Dodaj do ulubionych

Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi?

03.11.10, 12:20
Uwielbiamy sushi .... niestety jak już wychodzimy na sushi to jemy go dużo i rachunek nigdy nie schodzi poniżej 120,- (2 osoby).

Znaleźlismy już w miarę "tanie" i dobre sushi bary (najtańszy w Ursusie... trzeba tam jednak dojechać).

Czy są na tym forum inni zjadacze sushi?
Czy jest mozliwe oszczędzanie + sushi ?smile

Sami nie próbowaliśmy robić...podobno dla 2 osób wychodzi drożej niż sushi bar ...
Obserwuj wątek
    • araceli Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 12:28
      madziulkak napisała:
      > Czy są na tym forum inni zjadacze sushi?

big_grin

> Czy jest mozliwe oszczędzanie + sushi ?smile

Możliwe, na dwa sposoby:
      1. kupony typu groupon, mydeal, gruper etc. minimum 50% taniej, ważne przez parę miesięcy można kupić kilka na raz
      2. Robienie samemu, składniki kupić hurtowo na allegro lub w sklepach netowych na kilka razy (oczywiście te z dłuższym terminem typu ryż, nori, wasabi, sos sojowy, imbir o ile się używa)
    • jagoda_pl Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 12:33
      Są i mają ten sam problem...

Na razie poluję na promocjesmile Ciekawią opcją są Noce Sushiżerców w warszawskiej restauracji Tobaya, ale to na pewno nie jest spokojna konsumpcjawink Robiłam 2x sushi z koleżanką i niestety znacznie odstawało smakowo i wizualnie od tego barowego...
    • feel_good_inc Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 12:57
      madziulkak napisała:
      > Uwielbiamy sushi .... niestety jak już wychodzimy na sushi to jemy go dużo i ra
      > chunek nigdy nie schodzi poniżej 120,- (2 osoby).

Trochę drogo jak na japońskiego fastfooda.

> Znaleźlismy już w miarę "tanie" i dobre sushi bary (najtańszy w Ursusie... trze
      > ba tam jednak dojechać).

Oh wow.

> Czy są na tym forum inni zjadacze sushi?

Pewnie są.

> Czy jest mozliwe oszczędzanie + sushi ?smile
      >
      > Sami nie próbowaliśmy robić...podobno dla 2 osób wychodzi drożej niż sushi bar

Podobno to Jarosław Kaczyński był najlepszym premierem wszechczasów.
      Ryż do sushi na alledrogo: 8-15zł/kg
      Nori tamże: 20-30zł/50 szt
      Ocet ryżowy w najbliższym markecie: 2-5zł/butelka
      Sos sojowy (nie z koncentratu): 15-20zł/butelka
      Wasabi: 5-10zł

No i masz połowę waszego rachunku. Teraz tylko musisz dokupić z 500g ryby według uznania, ogórka czy awokado, żeby dwie osoby mogły się obeżreć do puszczenia zwieraczy. Do 120zł jeszcze daleko, a składników niepsujących się masz jeszcze na ładnych kilka posiedzeń.
      • madziulkak Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 13:37
        dziękuję za poprawienie nastroju smile

Dla mnie wizyta na sushi to relaks.
        Owszem, niektóre knajpy przypominają fast food, albo "pakowane " sushi ...blee.

"aż do puszczenia zwieraczy" smile)

+ imbir marynowany ok. 20 zł
        + philadelphia ok. 4 zł
        + tykwa ?
        sałata/ogórek 5 zł

Ryby:
        wegoż/łosoś
        + paluszki krabowe
        wydatek ok. 40zł

+ teryaki ?
        + 2 h pracy i sporo zmarnowanych składników na poczatek.

Ale spróbuję zrobic.

• araceli Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 14:20
          madziulkak napisała:
          > + imbir marynowany ok. 20 zł
          > + philadelphia ok. 4 zł
          > + tykwa ?
          > sałata/ogórek 5 zł
          > Ryby:
          > wegoż/łosoś
          > + paluszki krabowe
          > wydatek ok. 40zł

Weź poprawkę na to, że 'do środka' idą tak naprawdę niewielkie ilości. Ja na pierwsze sushi nakupowałam pełno dodatków - ryby, paluszki, serki i 90% z tego zostało smile Np. paluszki krabowe - na 2 osoby zużyjesz może ze 4 sztuki a nie całe opakowanie, to samo z serkiem.
          • nela12 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 15:47
            www.dailymotion.pl/video/x7xlbz_jak-zrobi-sushiuramaki-california-i_lifestyle

krok po kroku-smacznegosmile
            • asiaiwona_1 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 16:38
              ja się nieskromnie pochwalę, że mój mąż doszedł do takiej perfekcji w robieniu sushi, że jest smaczniejsze niż w knajpach. Jednak wiązała się z tym iwestycja w garnek do ryżu ok.100 zł. Jednak dobrze zrobiony ryż to podstawa dobrego smaku.
              • araceli Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 18:08
                asiaiwona_1 napisała:
                > ja się nieskromnie pochwalę, że mój mąż doszedł do takiej perfekcji w robieniu
                > sushi, że jest smaczniejsze niż w knajpach. Jednak wiązała się z tym iwestycja
                > w garnek do ryżu ok.100 zł. Jednak dobrze zrobiony ryż to podstawa dobrego sma
                > ku

A pochwal się co to za garnek? wink
                • asiaiwona_1 araceli 03.11.10, 21:25
                  jakiś no-name kupiony w kuchniach świata. Taki garnek elektryczny co najpierw gotuje ryż, a po ugotowaniu wyłącza się i trzyma ciepło. O coś takiego, ale nie tej firmy:
                  https://www.sushistore.pl/media/products/4/images/thumbnail/large_garnek_do_gotowania_ryzu_do_sush.jpg?updated_at=1282137931
                  • araceli Re: araceli 03.11.10, 21:35
                    Dzięki smile

Zastanawiałam się nad takim garnkiem, bo u nas i tak sporo ryżu się je (tego zwykłego) - chyba dopiszę do listy prezentowej na święta smile
              • rudyocicat Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 19:18
                mój mąż też doszedł do perfekcji w robieniu suhismile ryż robi bez garnka i ostatnio zrobił ze zwykłym octem a nie ryżowym, nie wiedząc - nie zauważyłam różnicy... własnej roboty suhi są naprawdę smaczne, polecam sashimi z krewetką tygrysiąsmile moje ulubionesmile

wydaje mi się, że jak ktoś się uprze to zrobi suchi za więcej niż 120 zł na parę, ale większość składników jest na kilka razy, więc troszkę ciężko przekroczyć tą cenę robiąc suhi w domu...
        • kasiamat00 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 21:52
          > + imbir marynowany ok. 20 zł
          Ile?! I za ile porcji? We Frisco (czyli drogo) za 20 zł można kupić słoiczek białego + słoiczek różowego:
          www.frisco.pl/product/8851919050349/Imbir_marynowany_rozowy_Amazu_Shoga.xhtml
          www.frisco.pl/product/8851919050332/Imbir_marynowany_bialy_Sushi_Gari.xhtml
          > + philadelphia ok. 4 zł
          Zużyjesz 1/3, max 1/2. Moja siostra może jeść każde sushi z philadephią, a i tak nigdy nie zużyłyśmy całego opakowania na jeden raz.

> + tykwa ?
          Tu jest problem, tykwy jeszcze nie udało mi się kupić. Ale poluję wink
          W Kuchniach Świata jest za to oshinko za kilkanaście złotych za wielką porcję, nie do zjedzenia nawet na 3 razy.

> sałata/ogórek 5 zł
          Zużyjesz 1-2 liście sałaty i max. pół ogórka.

> wegoż/łosoś
          Tu dużo, ale też nie więcej niż 200-300 gramów ryby.

> + paluszki krabowe
          Kupić najmniejsze opakowanie jakie jest, więcej nie zużyjesz. Wyjdzie kilka zł.

> + teryaki ?
          Będziesz się babrać w smażenie czegoś? Ile go zużyjesz na jeden raz? 1/4 buteleczki?

> + 2 h pracy i sporo zmarnowanych składników na poczatek.
          2 godziny z czekaniem na ugotowanie się ryżu (tu faktycznie jest problem, ryżu trzeba pilnować, bo lubi uciekać lub się przypalać). Nie wiem na co mają się składniki marnować, chyba że chodzi o pierwszą zepsutą porcję ryżu i zaprawy do niego (dlatego na początek warto upolować ryż do sushi w woreczkach - takie cuda też istnieją). Zwijanie zwykłych maków jest banalne, trzeba tylko pamiętać, że potem trzeba to pociąć na kawałki i do tego konieczny jest ostry nóż.
    • volta2 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 18:46
      u mnie też mąż się nauczył, bo on dla odmiany nie za bardzo surową rybę lubi, więc stosuje różne wędzone, uwielbia z makreląsmile

nie zauważyliśmy, by wyszło drożej niż w knajpie, a dla 2 osób to chyba niecały ogórek został zużyty, kilka gałązek szczypiorku,
      generalnie jak się przyjrzeć, to to całe suszi to niezły biznes, miska ryżu, 100 gram dodatków i rachunek na 200 zeta. wiem, wiem, przesadzam, ale coś w tym jest

znajoma japonka mówi, że u nich w osace sushi restauracje wcale nie są tanie, choć relatywnie do zarobków przeciętnego japońca na pewno w lepszej proporcji niż u nas dla przeciętnego polaka. żadne tam fast fudy...
    • asianarciarka Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 19:57
      A mozesz się pochwalić gdzie te w miare tanie i dobre sushi w Wawie?? Generalnie po lewej stronie rzeki wink Ursus to wprawdzie dla mnie prawie koniec świata,ale raz na rok można sie wybrać...
      • fraaumiaau Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 03.11.10, 21:10
        Nie wiem jak w stolicy, ale u mnie w barze w środy bodajże płaci się 80 zł za 2 osoby i można jeść sushi do oporu smile
      • asiaiwona_1 Sushi W-wa 03.11.10, 21:32
        To może ja coś podpowiem bo trochę knajp sushi przetestowałam. Na początku byłam b. zadowolona z Sensi sushi. Tym bardziej, że mam ich pod domem. Ale od czasu gdy raz ryba śmierdziała mułem to już u nich nie zamawiam. Byli rzeczywiście tani w porównaniu do innych. Jak na razie najbardziej mi smakuje sushi w gal. mokotów w "sushi and grill". Akashia - może być, ale droga. Hannah sushi w Arkadii też dobre w przystępnej cenie. Nie podeszło mi sushi77. Byłam też raz na sushi gdzieś na tyłach mariotu, Art sushi na Nowogrodzkiej - baaardzo dobre, ale trochę przyszaleliśmy ze znajomymi i rachunek wyszedł trochę wysoki. Zamawiałam do domu sushi-zushi, ale krewetka w tempurze była dś mocno słona, aż za bardzo. Ah, jeszcze nihon sushi - żadna rewelacja, ale jak miewam ogromną "chcicę" na sushi, a mężowi nie chce się kręcić to tam zamawiamy. No to chyba tyle smile
        Ostatnio częściej robimy w domu, bo naprawdę wychodzi dużo taniej i mi smakuje lepiej.
    • mazel_tov Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 04.11.10, 20:53
      Robię sama, bo chłop mój ma alergię na garnki itd. Za to zmywa.

Cenowo jest nieporównywalnie taniej, chociaż my wydajemy średnio 75zł na 2 osoby. W Besuto na Nowym Świecie. Bierzemy np. californię, coś z pieczoną rybą, czasem golden californie (płaty ryby zamiast nori), jakieś maki, krewetkę w tempurze. W sumie 4 rodzaje.

Domowe sushi kosztuje mnie czas i pracę, ale na składniki wychodzi ok 25zł. Kawałek łososia, świeżego tuńczyka, paluszek krabowy. Glony, ryż, sos, wasabi i imbir policzyłam w skali zużycia. Serek zawsze jakiś jest, nie snobowałabym się na filadelfię, bo sami jej tam w 100% nie ładują. Ogórka też zawsze mam, marchewkę i awokado często. Wychodzi taniocha. Tylko zmywania sporo.
      • rudyocicat Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 04.11.10, 21:08
        wiem, że to profanacja ale polecam sushi z pastelląsmile wysmarować pastellą makrelową dać ogórka, paprykę surową i szczypior i jest wypassmile zresztą Japończycy nie znają podobno tego oryginalnego sushi z awokado.... nie wiem jak u Was ale mi się podoba w sushi ta improwizacja, dajesz co lubiszsmile podobno surowa makrela zamrożona lub marynowana w różnych specyfikach to wypas... osobiście surowizny nie ruszam, jedynie wędzone, ale jak ktoś lubi to można nawet jajko ugotowane i boczek dodać, to taka wersja dla amerykanówsmile
        • jagoda_pl Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 10:34
          Spotkałam się też z sushi z kaszy!

A co do Pastelli to polecam ich "podróbki" z Biedronki - są świetne, a kosztują o połowę mniej! Rybne są w wersji łososiowej i tuńczykowej.
          • rudyocicat Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 12:17
            jagoda już nie chciałam być taka drastyczna, ale dokładnie takich używamy do sushismile
    • aga90210 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 04.11.10, 23:21
      Spokojnie można upolowac kupony na groupon i gruper.
    • jud.yta ryz 05.11.10, 00:13
      A podacie przepis na ryz?
    • madziulkak Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 12:15
      Jesli chodzi o sushi knajpy:
      najpyszniejsze io najtańsze naszym zdaniem to
      1. I love sushi - Ursus, Tomcia Palucha

2. Ryżowe Pole - Warszawa ul.Zgody

Besuto- nie lubię do końca tego "klimatu", ale bywają tam dobre promocje np. 31.10 mieli wszystko z łososiem za pól ceny.

I pytanie ile to dla was znaczy "duzo sushi zjeść"? - dla mnie conajmniej 20 sztuk/os.
      Głodze się cały dzień, aby miec ta przyjemność smile

Przekonałam się do robirnia sushi.
      Wreszcie mogę, wczesniej miałam kuchnię metr na metr smile

A te kupony, co to jest?Jak je zdobuć?ja nic nie wiem!
      • astrum-on-line Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 10:00
        www.groupon.pl/
        gruper.pl/e4u.php/1,ModPages/ShowPage/153
        Na tym drugim jest link do jakiejś starej oferty sushi.

Wejdź na te strony, podaj swój e-mail i zaczniesz dostawać informacje o promocjach. Jak ci coś pasuje, to wtedy możesz się zarejestrować i kupić. Ofert jest dużo, na sushi minimum raz w tygodniu, nawet częściej.
    • ofelia1982 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 19:15
      Zainspirowana tym wątkiem udała m się do sklepu i kupiłam wszystko co potrzeba i jutro będziemy robić sushismile)) Wydałam łącznie 65zł na 8 płatów nori, pastę wasabi, matę do zawijania, Philadelphię, szczypiorek, avocado, ocet ryżowy, ryż do sushi, wędzonego łososia, ogórek i kilka marchewek. W domu mam już sos sojowy i pałeczki. Jedynie przyoszczędziłam na marynowanym imbirze bo kosztował 12 zł/słoik i mogę się bez niego obejść. Wiem, że sporo kasy poszło, ale rzeczy takie jak sos sojowy, wasabi, ocet ryżowy, nawet nori i ryż - starczą na co najmniej 2 razy. A jakbyśmy poszli z mężem do knajpki to rachunek byłby kilkukrotnie wyższy.

Znalazłam kilka fajnych linków jak robić sushi w domu:
      sushi.balony.pl/sushi/
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50575105,51007940,0,2.html?v=2
      A znacie jakieś dobre internetowe sklepy gdzie można taniej kupić te rzeczy do sushi? I czy musi to być koniecznie ryż do sushi (10zł/500g!) czy może być zwykły?
      • mamba30 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 19:25
        Jako że maz lubi sushi to sama mu je robię. Na allegro zakupilam:

9 kg. ryżu,
        1 kg. proszku wasabi (mieszasz z woda do odpowiedniej konsystencji.
        1 kg. imbiru matynowanego + zalewa
        100 platów nori
        0,5 kg. obłuskanego sezamu
        500 ml. octu ryżowego + maly gratis

za wszystko zaplaciłam 162 zł. gratis dodaja jeszcze matę i paleczki

Te zapasy wystarcza nam na bardzo długo. Zamowilam u sprzedawcy lokalnego, więc odbiór we wlasnym zakresie (przy okazji).
        • ofelia1982 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 19:57
          O kurczę, to faktycznie nieźle. Raz nam wyszedł rachunek coś koło 200zł za jedno posiedzenie w knajpie, a Wy będziecie mieli to na wiele wiele razy (9kg ryżu!)
          Podaj jeżeli mozesz nazwę Sprzedającego na Alle
          • zarin Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 21:36
            Z tego co znalazłam, przypuszczam, że chodziło o tego sprzedawcę:
            allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=19603463
            Jest np. 100 arkuszy nori za 35 zł!

• mamba30 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 09:18
              dokładnie ten sprzedawca smile
      • asiaiwona_1 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 05.11.10, 20:23
        Ofelia - nam kiedyś zabrakło ryżu do sushi i zwykła Haline uzylismy. Wyszło ok.
      • rudyocicat Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 08:51
        ofelia jeśli robisz różne sushi to powinnaś kupić imbir marynowany aby oczyścić kubki smakowe pomiędzy różnymi smakami, też imbiru nie lubię, ale sushi lepiej smakujesmile i od siebie dodam, że warto kupić liście na allegro, za 50 sztuk dasz 27 zł i starczy Ci na długosmile
      • silic Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 11:25
        Wybacz, ale jesli 8 płatków nori starczy wam na dwa posiedzenia w dwie osoby to jecie tyle co nic. Nie chciałoby mi się grzebać w domu przez 2 godziny.
        • ofelia1982 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 11:34
          wybaczamsmile
    • mamba30 Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 15:11
      Natchnieta wątkiem popełniłam dzisiaj sushi. Zużylam 5 płatów nori co dało 40 szt. "makow". W środku było wasabi, serek philadelfiopodobny, sezam, opcjonalnie szczypiorek, awokado, ogórek oraz 2 3 platach łosos wędzony i w 2 paluszki surimi. koszt jednego maka to ,50 zl. Calość 20 zł. Jako dodatek byl oczywiście sos sojowy i rózowy, marynowany imbir. Żadna knajpa się nie umywa do tej ceny. Nie rozumiem stwierdzenia, że w domu wychodzi drogo...
    • rudo_zielona Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 19:33
      Mój mąż też robi sushi w domu, ryż robi świetny bez specjalnego garnka, to kwestia wprawy. Robi omlet tamago, kombinuje ze zwijaniem. Składniki kupujemy głównie w sklepach azjatyckich, mają dobre i tanie produkty (tanie w stosunku do tych dostępnych w marketach). Wasabi kupujemy w proszku, wtedy przyrządza się ilość potrzebną na jeden raz, gotowa pasta lubi zmieniać kolor i konsystencję, szybciej się psuje. No i żadnej knajpce mi tak sushi nie smakuje jak te przyrządzone przez mojego M. smile
      Tak wyglądają nasze uczty:
      https://lh4.ggpht.com/_JK-YxR2Mln0/TNWXDjpUYGI/AAAAAAAAH9Y/EQx24gKUPEw/s720/SDIM3411.JPG

lh3.ggpht.com/_JK-YxR2Mln0/TNWXFp0fTwI/AAAAAAAAH9k/lkVTuC10sm4/s720/SDIM3417.JPG
      • jagoda_pl Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 20:33
        Taki mąż to skarbsmile Pysznie to wygląda!
      • silic Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 10.11.10, 00:14
        Brawo za chęci i próby robienia tamago - jak na amatorów całkiem nieźle. Jeśli mężowi się chce robić coś jeszcze to proponuję zastąpić tę tilapię doradą - dużo smaczniejsza, można ją kupić całą, obróbka w domu jednej sztuki trwa 5 minut. Wasabi w proszku jest najlepszym wyborem, tak jak napisałaś.
        Te sklepy azjatyckie to znajdujesz w Polsce ?
    • zarin Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 06.11.10, 20:41
      Tani sos sojowy ma firma TaoTao, zwykła butelka 150 ml kosztuje 4 zł, duża ponad 600 ml - 9 zł. Mają też tani ocet ryżowy.
      Ryż nie musi być specjalny do sushi, może być zwykły, albo brązowy, byle by nie był ugotowany na sypko.
      Wasabi zużywa się malutko, od odrobiny stają łzy w oczach wink.
      • rudo_zielona Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 08.11.10, 00:18
        Moim zdaniem smak sosu sojowego też się liczy, ten Tao Tao jest dobry do marynowania mięs, ale do sushi jest jak dla mnie za słony. Kupujemy Kikkomana z zieloną zakrętką, ma mniejszą zawartość soli (150 ml ok 10 zł w Kauflandzie).
        Zwykły ryż zupełnie inaczej smakuje, ale kto co lubi smile Swojego czasu zrobiliśmy zapasy ryżu do sushi w kiosku na Dworcu Stadion, po 7 zł/kg big_grin A w różnych azjatyckich sklepach można dostać kg ryżu za ok 10 zł, więc też nie jest źle.
        Wasabi zużywa się malutko, dlatego właśnie najbardziej się opłaca kupić je w proszku, wystarcza na bardzo długo.
      • silic Re: Czy są tu oszczędni miłosnicy sushi? 10.11.10, 00:07
        Sos sojowy TaoTao ? Czego to ludzie nie wymyślą. TaoTao ma się tak do sosu sojowego jak WyróbSzynkopodobny za 14zł/kg do szynki, zwłaszcza, że dobry sos sojowy można kupić poniżej 30zł/litr.
        Brązowego ryżu przez litość nie skomentuję. Są granice oszczędzania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka