Dodaj do ulubionych

loaty-opinie

15.09.11, 16:37
lepiej zakładac lokaty dlugoterminowe z aktrkacyjnym oprocentowaniem, czy ktorkotermonwe z oprocentowaniem jeszcze bardziej atrkacyjnym?
W tej chwili pozakladalam sobie lokaty na 24 meisiace (jakies pol roku temu), kończa mi sie kokejne i mam dylemat, czy brac np. taka co to jest na 24 m, ale po 4 mozna zerwac bez utraty odesetek czy brac krótkomiesięczna o oprocentowaniu ponadprzecitnym.

Wlasciwie wybralambym opcje 2, tyle tylko ze moge wpasc w dolek i po zkaonczeniu takiej krotkiej lokaty, bede mzuszona do zalzenia dluzszej z oprocentowaniem ponizej przeciętnej, a z kolei lokata 24 daje mi pewnosc, ze % bedzie ciagle takie samo, tyle tylko ze wciaz te odsetki cizone sa od kwoty podstawowej zmaiast od odesetek, jak w sytuacji gdyby mi sie lokata juz skonczyla..

Opracowlaam sobie taki system, ze kazdego meisaca zakaldam jedna lokate, tak by w ciagu roku zachowany byl cykl i zebym zawsze na jąkas fajną oferte lokat trafila.
Obserwuj wątek
    • johana75 Re: loaty-opinie 15.09.11, 18:11
      Ja akurat odważyłam się ostatnio pierwszy raz na założenie lokaty online w GB "na start" 8%
      To jest bdb oprocentowanie bo ok 6,5% na czysto. mam jeszcze lokatę półroczna w Deutsche Bank na 5,27% na czysto i to już jest mało, o oprocentowanie kredytu mieszkaniowego mam 5,63 % czyli trace róznicę. Niestety stacjonarnie nie było lepszej oferty wtedy. Zawsze staram się aby lokata była oprocentowana wyżej niz mój kredyt, wtedy zarabiam troche jesli jest nizej to trace i lepiej bylo by np. spłacić kredyt. tylko ze nie chce tego robic, bo zbieram na większe mieszkanie.
      • kloss99 Re: loaty-opinie 16.09.11, 00:27
        > Ja akurat odważyłam się ostatnio pierwszy raz na założenie lokaty online w GB "
        > na start" 8%. To jest bdb oprocentowanie bo ok 6,5% na czysto.

Getin Online ma dość dynamiczną ofertę i obecnie na start jest tylko 6,04%. Na tle konkurencji to wciąż jest OK, a wyniki banku poprawiają ci klienci, którzy po dwóch miesiącach dopuszczą do automatycznego przedłużenia tej lokaty na 4,23% netto. Getin pewnie wkrótce zaproponuje coś lepszego, bo obecnie jest 6,03% w Aliorze.
    • harrison_bergeron Re: loaty-opinie 16.09.11, 09:21
      Niestety trzeba zgadywać. Jeśli procenty polecą w dół w krótkim terminie (do 6mcy) to opłacało się wrzucać w długoterminowe.

Ale po fakcie to każdy mądry.

Na pocieszenie dodam, że 1% róznicy na 10000 w skali roku to 100zł odsetek.
      Do przeżycia.
      • z17 Re: loaty-opinie 16.09.11, 17:37
        Lepiej jest zakładać krótkoterminowe lokaty, chyba, że walnie Grecja i będzie powtórka z poczatku 2009 roku (wtedy lokaty latały po 9%). Na długie okresy można się wkopać - w lutym br. szukałem lokat i właściwie nic nie było powyżej 5% netto, w końcu skusiłem się na 5,27% na 12 miesięcy - diżs jest powyżej 6%
        • only_marcopol Re: loaty-opinie 20.09.11, 11:37
          Czy mozna w GETINIE założyc lokatę nie posiadając konta (ror) ??
          • harrison_bergeron Re: loaty-opinie 20.09.11, 11:49
            Chyba tylko w wersji 'online', ale podobno ostatnimi czasy w oddziałach dają wyższy %.
            • only_marcopol Re: loaty-opinie 20.09.11, 11:54
              harrison_bergeron napisał:

> Chyba tylko w wersji 'online', ale podobno ostatnimi czasy w oddziałach dają wy
              > ższy %.

zarejestrowałam się w wersji on - line i da się lokatę założyć ale jakoś nie mam odwagi sad
              • only_marcopol Re: loaty-opinie 20.09.11, 11:55
                myślicie ze to bezpieczne ??? Tak jak system bankowy ??
                • harrison_bergeron Re: loaty-opinie 20.09.11, 14:21
                  Tak, raczej nie ma z tym problemów.
                  Tyle że czasami lokaty kończące się w piątek wracają w pon-wt.

Co prawda nie mam swojej tam tylko w sąsiednim klonie getinu, ale narzekać nie ma na co.
                  Procenty bywają lepsze, ale nie chce mi się biegać po mieście dla 0,5%.
                • kloss99 Re: loaty-opinie 20.09.11, 19:15
                  Z tego co można przeczytac w internecie, klienci GO najbardziej narzekają na zdarzające się parudniowe opóźnienia w zwrocie lokaty. O tym, żeby komuś np. lokata zginęła, to raczej nikt nie pisał, a szum na pewno wtedy zrobiłby się spory. Mnie wszystko zwracali idealnie w terminie, pomijając takie rozczulające sztuczki jak odnowienie paru nieodnawialnych lokat o dwa pkt procentowe niżej, no ale to się zagląda, zrywa w dniu odnowienia i wieczorem są na jakimś oprocentowanym koncie gdzie indziej.
                  • kloss99 Re: loaty-opinie 20.09.11, 19:20
                    Przy okazji - chyba od wczoraj Polbank jest bankiem krajowym i jest w BFG. Może to zainteresować pewne grono klientów, które nie korzystało z Polbanku tylko z tego powodu. Coś tam na 5,7 netto chyba mają.
                • agpagp Re: loaty-opinie 20.09.11, 21:17
                  Założyłam u nich lokate" na start " właśnie przez ich stronę nie wychodząc z domu. Co prawda potem się wystraszyłam że przedłużą mi automatycznie ( gdzieś tu wyczytałam na forum ) ale okazało się że nie. Dokładnie wtedy kiedy trzeba było pieniądze wróciły na konto.
                  Ja teraz tylko się zastanawiam czy zakładając kolejną lokatę w ten sposób też dostanę wysokie oprocentowanie czy te 4 z kawałkiem.
              • johana75 Re: loaty-opinie 20.09.11, 22:08
                > harrison_bergeron napisał:
                >
                > > Chyba tylko w wersji 'online', ale podobno ostatnimi czasy w oddziałach d
                > ają wy
                > > ższy %.
                >
                > zarejestrowałam się w wersji on - line i da się lokatę założyć ale jakoś nie ma
                > m odwagi :

Ja tez się bałam, ale się odważyłam. Na pocz. chciałam lokate na tysiąc założyć, ale potem dodałam jeszcze dużo wiecej ;P
                Ja wróca w grudniu to będe wiedziała ze jest ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka