Dodaj do ulubionych

drogie warzywa -drogie surówki

30.03.11, 13:12
5 zł za małą glówkę kapusty szok inne warzywa tak samo.Jakie teraz kupujecie warzywa i z czego robicie surówki ,ze świeżych warzyw z mrożonek?Co kupujecie żeby nie zbankrutowac
Dodam ze nie mając przetworow.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 13:21
      Sałata lub kapusta pekińska (też drogie) + ogórki kiszone własnej roboty + papryka.
      Ja mam największy problem z tym, że to wszystko nie jest zbyt zdrowe, ale nie bardzo widzę inne (surowe) wyjście.
      To pewnie też nie tanio, ale o tej porze roku tanio i zdrowo może wyjść chyba tylko sama kiszona kapusta, ale i to nie jest pewne, bo ta kupna zdaje się, też ma "dodatki".
    • linn_linn Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 13:35
      Surowki z mrozonek raczej nie zrobisz: raczej salatke.
      Ja mieszkam we Wloszech, a tu czesc warzyw jest wybitnie zimowa. Mniejszy problem. O tej porze roku powinien byc np. koper wloski, inaczej fenkul / mozna gotowac, piec, ale i jesc na surowo /. Nie wiem, czy wyjdzie taniej niz kapusta, ale dla odmiany mozna. We Wloszech w tym roku wymarzl troche, ale wciaz jest w sprzedazy.

• mala-mila Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 14:22
      salata lodowa czesto jest w promocji - w lidlu, carrefurze czy w realu - co tam najblizej maszsmile ja kupuje po 3-4 glowki i trzymam w lodowce. Tydzien wytrzymuja. Ogorki swieze, od 1 zl do 2 zl za sztuke (te dlugie) albo 7 zl kilogram, z 2 sztuk mam miske mizerii dla 3 osob i jeszcze zostaje. Kiszona kapusta, ogorki nie sa duzo tansze, chociaz ja uwielbiam i moglabym codziennie to maz nie bardzowink U mnie z warzyw to najlepiej schodza kotlety - ani maz ani syn nie uznaja salatek czy surowek a warzywa sa dla krolikow:p ale codziennie cos im wciskam, buraczki w sloiku dobre sa w lidlu, korniszony tez.
    • agpagp Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 15:00
      , kiszone ogórki, buraczki , kiszona kapusta - ale i tak na razie wygrzebuję z zamrażary brokuły i kalafiory
      ps. widziałam wczoraj w sklepie pierwsze ogórki małosolne - 35 zł za kilogram - jeszcze nie wyszłam z szoku
    • linn_linn Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 15:17
      Przed laty, jeszcze w Polsce, robilam na zime swietna salatke z ogorkow. Szukam od dawna przepisu i wciaz mi sie wydaje, ze to nie tamten. Jaka to byla wygoda na przedwiosniu... odkrecic sloik i jesc.
      Cos podobnego do tej:
      pychotka.pl/przepisy-kulinarne/przetwory-domowe/sa%B3atka-z-og%F3rk%F3w-na-zimowe-czasy.html
      Chyba zaczne eksperymenowac w tym roku. Musze te smaki odtworzyc.
      • paluszki38 Sałatka z ogórków 30.03.11, 17:39
        linn_linn robiłam w tamtym roku taką

Sałatka Szwedzka

4kg ogórków
        1/2 szklanki soli
        ogórki pokrojone w plasterki ze skórka i posolone , zostawiamy na ok. 2 godziny.
        Zlać wodę i dodajemy;
        3/4 szklanki octu
        3/4 szklanki oleju
        3/4 szklanki cukru
        6 ząbków czosnku
        3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
        40 dkg cebuli pokrojonej w paski
        1/2 kg marchwi utartej na tarle
        1/2 dkg pieprzu

Wszystko razem wymieszać , nałożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 10 min.

forum.gazeta.pl/forum/w,77,46078709,46437802,Re_Brynia_a_jak_sie_robi_taka_salatke.html
        Polecam ten przepis, różne krążą, zrobiłam na jesieni z 3 różnych przepisów i ten z odsączaniem wody z ogórków i z dodatkiem czosnku i cebuli jest najlepszysmile Właśnie sobie zajadamy gdy warzywa takie drogie... Idealne do kanapki i do obiadu..

• linn_linn Re: Sałatka z ogórków 31.03.11, 14:28
          Dzieki. Faktycznie rzadko jest w przepisach to odsaczanie. Moze cos w tym jest... W tym roku mam zamiar eksperymentowac juz latem. smile
          • paluszki38 Re: Sałatka z ogórków 31.03.11, 15:35
            linn_linn ogórki bez odsączania jak dla mnie to pomyłka, w smaku są podobne jak te po odsączeniu, ale nie oszukujmy się to jest zupa w słoikusmile I kłóci się to z ideą OSZCZĘDZANIAsmile Idzie więcej słoików....
    • olivkah Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 15:33
      Można wybrać się za miasto i narwać na surówkę młodej pokrzywy (już rośnie wink
      • olivkah Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 15:34
        A, i kiełki, rzeżucha. Tak to jest na przednówku!
    • cruzbos Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 17:26
      buraki - ugotować, zetrzeć, zetrzeć jabłko lub dodać łyżeczkę chrzanu
      seler - zetrzeć, zetrzeć jabłko, dodać łyżeczkę majonezu
      marchewka - zetrzeć, zetrzeć jabłko, dodać trochę mleka
      kapusta kiszona - pokroić, dodać łyżkę oliwy, trochę cukru i kminek
    • paluszki38 Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 17:43
      Polecam buraki, teraz są po 2,5 zł/kg, wcześniej były i po 1,70zł... Ugotować więcej i zrobić sałatkę lub jako przystawkę typu carpaccio...

Hodować kiełki i wciągać z jogurtem i miodem...

Surówka z selera, lub z marchwi z dodatkiem jabłka...

My mamy to szczęście, że mamy jeszcze słoiki, wyjadamy, żeby zrobić miejsce na nowesmile

• volta2 Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 18:26
      ja też nie mieszkam w pl, ale na ceny warzyw narzekać nie mogę, gorzej z owocami u mnie
      i tak do obiadu mam często szpinak - świeżutki, na raz zużywam 3 pęczki co daje 2,40 zeta na jeden obiad
      buraczki, z kilograma mam na 2-3 obiady - 4 zeta
      świeża sałata, taka lekko karbowana po brzegach - główka to koszt 0,80 przez cały roksmile żałuję, że dzieci nie jedzą...
      dziś kupiłam półkilogramową pekinkę za 4 zeta, będzie do dwóch obiadów.

najgorzej wychodzą mi ogórki, bo w sezonie zimowym 12 zeta w letnim 8 za kg. i pomidory teraz 12 latem 4-6 zeta/kg. ale za to w smaku - boooskie, warte każdych pieniędzy. takich w pl nie uświadczy się raczej.

kapusta kiszona to 8 zeta/kg.

ogórki kiszone przywożę albo z kraju (rzadko) albo ze sklepów w londynie z polską żywnością(już nie takie tanie wtedy i też rzadko) albo kiszę sama przy pomocy mieszanki ze sklepu(w sumie też rzadko) - wychodzi że za kiszońcami tęsknię najbardziej. (czasem mama mi przysyła w paczkach - wówczas mam za darmo)

dzieci czasem dostają surową marchewkę do obiadu, wtedy gdy my się raczymy sałatą/kapustą i wówczas taka marchew mnie kosztuje 8 zeta/kg. no ale używana jest nie tylko jako składnik sałatki ale też do zup.
      • iksantia Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 21:00
        Kupujesz w UK za zety? Bo inaczej takie przeliczanie, to chyba ma mało sensu.
        • volta2 Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 21:15
          przeliczm na zety bo płacę walutą o której raczej nie słyszałaś że istnieje, ja zresztą też, zanim jej nie zobaczyłam na własne oczy.
          co ci po info że szpinak kosztuje 20 q? ale 80 gr to już rozumiesz ile to?

• guderianka Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 18:36
      Nam główka kapusty + 2 marchwie starczą na przynajmniej 3 surowki (w sensie do trzech obiadów). Robię surówki z marchwi+jabłko, samej marchwi+łyżka majonezu lub śmietany, mizerię z cebula i smietaną (ew.jogurt naturalny), buraki kupuję w netto za 1,79zł za słoik-1-2 obiady, ogórki kiszone, kapusta kiszona.
      • verdana Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 18:46
        Buraki to nie surówka - sałatka najwyżejsmile
        Bardzo dobre za to są surówki z porów(z jabłkiem), z czerwonej kapusty, z kiszonych ogórków, pora i jabłka, ja lubię najbardziej z kalafiora z majonezem, albo sosem vineget- może i nie takie tanie, ale jeden kalafior starcza na pięć osób swobodnie. Kiedyś robilam surówkę z cebuli - cebulę pokroić, sparzyć porzadnie wrzącą wodą, polać oliwą, albo sosem na bazie oliwy. Starty seler z rodzunkami - rodzina nie lbi, ja tak.
        • guderianka Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 20:19
          verdana-dlaczego buraki to nie surówka ?
          i dlaczego kalafior to surówka ? (bo chyba gotowany podajesz ?)
          • kooreczka Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 21:32
            Bo buraków na surowo jeść się nie da. Kalafior- jak najbardziej.
            • vvrotka Re: drogie warzywa -drogie surówki 31.03.11, 09:10
              Niby dlaczego jeść się nie da? Starte buraki z marchewką są pyszne.
          • verdana Re: drogie warzywa -drogie surówki 31.03.11, 14:21
            Nie, kalafior jak najbardziej surowy.
    • iza1973 Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 20:43
      u nas królują warzywa sezonowe, czyli na przednówku: surówka marchewka+jabłko, kiszona kapusta, cykoria+jabłko+śmietana, seler+jabłko. do tego gotowane jarzynki czyli głównie marchewka oraz buraczki. poza tym powoli kupujemy nowalijki, przede wszystkim rzodkiewki i ogórki. zakupy robię głównie na bazarku, ale jak jestem w hipermarkecie to przyglądam się cenom warzyw i promocjom. na przykład w ostatni weekend w Tesco była promocja na rzodkiewki - 1,98 za 2 pęczki. jędrne i smakowite smile do tego ogórki węże po 2 zł/sztuka.
      Wspieram się jeszcze przetworami - w moim przypadku to ogórki zrobione na 3 sposoby. tak się złożyło, że w tym roku nie mam żadnych mrożonek warzywnych.

Finanse osobiste kobiecą ręką
    • black_halo Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 22:08
      O tej porze roku wlasciwie nie jadam surowizny. Stanowcza za droga, zreszta jakos latwo dostaje uczulen od nowalijek. Skupiam sie na mrozonych warzywach. Nie wiem jak w Polsce, ale przynajmniej tutaj w Belgii mozna dostac sporo mieszanek a nawet pojedynczo mrozonych. Dla mnie absolutnym hitem jest zielona fasolka szparagowa ugotowana a nastepnie lekko podduszona z posiekana cebula ma masle. Druga oplacja to gotowana cykoria ale to akurat jedno z najtanszych warzyw i mozna jesc i na cieplo i na surowo. Dobre sa tez puree ziemniaczane z jakims warzywem np. ugotowana razem marchewka z ziemniakami, drobno posiekany por, zmiksowany szpinak, brokul.

Ogolnie z surwych warzyw lubie wlasciwie tylko pomidory ;D
      • bruxelkowa Re: drogie warzywa -drogie surówki 31.03.11, 05:29
        Pozdrawiam takze z Belgii smile

A wracajac do tematu - ja uwielbiam pora z marchewka, jablkiem i majonezem; salatke grecka (na bazie salaty lodowej lub rzymskiej), fasolka szparagowa i marchewka gotowane na parze i polane maselkiem, buraczki z fasolka szparagowa i serem feta, salatke z ogorkow marynowanych z cebulka i majonezem.
        Z surowkami lepiej poczekac az bedzie sezon na warzywa bo wtedy beda pelne witamin. Teraz wiekszosc "surowizny" jest bez zadnych wartosci odzywczych, pryskane chemia i hodowane na "kroplowkach". Slonca nie widzialy, czesto sa przywozone z innych czesci swiata, zrywane niedojrzale i podczas transportu "dochodza" - szkoda na to pieniedzy.
    • solejrolia Re: drogie warzywa -drogie surówki 30.03.11, 22:57
      na przednówku wyjadamy słoikismile mamy jeszcze kilka słojów ogórków kiszonych, buraczki.
      z warzyw kupuję włoszczyznę, cebulę, czosnek, kapustę kiszoną, no i mrożonki (bo skończyły się nasze zapasy)- a to fasolka szparagowa, a to brokuły, kalafior, szpinak.... zależnie od nastroju- teraz mrożonki takiego na przykład brokuła są tańsze niż świeże brokuły.
      ostatnio zachciało nam się kapusty czerwonej, zrobiłam surówkę z połowy główki (sparzyć kapustę, ostudzić+tarte jabłko+cebula). pozostałą część kapusty zrobię jako "modro kapusta"wink
      przykładowe surówki:
      pekinka+kukurydza+ogórek kiszony+ogórek zielony+odrobina majonezu
      ogórek kiszony+cebula+oliwa
      tarta marchewka+pomarańcza+jabłko+odrobina śmietany
      por+jabłko+sok z cytryny+oliwa
      • alfa36 Re: drogie warzywa -drogie surówki 31.03.11, 13:15
        Bazuję na kupnych mrożonkach, odkąd wylądowalam z dzieckiem u lekarza z pokrzywką alergiczną po spozyciu hiszpanskich malin. W dodatku wyczytalam gdzies , ze wszystkie warzywa zafoliowane mają jakies rakotworcze związki.
        • naturella Re: drogie warzywa -drogie surówki 31.03.11, 15:43
          Na szczęście nie lubimy suróweksmile jemy kapustę kiszoną albo ogórki kiszone (polecam firmy Krzętle), a poza tym tylko mrożonki. Jeśli chodzi o przeróżne sałaty, to kupuję w Lidlu rukolę albo roszponkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka