Dodaj do ulubionych

Kiełki- hodowla

11.03.12, 10:17
Ktos z Was hoduje? Kupilam naczynie i po pierwsze nie zdolalismy zjesc z trzech misek a kielki zaczęły smierdziec, po drugie przedwczoraj wysilam znow i widzę jakby plesn. Cos zle robię?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 10:23
      Ja mam kielki na tackach styropianowwych, tacka na 2-3 dni, nasiona przeplukuje 2 razy dziennie zanim wykielkuja,nic mi nie plesnieje. Nie mam kielkownicy.
    • pani_chuda Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 12:25
      Ja płuczę kiełki 2x dziennie i nie wysiewam 3 tacek na raz, bo wiem z doświadczenia, że nie przejemy a nie chcę, żeby się zepsuły. Kiełkują ładnie, zero śladu pleśni czy innego psucia, ale... nie wychodzą mi kiełki z dużych nasion takich jak kukurydza czy groch. Te zawsze mi się psują.
    • alfa36 Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 15:18
      Kiełkownica ma byc zamknięta?
    • gat_t_a Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 15:34
      Jeśli już wyhodowało się za dużo kiełków albo z innych względów chce je przechować kilka dni to polecam taki sposób: gotowe, wyrośnięte kiełki opłukać na sicie ciepłą wodą a następnie zimną, poczekać, aż trochę obciekną ale ciągle będą wilgotne i takie wilgotne zawinąć w ręcznik papierowy, a następnie włożyć do pudełka i do lodówki. Tak zapakowane kiełki mogą poleżeć w lodówce kilka dni i nic im się nie dzieje.

Na pleśnienie kiełków w kiełkownicy może pomóc umieszczenie na najwyższym piętrze kiełkującej rzodkiewki.
      • vernalis1 Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 16:19
        "Kiełkujemy" tak gdzieś od listopada jako kiełkownicy używam słoika 0.33 (np. po majonezie), który "zamykam" czapeczką z grubszej folii aluminiowej podziurawionej widelcem. Jak dotąd nic nam nie spleśniało, objętościowo do przejedzenia w 3-4 dni. Nastawiam 2-3 słoiki w odstępie dwudniowym.Każdy owinięty w papier gazetowy i postawiony na okapie kuchennym (ciepło i nie na słońcu). Ładnie kiełkują drobne jak i duże nasiona. Na zakup kiełkownicy jako kolejnego "przydasia" w kuchni się nie zdecyduję - w słoik zawsze można zamknąć i zabrać ze sobą czy do lodówki zapakować jak taka konieczność wink
    • ladyjm Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 21:12
      mi też pleśniały jak próbowałam hodować sad więc teraz tylko uprawiam rzeżuchę i szczypiorek na parapecie smile
      • i_jeszcze_jeden Re: Kiełki- hodowla 11.03.12, 21:30
        Ja kiełkuję pszenicę dla papug. Niby nie pleśnieje, jak się przypilnuje, ale jakoś tak zawsze wydają mi się te kiełki obrzydliwawe - nigdy nie wiadomo, co tam się w nich (w sensie flory bakteryjnej i innej) rozwija.
        No ale papugi się zajadają smile
    • aniluap_w Re: Kiełki- hodowla 12.03.12, 09:33
      Hoduje kielki od lat. Nie napisałas jakie kiełki hodujesz ale:

- nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływajace na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.
      - kiełki soi są dosyć trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona wytwarzają spore ilości śluzu. Dlatego bardzo ważne jest częste płukanie hodowli, najlepiej 3-4 razy dziennie. Najlepszą metodą uzyskania kiełków soi jest hodowla w woreczku.
      - kiełki rzodkiewki maja biały puszek pokrywający kiełki - to korzonki boczne, których nie należy mylić z pleśnią. Ponadto kiełki rzodkiewki chronią inne kiełki przed pleśnią. Warto więc dorzucić kilka nasion rzodkiewki do innych nasion w naszej hodowli.

• linn_linn Re: Kiełki- hodowla info 12.03.12, 10:07
      Znalazlam taka strone:
      www.kielki.info/
      Jest sporo informacji:
      Np. www.kielki.info/kielki-faq.html
      • alfa36 Dzięki 14.03.12, 13:25
        Posialam soczewicę, lucernę na 3 poziomach- nie przejedlismy . Teraz mam na dwoch: niżej lucerne, wyżej rzodkiewkę. I ta lucerna nie dosc, że jakos kiepsko rosnie (wzeszla, ale potem juz stanała), wyżej rzodkiewka już jest do jedzenia, ale zapach taki sobie. Czy to powinno byc na sloncu? Niby slonca teraz malo, u mnie stoi na blacie w kuchni przy oknie od strony polnocnej
    • linn_linn Re: Kiełkownica z recyclingu 03.11.12, 12:08
      luby78.blogspot.it/2009/11/voglio-un-germogliatore-anche-io.html
      Chyba cos takiego skonstruuje smile
      Tacki od dolu:
      1a troche wieksza od pozostalych
      2a podziurkowana
      3a sluzy za przykrycie
    • giaros Re: Kiełki- hodowla 03.11.12, 17:38
      > Ktos z Was hoduje? Kupilam naczynie i po pierwsze nie zdolalismy zjesc z trzech
      > misek a kielki zaczęły smierdziec,
      za dużo wysiewasz. Ja mam też takie 3-poziomowe i jak pierwszy raz wysypałam (po pól torebki na każdy poziom) to 3/4 wywaliłamsad Teraz sypię troszeczkę i w odstępach 1-2 dniowych- 3 rodzaje.

po drugie przedwczoraj wysilam znow i widzę
      > jakby plesn. Cos zle robię?

No właśnie, jakby. To nie jest pleśń, jeżeli jest koloru białego. Pleśń jest szara. Niektóre kiełki, np. rzodkiewki mają takie białe mikro włoski, które może mylisz z pleśnią.
      Ja próbowałam różnych nasion i u mnie najbardziej sprawdzają się kiełki lucerny, brokuła i rzodkiewki. Wszystko mi pięknie wyrasta i nic nie pleśnieje.
      Naczynie powinno być zamknięte, a te czerwone kołeczki, nie wiem, jak to określićwink, gdzie przelewa się woda, nie powinny być jeden nad drugim.
      • milka_jogurtowa Re: Kiełki- hodowla 04.11.12, 12:33
        A gdzie wy kupujece te kiełki?
        Też miałam kiedyś ambicję hodowania, no ale te nasiona takie znowu tanie nie były. W sumie z tym ciapaniem sie w wodzie z nimi, problemami z gniciem i pleśnią, obieraniem z łusek, zeby je zjesć i cena wyjściową nasion, wcale to takie atrakcyjne nie było. W sumie prawie tyle samo wychodzą kiełki kupne, więc już dawno porzuciłam pomysł hodowli, bo u mnie bardzo oszczędnie to nie wychodziło
        • cornerek Re: Kiełki- hodowla 04.11.12, 13:02
          Niby nie są tanie, ale mała paczuszka na przykład lucerny potrafi wystarczyć na bardzo długo. Można też kupić hurtowe ilości nasion w sklepach internetowych.
    • green_shamrock najlepszy sposób 04.11.12, 14:07
      to chodowac kiełki w słoiku, kupiłam kiełkownice i porażka ,albo sie psuły ,albo nie rosły ,albo coś ,a w słoiku rosną piknie big_grin mają mikroklimat i roboty mniej ,bo tylko wlewam wode przez gaze szejkujęe i wylewam i tak rano i wieczorem akurat przy robieniu kawki ,zajmuje sekundę smile

https://nowosci.info/zdrowie/kielki_rzodkiewki.jpg
      ,
      • green_shamrock Re: najlepszy sposób 04.11.12, 14:10
        jecie a duże ,sorki smile
        https://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT7PYWXdPt_AnuqlPATXAMOD3PyMDAj6F1RF3pv9tlG_Ag7iWWIEIK4qxi_
    • volta2 Re: Kiełki- hodowla 04.11.12, 19:08
      jak kiełków zbywa - to polecam dwie drogi

pierwsza - obdarowanie kogoś, kto nie hoduje a się ucieszysmile (no ja bym bardzo..)
      druga - mrożenie - do schrupania na świeżo się nie nadadzą ale do sosów warzywnych czy chińszczyzny jak najbardzej tak.

ja kupowałam od chińczyka z hodowli całą reklamówkę i tak trzymałam do sosów właśńie
    • linn_linn Re: Kiełki- hodowla 01.01.14, 18:18
      up
      • olivkah Re: Kiełki- hodowla 02.01.14, 11:00
        Spróbujcie pędów - ja wysiewam słonecznik i groch na cienkiej warstwie ziemi w przedziurkowanych plastikowych podstawkach od doniczek. Nie trzeba płukać, nie gniją, można zbierać stopniowo.

Tak to wygląda na przykładzie z netu:

3.bp.blogspot.com/-eqhYW3BlKSM/TdA2kxemlxI/AAAAAAAAA4g/Gd0QjcpQh3k/s1600/IMG_0347.JPG
        • lagre Re: Kiełki- hodowla 02.01.14, 11:23
          próbuję zrobic kiełki z lnu i chyba nic tego nie będzie, trzeci dzień płukania a nic nie kiełkujesad może z gorczycą i sezamem pójdzie lepiej?
    • linn_linn Re: Kiełki- hodowla danka1976 02.01.14, 20:51 03.01.14, 07:00
      "ja zainwestowałam w kiełkownicę- na 3 poziomach wysypuję różna ziarenka- z doświadczenia wiem, że najlepiej się hoduje rzodkiewka, lucerna, rzeżucha i fasola mung. Ja eksperymentuję jeszcze z innymi kiełkami - kozieradka, soja, pszenica, słonecznik- ale odważyłam sie po jakimś czasie. Nasiona kupuję na allegro- pełno ofert, ostatnio jednak w moim markecie sprzedają paczki z nasionami na kiełki w dobrej cenie więc już nie zamawiam.
      Nasion nie moczę wysypuję od razu na tacki, 2 razy dziennie przelewam wodą - nigdy mi nie zapelśniały, rosna jak szlone, z 3 tacek nie dajemy rady przejeść (rodzina 2+ośmiolatek).
      Ponoć trzeba trzymać w ciemnym miejscu to ustrojstwo, ale u mnie północne okno w kuchni jest więc na okinie stoi i też daje radę. Odkąd jemy kiełki rzadziej chorujemy i ogólnie ja sie lepiej czuję- energia mnie roznosi..smile)) polecam"
    • thea19 porada 03.01.14, 17:38
      kielkownica powinna byc z jednym sitkiem/kratka do kielkowania. te poziomowe sa bardzo niezdrowe bo plesnieja i mnoza sie bakterie. pare lat temu jak bylam na studiach, to ktos sprowadzil badania nt temat i z calego tematu kielkow tyle pamietam.
      • lagre Re: porada 04.01.14, 10:45
        pierwsza klęska
        nasiona lnu zaczęły brzydko pachnieć;/ wywaliłam ale nie poddaje się... może do wiosny sie nauczęwink
        • wilowka Re: porada 04.01.14, 18:15
          A u mnie mieszanka nastawiona 2 dni temu (gorczyca, rzeżucha i coś tam) łanie współpracuje, tylko jak ten słoik skosem leży, to nasionka w glutku spadają na gazę i mi przez cłą gazę korzonki przekiełkowały, przerosły na zewnątrz uncertain i co teraz? Zostawić, zdłubywać?
          • matra29 Re: porada 24.02.14, 09:57
            Właśnie pierwszy raz na pojedynczej prostokątnej kiełkownicy wyhodowalam swoją pierwszą mieszankę. Tylko teraz nie wiem czy dobrze robię. Wzięłam nożyczki i je podciełam, ale w ten sposób mam spore straty. Czy wy tak samo robicie? Czy wyciągajcie je w całości z tymi tzw,,korzonkami,, bez żadnego podcinania?
            • agus7 Re: porada 24.02.14, 10:44
              No pewnie ze z korzonkami!
              Ja z frakcji hodujacych w sloiku z gaza. Na poczatek polecam wyprobowac kielki z fasoli mung - kielkuja BLYSKAWICZNIE smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka