Dodaj do ulubionych

Sprawdzone pola namiotowe

14.02.11, 13:53
W ostatnie wakacje wybraliśmy się z dziećmi pod namiot, ponieważ w wybranym przez nas miejscu (Karkonosze) nie mogliśmy znaleźć kwatery w zadowalającej cenie. Pogoda dopisała i cały ten czas był dla nas i dzieci niezapomnianym przeżyciem, ale ... pole było naprawdę wystarczająco dobrze wyposażone. Bez szału, ale co potrzeba było i do tego gospodarstwo było ekologiczne i ze zwierzętami (króliki, świnki, kury, koń, kozy). Strasznie się to dzieciakom spodobało, a nam spodobały się takie koszty wakacji, bo różnica w cenie między kwaterą a namiotem pokryła niemal koszty 10-dniowego obozu dla dzieci.

Szukamy teraz informacji o sprawdzonych polach namiotowych na Mazurach i Kaszubach, ale podejrzewam, że wątek zainteresuje także amatorów innych miejsc. Będę wdzięczna za krótkie opisy, ceny, linki itp.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 14:00
      Zapomniałam dopisać, że bardzo istotna jest informacja, czy pole namiotowe jest kameralne, czy nie. My byliśmy na takim, gdzie jednorazowo stało max 5 namiotów i takich teraz szukamy.
      • nina.t Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 20:00
        Wprawdzie nie Kaszuby, ani Mazury, ale jakby ktoś wybierał się nad morze to w Dziwnówku na końcu miejscowości przy drodze na Świnoujście camping Viking. Ładne toalety z prysznicem, ciepła woda, mini kuchnia, świetlica, na miejscu sklep i knajpka. Ja jechałam pod namiot, ale domki tez można wynająć, wtedy łazienka własna.
        • naomi19 Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 20:33
          Ta mini kuchnia to za darmo? Tzn w cenie?
          I co tam jest w tej kuchni? Czajnik, kuchenka?
          I jeszcze jedno pytanie- co trzebba wliczyć, na pewno pobyt za 2 osoby za dobę (z cennika wynika, że dziecko 3-letnie za darmo) do tego opłata za rozłożenie namiotu. Klimatyczne też pewnie, ile wynosi?
          I jak sądzicie, czy z dzieckiem 3,5 letnim jest sens jechac pod namiot?
          • nina.t Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 20:42
            Jeżeli to do mnie, to kuchnia to osobny budynek, gdzie jest kuchenka, czajnik, jakieś naczynia (patelnia, talerze), stoły do przygotowania.
            A jeżeli chodzi o cenę nie pamiętam dokładnie, ale moim zdaniem tak jak w cenniku, za cały namiot za dobę w sezonie 9,50, a za osobę 18 (nie mam dzieci, więc nie wiem tak naprawdę ile kosztuje ich pobyt).
            Dodatkowo płaciło się jeżeli auto chcesz mieć przy namiocie.
            Widziałam dziecki i w namiotach i w domkach/camperach.

Pewnie nowy cennik będzie koło maja, bo to na stronie to zeszłoroczny.
            • astrum-on-line Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 20:49
              Obejrzałam tego Vikinga, drogi dosyć.
              • naomi19 Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 21:35
                Jednak wnioskuję ze zdjęć, że dużo drzew w ośrodku, a to ważne. Podoba mi się smile
    • astrum-on-line Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.02.11, 20:19
      Z pól namiotowych mogłabym wrócić na:

- Chłapowo koło Władysławowa - pole koło samolotu, duże, bardzo blisko morza, można wjechać samochodem, oświetlenie, można podpiąć prąd do namiotu, łazienki bardzo czyste. Na miejscu mały sklepik i barek, ugotują też w nim wodę na kawę, herbatę czy chińską zupkę (gratis). Gratis można też korzystać z prądu (ładowanie telefonu np.). Teren w nocy oświetlony małymi lampkami i pilnuje ochroniarz. Cena umiarkowana. Nazwa chyba Keja, ale głowy nie dam.

-Augustów - duże pole, niestety niedaleko ruchliwej drogi słynnej ze sporu o Rospudę, na miejscu można kupić picie, niedaleko do sklepu i nad jezioro, łazienki czyste i obszerne, łatwo naładować telefon, zagrzać wodę, można zamknąć rowery w specjalnym pomieszczeniu, pod opieką obsługi, na pole można wjechać samochodem czy kamperem. Pole w cenie umiarkowanej.

-Bryzgiel nad Wigrami, małe pole namiotowe przy gospodarstwie, trochę trudno znaleźć bo nie reklamuje się, w oczy rzucają się dwa inne pola w tej wsi, drogie i z humorzastymi właścicielami, to o którym mówię jest nad samą wodą, bardzo intymne, jak byliśmy były dwa namioty, prądu na polu nie ma, można z niego korzystać wyżej, łazienka taka sobie, dużo ludzi z niej korzysta (pole namiotowe, domki na polu i kilka pokoi). Można wynająć łódkę albo kajak w bardzo przystępnej cenie. Samo pole tanie.

- Giby - taki duży ośrodek z domkami, ale wśród nich jest też pole namiotowe i możliwość postawienia kampera, pole kameralne, zresztą ośrodek też, mało kto tam zagląda, łazienki obszerne, średnio zadbane ale czyste, można skorzystać z prądu, na miejscu sklepik bar, można kupić jakieś pierogi itp, niedaleko wieś, pracownicy bardzo uczynni, terenu pilnowały dwa groźnie wyglądające psy. Bardzo tanio.

Dane są sprzed 4 - 5 lat, potem już mi się nie chciało jeździć pod namiot.
      • madzialinka1 Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 11:31
        a czy można prosić o namiary na kamerlane pole namiotowe w Karkonoszach ??
        • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 12:22
          www.ekofarm.jelenia.com.pl/
          Pole położone jest w miejscowości Sosnówka koło Karpacza.

Proszę bardzo, podaję link, choć z obawą, że mnie tu ktoś o celową reklamę posądzi. Jak ostatnio podałam w innym linku źródło, z którego znalazłam korepetytorkę dla dzieci to się komuś nie podobało.

Gwoli pełnej uczciwości i ścisłości informuję, że wadą tego miejsca jest trochę zbyt ruchliwa trasa Karpacz-Szklarska Poręba przebiegająca trochę zbyt blisko pola namiotowego. Jakieś kilkadziesiąt metrów. Jak ktoś ma wrażliwy sen, to może mu się nie podobać. Mimo wszystko miejsce ma bardzo wiele zalet szczególnie dla rodzin z dziećmi. Dodatkowo latem niemal zawsze są tam miejscowe dzieci jako fajne towarzystwo dla naszych pociech, ale więcej opinii można sobie poczytać w księdze gości, a naprawdę tak jest jak ludzie piszą.
          • madzialinka1 Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 14:56
            Bardzo dziękuję.
          • ewe_g Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 15:44
            Ja przed wielu laty byłam w Sosnówce i to Górnej na wczasach z rodzicami - to jeszcze za czasów FWP. To były najlepsze wczasy w moim życiu. Możliwe, że za sprawą Kaowca, który wymyślał niesamowite wycieczki po okolicy. Pamiętam, że ponieważ w domu się nie przelewało, to najpierw zbieraliśmy porzeczki na sprzedaż, żeby było na "rozpustę" jak mawiała moja mama
            W tym roku zrobiliśmy podróż sentymentalną w te strony i byłam zszokowana, ze w Sosnówce zalew powstał. Chyba znowu się tam letnia pora wybiorę. Ja okolice polecam.

Natomiast jeśli chodzi o wschodnie wybrzeże to polecam Mikoszewo. Tyle, że tam trochę brudna plaża od ujścia Wisły, więc jak się chce spędzić czas na plaży to niekoniecznie. Za to rewelacyjna baza wypadowa na Warmię do Gdańska i Malborka
            • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 19:01
              > Ja przed wielu laty byłam w Sosnówce i to Górnej na wczasach z rodzicami

Polecone przeze mnie pole namiotowe jest w Dolnej Sosnówce. Będąc na miejscu warto zobaczyć ten wodospad:
              www.karkonosze.pl/wodospad_podgornej/podgorna.php
              Piękne miejsce, a w upały oaza chłodu. Można się kąpać tuż nad wodospadem. Moim zdaniem lepszy od Kamieńczyka, bo choć mniejszy, to jest do niego swobodny z każdej strony.
              • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 19:03
                Aha! A zalew to zbiornik wody pitnej dla Jeleniej Góry. Nie można się w nim kąpać, ale widoki są piękne, a tama robi wrażenie.
              • ewe_g Re: Sprawdzone pola namiotowe 15.02.11, 23:10
                Wiem, ze polecałaś w Dolnej, w Górnej już nie ma czego polecać wink Ale sama okolica cudna. Właśnie z tamtych czasów pamiętam jakie na mnie wrażenie zrobił ten wodospad Podgórnej, no i taka niewielka góra Grabowiec z kaplica św Anny, gdzie spokojnie wchodziły kilkuletnie dzieci, a wycieczkom towarzyszyło stadko kóz.
                Natomiast moja mama wybiera się w tym roku na wyprawę na Mazury i znalazła takie miejsce
                www.wigry.info/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=5&Itemid=28
                Nie wiem, czy link zadziała, ale to jest w miejscowości Stary Folwark i nazywa się Łukowy Kąt

Ze strony wynika, ze maja kemping i bardzo dobre opinie. Myślę, że pod koniec czerwca zaopiniuje to moja rodzicielkawink Choć jej nie o kemping, a pokój chodziło.
                • pio1303 Re: Sprawdzone pola namiotowe 16.02.11, 09:26
                  Może nie pole namiotowe, ale też było super.
                  Cztery lata temu wynajmowałam pokój w chatce na górze Grabowiec, zaraz obok kapliczki. Nie pamiętam dokładnie, ale cena była bardzo przystępna - za tydzień zapłaciliśmy ok.600zł za 2 dorosłych, 10-latkę i 2-latka. Pokój był z łazienką, 1 łóżko podwójne, 2 pojedyncze tapczaniki, telewizor. Kuchenka wspólna dla 2 pokoi wyposażona w naczynia, czajnik, lodówkę i kuchenkę elektryczną. Do tego jeszcze grill. W tej chatce pokoje gościnne są na pięterku a na dole sklepik z pamiątkami, w sezonie letnim można kupić coś do zjedzenia i picia. Wyżej na szczycie góry jest ośrodek wczasowy, w którym można było wykupić sobie obiady, pójść na bilard lub piwo.
                  • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 16.02.11, 18:09
                    > Cztery lata temu wynajmowałam pokój w chatce na górze Grabowiec

A gdzie to dokładnie jest?
                • mama_dorota Re: Sprawdzone pola namiotowe 16.02.11, 18:06
                  Góra Świętej Anny była właśnie za drogą, woda na niej przepyszna w 35-st. upale, a ostatnio wyremontowano tam kapliczkę.

Co do pola namiotowego na Mazurach, do którego link podałaś, to ogromne podziękowania. Dokładnie o coś takiego nam chodziło smile I ceny przyzwoite, mam tylko nadzieję, że aktualne, ale i tak wiele nie powinno się zmienić.
                  • ewe_g Re: Sprawdzone pola namiotowe 16.02.11, 18:32
                    To nie góra się nazywa św Anny tylko kapliczka z wodą, góra to Grabowiec. I ona jest jak się minie ostatni dom w Sosnówce Górnej (tam właśnie byłam przed laty na wczasach), drogą na Karpacz jakieś 500 m do km. Potem zakręt w lewo. Tam teraz nawet drogowskaz jest, że do Kapliczki św Anny.

A co do pól namiotowych, to zazdroszczę, bo moja córa, za nic nie chce pod namiot. Ma marzenia typu 5 gwiazdkowy hotel.... Ech
    • kugorki Re: Mielno/Łazy wybrzeże 15.02.11, 16:07
      www.czajka.koszalin.pl/czajka2/index.html
      pole dość kameralne jak na warunki nadmorskie. łazienki czyste, chociaż bez ciepłej wody i szalenie niewygodne (minikabiny...). obsługa sympatyczna, życzliwa, dojście do morza przez las, plaża oblegana jedynie przez ludzi z pola-więc jak na okolice Mielna po prostu rewelacja!

za Łazami jeszcze jedno pole namiotowe, w samym lesie. piękne położenie. właściciel zastrzegał, że zaprasza tylko spokojnych ludzi. możliwe wieczorne granie na gitarze przy ognisku wink
    • czekolada72 Re: Sprawdzone pola namiotowe 14.01.12, 13:30
      Moze sie przyda przed wakacjami smile
    • ewa.venge Sielpia woj swietokrzyskie, 14.01.12, 16:36
      niedaleko z Krakowa, Kielc, Warszawy.
      Bylismy tam kilka lat temu, kemping duzy, polozony w lesie, mikroklimat, plaza nad jeziorem, prosto z campingu.
      .pl
      www.sielpia-zlotarybka.com
      bylismy chyba w lipcu, niestety kilka dni padalo, zwiedzilismy Checiny, jasinie Raj itd
      • kaka73 Re: Sielpia woj swietokrzyskie, 15.01.12, 10:59
        My byliśmy pod namiotem rok temu w Szwecji.Warunki super, zwiedziliśmy dużo - co ciekawe tam się płaci za namiot - niezależnie czy śpią w nim 2 osoby czy 5. Tym sposobem, za 10 dniowy pobyt w podobno mega drogiej Szwecji zapłaciliśmy 900 zł. Ogólnie wakacje wyszły niedrogo, było super - mieliśmy rowery - wykorzystaliśmy czas na maxa. Zaliczyliśmy i Kopenhagę. A pole mieliśmy nad samym jeziorem.
    • mirszy INTERCAMP Łeba 15.01.12, 20:40
      Polecam, wielkie pole kilka duzych i czystych sanitariatów (może nie w marmurach ale cały czas czysto) no i nie ma ścisku. Można swobodnie rozstawić namiot i nie słuchać chrapania sąsiadów. Samochód też przy namiocie. Mi się podobało.
    • trypel Re: Sprawdzone pola namiotowe 18.01.12, 09:55
      Jedz w rumunskie Karpaty, rozbic si? legalnie mozesz wszedzie, zawsze znajdziesz strumien z czysta woda, lasek z drzewem do ogniska. Piekne widoki. Poldzikie konie zagladajace rano do namiotu. Stada owiec. i zadnych zakazow. Wjezdzasz gdzie chcesz, rozbijasz si? gdzie chcesz i siedzisz jak dlugo zechcesz smile oczywiscie free.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka