Dodaj do ulubionych

Zdrowe, tanie, pożywne

06.02.12, 20:29
Ostatnio dużo wątków o tanim odżywianiu. Propozycje: pasztetowa, makaron, dżem to tylko na b. krótka metę. Zachęcam do roślin strączkowych: wysokobiałkowe, dużo witamin, sporo kalorii, mało toksyn i bardzo tanie. Jak się trochę o tym poczyta, to również łatwe i szybkie w przygotowaniu. Cały Wschód i Morze Śródziemne tak się odżywiają. Zachęcam do ciecierzycy, mnóstwo arabskich, hiszpańskich i indyjskich potraw się na tym opiera. Można ugotować pół kg ciecierzycy, trzeba moczyć ją dobę, a potem część zamrozić. Robić z tego pasty, humus, kotlety, dodawać do zup, kapusty, sałatek, kotletów, do wszystkiego pasuje. Nawet da się zrobić desery. Weganie (tak jak ja) nie jedzą ryb, nabiału i mięsa i nieźle sobie radzą. Soczewica – podstawowa potrawa w Biblii. Groch i fasola – od setek lat w naszym menu. Cena 2,80 - 6 zł za pół kg. Lepiej kupić w markecie, bo w sklepach ze zdrową żywnością jest 3 razy drożej. W puszkach – 5 – 10 razy drożej i mniej smaczne.
Obawy przed problemami żołądkowymi (czytaj: wzdęcia) – da się uniknąć przez moczenie i odlewanie wody – zobaczycie, ile środków spieniających jest w soczewicy, oraz dodawanie kminku, pieprzu, anyżu, kuminu.
Obserwuj wątek
    • skarpetka82 Re: Zdrowe, tanie, pożywne 07.02.12, 04:42
      Zgadzam się i popieram smile
      Kotlety z soczewicy czy ciecierzycy, pasztet i zupa z soczewicy czerwonej bądź zielonej, fasolka po bretońsku albo ze śmietaną - to tylko niektóre z moich ulubionych dań, mniam.
      Niestety, moja rodzina nie przepada za tymi "wynalazkami", ewentualnie fasolkę po bretońsku albo zupę grochową czy fasolową zjedzą, reszty nie tkną sad dla siebie samej robię rzadko, bo i tak dla nich trzeba coś innego przygotować.
      Ale jeśli ktoś lubi to gorąco polecam.
    • hela_mela Re: Zdrowe, tanie, pożywne 07.02.12, 10:13
      Płatki owsiane z mlekiem na śniadanie. Mniamsmile
    • m.b.g el-an 07.02.12, 12:25
      a skąd bierzesz przepisy na te potrawy? Masz jakąś sprawdzoną stronę? Chodzi mi o przepisy takie, że składniki można kupić w zwykłym sklepie, a nie z jakimiś kosmicznymi przyprawami, gdzie będę musiała do miasta jechać.
      • linn_linn Re: el-an 07.02.12, 12:57
        A do Galerii potraw zagladasz?
        • m.b.g Re: el-an 07.02.12, 13:07
          Nie, ale pewnie muszę zajrzećsmile
          Dzięki.
      • johana75 Re: el-an 07.02.12, 13:58
        Chętnie spróbowałabym czegoś nowego. Z soczewicy gotuje zupę, z pomidorami. Chętnie spróbuje jakiś past na chleb.
        • sowa_nie_sowa Re: el-an 08.02.12, 09:19
          johana75 napisała:

> Chętnie spróbowałabym czegoś nowego. Z soczewicy gotuje zupę, z pomidorami. Chę
          > tnie spróbuje jakiś past na chleb.

Pozwolę sobie polecić 2 pasty z mojego bloga, które ostatnio robiłam:
          1. Pasta z zielonego groszku
          2. Smalec/pasta z białej fasoli

Też dopiero zaczynam przygodę w kuchni ze strączkowymi, ale szybko się do nich przekonujęsmile.
          Pozdrawiamsmile
      • aga_lub_marcin Re: el-an 07.02.12, 18:16
        m.b.g napisała:

> a skąd bierzesz przepisy na te potrawy? Masz jakąś sprawdzoną stronę? Chodzi mi
        > o przepisy takie, że składniki można kupić w zwykłym sklepie, a nie z jakimiś
        > kosmicznymi przyprawami, gdzie będę musiała do miasta jechać.

Pytanie nie do mnie ale...
        Dużo przepisów dla wegetarian i wegan jest na stronie www.puszka.pl działa tam sprytna wyszukiwarka więc łatwo można znaleźć to co nas zainteresuje np potrawy z grochu czy soczewicy. Polecam
        • el-an Re: el-an 07.02.12, 20:05
          Też korzystam głównie z puszka.pl. , tam jest też poradnik, jak gotować strączkowe, żeby było szybko i bezboleśnie.
          • ms.behave Re: el-an 09.02.12, 14:39
            tu jest trochę smile

babyledweaning.pl/kuchnia-blw/44-kryzys-na-talerzu-czyli-8-przepisow-na-bieda-obiad-niektore-w-wersji-lux.html

strączki gotuje się z kolendrą, nie powinny wzdymać
    • janiseya Re: Zdrowe, tanie, pożywne 09.02.12, 21:50
      To ja polecam pęczak. Pychotasmile. Podobno częste spożywanie tej kaszy oczyszcza organizm z toksyn.
      • chill Re: Zdrowe, tanie, pożywne 10.02.12, 22:23
        Ale zachęcacie smile
        Jutro na obiad zrobię jarski krupnik na pęczaku z suszonymi grzybami big_grin
        A np. zupa z soczewicy często gości na naszym stole. Pyszna, pożywna, aromatyczna (gotuję ją z dodatkiem curry) i tania!
    • specjalistacenowy Re: Zdrowe, tanie, pożywne 12.02.12, 01:17
      El-an świetnie, że proponujesz alternatywne odżywianie. Sądzę, że warto sięgnąć po ciecierzycę. Sam staram się i od dłuższego czasu (kilka lat) jem tylko ryby i owoce morza z tych "zakazanych rzeczy". Ciągle staram się być w pełni wegetarianinem. Wrzuć jakieś swoje przepisy. Chętnie skorzystam...myślę, że nie tylko ja. Pozdrawiam!
      • linn_linn Re: Zdrowe, tanie, pożywne 12.02.12, 14:45
        W Polsce rosliny straczkowe to alternatywne odzywianie?
        • alpepe Re: Zdrowe, tanie, pożywne 12.02.12, 22:52
          w porównaniu do Niemiec to tak.
          • el-an Re: Zdrowe, tanie, pożywne 14.02.12, 19:28
            Ceny z Auchan Wawa wczoraj: soczewica 400g – 2,99zł. Ciecierzyca 400g – 3,50. Zupa z soczewicy: pół paczki 1,50zł, ziemniak, cebula marchewka, pieprz, sól, czosnek też 1,50 zł. Za 3 złote dobra zupa dla 3 osób. Ciecierzyca – namoczyć paczkę na 1 dobę, odlać wodę, dolać świeżej, ugotować. Część ugotowanych ziaren można zamrozić. Dodawać do sałatek, zup, gulaszu. Zrobić pastę, falafele (poprawnie z surowej namoczonej), dodać do makaronu, kapusty kiszonej, do pieczenia chleba, zapiekanek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka