasadach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka