Dodaj do ulubionych

wysoki rachunek za prąd

03.02.12, 11:54
Dostalam dzis roczne rozliczenie i rachunki za prąd Zuzycie 3021 +159 za 1654,60 a za zeszly rok zapłaciłam 948,30 Więc wyszło, że mam dopłacić 670, 30 zł zaś rachunki z kwoty 164 zl poszybowały na 276 zl Jestem w szoku i nie wiem jak to jest mozliwe? dostawca Vatennfall, śląsk Chyba pojade to wyjaśnić, nic nie doszło oprócz nowego telewizora LED Mozliwe, ze on tak naciagnął?
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:01
      Zuzycie pradu jest identyczne? Za identyczny okres? Prowadzisz kontrole zuzycia?
      • agusiazabrze Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:11
        własnie nie prowadzę i o ile pamietam to w zeszłym roku nie miałam odczytu tylko prognozę nie wiem skąd Chyba sprzed 2 lat mieli zuzycie i mi policzyli prognozę 164 zl A teraz miałam odczyt
        • linn_linn Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:17
          Moja rada: kazdego 1-ego miesiaca spisuj stan wszystkich licznikow i zapisuj tam, gdzie prowadzisz kontrole nad wydatkami. Ja robie to automatycznie od lat. Portfeli pilnujemy, stanu konta tez: tylko liczniki kreca sie jak szalone i nikt na to nie zwraca uwagi. A to sa przeciez nasze pieniadze, ktore uciekaja.

Przy okazji, licznikow odczytujacych zuzycie pradu na odleglosc jeszcze w Polsce nie ma? smile
          • agusiazabrze Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:25
            Chyba nie ma smile w tym roku byli, w zeszłym nie Nie wiem czy jest sens jechac do nich
        • araceli Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:29
          agusiazabrze napisała:
          > prognozę nie wiem skąd Chyba sprzed 2 lat mieli zuzycie i mi policzyli progno
          > zę 164 zl A teraz miałam odczyt

Widocznie miałaś za niską prognozę. Ja się podpisuję pod linn - spisuj liczniki i po sprawie. Sprawdź też czy Twój dostawca nie umożliwia rozliczeń rzeczywistych - w Enerdze na przykład można spisywać samemu co miesiąc licznik i po wprowadzeniu odczytu przez net dostajesz od razu fakturę.
          • linn_linn Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:35
            A to juz jest postep: moc wprowadzic zuzycie przez internet. Ja tak robie z gazem i woda. Chce placic za to, co zuzywam, a nie za jakies astronomiczne prognozy.
            • araceli Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 12:40
              linn_linn napisała:
              > A to juz jest postep: moc wprowadzic zuzycie przez internet. Ja tak robie z gaz
              > em i woda. Chce placic za to, co zuzywam, a nie za jakies astronomiczne prognozy.

Mnie też prognozy dobijają - mam tak w mieszkaniu, które wynajmuje. Ostatnio mieszkała rodzina z dzieckiem - mieli astronomicznie zużycia to teraz są kosmiczne prognozy za wodę i gaz a mieszka jedna osoba. Rozliczają raz na rok! Mało tego - w trakcie roku potrafi się zmienić cennik i wtedy 'rozdzielają' według prognozowanego a nie faktycznego zużycia!
              • linn_linn Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 14:40
                Przede wszystkim dostawcy maja lekka reke do tych prognoz. Kilka lat temu wyjechalam na dluzszy pobyt do Polski i przed wyjazdem spisalam stan licznika wody. Z Polski przekazalam go raz, ale za drugim razem zapomnialam: z wody nie korzystalam, wiec wypadlo mi z pamieci. Dostawca od razu skorzystal z niebywalej okazji i policzyl mi ogromne zuzycie. Nadplata wystarczylaby mi na dlugo. Na szczescie wystaczyl jeden mail i i w ciagu 1 dnia skorygowali mi rachunek.
        • jagoda85 Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 15:36
          Zobacz na zeszłorocznym rachunku jakie miałaś zużycie w KW, i porównaj z obecnym rachunkiem. Będziesz miała obraz zużycia. Jeśli zużycie w KW nie wzrosło, to nie ma o co kruszyć kopii, bo na cena za KW nie masz za bardzo wpływu, ceny niestety idą w górę, czy tego chcemy, czy nie. Ja czekam na rachunek, ciekawa jestem jakie nam wyjdzie zużycie w kW.
          • stef63 Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 15:59
            Ja też mam większy rachunek i większe prognozy za prąd, ale mam też większe zużycie prądu.
            Mam telewizor plazmowy i na miesiąc tylko z powodu tego telewizora rachunki większe o ponad 20 zł, zużycie większe o 29 kW na miesiąc. Ponieważ wszystkie inne urządzenia na prąd mam te same i używam tak samo jak dotychczas - nowy tylko telewizor, więc uważam, że to wina telewizora.

W moim bloku nikt nie ma dostępu do liczników za prąd (są na klatce), więc ja np. nie mogłabym spisywac licznika, a prognozy mi nie przeszkadzają, ponieważ i tak zawsze mam dopłatę. Jeszcze nigdy nie miałam nadpłaty.
            • johana75 Re: wysoki rachunek za prąd 03.02.12, 17:45
              Plazma pobiera więcej prądu niz LCD na Ledach, jesli mialas normalny Tv Ctr to rachunek powinien zostać taki sam, lub nieznacznie spaść w zależności ile h dziennie oglądacie.
              • ginalina Re: wysoki rachunek za prąd 05.02.12, 12:57
                Nie do końca.
                Mój stary TV ctr zużywał ok 125 W, a nowy LCD (nie LED) - 200 W. Spisałam z tabliczek znamionowych. Więc u mnie przy podobnej liczbie "oglądanych" godzin, zużycie prądu jest większe.

Polecam takie porównanie.
                • nvv Re: wysoki rachunek za prąd 05.02.12, 13:29
                  Warto pamiętać, że tabliczki znamionowe podają maksymalne zużycie prądu. W przypadku wielu sprzętów ma się to nijak do normalnego zużycia.
                  Np. wzmacniacz, który ma na tabliczce z tyłu 100W pociągnie te ok. 100W dopiero jak puścisz maksymalnie głośno muzykę, a i to pewnie tylko chwilowo w czasie np. najmocniejszych basów.
                  Telewizor podobnie: te 200W na tabliczce znamionowej oznacza najbardziej pesymistyczny przypadek: jasność ustawiona na 100%, maksymalnie obciążony wzmacniacz dźwięku i jeśli TV ma jakieś inne bajery (np. odkodowywanie filmu z memory-sticka, etc.) to też obciążone na 100%.

Przy TV CRT to znamionowe zużycie jest bliskie (stanowi na oko ok. 80%) faktycznego/normalnego zużycia (taki urok tej technologii), ale przy TV LCD nawet małe zmniejszenie jasności zmniejsza zauważalnie zużycie prądu. Ergo, nie można porównywać zużycia patrząc tylko na tabliczki znamionowe.
              • marianna1970 Re: wysoki rachunek za prąd 05.02.12, 15:00
                Plazma pobiera tyle samo prądu co LCD czy LED ale ma o wiele lepszą jakość obrazu
            • bxaxsxtxa Re: wysoki rachunek za prąd 15.02.12, 11:21
              U mnie identycznie, gdy zamieniliśmy stary TV na plazmę zużycie prądu wzrosło o 20% przy tej samej częstotliwości korzystania sad
    • linn_linn Re: rachunki prognozowe 15.02.12, 09:42
      www.tvn24.pl/-1,1734917,0,1,rachunki-prognozowe-to-zyla-zlota,wiadomosc.html
      • araceli Re: rachunki prognozowe 15.02.12, 11:41
        linn_linn napisała:
        > rel="nofollow">www.tvn24.pl/-1,1734917,0,1,rachunki-prognozowe-to-zyla-zlota,wiadomosc.html

Artykuł niestety jest bardzo kiepski merytorycznie. Prognoza nie oznacza z automatu przedpłaty. Ja np. dostaję prognozy na gaz na rok naprzód ale ich terminy płatności są co 2 miesiące po okresie zużycia. Nie płacę za rok z góry. Dodatkowo prognoza nie musi być zawyżona - w zeszłym roku np. miałam niską a na koniec dopłatę - de facto więc to gazownia kredytowała mnie wink
        • izzunia Re: rachunki prognozowe 15.02.12, 14:46
          powiem tak - różnie to bywa - zwrot mamy za "prąd" 1400zł - od pół roku nikt nie mieszka w mieszkaniu.

3 razy zgłaszana reklamacja, żeby zmniejszyli zaliczki. Może teraz to uwzględnią.

przyszła prognoza znowu na 400zł/msc, a realnie to nie więcej niż 30zł powinno być.

jak w nowym domu przepisywałam umowę, to ustaliliśmy najniższe możliwe zaliczki - oczywiście jest dopłata (ale też bez przesady), ale to ja wolę robić dopłatę niż oni mają "obracać" moimi pieniędzmi. z naszych prognoz wychodzi, że rachunki powinny być niższe niż w poprzednim mieszkaniu, chociaż w "elektrowni" usłyszałam - "Pani, ja 15 lat byłem inkasentem, ja wiem jakie ludzie zużycie prądu mają". Pan natomiast nie uwzględnia, że są energooszczędne żarówki, sprzęt agd, etc i się to nijak ma do zużycia sprzed 15 lattongue_out
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka