Dodaj do ulubionych

cukier najtaniej

07.03.11, 10:09
Czy ktoś wie, gdzie na Mazowszu kupić najtaniej cukier?
Chodzi o mojego tatę, który jest pszczelarzem - potrzebuje cukier w większych ilościach niż normalnie a to co się teraz dzieje z ceną cukru, o mało nie przyprawia go o zawał.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę - gdzie kupić taniej niż w sklepie.
Nie piszcie tylko, że w hurtowni, bo dzwoniłam do kilku i z ogromnym zdziwieniem stwierdzam, że nie jest taniej niż w sklepie.
No chyba, że w ilościach mierzonych w... tonach wink
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: cukier najtaniej 07.03.11, 11:33
      ceny zmieniają się 2* w tygodniu o ile nie częściej. Ceny w hurtowniach są porównywalne z tymi marketowymi. Ktoś mi mówił dziś, że w Kaufland jest po 3,99. Zobacz jeszcze w hurtowni cukier pakowany w workach po 50kg
      • mediator.org Re: cukier najtaniej 07.03.11, 12:13
        Serdecznie dziękujęsmile
        Pakowany po 50 kg w workach jest tańszy o 6 gr na kilogramie.
        Namierzyliśmy jedną hurtownię gdzie przynajmniej jest taniej niż w sklepie.
        Nie miałam pojęcia, że tak to wygląda...
    • marcin.3000 Re: cukier najtaniej 07.03.11, 13:25
      Jak ktoś ma blisko albo na przykład wraca z nart w Szwajcarii, to w Niemczech jest cukier po 65 centów czyli 2,60 zł (promocja w Lidlu, normalna cena 2,76 zł).

www.lidl.de/de/Billiger/Zucker
      • aaaguniaaa Re: cukier najtaniej 07.03.11, 17:18
        zadna promocja, od jakiegos czasu to jest stala cena.

promocja to jest w tym tygodniu w marktkaufie - 59centow
    • a-dlaczego Re: cukier najtaniej 07.03.11, 13:26
      W Auchan dziś kupowałam po 3.87
      • mediator.org Re: cukier najtaniej 07.03.11, 17:15
        Bardzo Wam dziękuję smile

Podoba mi się opcja kupna cukru w drodze powrotnej z nart.
        No ale tata z nart wracał nie będzie, bo ma... ponad 70 lat wink

Z supermarketami ten problem, że ograniczają liczbę kilogramów a tu potrzeba dość sporo!
        Kupił już 200 kg i będzie dalej kombinował.
        Ale te pszczoły "żerte"... wink
        • happy_time Re: cukier najtaniej 07.03.11, 17:39
          O matko 200 kg? smile
          Tak z ciekawości, dużo tych pszczół ma Twój tata? Ile miesięcznie potrzeba cukru? Pewnie niedługo możemy się spodziewać też podwyżki cen miodu. Szkoda bo cukru nie używam, ale miód lubię.
          W supermarkecie można trochę czasu poświęcić i kilka razy stanąć w kolejce smile
    • anka.2 Re: 07.03.11, 22:04
      Mediator, zdziwiło mnie troszkę Twoje pytanie, bo jeśli Twój tato jest pszczelarzem to powinien należeć do Związku Pszczelarzy- tak jak mój Dziadek. I tam kupuje się właśnie dużo tańszy cukier. Co roku takie zapasy sie robi- są zapisy a później jeżdzi się w konkretne miejsce po odbiór. No chyba, że Twój tato nie należy do Związku Pszczelarzy, to wtedy nie ma takich ulg. Pozdrawiam.
      • zawsze_donau Re: 08.03.11, 02:27
        Niestety, nie każdy związek pszczelarski umożliwia kupno - jak piszesz - dużo tańszego cukru.
        • franula Re: 08.03.11, 08:27
          of topic
          mój tata ma ponad 70 lat i jeździ na nartachwink
          • mediator.org Re: 08.03.11, 08:32
            To mnie zadziwiłaś! Ale może czynnie uprawiał sport przez całe życie?smile
            Tak, nie każdy związek pszczelarski umożliwia kupno tańszego cukru a jeśli nawet to czasem nie w takich ilościach jak ktoś potrzebuje.

Tata ma ok 50 uli i te 200 kg to jeszcze nie koniec smile
            Pewnie miód zdrożeje, jasna sprawa, jak wszystko!

• myszmusia Re: 08.03.11, 08:38
              a czy to nie jest tak ze zeby był o faktycznie dobry miód to sie powinno zostawiac na zime pszczołom czesc ich "produkcji" a cukier tylko w ostatecznosci bo wtedy miód mniej wartosciowy?
              • mediator.org Re: 08.03.11, 12:22
                myszmusia, miodu prawdziwego wogóle nie wolno mieszać ze sztucznym a więc z cukrem!!!
                Pszczoły dokarmia się na jesieni, gdy zabiera się im zbiory (daje w zamian ten nasz cukrowy szajs mówiąc krótko wink ).
                A więc prawdziwy miód nie miesza się z cukrem i już.

Są sposoby na to aby sprawdzić czy mód "był chrzczony".

• linn_linn Re: 08.03.11, 13:58
                  Tez sie nad tym zastanawialam...
                  Znalazlam cos takiego:
                  pasieka-pod-lasem.blog.onet.pl/PODKARMIANIE,2,ID345986150,n

• myszmusia Re: 10.03.11, 12:28
                  > myszmusia, miodu prawdziwego wogóle nie wolno mieszać ze sztucznym a więc z cuk
                  > rem!!!
                  > Pszczoły dokarmia się na jesieni, gdy zabiera się im zbiory (daje w zamian ten
                  > nasz cukrowy szajs mówiąc krótko wink ).
                  > A więc prawdziwy miód nie miesza się z cukrem i już.

no to tym bardziej nie rozumiem po co tyle cukru prawdziwemu pszcelarzowi - czyli zeby miec prawdziwy miód to tego cukreowego szajsu jak piszesz nie powinno sie w ogóle dawac tak? bo wtedy wychodzi taki "chrzczony"
                  • mediator.org Re: 11.03.11, 08:18
                    Nie, źle mnie zrozumiałaś.
                    Pomyśl - pszczoły zbierają coś, co przetwarzają w miód w jakim celu?
                    Aby mieć zapasy na zimę i jakoś ją przetrwać.
                    Tymczasem człowiek (co za świnkawink ) zabiera im miodek.
                    Gdyby w zamian nie dał sztucznego - umarłyby z głodu.
                    Ale - pszczelarz (uczciwy pszczelarz wink ) - daje im ten sztuczny szajs dopiero gdy wykręci prawdziwy i gdy już niczego nie będzie wykręcał.
                    A pszczoły przez całą zimę wszamią ten sztuczny miód i na wiosnę ruszają w teren po prawdziwy.
                    ...który znowu człowiek im zabierze wink a da sztuczny gdy przyjdzie na to czas.
    • ladyjane Re: cukier najtaniej 08.03.11, 16:45
      A może faktycznie po taką ilość wybrać się za granicę.
      Niech kosztuje 60 centów - to 2,40 ...
    • dagi-123 Re: cukier najtaniej 09.03.11, 23:07
      Jeśli jesteś zainteresowana kupnem większej ilości cukru proszę o kontakt dagiii85@interia.pl.

• astrum-on-line Re: cukier najtaniej 11.03.11, 18:53
      To pszczoły karmi się zwykłym cukrem?
      Niedawno rozmawiałam ze znajomym pszczelarzem i mówił, że tego cukru ze sklepu nie można dawać pszczołom, bo w procesie produkcji zatruwa się czymś tam, co duży człowiek jeszcze jakość przetrawi, ale mała pszczoła by się zatruła.
      I musi im kupować jakiś specjalny cukier.
      • anka.2 Re: cukier najtaniej 11.03.11, 20:41
        Tak, pszczoły karmi się zwykłym cukrem. Jeśli wg. tego znajomego pszczoły by padły, to znaczy, że mój Dziadek ma od 40 lat pszczoły - widmo smile
    • spicy_orange Re: cukier najtaniej 12.03.11, 20:52
      wejdź na allegro i w wyszukiwarce wstukaj cukier-jest dużo ofert z niemieckim i czeskim cukrem po około 3,60zł/kg. Normalnie się nie opłaca ale jak chcesz 200 kilo to może wink
      • sky81 Re: cukier najtaniej 15.03.11, 23:44
        Dzis w Carrefour Express widziałam cukier za 3,98 zł/kg, limit zakupu do 20 kg
        • sylvie08 Re: cukier najtaniej 17.03.11, 07:07
          A dzisiaj w TV mówili, że cena cukru będzie spadać smile
          • em.haa Re: cukier najtaniej 17.03.11, 07:51
            U nas w kraju to tak jest już, w skrajności w skrajność smile
    • pantera2000 Re: cukier najtaniej 23.03.11, 16:09
      Jeśli mieszkasz blisko Warszawy, to kup na Allegro z odbiorem osobistym, jeśli nie, to zastanów się bo z przesyłką niekoniecznie się ten zakup opłaca
      allegro.pl/cukier-z-niemiec-3-49zl-kg-w-warszawie-i1511592229.html
      • f.l.y Re: cukier najtaniej 23.03.11, 16:50
        no proszę Was, wczoraj w moim sklepie osiedlowym cukier miał cenę: 6,20 zł/kg !!!
        • ewe_g Re: cukier najtaniej 23.03.11, 17:37
          A w moim osiedlowym sklepiku, który uważam za drogi - po 3,90 dziś cukier był. Ale w szarych torebkach z ceną tylko, więc zdaje się, ze przepakowany przez ekspedientki z jakiegoś większego worka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka