zuzanna.7 19.03.10, 07:38 Czy ktoś, tu na forum używa garnki Zepthera ? Czy jesteście zadowoleni ? Ponoć te garnki bardzo oszczędzają energię i są trwałe na wieki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gk102 Re: Garnki Zepther 19.03.10, 08:19 Ja mam, nie polecam, nie są ABSOLUTNIE warte swojej ceny! Nie zauważyłam ani obniżki zużycia prądu, a ich długowieczności. Oprócz zeptera (którego dostałam), mam jeszcze garnki polskiej produkcji stalowe - i uważam, że NICZYM nie ustępują tym zepterowskim - a nawet powiedziałabym że są lepsze. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Garnki Zepther 19.03.10, 09:03 Podpisuję się pod poprzednim postem-nie warto wydawac kasy na zeptera. Nie sa warte swojej ceny-to był(i jest) tylko marketing i naciąganie klienta....tak samo jak ich noże(mam dwa połamane, w trzech drewno naciągneło trochę wody i noże się rozpadły)... Zeptera kupowałam nascie lat temu -wtedy fakt były czymś nowym i nieznanym-teraz są inne firmy, które nie odbiegają jakością-tylko cena jest normalna. Lepiej kupic sobie dokładnie z tej samej "stali" garnki z Berghoffa . Mam i te i te-i różnicy nie ma absolutnie żadnej. Odpowiedz Link
chwalipieta Re: Garnki Zepther 19.03.10, 10:26 ja posiadam tylko patelnię i dla mnie rewelacja . mięsko wychodzi super, warzywka również. co do ceny to nie mam pojęcia ile teraz kosztują, a czy się opłaca - nie wiem. w dzisiejszych czasach jest dużo różnistych producentów garnków więc pewnie można wybrać coś tańszego i nie gorszego. posiadam też 1 nóż ale jakiś taki niezbyt jest. wolę noże z gerlacha. Odpowiedz Link
mala-mila Re: Garnki Zepther 19.03.10, 11:04 nie wiem jak jest z zepterem, ale mam garnki berghoffa i są naprawdę fajne, wczesniej miałam jakieś tanie gary - cały zestaw za 100 zł, chyba 5 sztuk. Jakoś nigdy mi nie zależało na super sprzęcie w kuchni, teraz widzę jaka jest różnica. Garnki berghoffa są grubsze, mają grubsze dno, można je złapać za uchwyty nawet jak w środku jest coś gotującego się. Pozatym dłużej trzymaja ciepło i są naprawdę dobrze wykonane - mam zdolność do upuszczania przemiotów w kuchni, a nawet pokrywki mi nie popękały mimo częstego kontaktu z płytkami na podłodze Odpowiedz Link
foretka Re: Garnki Zepther 19.03.10, 12:29 Mam dwa ich garnki - jak dla mnie rewelacja ale byly kupowane naprawde dawno temu. Maja bardzo grube dno, bardzo dlugo trzymaja cieplo, sa nie do zdarcia - kazde przypalenie schodzi, nie zauwazylam zadnej deformacji. Aha - raczki sie nie nagrzewaja, maja fajne systemy laczenia z innymi garnakami/pokrywakami/tarkami. Dodam tylko, ze swoje dostalam i sama bym takich drogich nie kupowala Pozdrawiam ~ foretka ~ Zakątek Szczecińskich MaM! Zaglądnij do Mateusza! Odpowiedz Link
gk102 Re: Garnki Zepther 19.03.10, 12:53 "kazde przypalenie schodzi" no właśnie...a miały te cuda nie przypalać... Odpowiedz Link
foretka Re: Garnki Zepther 19.03.10, 16:59 Garnki nie przypalaja to mi sie zdarzylo przypalic garnek Pozdrawiam ~ foretka ~ Zakątek Szczecińskich MaM! Zaglądnij do Mateusza! Odpowiedz Link
matt2 Re: Garnki Zepther 19.03.10, 22:06 Rodzice mają garnki podobne do Zeptera, mianowicie firmy Amway, od ok. 15 lat. Mają gwarancję na 50 lat, jak na razie sprawdzają się znakomicie, można gotować na zupełnie minimalnym gazie, potrawy smakują wyśmienicie dzięki temu. Mają grube dno, hermetycznie się zamykają po zdjęciu z gazu i mają kilka innych zalet, generalnie polecam. Ja kupiłem tańsze garnki, firm GGS Germany, też mają grube dno, można gotować na minimalnym ogniu (lepszy smak potraw), są ze stali nierdzewnej. Kosztowały 1/6 tego, co rodzice wydali 15 lat temu, ale różnica w jakości stali i wykonania też jest spora. Jeśli moje (GGS) wytrzymają choćby z 5-10 lat to uznam, że były warte tej ceny. Ale nie pokrywki przywierają po zdjęciu z gazu i ścianki garnków też jakby o połowę cieńsze są niż w Amwayu Maciej Odpowiedz Link
0golone_jajka Re: Garnki Zepther 19.03.10, 14:35 Garnek jak garnek. PRAWDZIWA zaleta Zeptera to pokrykwa szybkowarowa. Jest droga i za cenę pokrywki (od 200-300 zł na Allegro) można kupić cały szybkowar innej firmy i to nówkę sztukę nieśmiganą. Ja takie garnki dostałem i są ok, ale sa mw życiu bym nie kupił. Szybkowar - owszem -to duża oszczędność czasu i pieniędzy, ale nie musi być od Zeptera. Pokrywka Zeptera jest o tyle fajna, że nie ma upierdliwej wystającej rączki i jest inewiele większa od normalnej pokrywki. Ale jest na rynku kilka tańszych firm robiących podobne szybkowary. Generalnie polecam szybkowary, ale niekoniecznie Zeptera. Odpowiedz Link
jamesonwhiskey Re: Garnki Zepther 19.03.10, 15:19 jesli chodzi o trwalosc to chyba jednak Le Creuset Odpowiedz Link
krzysztofsf Re: Garnki Zepther 20.03.10, 01:03 Sadze, ze w ich przypadku to na polskim rynku kwestia wylacznie marketingu, tego, ze agresywnie z poteznym udezeniem reklamowym pierwsi weszli na nasz rynek z garnakami metalowymi z grubymi, kilkuwarstwowymi dnami. Wyrobili sobie "marke" i przez pewien okres wrecz mieli monopol na takie gary. W wiekszosci z teleturnieji ich gary byly jedna z nagrod. U nas w tym czasie królowały garnki emaliowane, a "metalowe" bez emalii reprezentowane byly przez aluminiowe. Odpowiedz Link
moguer Re: Garnki Zepther 23.03.10, 10:10 Ja mam cały zestaw, kupowałam chyba ok 12 lat temu , dziś wygladają jak nowe. Mi wtedy podobało się to gotowanie na parze, ale teraz jest wiele takich urządzen , oraz to ze na różnych poziomach moge ugotowac cały obiad.Nie widzę , jakoś oszczędności , ale trwałe są ....... Odpowiedz Link
jagoda_pl Re: Garnki Zepther 23.03.10, 12:06 Dostałam garnki Zeptera w lecie i wciąż ich nie rozpracowałam... Na forach czytałam, że można gotować bez wody, smażyć bez tłuszczu, ale coś mi to nie wychodzi Dostałam też ich książkę kucharską, ale żeby tam jakieś cuda były to nie powiem... Na razie zauważyłam, że długo trzymają ciepło - inne plusy mam zamiar odkryć Odpowiedz Link
srebrny.dzwoneczek Re: Garnki Zepther 23.03.10, 13:26 w poprzednim mieszkaniu miałam zestaw zeptera plus sztućce - jakość taka sobie. dostałam, więc nie było problemu, ale nie kupiłabym za tak absurdalną cenę. teraz mam fisslera i są o wiele ładniejsze, a cena bez porónania. róznic w jakości nie zauważyłam, poza tym, ze w zepterze były częsci plastikowe, czego nie lubię, a tutaj tylko metal plus szkło. Odpowiedz Link
macki Re: Garnki Zepther 23.03.10, 14:46 Nie ma sensu kupować Zeptera - znacznie taniej można kupić solidne, profesjonalne garnku używane przez kucharzy np tu rist.at/?setlang=pl Nie wyglądają bajerancko, ale nie są po to by wyglądać, ale żeby w nich gotować. Odpowiedz Link
zuzanna.7 Re: Garnki Zepther 23.03.10, 17:17 No tak, ale ja słyszałam, że te garnki są oszczędne, tzn. stawia się je na kuchenkę np. - płytę elektryczną i jeżeli się np. zupa zagotuje w tym garnku to się wyłącza i zestawia z płyty. Dalszy ciąg gotowania przebiega bez udziału prądu. Zupa gotuje się, ponieważ te garnki ponoć utrzymują ( dzięki temu grubemu dnu )cały czas temperaturę wrzenia. I pytając Was o oszczędność właśnie tę cechę garnków miałam na myśli, czy faktycznie tak jest ?? Odpowiedz Link
1maluszek Zepter 23.03.10, 20:08 Posiadm ten zestaw. Uważam ze nie wart swojej ceny. Ale: 1. Ładnie wygladaja. 2. Szybko w nich gotuje. 3. Moge gotowac w systemie "wiezy". 4. Warzywa takie jak np. brokul czy marchew sa nadal kolorowe a nie blade. 5. Oszczedne bo faktycznie moge wyłaczyc przed koncem i sie dopiecze, dogotuje. 6. Uwazam ze trwale te nasze maja z 12 lat a wygladaja jak nowe. są na 4+ ze wzgledu na wysoka cene Odpowiedz Link