Dodaj do ulubionych

Oszczędzamy w czerwcu

01.06.11, 21:10
Obserwuj wątek
    • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 01.06.11, 21:14
      Tak jak w temacie.
      Nowy miesiąc. Nie planuję rezerw finansowych i mam nadzieję mało wydać ....(czyli osczędzać ....)
      Z postanowień:
      Zapisywać codziennie wydatki - to bardzo mobilizuje i powoduje niechęć do wydawania pieniędzy.
      Miłego oszczędzania w czerwcu
      • naturella Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 08:36
        Oszczędzanie w czerwcu konieczne, bo własnie zamówiliśmy markizę na taras - nie sądziłam, że to aż tak kosztowna rzecz. Ale jest niezbędna, bo mamy słońce na tarasie od 11-20uncertain

Mocne postanowienie: zaledwie 2,3 książki w tym miesiącu...sad
        • 1majkasia Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 09:19
          buu my tez musimy kupić i markizę i rolety antywłamaniowe(te akurat potrzebne nam zeby od słona sie uchronic:/)
          mamy podobnie od 12 do 20 słonce i zar w domusad
          moge zapytać ile wydaliście na markizę?
          szukamy firmy montującej markizy i roletysad
          • naturella Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 09:42
            Markiza 4 m na 3 kosztuje nas 3900 uncertain
            Ale poprzednia firma, którą zawołałam na wycenę wyceniła nam na 3700 markizę wielkości 3,10 x 2,60 - ta wczorajsza firma pokazała nam, dokąd by sięgała roleta takiej wielkości i gdzie byłby cień - dobrze, że się wcześniej nie zdecydowałam. Ta poprzednia firma pobrała wymiar po prostu z tarasu, nie wspominając ani słowem, że trzeba mierzyć po skosie rzeczywistą długość markizy, a nie tylko powierzchnię, jaką niby ma zasłaniać. W razie deszczu woda lałaby się nam na taras, a nie na trawę, a cień mielibyśmy tylko w samym rogu tarasu. Markiza Family, w kasecie, ręcznie rozwijana.
      • akacjax Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 08:38
        Przede mną dwa miesiące wydawania. Remont, urlop..
        I mam świadomość pułapek towarzyszących płacenia większych sum..łatwo wtedy skusić się na drobniejsze (niekoniecznie potrzebne wydatki-taka psychologia). Można też w pospiechu przepłacić za coś.
        Moje oszczędzanie w tych dwóch miesiącach-to właśnie uważanie na takie sytuacje.

• wiatro-dmorza Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 15:32
          to ja się przyłączam do codziennego zapisywania - u mnie to też działa
          Na razie 200 zł to prezenty po 50 na dzień dziecka dla mojej 2 i 100 na bierzmowanie siostrzenicy
          150 zł urodziny M
          jutro weekendowe zakupy pewnie ok 300 wydam. sad
          nieciekawie się ten czerwiec zaczyna
          • anten_ka Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.06.11, 18:38
            Ja też jak zwykle zaczynam oszczędzać od 1-go. Jednak czerwiec u mnie zapowiada się bardzo kiepsko z oszczędzaniem. Muszę zapłacić za wakacje 2000zł (2+2) i odłożyć na przyjemności wakacyjne. Teściowa obiecała dołożyć coś do wakacji swojej wnusi więc pewnie 500zł wpłynie na przyjemności smile. Wakacje już w czerwcu wiec już zakupuje olejki do opalania, czapeczki na plaże dla dzieci i inne potrzebne drobiazgi smile W czerwcu nic nie oszczędzę ale za to odpocznę i zamierzam się dobrze bawić.
    • agpagp Re: Oszczędzamy w czerwcu 03.06.11, 00:07
      odłożę tyle ile się uda - czyli znów wszystko zależy od mojej rozrzutności i ilości zleceń smile
      zapisuję wydatki codziennie - takie postanowienie
      muszę wymienić olej i filtry - ale muszę znaleźć takiego mechanika który ma odsysacz bo inaczej koszty mogą być dużo za duże.
      Mam jeden wyjazd ok 600 km w jedną stronę - na gaz wydam tyle co na bilety.
      no i mam nadzieję że żadnych większych wydatków nie będzie.
      • akot80 Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 08:28
        Ja od tego miesiąca zaczynam ustawiać limity na niektóre wydatki.
        • f.l.y Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 14:55
          to witam w klubie..

pracuję ostatni miesiąc, nie mam jeszcze nowej pracy.. utrzymuję się sama... oj, będzie ciężko..
    • 098qwerty Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 15:56
      Przede mną ciężki miesiąc, zresztą nie jedyny taki. Próbuję odłożyć najwięcej jak się da i nadpłacać pożyczkę w pracy, którą spłaciłam sobie częściowo kredyt odnawialny. Planuję spłacić ją najpóźniej do września i wtedy będę mogła zacząć oszczędzać z czystym kontem (bez obciążeń finansowych). Mam nadzieję, że nie wypadnie mi w tym czasie nic niespodziewanego.
      --
      synek 11/2010 smile
    • chomiczkami Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 16:16
      Będę oszczędzać na jedzeniu wink
      No, zabrzmiało dramatycznie.
      Nie będę chodzić do Mc-a i na chińszczyznę.
      • wiatro-dmorza Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 19:26
        U mnie goście weekendowi i 150 dodatkowo wydane poza planem jedzeniowym. sad no, ale życie towarzyskie też musi być - teraz trzeba trzymać się w ryzach następny tydzień. smile
        Bilety komunikacji miejskiej 2 szt - 150 zł
        W tym miesiącu półroczny rachunek za śmieci uncertain ale na to mam coś odłożone. Planujemy też zakup drewna pewnie 650 i pierwsza rata za obóż syna 500 zł.
        Wydatek goni wydatek.
    • margolcia1968 Re: Oszczędzamy w czerwcu 05.06.11, 21:36
      Nie będzie oszczędności. Musiałam zatrudnić opiekunkę do taty, więc ok 900 wydam, a i to nie jest koszt całego miesiąca, bo po 25 idę na urlop. Mam nadzieje nie ruszyć funduszu awaryjnego.
    • elenka-2 Re: Oszczędzamy w czerwcu 06.06.11, 00:08
      I ja się dopisze:

1. Spłacić kartę kredytową i nie mieć konieczności jej używać.
      2. Sprzedać to co niepotrzebne/nieużywane.
      3.Zapisywać wszystkie wydatki.
      4. Tak długo jak tylko się da nie kupować "większej" żywności - opróżnić zamrażalnik.
      5. Tym sposobem odłożyć ok połowę kwoty na basen i fryzjera - żeby kupić karnet i ściąć włosy w lipcu.

Uff... byłoby cudownie gdyby to się udało wszystko. W lipcu będzie trochę mniej pieniążków.
      • naturella Re: Oszczędzamy w czerwcu 06.06.11, 09:35
        Właśnie mi się skończyła pensjasmile Dostałam 27.05. Tyle, że spłaciłam 1600 zł z karty kredytowej, więc jak będzie potrzeba, to trochę z tego wezmę. Ale rachunki popłacone, zaliczka za markizę przelana, żadnych zakupów nie przewiduję, a reszta należy do mężasmile
        • wiatro-dmorza Re: Oszczędzamy w czerwcu 07.06.11, 18:27
          U mnie coraz gorzej - 2 pary spodni dla syna - 150 - niby wydatek planowany, ale myślałam, że się w 100 zmieszczę. Jedyne pocieszenie, że to koniec zakupów ciuchowych na sezon letni. teraz czekam na wyprzedaże.
          Z jedzeniem też nie najlepiej, jakoś w tym miesiącu ciągle mam gości, a to powoduje przekraczanie budżetu jedzeniowego.
      • elenka-2 Re: Oszczędzamy w czerwcu 03.07.11, 08:59
        I po czerwcu. Karta spłacona, wydatki zapisywane. Byli goście - trzeba było zrobić niestety jakieś zakupy. Pieniądze na basen i fryzjera nie odłożone - pewnie trzeba będzie czekać do września... Kilka rzeczy sprzedanych. Miesiąc na zero.
    • 098qwerty Re: Oszczędzamy w czerwcu 08.06.11, 15:54
      Obecny tydzień mogę zaliczyć do bardzo udanych smile
      Brat oddał mi z poniedziałku kasę i dzięki temu mogłam spłacić 2 pożyczki w pracy (nie były oprocentowane na szczęście). Jestem wolna od kredytów i pożyczek, czuję jakbym się na nowo narodziła smile Nawet zostało mi trochę ale wszystko odkładam żeby zbudować jakieś zabezpieczenie dla rodziny.
      Wydatki zapisuję nadal bo chcę się zorientować na co ile idzie. Mam nadzieję, że nie wyskoczy nam nic niespodziewanego w tym miesiącu.
      Mąż zaczął pracę w nowej firmie (przechodzi już szkolenie), złożył wymówienie na 2 m-ce przed zakończeniem umowy z poprzednią firmą.
      W tym miesiącu kończy mi się też umowa na tel. komórkowy (m-c temu złożyłam już wymówienie) i przechodzę na kartę bo przy moich rozmowach 50 zł wystarczy mi na 3 m-ce a nie co miesiąc jak płacę teraz a kasa zostaje niewykorzystana w każdym miesiącu.
      ---------------
    • agpagp Re: Oszczędzamy w czerwcu 08.06.11, 17:29
      ja również na razie nie ma powodów do narzekań - udało mi się nawet przelać na konto oszczędnościowe całą premię i mam nadzieję że pod koniec miesiąca gdy przyjdzie wypłata z drugiej pracy również uda się 50% przelać. Na razie spokojnie cały czas do przodu no i co dzień zapisywanie wydatków smile
      • chwalipieta Re: Oszczędzamy w czerwcu 09.06.11, 12:17
        można powiedzieć, że I dekada czerwca za nami. w tym m-cu pozbywamy się jednej raty, niewielkiej, ale zawsze cieszy to, że nie trzeba płacić.

w domu eksperyment: żona przejęła budżet "jedzeniowy" i...już wydała połowę tego co na m-c przeznaczone. nie jest dobrze. no ale inne rady niema, najlepsza jest nauka przez praktykę.sama się zdziwiła, że tyle pieniędzy wydaje a lodówka pusta. myślała, że robienie zakupów to taka prosta sprawa hehehe

powodzenia smile
    • ivoncja Re: Oszczędzamy w czerwcu 09.06.11, 12:53
      Ja w czerwcu będę dopiero jutro. big_grin Oto lista moich minusów i plusów pod kątem finansowym.
      - Przed nami lipcowy urlop, mam na ten cel odłożony zwrot podatku, ale myślę że drugie tyle muszę dołożyć (bo tylko jedno dziecko mam!wink), więc na dwa miesiące zawieszam spłatę debetu, ale wzięłam to pod uwagę planując pozbycie się go do końca roku.
      + Mąż dostał podwyżkę- niedużą, ale jednak. smile
      - Ja byłam w maju przez tydzień na zwolnieniu, nie liczyłam jak na tym wyjdę, okaże się jutro...
      +/- W maju skończyła się jedna rata, niewielka- 55 zł, ale na jej miejsce zaraz wejdzie następna, pewnie nieco wyższa (szczegóły w moim wątku "Złośliwość rzeczy martwych"smile)
      + Mężowi w pracy przysługuje posiłek regeneracyjny czyli tzw. słoiczki (jakieś pulpety, fasolki po bretońsku itp.), od dłuższego czasu nie korzystaliśmy, ale wróciliśmy do tego- co prawda nie jest to zdrowe żarcie, ale jako awaryjny obiad czasem się przydaje. Zaczęłam też mrozić po gotowej porcji z obiadów- żeby córa nie głodowała jak pojedziemy na urlop (woli zostać w domu- przynajmniej mam zapewnioną opiekę nad kotami, choć czy spokój... w to wątpię).
      • yasmin24 Re: Oszczędzamy w czerwcu 09.06.11, 18:47
        Pierwszy tydzien czerwca minał nawet nieźle, ale mogło być lepiej - wypadło badanie syna, które musiałam zrobić prywatnie (130zł).
        Teraz czekają mnie urodziny przyjaciółki, urodziny mamy, i kupno sukienki na wesele. Na koniec miesiąca OC i AC samochodu.
        Ale w maju była ostatnia pensja pomniejszona o kredyt pracowniczy, kolejna będzie o 400zł większa big_grin
    • aniaoam Re: Oszczędzamy w czerwcu 13.06.11, 14:55
      Zaczęłam w tym miesiącu zapisywać wszystkie wydatki.... i przynajmniej wiem dlaczego po popłaceniu rachunków i stałych wydatków zostało mi tylko 300 zł do końca miesiąca. Powinnam dać radę jeśli: 1. nie wypadnie nam nic nadzwyczajnego 2. zgodnie z obietnicą mąż sfinansuje jedzenie i chemię do końca miesiąca.
      Chciała bym jakoś zapanować nad swoimi wydatkami. To forum jest dla mnie inspiracją. A pierwszy krok to właśnie zapisywanie wydatków w czerwcu.
    • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 20:37
      Bardzo ładnie mi idzie. Trochę to zasługa syna, kóry na szczęście na wakacje nie potrzebuje aż tak dużo rzeczy. Kupioną ma koszulkę, spodnie 3/4 i spodenki do pływania w lidlu za całe 27 zł (w sklepach sportowych są po kilkaset złotych).
      Moje zakupy ubraniowe - po wyjściu do Galerii zakończyły się fiaskiem ...dostałam furii oglądając ubraina - a potem ceny za nie... Tym sposobem od 2 tygodni szalałam po lumpexach . Efekt 2 ładne sukienki (15 zł łącznie),, super koszulki - 3 sztuki i 2 kostiumy bikini (12 zł) i dzisiaj piękny szal , bluzeczka, spodenki do biegania (całość za 8 zł - a wcześniej - wspaniały szal za 8 zł , który moja koleżanka oceniła na 250 zł smile)))....
      Tym sposobem czuję się przygotowana do wyjazdu . Całość zakupów około 45 zł - możecie mi wierzyć - jestem z siebie dumna. Mąż żartowało mojej rozrzutności , bo wedle tego co nabyłam powinnam wydać z tysiąc złotych na zakupy ! I rzeczy mężowi sie podobały - co wcale nie jes łatwe do siagnięcia...
      Dzisiaj zakupy w Biedronie za 220 zł i 20 zł na Biedronkową knajpkę "kropkę" czyli z męzem siedzieliśmy w Biedronkowej knajpce...zjedliśmy na obiad hod dogi a potem lody i kawę(wydaliśmy 16 zł) . Obiadu w domu nie robiłam ...smile. Poczuliśmy się jak w knajpce w Portgalii w której bywało bardzo tanio... - czulismy się jak na randcesmile...
      • beatrycja.30 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 21:05

zonaniezona1 napisała:

> od 2 tygodni szalałam po lumpexach . Efekt 2 ładne sukienki (15 zł łącznie),, super koszulki
        > - 3 sztuki i 2 kostiumy bikini (12 zł) i dzisiaj piękny szal , bluzeczka, spode
        > nki do biegania (całość za 8 zł - a wcześniej - wspaniały szal za 8 zł , który
        > moja koleżanka oceniła na 250 zł smile)))....

Fajniesmile Nie mam szczęścia do zakupów w lumpeksach sad Naprawdę myślisz, że te rzeczy wyglądają na aż takie drogie? 250zł?
        • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 21:17
          Tak smile ...czasem sama jestem w szoku , że takie perełki wynajduję. Ale pamiętać należy - że odwiedzam dziesiątki lumpkówsmile..Od Śródmieścia po Pragę .... I przez te 2 rygodnie spędziłam pewnie ze ze 20 godzin na zwiedzaniu lumpków. Zupełnie się nie zrażam i traktuję to jak zabawę ..Może dlatego tak mi to ładnie wychodzii...

Szal jest obłędny smile.....
          • beatrycja.30 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 21:26
            Może kiedyś wstawisz jakieś zdjęcie tych super ciuchów?
            Ach, idę też na przegląd lumpeksów smile
            • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 21:42
              Dzisiaj widziałam tak śliczną sukienkę czarną, no ale rozmiar sx niestety był nie dla mnie....smile..ech
              Zawsze zastanawiam się do czego będzie mi ciuch pasował i w głowie układam sobie zestawy .... Staram się wybierać ciuchy z przyzwoitą marką h&M, marks spencer, czasem lepsze... I kupuję tylko w przypadku, gdy jestem na 200% pewna, że będzie mi pasowało i nie rzucę ciucha w kąt.

jedna z sukienek wygląda jak ta na zdjęciu - tylko czarnasmile...
              http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://2.bp.blogspot.com/_tEqdRVY43Xs/TGRskDMjH9I/AAAAAAAAABk/tyjZRos-7WE/s1600/szmijzerka.jpg&imgrefurl=http://modnesukienki.blogspot.com/2010/08/rodzaje-sukienek-szmizjerka.html&usg=__f91g9qbyi5tszz8eme4tIMrcYaA=&h=375&w=500&sz=11&hl=pl&start=38&zoom=1&tbnid=SDx9e8eNAx_w1M:&tbnh=156&tbnw=194&ei=Sf_8TfntFITEtAaBhN3vDQ&prev=/search%3Fq%3Dskienka%2Bsportowa%2Bczarna%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D672%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=560&vpy=367&dur=311&hovh=194&hovw=259&tx=146&ty=156&page=3&ndsp=18&ved=1t:429,r:14,s:38&biw=1280&bih=672
              • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 18.06.11, 21:46
                modnesukienki.blogspot.com/2010/08/rodzaje-sukienek-szmizjerka.html
                taka jak niebieska tylko czarna....firmy reporter smile
                • best_bej Re: Oszczędzamy w czerwcu 19.06.11, 14:39
                  żono, podziel się adresami lumpków. Rozumiem że jesteś z wawy?
                  wokół mnie albo mega drogie, choć przyzwoite wzorcownie, albo takie gdzie kg po 74 zeta...
                  • asianarciarka Re: Oszczędzamy w czerwcu 19.06.11, 16:31
                    Przyłączam się do prośby smile
                    ja chodzilam troche po lumpkach na ursynowie,ale bez rewelacji i drogo - kurcze, to na przecenach i w outletachmozna prawie za tyle samo dostac ciuchy...
                    slyszalam,ze podobno na Pradze sa ok lumpki,ale gdzie ich szukac??
                    • zonaniezona1 Re: Oszczędzamy w czerwcu 19.06.11, 17:53
                      1. Przy Wileńskim, przy Rondzie Wiatraczna - jest sporo lumpków.
                      2. Na Świętkorzyskiej - aczkolwiek drogo.
                      3. Na Ochocie na Grójeckiej
                      4. Na Marszałkowskiej i na Puławskiej.

i inne, które wpadną mi w okosmile

Ursynów dla mnie niedaleko, zresztą tam bogaci ludzie zamieszkują smile i ceny w lumkach straszliwe.
                      Staram się kupować w dni, gdy cena w lumkach ok. 30 zł. powyżej rzadko - bo już wtedy lepiej kupić ciuch w outlecie. Ale w sobotę np. na Ochocie w jednym z lumków była wyprzedaż - rzeczy po 10 zł i kupiłam parę rzeczy za 2, 80 smile) ... bluzka, spodenki i dwie powłoczki na poduszki.
                      Aczkolwiek przyznam , że nie mogę trafić na przyzwoite spódnice i swetry ...te które widuję, są zmechacone...

Oprócz tego jak bywam przejazdem w małych miasteczkach, jak jadę w delegacje to kupuję w lumkoach np. w Katowicach.
                      • beatrycja.30 Re: Oszczędzamy w czerwcu 20.06.11, 06:51
                        Jeszcze co do lumpeksów. Wydaje mi się, że tu jest kwestia gustu czy akceptacji tego, co tam zastajemy. Jedna i ta sama sukienka dla jednej pani jest całkiem fajnym ubraniem, które można kupić, fajną okazją za kilka złotych, dla innej super ubraniem, dla jeszcze innej zwykłą szmatą. Widzę dużo kobiet kupujących w lumpeksach, patrzę na to, co kupują i dla mnie 3/4 tego to są rzeczy mało ciekawe. Reszta - może być, tylko nie w moim rozmiarze. Kupiłam kilka całkiem fajnych rzeczy w lumpeksach, może niewiele, ale nie są to na pewno jakieś super ubrania, po których byłoby widać, że to jakaś rewelacja. Dlatego byłabym ciekawa prawdziwych zdjęć takich rzeczy - nie podobnych jak w katalogu - aby przekonać się. Mimo to nabrałam ochoty na wizytę w lumpeksie (choć wiem, że często 2 godzinna wizyta kończy się niczym, wtedy robię sobie miesięczną przerwę, bo szkoda mi czasu).
                        • mrowka_r Re: Oszczędzamy w czerwcu 20.06.11, 14:22
                          Ostatnio za 17 zł kupiłam nowy (z papierowymi metkami) jednoczęściowy strój kąpielowy. Piękny kolor (fuksja) i co ważne zmieściłam się w nieco z biustem (65H). Gdybym chciała kupić takie w sklepie poniżej 100 zł nie da rady.

Polecam ciuchlandy w okolicy ul. Płockiej oraz przy Hali Wola (po drugiej stronie ulicy, jest pub i na tej samej posesji ciuchland - drogo, ale warto!).
                          • chwalipieta Re: Oszczędzamy w czerwcu 01.07.11, 10:35
                            wczasy zapłacone, wpadło dodatkowego grosza więc czerwiec można uznać za udany smile
                            pora na lipiec
                            • agpagp Re: Oszczędzamy w czerwcu 01.07.11, 10:59
                              właśnie zrobiłam podsumowanie czerwca i sama jestem zaskoczona - udało mi się odłożyć 50% ! chyba jeszcze nigdy nie miałam takiego wyniku odkąd jestem na tym forum. ale fakt faktem nigdy tak ostro w maju nie pracowałam więc spłynęły profity. Czerwiec kończę mega zadowolona smile
                              • wiatro-dmorza Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.07.11, 06:34
                                Gratulacje!
                                Ja jeszze
                                czerwca nie policzyłam, ale na oszczędnościowym mam 25% zarobków odłożone i udało się tego nie ruszyć, mimo mega "wydatkowego" miesiąca, więc też jestem zadowolona.
                                • mrowka_r Re: Oszczędzamy w czerwcu 02.07.11, 16:26
                                  W czerwcu wzięłam się za porządki, a co za tym idzie sprzedaż rzeczy, które nie są mi już potrzebne. Póki co uzbierało się tego niewiele,bo jakieś 20 zł na plusie, ale te pieniądze niż bałagan wink
                                  Poza tym sprzedaliśmy nasz stary samochód, uzyskaną kwotę od razu przelałam na konto oszczędnościowe. Mąż dostał premię kwartalną czy coś w tym rodzaju, ale różnego rodzaju samochodowe koszty już ją pożarły wink

Niebawem wystawię kolejne aukcje na allegro, ale to już sprawy na lipiec.
    • 098qwerty Re: Oszczędzamy w czerwcu 03.07.11, 09:17
      Dla mnie czerwiec był miesiącem bardzo udanym. Wszystkie długi spłacone, jestem nawet na plus z kasą i zaczynam odkładać smile Mam wielki zapas pieluch dla synka więc przez najbliższe 3 m-ce odpada mi ten wydatek z budżetu. A lipiec? Mam jedynie nadzieję, że niespodziewanych wydatków nie będę miała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka