anna-w 23.03.12, 17:38 Zbliża się 1 kwietnia i co dalej z 1 dniowym oprocentowaniem macie już propozycję Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
johana75 Re: Belka 23.03.12, 18:15 Właśnie chciałam też o tym napisać, nic nie ma! I nic nie słychać co gorsza, czy tak ma zostać? Moje lokaty te najwyższe kończą się koniec marca i do końca kwietnia i co? Nie mam żadnych propozycji z GB. No trudno jak pod koniec marca nic nie będzie to spłacę część kredytu mieszkaniowego, bez sensu żebym płaciła więcej % za k. mieszkaniowy, a pieniądze leżały na mniejszym % Odpowiedz Link
poziomek86 Re: Belka 23.03.12, 18:31 Ja się ostatnio rozglądałem. Są polisolokaty. Najlepsza jaką znalazłem to DB dają 5,27% netto. Można też rozważyć powrót do funduszy inwestycyjnych. Szczególnie do pieniężnych i obligacyjnych (jeżeli ma to być zamiennik lokaty). Mam jeszcze na oku firmę Amber Gold. Tam jest niezłe oprocentowanie natomiast w sieci jest wiele sprzecznych opinii (piramida finansowa, spółka zagraniczna itp..). Czy ktoś z was korzystał z ich usług ? Odpowiedz Link
johana75 Re: Belka 23.03.12, 19:24 Jeśli nie bedzie nic netto ponad 6% to jest to słabo, ja mam kredyt 5,88% Odpowiedz Link
1podlotek Re: Belka 25.03.12, 22:34 Ja jeszcze w marcu zostawialm w Openie lokaty. Niestety na 6% z belką. Open przyjął na razie taka taktykę, żeby nie brac na siebie tej wielkiej zmiany, tylko dac odcvzuc klientom. No i do czuwamy. Odpowiedz Link
anatefka Re: Belka 26.03.12, 12:31 No ja się też zastanawiam, bo lokaty zaraz mi się kończą. Na razie mam opcję, żeby zostawić w bgzoptima na koncie oszczędnościowym ( 4,6%) to, co spłynie mi z lokaty w tymże banku i popatrzeć, co zaproponują. Nadpłacanie kredytu hipo mi się nie opłaca ( mam oprocentowany 1.1%). Ja zaglądam tutaj konto.blox.pl/html - prowadzący bloga na bieżąco spisuje co ciekawsze oferty. Ostatnio wypowiadał się dobrze o lokacie w NeoBanku. Odpowiedz Link
johana75 Re: Belka 26.03.12, 12:45 > Nadpłacanie kredytu hipo mi się nie opłaca ( mam oprocentowany 1.1%). Gdzie dawali takie kredyty , kiedy, w jakiej walucie i w jakim Banku? Nie pomyliło ci się z marżą? ;P Odpowiedz Link
anatefka Re: Belka 26.03.12, 14:00 Nie pomyliło To jest obecnie w zasadzie sama marża. Kredyt mam we frankach i kiedy zaczął rosnąć kurs - Szwajcaria obniżała stopy. Obniżała, obniżała, obniżała ... aż do niemal zera. I bank mi zmieniał oprocentowanie, w miarę, jak obniżały się szwajcarskie stopy - od ok. 4,2% w 2007 r do tej wysokości, jaką mam obecnie. Czyli jak dobrze mówisz: sama marża. Dzięki temu mimo wysokiego kursu waluty mój kredyt nie bije mnie mimo wszystko zbyt boleśnie po kieszeni A spłacać mi się go kompletnie nie opłaca - chyba, że nagle spadnie kurs Ale na tyle szczęścia to nie liczę Odpowiedz Link
irima2 Re: Belka 28.03.12, 12:16 > Gdzie dawali takie kredyty , kiedy, w jakiej walucie i w jakim Banku? > Nie pomyliło ci się z marżą? ;P Mi właśnie z WBK przysłali zmianę oprocentowania kredytu w CHF z 0,8% na 0,9050% Odpowiedz Link
kloss99 Re: Belka 28.03.12, 11:39 > Nadpłacanie kredytu hipo mi się nie opłaca ( mam oprocentowany 1.1%) ciekawa oferta. Plus 50% na kursie, razem 51,1%. Odpowiedz Link
johana75 Re: Belka 28.03.12, 12:43 Nie mniej jednak kredytów we frankach nie opłaca się nadpłacać, ale tylko w jednym przypadku, jak kurs pójdzie jeszcze do góry. A na ten temat możemy tylko wróżyć z fusów ;P Odpowiedz Link
anatefka Re: Belka 28.03.12, 13:05 kloss99 napisał: > > Nadpłacanie kredytu hipo mi się nie opłaca ( mam oprocentowany 1.1%) > > ciekawa oferta. Plus 50% na kursie, razem 51,1%. Rozumiem, że znajomość kursu waluty w dniu, kiedy brałam kredyt wywróżyłeś sobie z fusów? A matematyki uczyłeś się na kursie korespondencyjnym? Cóż, nie każdy wtopił z kredytem, choć są rzesze, którzy twierdzą, że każdy hipoteczny w walucie to samo zuo. Otóż nie każdy. Moja rata miesięczna wynosi obecnie ( 5 rok spłaty) o 180 zł więcej niż w momencie, gdy zaczynałam go spłacać - a jak wiadomo w tym czasie kurs Franciszka wykonał kilka wysokich skoków. A i tak wciąż kosmos dzieli wysokość moje raty we franku od wysokości, jaką przy tej kwocie i okresie kredytowania płaciłabym w złotówkach. Aha, i żeby nie było - początkowa rata nie wynosiła 200 zł tylko blisko 1400. Także jak widzisz teoria o 51,1% chybiona, dość mocno ... A już na pewno nie zmotywuje mnie do nadpłacania kredytu ... Odpowiedz Link
milka_jogurtowa Re: Belka 31.03.12, 09:37 > kloss99 napisał: > > > > Nadpłacanie kredytu hipo mi się nie opłaca ( mam oprocentowany 1.1% > ) > > > > ciekawa oferta. Plus 50% na kursie, razem 51,1%. > > Rozumiem, że znajomość kursu waluty w dniu, kiedy brałam kredyt wywróżyłeś sobi > e z fusów? A matematyki uczyłeś się na kursie korespondencyjnym? > > Cóż, nie każdy wtopił z kredytem, choć są rzesze, którzy twierdzą, że każdy hip > oteczny w walucie to samo zuo. Otóż nie każdy. > Moja rata miesięczna wynosi obecnie ( 5 rok spłaty) o 180 zł więcej niż w momen > cie, gdy zaczynałam go spłacać - a jak wiadomo w tym czasie kurs Franciszka wyk > onał kilka wysokich skoków. A i tak wciąż kosmos dzieli wysokość moje raty we f > ranku od wysokości, jaką przy tej kwocie i okresie kredytowania płaciłabym w zł > otówkach. > Aha, i żeby nie było - początkowa rata nie wynosiła 200 zł tylko blisko 1400. T > akże jak widzisz teoria o 51,1% chybiona, dość mocno ... A już na pewno nie zmo > tywuje mnie do nadpłacania kredytu ... jemu chodzilo chyba o to ze bralas po bardzo niskim kursie franka jaki byl wtedy i masz do splacenia dwa razy wiecej za mieszkanie niz rzeczywista cena, splacasz kredyt od kilku lat, a Twoje zadluzenie jest dwa razy wyzsze niz w momencie brania kredytu, tak jak bys nic nie splacila a w miedzyczasie jeszcze sie dodatkowo zadluzyla, dla mnie to jest najstraszniejsze. Poza tym nie wiadomo co bedzie za kilka lat, zlotowk moze jeszcze sie oslabic i moze dalej splacajac bedziesz miala zadluzenie czterokrotnie wyzsze. Mimo ze pocieszasz sie ze rata tak nie urosla, w efekcie koncowym mieszkanie bedzie Cie kosztowac kilkakrotnie wiecej niz za niego placilas kupujac. Odpowiedz Link
araceli Re: Belka 31.03.12, 15:26 milka_jogurtowa napisała: > w efekcie koncowym mieszkanie bedzie Cie kosztowac kilkakrotnie wiecej > niz za niego placilas kupujac. Hmmm... ktoś chyba spał na matematyce I na języku polskim też Odpowiedz Link
najlepszeblogi Re: Belka 27.03.12, 11:25 Niestety pozostała tylko przepaść Skorzystałem z Lokaty Maksymalnej w Neobanku. Jeszcze tydzień temu było 7,2% na 3 miesiące, ale dziś już widzę, że tylko 6,9%. Poza tym korzystam ze Skoku Wołomin. Tam na 3 miesiące jest 7,8% a 8% na 6 miesięcy. Tylko ze Skokiem nie da się załatwić wszystkiego bez wizyty w odziale. konto.blox.pl Odpowiedz Link
z17 Re: Belka 27.03.12, 22:04 Co do SKOK Wołomin, to jak w każdym skok-u trzeba tam wykupić przynajmniej 1 udział (nie mam pojęcia ile kosztuje), a po drugie wymagają założenia ROR. Ten jest niby bezpłatny , ale trzeba zadeklarować regularne wpływy na rachunek w wysokości min. 300 zł /m-c. Poza tym kasa w skokach jest bez gwarancji BFG - oczywiście to nie jest jeszcze Amber Gold, ale pewne ryzyko istnieje (w zwykłym banku go nie ma). Odpowiedz Link
najlepszeblogi Re: Belka 28.03.12, 09:48 Ja potraktowałem ten SKOK jako partnera długoterminowego. Całe formalności związane z przystąpieniem kosztują 75 zł (o składnikach tej opłaty pisałem tu: konto.blox.pl/2010/11/SKOK-WOLOMIN-CZ-1.html). Przez cały czas mają jakieś promocyjne lokaty, więc jak mi się skończy pierwsza, to od razu zakładam następną. Co do konta, to faktycznie trzeba coś założyć. Ja chyba zakładałem coś nazywane rachunkiem technicznym. Natomiast nie ma obowiązku wpłat co miesiąc 300 zł, ponieważ poprzez założenie lokaty (pieniądze przechodzą przez konto) od razu spełniamy ten warunek. www.konto.blox.pl Odpowiedz Link
johana75 Re: Belka 28.03.12, 10:01 Nie zaryzykuje swoich oszczędności w jakimkolwiek Skoku....wolę spłacić kredyt mieszkaniowy (zł.) Odpowiedz Link
najlepszeblogi Re: Belka 28.03.12, 11:52 No to pozostaje 6,9% na 3 miesiące w neoBANKU konto.blox.pl Odpowiedz Link
kinga_owca Re: Belka 06.04.12, 16:10 BGZ Optima od dzis proponuje konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 6,5% i mam info ze w Idea Banku przymierzają się do konta oszczędnościowego 8% więc cos się wreszcie ruszyło Odpowiedz Link