Dodaj do ulubionych

jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach??

07.11.11, 22:33
Jak oszczędni wykorzystują nowe możliwości? Macie jakieś rady? Kupujecie w kantorach? Czy kantorach internetowych? Jak się zabezpieczyć, żeby w tych ostatnich było bezpiecznie?
Dziękuję z góry za wszystkie porady lub odesłanie do wątku stosownegosmile
Obserwuj wątek
    • troll_only Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 00:00
      kantory internetowe nie muszą miec zezwolenia NBP na prowadzenie działalnosci wiec siłą rzeczy ryzyko jest wieksze a w przypadku kantorow stacjonarnych zawsze mozesz negocjowac ceny.
      • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 02:54
        troll_only napisała:

> kantory internetowe nie muszą miec zezwolenia NBP na prowadzenie działalnosci w
        > iec siłą rzeczy ryzyko jest wieksze a w przypadku kantorow stacjonarnych zawsze
        > mozesz negocjowac ceny.

Można popytać w bankach o konto walutowe. Niektóre oferują spread w koncie walutowym rzędu 5 groszy, a przy przelewie lub wpłacie w okienku w złotówkach spread ponad 20 groszy. Kantory stacjonarne są zwykle pod tym względem gorsze, ale można negocjować każdą wymianę waluty. Ponadto w bankach można czasem negocjować kurs wymiany nawet bez konta walutowego, jeśli się wymienia jakąś większą sumę.
        Kantory internetowe mają najlepsze kursy, ale na ile są pewne, to nie wiem. Skoro jak pisał przedpiśca każdy może założyć stronę do wymiany walut, to trzeba uważać na nie. Kursy na nich powalają - np. spread poniżej 1 grosza. Jeśli ktoś ma sprawdzone, to dajcie znać.
        • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 08:59
          Co so kantorów stacjonarnych - jak to by miało wyglądać? Idziesz, kupujesz papierki, zapylasz do banku i wpłacasz? I tak co miesiąc?
          • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 21:42
            ofelia1982 napisała:

> Co so kantorów stacjonarnych - jak to by miało wyglądać? Idziesz, kupujesz papi
            > erki, zapylasz do banku i wpłacasz? I tak co miesiąc?

smile Mniej więcej - niektóre kantory są 'po drodze' z pracy, albo w galeriach handlowych, albo koło banku. Można zaoszczędzić np. 100 zł miesięcznie na tym na waciki wink , zależy jaka wysoka rata.
    • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 08:58
      Musisz w swoim banku podpisac aneks. To na poczcatek (od września aneks taki musi być bezpłatny).
      A potem możesz w jakikolwiek chcesz sposób pozyskiwać CHFy. Ja od chyba roku kupuję w internetowykantor.pl. Jestem bardzo zadowolona i oszczędzam na jednej racie ok 60-70zł (w porównaniu do sytuacji gdybym spłacała po kursie banku gdzie mam kredyt). Musisz tylko liczyć kilka dni na transakcję (tak ok 3-4 dni).
      • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 09:01
        Aha, w internetowykantor.pl można czasami na ich profilu na Facebooku upolować kupony na zakup waluty po kursie NBP (czyli już się nie da taniejsmile, mi się kilka razy udało.
    • kinga_owca Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 14:05
      a możecie polecic konto walutowe we frankach?
      we wszystkich bankach za przelew do innego banku trzeba płacic minimum 20 zł?
      bo spłata we frankach jest kusząca, tylko u mnie bieganie do oddziału z gotówką odpada, chce wszystko przez net zrobic
      czyli kupuję franki w internetowym kantorze, oni jak rozumiem przelewają mi na moje walutowe konto (bez opłat zakładam) a ja z walutowego na konto w banku gdzie mam kredyt - i tutaj zależy mi rzecz jasna na najmniejszej prowizji
      • burza4 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 10:55
        kinga_owca napisała:

> czyli kupuję franki w internetowym kantorze, oni jak rozumiem przelewają mi na
        > moje walutowe konto (bez opłat zakładam) a ja z walutowego na konto w banku gdz
        > ie mam kredyt - i tutaj zależy mi rzecz jasna na najmniejszej prowizji

Ale po co tak? jak podpiszesz aneks, to w banku gdzie masz kredyt otworzą ci konto walutowe do spłaty kredytu i jua - tam wpłacasz raty. Prowizji za wpłatę nie ma żadnej
        • niebieski_lisek Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 10.11.11, 23:52
          U mnie jest - wpłata z innego banku jets traktowana jako przelew zagraniczny i jest obarczona dużą opłatą.
    • maciejka_73 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 14:18
      DZieki za wszystkie odpowiedzi. A możecie polecić jakieś dobre konto? W jednym z banków w którym mam kredyt chcą tylko w gotówce (chytrze, wiadomo, że nikomu się nie będzie chciało) a w drugim z kolei akceptują tylko przelewy z walutowego konta w tym banku, które zasilać można TYLKO przelewem, nie gotówką. Czyli oprócz tego muszę mieć inne konto w banku który ma transakcje gotówkowe.
      • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 21:47
        Ja to w sumie nie mogę polecić smile bo nie używam franków tylko euro, ale jak rok temu dzwoniłem po bankach i pytałem, to różnice są spore, rocznie w setkach złotych, a to już jest coś. Najdrożej wtedy wypadał 'najtańszy bank', w którym wszystko wg reklamy za 0zł, czyli mBank. Jak teraz jest to nie wiem.
        Warto na pewno skorzystać z trochę bardziej skomplikowanej opcji, bo jak bank przyjmuje przelew w zł i sobie 'za darmo' wymienia na walutę kredytu, to jest to najdroższe rozwiązanie.
      • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 21:56
        Aha, jeszcze jedno. Zależnie od umowy kredytowej i ew. posiadanych oszczędności można śledzić kurs i wymieniać przy niskim, a np. jeśli umowa kredytowa na to pozwala przy ekstremalnie wysokim nie spłacać jednej lub dwóch rat w roku, mając pieniądze odłożone na koncie i czekając na niższy kurs. Wahnięcia są spore, dlatego przy niższym kursie dziennym można też wymienić np. dwie raty od razu, na zapas. To już jest 'wyższa szkoła', ale wahania kursu dochodzą nawet dziennie do kilku procent, a to tyle ile rocznie na lokacie bankowej. W skali miesiąca czy roku oszczędności z tego tytułu mogą wynieść nawet kilkanaście procent. Jak dołożymy do tego wymianę przy małym spreadzie (np. w kantorze, kantorze internetowym lub w koncie walutowym), to łącznie może wyjść 13 rata w roku.

O kredytach piszę nie z autopsji, bo nie posiadam, ale często wymieniam waluty, stąd moje uwagi.

Pozdrówka
        Maciej
        • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 23:55
          Jeszcze jedno big_grin

> Jak dołożymy do tego wymianę przy małym spreadzie (np. w kantorze, kantorze intern
          > etowym lub w koncie walutowym), to łącznie może wyjść 13 rata w roku.

W niektórych bankach, np. PKO BP kiedyś, nadpłacone pieniądze w całości szły na część kapitałową, nie na odsetki. Zależy to od umowy kredytowej. Generalnie przy odrobinie wysiłku można wpłacać całą jedną ratę rocznie na pożyczony kapitał, co nie tylko zmniejsza kolejne raty, ale też znacząco przyspiesza spłatę całości kredytu. Nie o 10% czasu (a więc kilka lat), tylko znacznie bardziej, bo całość idzie na kapitał. A to tylko dzięki tańszej wymianie waluty big_grin
    • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 22:38
      Nie potrzebujecie zakładać nowego konta walutowego!
      Proces wygląda tak:
      - logujesz się do internetowykantor.pl (trzeba założyć tam konto i wskazać konto w PLN z którego będziemy przelewać PLN i konto w walucie, na które mają trafiać zakupione CHFy)
      - dajesz dyspozycję, że kupujesz ileś tam CHF po kursie (aktualizowany wg FOREXu co 6 sekund)
      - robisz przelew w PLN ze swojego normalnego podstawowego konta w PLN (tego, który zdefiniowało się przy rejestracji) na konto PLN kantoru - przelew za darmo (normalny)
      - kantor przelewa równowartość w walucie na wskazane konto walutowe (wskazane przy rejestracji) - czyli konto kredytu! Niestety kosztuje przelew kantor-konto hipoteczne, np. na BPH to 10zł
      Nie trzeba zakładać osobnego konta w walucie!
      Od chyba roku już tak spłacam kredyt i naprawdę wszystko jest ok, tak jak pisałam na jednej racie "oszczędzam" kilkadziesiąt złotych. Trzeba tylko dać bankowi 2-4 dni na przesłanie, więc trzeba do tego usiąść te kilka dni wcześniej niż data spłaty kredytu.
      Polecam ten sposób - spłacam kredyt w ciagu kilku minut, przez internet, a oszczędzam sporo kasy (moim zdaniem kwota 700zł rocznie to już coś). Do tej pory nie miałam żadnych nieprzyjemności, zazwyczaj 3-4 min po zrobieniu przelewu do kantoru już dostaję maila z potwierdzeniem, że kasę otrzymali i robią dyspozycję wysłania równowartości przelewu w CHF na konto kredytu.
      Ponadto - też już wspomniałam wyżej - można czasem na ich profilu na Facebooku upolować kupony na zakup iluś tam CHF po kursie NBP.
      Zeby porównać ile oszczędzicie na jednej racie kupując walutę przez kantor, a nie przewalutowując po kursie banku w którym macie kredyt - skorzystajcie z kalkulatora korzyści.
      • kinga_owca Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 23:54
        dzięki za wyjasnienia smile
        w moim przypadku jako że mam kredyt w banku ktorego nie obsługują ich płatności przelew i tak będzie mnie kosztował 20 zeta
        więc może warto założyc konto w CHF prowadzone bezpłatnie, na ktore kantor będzie mi przelewał franki bezpłatnie (bo założyłabym w banku ktory obsługują) a ja będę przekazywac dalej
        opłaca się to jeśli
        a) znajdę konto w którym przelew będzie tańszy niz te 20 zł
        b) będę kupowac jednorazowo więcej franków niż wynosi jedna rata (przy korzystnym kursie) a taką opcję rowniez rozważam
        i stąd moje pytanie o konta w CHF smile
        no i jednak wolałabym aby rata wychodziła ode mnie a nie od nich

a przy mojej racie spłata we frankach daje mi realne oszczędnosci, nawet jesli muszę płacic te 20 zł za przelew
        • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 00:07
          Zastanów się też, ew. przelicz, czy nie warto zamieniać całej sumy po lepszym kursie i wpłacać.

Tzn. jeśli teraz np. wymieniając w banku wpłacasz dla przykładu 2500, a przy wymianie w kantorze internetowym lub jakimś innym podobnym sposobem miałabyś wpłacać np. 2350 zł, to może warto - przynajmniej matematycznie, bo nie wiem, jaką masz sytuację finansową - wymieniać po dobrym kursie 2500 zł, a tym samym nadpłacać raty. Zależnie od umowy kredytowej nadpłacone pieniądze idą w całości na kapitał, nie na odsetki, sprawdź. Dzięki temu:
          - wpłacasz tyle co obecnie
          - dużo szybciej spłacisz kredyt (przy kredycie na 25 lat szybciej o 5 lat!)
          - kolejne wymagane raty będą mniejsze!
          - łącznie mniej zapłacisz odsetek bankowi (przy kredycie na 25 lat ok. 20% tańszy kredyt)

Bank pewnie będzie ci przysyłał uaktualnione zestawienie kolejnych niższych rat. Samo to jest plusem. Poza tym dużo szybciej spłacisz kredyt - o ładnych parę lat.

Jeśli bank nie pobiera dodatkowych opłat za nadpłacanie, to bardziej się opłaca niż przeznaczać pieniądze 'wydziergane' z wymiany w kantorze na nadpłatę niż na lokatę bankową.

Jeszcze raz napiszę - nadpłacanie o 10% z każdą ratą skraca czas kredytu o 5 lat (przy kredycie 25 lat) i zmniejsza odsetki płacone bankowi o 20% (czyli ok. 20.000 przy kredycie 100.000).

Pozdrawiam
          • kinga_owca Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 00:14
            niestety kredyt mam w "najlepszym z mozliwych" wink bankow proponujących kredyty i nadpłacanie nie za bardzo się opłaca
            ale że jest to własnie TEN bank, to na pewno zarobię na róznicach smile

dlatego myślę raczej o kupnie owszem większej kwoty po dobrym kursie, ale z opcją potrzymania tego na koncie walutowym

nie muszę chyba dodawać, ze szanowny bank w ktorym posiadam kredyt nie ma opcji konta walutowego, bo jest to dla niego raczej nieopłacalne
            • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 00:22
              kinga_owca napisała:

> niestety kredyt mam w "najlepszym z mozliwych" wink bankow proponujących kredyty
              > i nadpłacanie nie za bardzo się opłaca
              > ale że jest to własnie TEN bank, to na pewno zarobię na róznicach smile

No właśnie, bankowi się nie opłaca, więc jakieś opłaty wprowadził smile
              Można pomyśleć o zmianie banku, ew. o oszczędzaniu i wpłacie jednorazowo jakiejś większej kwoty itp. Można też ew. porozmawiać w banku o możliwości zmiany umowy w tym punkcie dotyczącym nadpłat. Wbrew pozorom to tylko umowa. A jak by zagrozić że się przejdzie do konkurencji, która nie zniechęca do dodatkowych wpłat? smile Taki tylko pomysł. W każdym razie tańsza wymiana waluty przekłada się na znaczne oszczędności przy kredycie w walucie. I tym pozytywnym akcentem życzę dobrej nocy big_grin

Pozdrówka
              Maciej
              • kinga_owca Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 00:32
                dzięki
                na razie przy takim kursie franka nie opłaca mi się robic jakis konkretnych ruchów
                poczekam, az frank stanieje a ja uzbieram na spłatę kredytu
                i mam cichą nadzieję, że jedno i drugie nastąpi wczesniej niz za 25 lat
                równiez życzę dobrej nocy smile
              • burza4 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 10:59
                Czym można zagrozić bankowi - przejściem do konkurencji, w momencie, kiedy na rynku zostały już chyba tylko 2 banki, które udzielają kredytu w CHF? i to na warunkach nieosiągalnych dla przeciętnego obywatela (Nordea daje teraz kredyt we frankach przy dochodach netto>15 tys zł)
                Marne szanse.
                • maciejzi Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 16:43
                  Ja miałem kiedyś kredyt hipoteczny w PKO BP, ale tam można było nadpłacić bez dodatkowych opłat. No i udało mi się szybciej spłacić smile
                  Widocznie czasy 'promocji' kredytów się skończyły, przyszedł czas zarabiania na polerowane marmury w bankach... sad Reklam kredytów hipotecznych, w których 'bank rozdaje kredyty, wszystko za darmo, 0%, brak prowizji, bez konieczności spłaty wszystkich rat, elastyczne raty' już też dawno nie widziałem. A ci co wzięli spłacać muszą... Trzymajcie się i przynajmniej jak się uda to taniej wymieniajcie złotówki na waluty smile
      • joanna_poz Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 11:07
        > Zeby porównać ile oszczędzicie na jednej racie kupując walutę przez kantor, a n
        > ie przewalutowując po kursie banku w którym macie kredyt - skorzystajcie z [url
        > =https://internetowykantor.pl/kalkulator-korzysci/]kalkulatora korzyści[/url].

no to mi z kalkulatora wyszło, że nie oszczędziłabym, a przepłaciłabym.
        kurs transakcji wyszedł mi wyższy niż w banku.
        • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 09.11.11, 16:10
          nie wierzę. Możesz powiedzieć ile jakiej waluty i w jakich bankach?
          • joanna_poz Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 10.11.11, 11:17
            kluczem jest tu wysokosc raty - u mnie stosunkowo nieduża, bo 292 franki.
            dziś widzę kurs wzrósł (mam w PEKAO SA), wiec po dzisiejszym kursie wyszła mi oszczędność 7 zł.
            ale wczoraj mi wyszła minimalna strata - kurs PEKAO byl korzystniejszy niż ten internetowy (z uwzględnieniem 10 zł za przelew)
            • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 10.11.11, 18:10
              No faktycznie 11,59zł oszczędności na ten moment.
              Niedużo.
              Ja mam kredyt w BPH i gdybym teraz chciała spłacić ratę (750CHF), to oszczędzam 50zł...
            • burza4 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 18.11.11, 09:16
              Aż dziwne, bo sprawdzałyśmy ratę jednej koleżanki (prawie połowę niższą) i różnica między kursem w dniu spłaty (peek w banku) a najlepszym kantorowym wyszła jej rzędu 30 zł. Koleżanka z ratą 400 CHF z haczykiem miała już 80 zł.

Jeszcze nie widziałam w żadnym banku korzystniejszego kursu niż w kantorze... sorry, kłamię, na lotnisku było drożej niż gdziekolwieksmile zazwyczaj na franku kantorowym jest co najmniej 10-15 groszy do przodu.

Z tym, że nie biorę pod uwagę żadnej opłaty za przelew - bo nikt ze znajomych, ktorzy się bawią w samodzielność żadnych opłat nie ponosi.
              • joanna_poz Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 18.11.11, 09:58
                ja odniosłam się do tego kursu w podanym wyżej internetowym kantorze.
                sam kurs wyszedl ciut niższy niż w PEKAO, ale po doliczeniu 10 zł za przelew nie wygladało to już tak pieknie (w zaleznosci od kursu, ktory się tam zmienia co chwila wychodzila mi strata ewentualnie zysk rzędu 2 - 4 - 8 zł)

zakladam, ze jesli ktoś ma zaoszczędzic 80 zł to gra jest warta świeczki.
                przy roznicy np. 0,10 zł na kursie i mojej wysokosci raty - oszczednosc wynioslaby 29 zł - i dla mnie osobiście jest to niewarte wysylku, ktory musialabym ponieść, aby tę transakcję przeprowadzić - jechac do kantoru, jechac do banku - po uwzglednieniu kosztow dojazdow, parkowania w centrum i czasu przede wszystkim (!!!!) to skorka nie warta wyprawki.
                • nvv Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 18.11.11, 11:40
                  > oszczednosc wynioslaby 29 zł - i dla mnie osobiście jest to niewarte wysylku, ktory musiala
                  > bym ponieść, aby tę transakcję przeprowadzić - jechac do kantoru, jechac do banku

Jestem, powiedzmy, w podobnej sytuacji (kredyt hipoteczny w Pekao SA w CHF, niska rata miesięczna) i też na razie patrzę na to (na doświadczenia innych) nie angażując się, bo na jeżdżenie do banku szkoda mi czasu jeśli nie mam pewności czy finalnie będzie oszczędność, czy wdepnę w minę.

Wszystko wygląda pięknie jak opisuje Ofelia, ale np. maciejka_73 napisała w tym wątku: ""W jednym z banków w którym mam kredyt chcą tylko w gotówce (chytrze, wiadomo, że nikomu się nie będzie chciało) a w drugim z kolei akceptują tylko przelewy z walutowego konta w tym banku, które zasilać można TYLKO przelewem, nie gotówką"
                  • joanna_poz Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 18.11.11, 12:09
                    > Co ostatnio udało mi się zrobić, to zlikwidować płatne konto przypisane do kred
                    > ytu, dobra i oszczędność rzędu 11zł/mc bez żadnego co miesięcznego wysiłku (cho
                    > ciaż płatna jednorazowo 150zł za aneks).

o, to dobra informacja. moze też spróbuję, bo do niczego nie potrzebuję tego konta poza obsługą kredytu.

Ale jak ostatnio c
                    > zytałem umowę, to wynika z niej że za każdym razem muszę zgłaszać chęć nadpłaty
                    > bankowi i każda nadpłata musi mieć min. 2000zł. Jeśli miałabyś (lub ktoś inny)
                    > jakieś doświadczenia...

ja mam min. 5000.
                    inna sprawa, że przy aktualnym kursie franka co tu nadplacaćsmile
      • alina.de Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 13.11.11, 05:13
        Dlaczego tu wychodzi ,że nie mam zadnych opłat związanych z przelewem.Kredyt mam w Nordea.Kiedy kupowaliśmy franki przez kantor internetowy (inny) to Nordea nas policzyła za przelew.
        Nie mogę znalezc ich profilu na facebooku.
    • maciejka_73 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 08.11.11, 23:43
      dzięki, robi się jasne, pozdrawiam
    • maciejka_73 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 10.11.11, 22:26
      No więc melduję - zrobiłam tak:
      -konto CHF w Alior
      -konto w internetowykantor
      Na Alior przelewam PLN które automatycznie zamieniają się w CHF, bez prowizji. Z internetowykantor przelewam też na to konto - wygląda na to że kurs korzystniejszy niż Alior (robiłam niemal jednoczasowo). Strategia jets taka: będę śledzić kurs, kupować po niskim i 'składować' . Jeżeli w dniu zapadalności raty kurs będzie korzystny - będę jechać internetowykantor - konto techniczne kredytu, jeżeli niekorzystny - będę jechać z 'zapasów'.
      Uważam, że dziś nadpłacać na siłę nie ma sensu - w perpektywie wieloletniej CHF stanieje.
      To na tyle. Pozdrawiam.
      • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 10.11.11, 22:43
        Super! Jak widzisz to proste, a transakcja trwa niewiele dłużej niż normalna spłata kredytu (oprócz procesu: przelew z kantoru na konto walutowe), a można kilkadziesiąt złotych miesięcznie oszczędzić.
        • kinga_owca ofelia1982 - odbierz PW 17.11.11, 10:57
          napisałam do Ciebie jakis czas temu - odbierasz PW na gazecie?
          dzięki
    • nizszamarza.com Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 11.11.11, 11:23
      warto skorzystać z profesjonalnego doradztwa kredytowego
    • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 20.12.11, 16:17
      Jeśli ktoś chce zacząć wymieniać na www.internetowykantor.pl i chce dostać na start 1000 jednostek do wymiany po kursie średnim (czyli np. 1000CHF po kursie średnim NBP) - to piszcie na ofelia1982@gazeta.pl.
      Tam jest taki system poleceń..
      • kinga_owca Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 20.12.11, 21:24
        dostałas za mnie punkty? smile
        • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 21.12.11, 17:43
          Tak! Dziękujęsmile)
    • mal1 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 21.12.11, 09:10
      Witam, a może ktoś wie jak to jest w banku PKO BP? Właśnie zastanawiam się czy nie spróbować tych samodzielnych spłat i zastanawiam się czy warto...
      • ofelia1982 Re: jak spłacać kredyt bezpośrednio we frankach?? 21.12.11, 17:44
        Ale co jak jest?
        Na pewno można spłacać w CHF w Twoim banku, bo od września już każdy bank ma obowiązek umożliwić spłatę w walucie obcej. Bez kosztów dodatkowych aneksów etc.
        A jak to zrobić - to jest wyżej opisane...
    • maciejka_73 UWAGA! Nie popełnijcie mojego błędu! 21.12.11, 23:15
      Tylko pls bez komentarzy 'jak można było być tak durnym...'
      Piszę, aby nikt tak nie popłynął jak ja.
      Sprawa dotyczy przelewu z konta w CHF (ALIOR) na konto CHF (techniczne kredytu, multibank)
      Pan powiedział ze koszt 5 PLN, operacja przez internet intuicyjna.
      Intuicyjnie działając wybrałam pierwszą lepszą zakładkę 'przelew krajowy' (oba konta w Polsce, jaki mógłby być tańszy niż krajowy??)
      Okazało się, że wybranie tej zakładki skutkuje przeliczeniem CHF na PLN, a potem PLN na CHF.
      Przy moich 1200 CHF, straciłam na podwójnym przewalutowaniu 80 CHF. 300 PLN. O tyle mniej dotarło na konto docelowe.
      Mój błąd polegał na tym, że nie wybrałam zakładki 'przelew zagraniczny'
      Jestem w szoku, że system nie blokuje automatycznie takiej transakcji, lub przynajmniej nie alertuje na czerwono: 'wybałeś niekorzystną formę przelewu, czy chcesz kontynuowac?'
      Uważam że nie powinno tak być, złożyłam reklamację i zapytam w komisji nadzoru bankowego, czy to co zrobił Alior jest legalne.
      GENERALNIE< WYBIERAJCIE OPCJĘ : PRZELEW ZAGRANICZNY.
      • ofelia1982 Re: UWAGA! Nie popełnijcie mojego błędu! 22.12.11, 16:11
        Masakra. Uważam, że powinni jakoś w systemie przy opcjach przelewów o tym informować! Współczuję tych 300zł.
      • olga_a Re: UWAGA! Nie popełnijcie mojego błędu! 04.04.14, 20:28
        Ogólnie malo rozgarnięta jestes.. Moze dzieci nie powinny brac sie za kredyty.. he?

maciejka_73 napisała:

> Przy moich 1200 CHF, straciłam na podwójnym przewalutowaniu 80 CHF. 300 PLN. O
        > tyle mniej dotarło na konto docelowe.
        > Mój błąd polegał na tym, że nie wybrałam zakładki 'przelew zagraniczny'
        > Jestem w szoku, że system nie blokuje automatycznie takiej transakcji, lub przy
        > najmniej nie alertuje na czerwono: 'wybałeś niekorzystną formę przelewu, czy ch
        > cesz kontynuowac?'
        > Uważam że nie powinno tak być, złożyłam reklamację i zapytam w komisji nadzoru
        > bankowego, czy to co zrobił Alior jest legalne.
        > GENERALNIE< WYBIERAJCIE OPCJĘ : PRZELEW ZAGRANICZNY.
        • akjawah ogólnie to 04.04.14, 21:53
          ogólnie to chyba niedopchnięta jesteś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka