naturella 13.08.12, 07:15 Wątek dla tych, co maja dzieci - ile wydaliscie w tym roku? Na czym oszczedziliscie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
7rybka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 07:37 Kupując córce rzeczy do przedszkola, oszczędziłam: - na chusteczkach nawilżanych/papierowych, szczoteczce do zębów, paście - jak tylko była spora promocja w Rossmanie to kupiłam, a dodatkowo zdobyłam punkty na karcie; - ubraniach: czatowałam na wyprzedażach, brykałam po lokalnych lumpkach; - w hipermarkecie, na szarym końcu był kubeczek plastikowy (do mycia zębów), z ulubioną postacią z bajki, ale błękitny - ten kolor nie jest chodliwy dla dziewczynek; - workach na kapcie (znalazłam przez gazetkę reklamową i przy okazji koleżanka w tym sklepie robiła zakupy, kupiła); - kapciach (kupujemy profilaktyczne, zamawiałam przez neta z kilkoma koleżankami i za przesyłkę wyszło nam po 3 zł); Odpowiedz Link
b-b1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 08:48 2 komplety podręczników 600zł, reszta wyprawki (od kredek/długopisów/okładek, po piórniki/plecaki) 700zł. Nie mamy tylko butów zmiennych i mundurków. Czyli na dwójkę wyszło około 1300zł. Nie udało się wiele zaoszczędzić-tylko na podręcznikach/plecakach(taniej netowo). Odpowiedz Link
aga_martusia Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 08:50 Corka idzie do pierwszej klasy i tak: - ksiazki zamowiłam bezposrednio z wydawnictwa 4kpl wiec przesyłka prawie za darmo - angielski i religia z all - za dobre poł ceny kupione - tormister kupiłam w biedronce (miałam kupić Herlitz za 150zł a kupiłam Majewskiego, zadnej róznicy poza tym ze 10dkg ciezy a róznica 150 / 59zł) - 80% wyprawki kupiona w Biedronce - ceny b.niskie - piórnik w tesco 11zł - jak ogladałam te z wyposazeniem to stwierdziłam ze trzeba wszystko wyrzucic bo kiepska jakosc albo kupic taki za 100zł Zmiesciłam sie z wszystkim w 400zł a jak policzyłam ceny normalne to nie wiem czy 600 by wystarczyło. Odpowiedz Link
pacynka27 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 09:31 > - tormister kupiłam w biedronce (miałam kupić Herlitz za 150zł a kupiłam Majews > kiego, zadnej róznicy poza tym ze 10dkg ciezy a róznica 150 / 59zł) Widziałam te tornistry w biedronce za 59 zł. Porównanie ich do herlitza jest kompletnie nietrafione. Te biedronkowe maja strasznie marne plecy i jeszcze badziewniejsze szelki. Na pewno w takim tornistrze ciężar nie będzie się dobrze na plecach rozkładał. Moim zdaniem nie zaoszczędziłaś ale straciłaś. Jakbyś kupiła coś porządnego starczyłoby na 3 lata. A tak to kupiłaś coś na rok do tego marnej jakości. Żeby nie było ja biedronkę lubię bardzo i jestem tam pewnie ze 2 razy w tygodniu i też sporo rzeczy do szkoły/przedszkola tam dzieciom kupiłam. Odpowiedz Link
aga_martusia Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 09:47 pytanie czy moja panna bedzie chciała w 3klasie taki tornister nosic dalej. Tornister był przymierzony do dziecka, leżał idealnie - dlatego zdecydowałam sie na zakup. Poza tym ma certyfikat Instytutu Matki i Dziecka wiec takim badziewiem tez nie moze być Pozdrawiam Odpowiedz Link
rybalon1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 10:29 akurat certyfikat Instytutu Matki i Dziecka nie jest wyznacznikiem jakości - oni nic nie sprawdzają przyznają ja leci na podst. deklaracji producenta ze jest tak a nie inaczej ( był zresztą program w TV na ten temat kiedyś ) , ja w ub roku do 1 klasy kupiłam plecak za 70 zł. 2 razy zepsuł się zamek , popękał z wierzchu a wyglądał na dość solidny - w tym roku jednak odzałowalam te 150 zł i kupiłam Topgala z wyprzedaży mam nadzieję wystarczy do 3 klasy ( mam chłopaka i wzór wybraliśmy taki juz poważniejszy bo juz nie chce dziecinnych) . Na podręcznikach do 2 klasy zaoszczędziłam jakieś 70 zł łącznie - kupowałam z weltbild.pl - wysylka była za darmo i dodatkowo 15 % od cen na stronie więc wyszło mi baaardzo korzystnie. Resztę brakującej wyprawki dokupiłam w Biedronce czy Tesco - ale niewiele bo duzo nam zostalo z ub. roku. Z ub roku tez mam nauczkę aby ołówki, kredki , gumki ,temperówki kupowac dobrych firmy bo w zeszlym roku syn chciał z postaciami rożnymi (m.n . kupowałam w biedronce i zupełnie nie dalo się tego używac więc już się takich nie kupię jeśli nie będą dobrej, sprawdzonej firmy) . Odpowiedz Link
naturella Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 10:35 Podręczniki kupiłam na Allegro, 210 zł; plecak 290 zł, buty na zmiane 30 zl.Kredek itp nie kupuje, mamy to wszystko w domu, piórnik tez i worek na kapcie. Muszę kupić spodenki i koszulkę na wf, pewnie w sumie 600 zł. A, i sniadaniowka i bidon 40 zł, kupię w tym tygodniu w tchibo. Z kolei dla córki do przedszkola kapcie 20 zł (zamówiłam kilka kolejnych rozmiarów, mniejszy kosz przesyłki), szczoteczka, pasta, kubek 25 zl. Podręczniki zamówi przedszkole, kosztu nie znam. Czyli na razie 700 zł za dwójkę. Odpowiedz Link
kunda77 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 12:45 Ksiazki i do pierwszej klasy i do przedszkola zamawia szkola wiec kosztów jeszcze dokladnych nie znam wyprawka do pierwszej klasy cena ok 40 zl+ piórnik i olówki ( ok 20 zl) , tormister dostal od babci wiec dla mnie gratis, stroj gimnastyczny na al wyszedl ok 30 zl Wyprawka do przedszkola kupowana w biedronce ok 50 zl narazie wyszlo... Brakuje mi kapci, worki maja z ubieglego roku, Odpowiedz Link
robin2510 Naturella 600zł???? szok 20.08.12, 19:27 Plecak za 290zł ???? Moja córka w tym roku idzie do I klasy. Do szkoły ma podręczniki z tzw Boxa niebieskiego. Na stronie twórców tych podręczników komplet bez religii i angielskiego kosztuje 156zł wraz z przesyłką. Religię i angielski kupiłam osobno łącznie za nie dałam 79zł. Jeśli chodzi o plecak, zeszyty , piórnik przybory szkolne to kupiłam częściowo w PEPCO. Za sam plecak w promocji dałam ok 35zł. Nie wygląda na żaden chłam który miałby się rozlecieć. Poza tym nie wiem jak u was ale u nas każdy uczeń ma swoją szafkę gdzie dzieci trzymają wszystkie książki więc ciężarów nosić nie będzie. Myślę, że max 150 zł-200zł zmieszczę się ze wszystkimi przyborami , tenisówkami, spodenkami, koszulką do wf (w tym ten w/w plecak) Odpowiedz Link
agni71 Re: Naturella 600zł???? szok 21.08.12, 10:27 robin2510 napisała: > Plecak za 290zł ???? No pożądne tyle kosztują, bywaja jeszcze droższe (np. całe zestawy Hama). Odpowiedz Link
anyx27 Re: Naturella 600zł???? szok 27.08.12, 18:38 agni71 napisała: > robin2510 napisała: > > > Plecak za 290zł ???? > > No pożądne tyle kosztują, bywaja jeszcze droższe (np. całe zestawy Hama). Mnie udało się w zeszłym roku kupić nowy zestaw 5-częściowy Hama za 250zł Odpowiedz Link
anyx27 Re: Naturella 600zł???? szok 27.08.12, 18:41 Nie wiem, ile wydałam na wyprawkę, bo kupuję co mi wpadnie w oko (czasem to np. piąta teczka albo dziesiąta gumka do mazania Na same książki ok. 250zł, tornister z zeszłego roku, ale tak sobie myślę, że będzie na pewno ponad 1000, a do tego jeszcze dojdą opłaty na RR, dojazdy na basen, świetlicę, ubezpieczenie. Odpowiedz Link
iberka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 13:29 5 klasa sp: książki 185 ( brakuje jeszcze językowych i atlasu za drugie tyle ) czyli 350 na pewno + zeszyty 50 pln + ołówki 25 ( 10 sztuk)+ oprawki........68 pln masakra jakaś . Strój gimn nadal ten sam, trampki sa, worek też, tornister też ( na lata 1-3 miał Hama Step by step a od klasy 4 ma Hama All Out). Chyba tyle Odpowiedz Link
annaantosia Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 14:13 co do plecaka z biedronki - ja też kupiłam Z tym że u nas dzieci noszą ze sobą tylko piórnik, śniadanie i rzeczy na basen. Resztę zostawiają w szkole. Poza tym do szkoły mamy 300 m więc daleko nie ma. Wszystko zależy co w tym plecaku dzieciaki mają nosić. Odpowiedz Link
johana75 iberka 13.08.12, 19:36 > Strój gimn nadal ten sam, trampki sa, worek też, tornister też ( na lata 1-3 mi > ał Hama Step by step a od klasy 4 ma Hama All Out). Możesz napisać jak się sprawuje Hama All Out? Mam zamiar kupić go młodemu do 4 klasy (teraz nosi Hama z wyścigówkami od 1-3 kl.) Odpowiedz Link
iberka Re: iberka 14.08.12, 13:09 all out idealnie. Mój Kuba bynajmniej nie jest chłopcem, który szanuje tornister ;p ale po całym roku all oy wygląda jak po zakupie. Polecam . Na frum zakupy pisały dziewczyny, że duży i coś tam jeszcze ale Kuba mając rok temu niesełna 140 cm i 27 kg wagi nie wyglądał źle. sam sobie tornister wybrał a my tylko kupiliśmy iza Odpowiedz Link
johana75 Re: iberka 14.08.12, 21:48 O to jestem uspokojona bo mój wazy teraz 32kg i ma 143cm, a jeszcze cały rok przed nim i troche urośnie Pokażę mu tylko te i niech sobie wybierze. Patrzyłam na stronach niemieckich i sa jeszcze inne, czyt. ciekawsze motywy tych plecaków, moze przez rok dotra do Pl. jak nie to kupię w De. Mam nadzieje że do końca podstawówki wystarczy. Mój syn tez nie jest z tych co szanują... Dzięki Odpowiedz Link
eny79 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 14:16 Dla starszego, książki do II klasy, cały zestaw razem z dodatkowymi ćwiczeniami, to 300 zł. Z kupnem zeszytów, kredek, ołówków itp jeszcze czekam. W zeszłym roku, 30 czy 31 sierpnia hipermarkety miały wyprzedaż 50% na asortyment szkolny. Liczę, że w tym roku też coś takiego się trafi. Zamierzam zrobić też solidne zapasy na cały rok szkolny, bo w ubiegłym na bieżąco uzupełniałam braki, przepłacając jak diabli. Białe t-shirty na wf właśnie kupiłam w Pepco, po jakieś 7 zł szt. Czarne spodenki mamy, muszę tylko sprawdzić czy jeszcze dobre. Brakuje nam butów na wf i czarnych spodni galowych. Mundurki kupię we wrześniu. Dal młodszego brakuje mi kilku koszulek z długim rękawem, spodni i kapci do przedszkola. Odpowiedz Link
lady-magda Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 15:49 dla przedszkolaka: kapcie 59,99 kapcie 35 worek 9,90 jeszcze mam do kupienia kubek, szczotke, paste, ze 2 pary spodni dresowych kurtke zimowa buty jesienne buty zimowe sniegowce czapki kombinezon Odpowiedz Link
1.kassia1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 20:18 lady-magda napisała: > kurtke zimowa > buty jesienne > buty zimowe > sniegowce > czapki > kombinezon Czy gdyby dziecko nie szło do szkoły/przedszkola tych rzeczy nie musiałabyś kupić? ja do wyprawki liczę tylko rzeczy wymagane przez szkołę/przedszkole, których bym nie kupowała, gdyby dziecko tam nie szło. Starszakowi książki 500 zł, zeszyty dziś w biedronie za 12 zł (w zeszłym roku miał bruliony w twardych oprawach i stwierdził, że to i ciężkie i niewygodne), reszta zamknie się w 100zł. Plecaka i piórnika nie chce nowego, ten plecak który ma będzie nosił 3 rok - jest nie do zdarcia. Młodszemu przybory kupię we wrześniu - wtedy dostajemy listę. Odpowiedz Link
lady-magda Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 20:43 racja. tak mi sie jakos przypomnialo jakie zakupy mnie jeszcze czekaja oprocz tych do zebow... Odpowiedz Link
johana75 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 19:44 Plecak kupiłam w 1 klasie Hama i będzie go nosić też w tym roku (3 kl.) kupiłam z pełnym wyposażeniem (wyposażenie bdb. jakości) za 260 zł : 3 =87zł / na rok za plecak super jakości. Jak dla mnie to cena przystępna! nie kupuje dziecku nic nowego bo wszystko ma. Oprócz farbek plakatowych. nauczona w zeszłym roku kupiłam farby za 17 zł. które nie zaschną po 3 miesiącach! Przybory z biedronki do mnie nie trafiają, sa marnej jakości (oprócz zeszytów) jedynie w Aldi kupiłam super kredki za 8zł które sa porównywalne z Pelikanem. Książki do 3 kl. kupiłam za 270 zł w Weltbild.pl z 15% rabatem z FB (najkorzystniejsza cena ). Buty i stój gimnastyczny ma z zeszłego roku, może dokupię jeszcze jedne spodenki. Odpowiedz Link
1yna-taka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 20:17 Wyprawka do zerówki: przybory do prac plastycznych 230; zestaw książek 100; strój na WF +buty 100; plecak 60; buty po szkole 38; worek 10; czyli jakieś 540zł Uzupełniłam też zakupy ubraniowe 5 bluzek z długim rękawem, 8 bluzek z krótkim, 4pary spodni, 2koszule z długim rękawem, 2bluzy,3swetry,skarpety,podkoszulki na ramiączka wszystko kupowane dobrej jakości z wysprzedaży ok 600zł, brakuje nam jeszcze 2par butów do wyjścia i pojemnika na kanapki, czyli jakieś (200 Całość wyniesie mnie 1340; Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 21:09 Plecak kupiłam taki, jak na allegro są po 69 zł za 39,90 o.O Jeszcze się nadziwić nie mogę. Piórnik-szaszetka, na all od 14,50 wzwyż, za 4,50. Nowe oczywiście. Podręczniki kupiłam w gandalfie, za 50 zł mniej, niż w księgarni, a że angielski razem, przesyłka darmowa wyszła. Zostały mi strój na wf i obuwie na zmianę. Pierdułki papiernicze kupiłam w hurtowni. Poszło mi jakieś 280zł na razie. Córa do pierwszej klasy idzie. Odpowiedz Link
volta2 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 21:53 czytam ten wątek w celach edukacyjnych, bo ostatnie 3 lata byłam zwolniona z wyprawki i teraz mam na stanie czwartoklasistę początkującego i nie mam pojęcia co mu będzie potrzebne. czy to wszystko musi być nowe? w sensie piórnik, plecak, strój na wf, lunchbox? najgorzej mam z podręcznikami, bo szkoła dała mi listę, ale nie jestem pewna czy dziecko faktycznie w tej 4 klasie wyląduje i boję się kupować bez decyzji dyrekcji - a ta będzie w szkole po 15 sierpnia, ale czy wyda decyzję na szybko? no nic, skrzętnie sobie wydrukuję waszą listę i w ostanich dniach sierpnia będę się sprężać zakupowo. Odpowiedz Link
b-b1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 13.08.12, 23:26 volta2 napisała: > czytam ten wątek w celach edukacyjnych, bo ostatnie 3 lata byłam zwolniona z wy > prawki > > i teraz mam na stanie czwartoklasistę początkującego i nie mam pojęcia co mu b > ędzie potrzebne. > czy to wszystko musi być nowe? w sensie piórnik, plecak, strój na wf, lunchbox? > > najgorzej mam z podręcznikami, bo szkoła dała mi listę, ale nie jestem pewna cz > y dziecko faktycznie w tej 4 klasie wyląduje i boję się kupować bez decyzji dyr > ekcji - a ta będzie w szkole po 15 sierpnia, ale czy wyda decyzję na szybko? > > no nic, skrzętnie sobie wydrukuję waszą listę i w ostanich dniach sierpnia będę > się sprężać zakupowo. Nie musi być nic nowego-ani piórnik, ani plecak , ani strój na w-f (tu musisz tylko wiedzieć jaki obowiązuje) Książki spokojnie kupisz pod koniec sierpnia albo netowo, albo w stacjonarnej księgarni(musisz mieć tylko spis.). O reszcie wyprawki dowiesz się na pewno na bieżąco (co na plastykę, technikę itp) Podstawowa wyprawka-to długopis(ew pióro), ołówek , kredki ,zeszyty/klej/nożyczki, później w ciągu roku szkolnego wyjdzie reszta zapotrzebowania-cyrkiel, papiery kolorowe, bloki techniczne , pastele, cienkopisy, mazaki itp. W każdej szkole coś innego jest "niezbędnie konieczne". Pierwszy rok będziesz się wprawiać i dokupować w następnym pójdzie z górki. Odpowiedz Link
kasia_wp Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 07:50 W tym roku posyłam dwójkę, mam czwartoklasistę i pierwszoklasistkę. Ciężko oszczędzić na czymkolwiek, same podręczniki dla dwójki to ponad 700 zł. Do tego plecak dla młodszej, piórnik i tego typu pierdoły. Mundurek obowiązkowy- ponad 100 zł,młodsza cześć odziedziczyła po bracie, syn donaszać będzie ubiegłoroczny, ale kilka sztuk musiałam dokupić. Tak zwana wyprawka - zeszyty, ołówki, artykuły plastyczne- czekam na promocje, nie kupuję najtańszych bo są słabej jakości. W tej chwili na dwójkę wydałam już 1.000 zł,a jeszcze zostały buty. Na szczęście niektóre rzeczy kupione trochę wcześniej. Odpowiedz Link
nela12 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 24.08.12, 08:48 hej no u mnie to samo (I i IV KL.) i dwójka idzie nowym tokiem więc wszystkie podręczniki nowe , starszy miał kilka odkupionych w zeszłym roku-teraz nic nie kupię używanego niestety kupiłam w GAN. przez internet i już za te książki które mamy poszło 782zł !!!! a brakuję nam 4 podręczników 3 ćwiczeń i atlasu, myślę że jeszcze ze 150 wyjdzie na szczęście mamy plecaki-młodszy w tamtym roku się uparł na plecak na wyprzedaży właśnie w biedronce za 20zł (teraz 59zł) a starszemu kupiliśmy latem w Bulgarii , też sam wybrał Zeszyty , bloki papiery kolorowe, worki itd. to wszystko mamy w tamtym roku kupiliśmy spore zapasy dosłownie za grosze na wyprzedażach np. worek na buty b. dobry za 5zł, piórnik 3zł zeszyty 0,20gr. itd. w tym roku znów pójdę na wyprzedaże natomiast nie będę trzymać już żadnych książek ,od razu odsprzedam bo te od starszego poszły na śmietnik bo po 3 latach nowy program wprowadzili i koniec Odpowiedz Link
barboorka1313 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 12:11 Jedno szkolne dziecko, idzie do piątej klasy. Podręczniki kupiłyśmy używane, razem z zeszytami, ćwiczeniami kupionymi w sieci, i piórnikiem wyszło nam 300 zł. Do tego kolejne 300 na ciuchy na wyprzedażach, bo w wakacje urosła ponad 10 cm i prawie nic na nią nie pasuje Zostały jeszcze buty, ale z tym poczekam do samego końca. Odpowiedz Link
grzanka23 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 12:47 Córka idzie do IV klasy. Plecak mamy z zeszłego roku, piórnik ,kredki,ołówek(na sztyft 0,5) dokupić wkłady,bloki,kolorowe,techn,farby mamy z zeszłego roku. Ksiązki za darmo,dokupuję tylko ćw.-około 120 zł. Kapcie nowe-20 zł .Strój na wf -podkoszulka biała i czarne legginsy z lata. Worek uszyty z kawałka ortalionu z kurtki przeciwdeszczowej z naszytym monogramem przez córkę. Dokupuję tylko zeszyty no i to czego będą chcieli nauczyciele. Koszt całości to około 150 zł. Ogólnie dokupiłam zeszyty Odpowiedz Link
lady-magda Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 20:01 moj maz na corke z poprzedniego malzenstwa wydal dzis 150zl na przerozne kredki, dlugopisy, bloki, gumki, farby itp. ma jeszcze kupic ksiazki i tu nie wiem jaka bedzie to kwota (do 6 klasy). mama kupila jej zeszyty tylko wiec chyba mozna powiedziec, ze cala wyprawka po naszej stronie Odpowiedz Link
iberka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 20:10 tylko zeszyty? a widziałaś ceny zeszytów? iza Odpowiedz Link
lady-magda Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 21:09 tak, akurat dzis w tesco nie przekroczyla 20zl, zapewniam nie wiem ile zeszytow moglaby kupic za porownywalna kwote Odpowiedz Link
iberka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 15.08.12, 19:54 nasze zeszyty w tesco w Krakowie , kupione tydzień temu kosztowały ponad 90 pln + okładki ( w tym roku już ponad 80 pln) daje połowę kwoty na książki albo komplet książek używanych. iza Odpowiedz Link
1.kassia1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 20:47 Sprawiedliwiej byłoby,gdyby matka wszystko kupowała? I nie córce z pierwszego małżeństwa, tylko po prostu - córce. Innym dzieciom też kupuje, więc czemu jej miałby nie kupować, prawda? Sama w rozpędzie do wyprawki doliczyłaś kurtki i buty zimowe - może mama kupuje zeszyty i ubiera córkę? Odpowiedz Link
lady-magda Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 21:14 dla mnie to nie jest corka tylko corka mojego meza z pierwszego malzenstwa. cos w tym dziwnego? ma corke z pierwszego i syna z drugiego malzenstwa i uwazam to okreslenie za naturalne. poza tym nikt tu nie zna kwestii tego jak wzajemne "rozliczenia" i podzial wydatkow i opieki nad corka wyglada wiec prosilabym o powstrzymanie sie od uwag i niewyciaganie pochopnie wnioskow. nie o tym jest watek, jak bede chciala sie poskarzyc czy pochwalic to zaloze sobie na ematce. w rozpedzie doliczylam te rzeczy ale nie jest to wyprawka i juz to wyjasnilam. tak po prostu w myslach i na pismie przypomnialam sobie co mam jeszcze kupic. i zapewniam, ze z pieniedzy meza to nie bedzie jestem usprawiedliwiona? czy jeszcze cos? Odpowiedz Link
zuzuua Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 14.08.12, 21:59 plecak i piórnik kupiłam w sklepie papierniczym - cena jak na allegro z przesyłką. artykuły plastyczne, które będą w teczce w szkole kupiłam w biedronce, bo wyszłam z założenia, że może przynajmniej nie "zginą". mowa o farbach plakatowych, blokach technicznych, jakaś plastelina, z kolorowymi kartkami itp. kupiłam córce też kilka zeszytów na zaś. wyposażanie piórnika kupiłam lepsze w sklepie papierniczym - ołówki, flamastry, gumkę, temperówkę. itp. wydałam już ponad 300 zł. - podręczniki kupię we wrześniu (zestaw 210 w szkole; w necie 198 zł) ale niestety w sierpniu miałam inne pilne wydatki i musiałam zakup przełożyć na wrzesień. - tenisówki - strój na wf - koszulka za 12 zl w szkole - z rzeczy nie-wyprawkowych muszę koniecznie kupić córce kurtkę na jesień. Odpowiedz Link
aisog10 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 15.08.12, 12:05 ja mam 2 synów starszy idzie do 2 klasy, a młodszy do "0" Na podręczniki wydałam 520 zł(brak 2 ćwiczeń akurat nie było), plecaki 220 zł, bloki, kredki, nożyczki, farby itp 160 zł, piórniki 70 zł, kapcie 50 zł, koszulki na WF 75 zł, worki 45 zł Razem 1140 zł a musimy dokupić jeszcze brakujące książeczki, okładki, spodenki na WF i kilka drobiazgów. Masakra a mówią że szkoła nie kosztuje Odpowiedz Link
eny79 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 15.08.12, 12:44 Ej, no chyba nikt nie mówi, ze szkoła nie kosztuje Zresztą ile wydawałaś na przedszkole? Ja miesięcznie lekką ręka 350 zł, zwykle jednak więcej, plus wyprawka. Odpowiedz Link
agni71 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 15.08.12, 16:28 Może nie powinnam sie przyznawac, ale nawet nie liczę, ile wydaję... Mam trójke dzieci, więc trochę tego trzeba. Z większych wydatków: na ksiązki wydałam już ok. 800 zł (2 pakiety: do I i III klasy + angielski; oraz częśc podręczników do IV klasy), pewnie będzie jeszcze ze 200 zl więcej, bo wśród brakujących jest angielski do IV kl. (jeszcze nie podano jaki). Plecak dla czwartoklasistki za 185 zł (to juz z rabatem 20%), czeka mnie jeszcze zakup dla pierwszoklasistki (ok. 190 zł lub troche mniej, jesli zdecyduje sie na plecak ze starszej kolekcji). Oraz piórnik dla najmlodszej, starsze ponoszą stare piórniki. Czeka mnie jeszcze zakup większości materiałów plastycznych i zeszytów, mamy tylko kredki kupione (w promocji) i zeszyty w 3 linie. Oszczędzilam na workach na kapcie i strój na WF dla pierwszaczki, bo kupiłam je na wyprzedazy w H&M... Ale samych kapci tez jeszcze nie mamy, a to ok. 30 zł za parę... Myslę, ze w 1500 zł powinnam sie w sumie zamknąć, nie wliczając w to butów na WF, bo to i tak trzebaby kupić. Do wydatków szkolnych nie wliczam ubrań, bo te kupuje sie i tak, a nie ma u nas mundurków... Odpowiedz Link
b-b1 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 11:42 agni71 napisała: > Może nie powinnam sie przyznawac, ale nawet nie liczę, ile wydaję... > > Mam trójke dzieci, więc trochę tego trzeba. > >....) Myslę, ze w 1500 zł powinnam sie w sumie zamknąć, nie wliczając w to butów na W > F, bo to i tak trzebaby kupić. I tak jesteś rozsądna kobita-mnie na dwójkę poszło 1300zł Odpowiedz Link
agni71 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 14:14 > I tak jesteś rozsądna kobita-mnie na dwójkę poszło 1300zł Oj, chyba nie doceniłam swoich możliwości. W Tesco za zeszyty i częśc materiałow plastycznych (bo nie wszystko było), i to w podwójnej promocji (-30% na zeszyty i -10 zł za każde wydane 50 zł) wydałam ok. 250 zł (oczywiście, moznaby mniej wybierając tansze wersje zakupionych produktów). Kapcie dokładnie 105 zł (mniejsze po 30 i 32 zł, większe - ponad 40 zł!). Reszte brakujących art. szkolnych zamawiam z Merlinie (76 zł) lub kupię na miejscu w papierniczym (ołówki, linijki, bo akurat nie było takich, jakie chciałam). Piórnik musze zamówić na Allegro, bo stacjonarnie nigdzie nie widzę takich jakie chcę (kolejne 40 zł). Zamowiłam tez plecak dla najmłodszej (niespełna 200 zł) i kolejną częśc podręczników do IV klasy (w sumie podręczniki do IV kl. wyniosły mnie na razie ok. 250 zł, będzie pewnie jeszcze ze 150- 200 zł, bo brakuje nam części do muzyki, plastyki i techniki, oraz j. ang.)... Tak więc moje szacunki, niestety, muszę o kant d..y rozbić, bo w sumie będzie to raczej 2000 niż 1500 zł. Zaznaczam jednak, ze wybieram produkty ze średniej i wyższej półki i, poza podręcznikami, możnaby tu znacząco zejść z kosztami. Odpowiedz Link
katse 300 zł 18.08.12, 20:21 III klasa - książki 248 zł plecak - w dobrym stanie przetrwał I i II klasę, trzeba doliczyć trochę mydła na pranie i będzie jeszcze rok służył piórnik dostała nowy w prezencie urodzinowym zeszyty - z Unipap całkiem dobre jakościowo po 1,22 (jeszcze 16 kartkowe) kupiłam jeszcze cyrkiel to mój stary coś luzuje się i mała nie bardzo go lubi Odpowiedz Link
naturella Re: Naturella,zapraszam do Tesco w Wołominie a po 18.08.12, 21:47 Ale to Tesco obok Lidla, czy jakies inne? Nigdy w nim nie byłam ale spotkać kiedyś by sie wypadało Odpowiedz Link
tylkocafe Tak,Tesco koło Lidla 18.08.12, 22:15 Moze sie kiedys wybierzesz na zakupy? Jest jeszcze niedaleko Kaufland i podobno bedzie Biedronka Zapraszam na kawę po zakupach Odpowiedz Link
moje.m Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 08:40 ja mam stronę gdzie książki sa jeszcze taniej. ksiegarniapodreczniki.pl Odpowiedz Link
guderianka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 09:18 Starsza kupiła ksiązki za 50zł (komplet)-pozostaje tylko dokupić ćwiczenia. Plecak z tamtego roku, Młodsza dostała dwa plecaki szkolne więc odpada ich zakup Odpowiedz Link
gk102 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 11:41 W porównaniu z Waszymi wydatkami u mniej lajtowo: - 3 klasa gimnazjum - książki odkupione od starszej koleżanki - za 100 zł (stare sprzedane za 120 zł), brakuje 2 ćwiczeń i zeszytów - ale to zamknę w 100 zł, plecak z ubiegłego roku. W gimnazjum odczułam wyraźną ulgę w wydatkach, u nas książki przechodzą z roku na rok i można sprzedawać/odkupować - naprawdę fajna sprawa. - Zerówka - materiały plastyczne kupuje przedszkole (wszystkie dzieci mają takie same komplety), rodzice składają się po 50 zł, książki kupuje przedszkole na cały rok- składka 60 zł. Dojdzie jakaś składka na ubezpieczenie i komitet. Ciuchy kupuję w miarę potrzeb, więc nie rzucam się na zakupy z okazji nowego roku szkolnego. Odpowiedz Link
joko5 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 19.08.12, 12:43 Na razie nie wydałam ani grosza. W przedszkolu składamy się na art. papiernicze, dzięki czemu każde dziecko ma to co trzeba - kupują panie. Ubrania kupowane sukcesywnie, ale najczęściej na wyprzedaży. W liceum (2klasa) nie mamy jeszcze listy podręczników, więc we wrześniu, będzie wydatek. Art. piśmiennicze, zeszyty itp. kupowane sukcesywnie cały rok, więc nic nie trzeba dokupić. We wrześniu na przeszkole z komitetem rodzicielskim pójdzie pewnie 100zł, na liceum podręczniki + komitet pewnie 350zł. Odpowiedz Link
zuzanna56 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 20.08.12, 17:25 Kupiłam dzieciom (koniec podstawówki i koniec gimnazjum) na razie buty i ubrania. Plecaki mają w miarę nowe, po kilka używanych podręczników. Całą resztę podręczników dopiero mam zamiar kupić w księgarni internetowej. Odpowiedz Link
mantha Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 21.08.12, 09:35 Juz nie moge sie doczekac kiedy corka pojdzie do szkoly, widze, ze na wyprawke trzeba wydac tyle ile za 1 miesiac przedszkola. dziecko do 6 r.ż kosztuje majatek Odpowiedz Link
naturella Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 21.08.12, 10:44 U mnie niestety wyprawka to dodatkowy koszt, pozostałe bedą niezmienne. Wprawdzie nie płace juz za jedno przedszkole, ale z to przedszkole córki bedzie drozsze i w efekcie wyjdzie na to samo, niania do odbierania z przedszkola/szkoły ciut wiecej. Tak czy siak szkoła/przedszkole/niania to 2 tys miesięcznie, a wyprawka to dodatkowe pieniądze. Odpowiedz Link
nela12 Re:naturella 24.08.12, 09:30 -świetne masz te dzieciaczki - to tak poza tematem Odpowiedz Link
naturella Re:naturella 27.08.12, 07:16 Dzięki muszę jakaś aktualna fote wstawić bo wyrosły ostatnio a zdjęcie jest sprzed dwóch lat... Sławek, kredki bambino są najlepsze z tych dostępnych cenowo. Jescze lepsze są takie profesjonalne kredki w metalowych pudelkach, ale one drogie. My kupujemy bambino w kazdej postaci. Odpowiedz Link
slawekwch Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 26.08.12, 23:56 Hej, zostały ostatnie dni przed wyprawą do szkoły, więc i ostatnie dni na zakupy Wszystko już prawie kupiliśmy swojemu synowi, tylko zostały kredki, jakieś pisadło i zeszyty. W necie wyczytałem, że ludzie zachwalają takie kredki bambino - któraś z was może je kupiła? Pamiętam, że w tamtym roku kupiliśmy jakieś zwykłe ołówkowe i były tragiczne, te podobno są miękkie i mają super kolory. Proszę o opinie drogie panie i panowie o ile jeszcze jacyś oprócz mnie tutaj są Odpowiedz Link
agni71 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 27.08.12, 15:55 Jesli o mnie chodzi, to mnie te Bambino nie zachwycają. Lepsze jakościowo, moim zdaniem, z takich grubszych kredek, są firmy Lyra, do tego wygodniej sie je trzyma bo maja przekrój takiego zaokraglonego trójkąta. Rysuja miękko, dobrze sie temperują, nie łamiąc przy tym (Bambino strasznie sie nam łamały przy temperowaniu), mają wyraziste kolory. Cenowo pewnie droższe niz Bambino, ale u mnie akurat Bambino to były wyrzucone pieniądze. Cienkie ołówkowe fajne są są marki Kores, dwustronne, więc jest więcej kolorów, a mniej noszenia. Najczęściej kupuję Crayola wykręcane, zeby nie trzeba było temperować. Odpowiedz Link
agpagp Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 27.08.12, 18:57 My Bambino kupujemy od zawsze. Na razie wydałam tylko na część podręczników ( IV klasa). Brakuje nam 3 sztuk bo nigdzie w hurtowniach nie ma. Mam nadzieję że jednak do 3 września dotrą. Plecak, zeszyty , wszelkie dodatki kupowałam jeszcze w zeszłym roku na wyprzedażach. Odpowiedz Link
wuwujama Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 27.08.12, 20:02 Wiekszosc rzeczy dla 4-klasistki dopiero kupie w weekend, pojade do tesco albo reala. Na pewno bede oszczedzac. Na razie mam plecak z pepco, podreczniki zamowione w ksiegarni internetowej 370 zl bez angielskiego, trampki na zmiane za 25 zl, adidasy na w-f za 49. Odpowiedz Link
anmala Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 30.08.12, 15:41 Mnie sieknie jak będę musiała kupić kapcie do szkoły, niestety muszą nosić wkładki więc bardzo muszę sparwdzać czy buty są wystarczajaco sztywne w zapiętku i czy im stopa nie wypada po włożeniu tychże wkladek. A z serii innych wydatków szkolnych to po czerwcowym przeglądzie kredek i kredeczek stwierdziłam, że z tego co mają da się skompletować kolorowy zestaw. Papier kolorowy jest z poprzednich lat, nie będę sie zabijała za nówki sztuki skoro tylko kawałki kartek są powycinane, jak będzie potrzeba to kupię. Plecak dla 5 klasy i tornister dla II są z zeszłego roku, piórniki również tylko zostały uprane. Babcia uszyła im porządne worki na buty. Jesli chodzi o bloki rysunkowe i techniczne to kupowałam w roku szkolnym jak widziałam a) blok techniczny porządny, gruby a nie techniczny tylko z nazwy, b) cena odpowiednia. Dokładnie ten sam schemat był przy flamastrach i klejach. Podręczniki kupiłam pod koniec czerwca dla młodszego w necie dla starszej w miejscowej księgarni, okazała sie tańsza niż net. U nas nie było szansy kupić używanych od starszych koleżanek ich rocznik idzie jakimis innymi podręcznikami niż klasy starsze a młodszym klasom tez nie można sprzedać bo to juz inna podtawa programowa. Czyli z każdej strony pupa Odpowiedz Link
j_rutka Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 30.08.12, 19:11 U nas nie będzie tak źle , bo musimy zapłacić w przedszkolu 105 za podręcznik i ubezpieczenie- reszta jest w cenie łącznie z angielskim i logopedą - ale płacimy za prywatne 800 zł Kapcie mam po synku koleżanki na następne 2 lata- nie zniszczone i wyprane befado, worek jest. Kurtki są 2 sztuki- kupione w SH na wiosne, buty nowe nie noszone po miom bratanku czekają. Spodenki i koszulka do rytmiki będą z letnich, a całą resztę typu pościel, ręczniki, worek to mamy już od żłobka - nie zniszczone, bo Panie bardzo dbają. Powiem szczerze, że z przerażeniem czytam to co piszecie o szkole, a to już za 2 lata mnie czeka. Odpowiedz Link
22siepaczlandryn22 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 30.08.12, 18:47 Ja znalazłam na trudo.pl ciekawą wyprawkę dla przedszkolaka trudo.pl/word_search=wyprawka+szkolna Odpowiedz Link
aagnes Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 31.08.12, 10:26 Do przedszkola - kapcie 15 zl, paczka chustek 3 zl. Co miesiac oplata ok 400 zl. Narzekania na wyprawke dla dziecka w szkole po prostu mnie rozsmieszaja. Tyle placi sie co miesiac za przedszkole ile raz w roku w szkole. (czasem duzo wiecej, jezeli w gre wchodzi przedszkole czy zlobek prywatny). Dziecko do 6 czy 7 r.ż na golasa nie chodzi, tez musi zjesc i miec jakies kredki i inne gadzety, wiec ten wielki lament przed rozpoczeciem roku szkolnego to po prostu cyrk. Odpowiedz Link
ada16 Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 31.08.12, 11:32 Przedszkolak zje mniej niż nastolatek, bilety miesięczne kosztują , zajęcia dodatkowe, języki, basen kosztują , są co miesięczne wydatki na wycieczki, kina, kieszonkowe, dodatkowe zeszyty i inne przybory. Odziez nastolatka , który szybko rośnie to też spora pozycja. Przedszkolak nie kosztuje więcej niż nastolatek. Pewien oddech łape sie w młodszych klasach szkoły podstawowej jedynie. Odpowiedz Link
aurinko Re: Wyprawka do szkoły/przedszkola 2012 31.08.12, 10:57 Córka 5 lat - zerówka szkolna, koszt wyprawki 120zł (kredki, farby, bloki itp oraz plecaczek i pudełko na kanapkę). Syn 17,5 lat - szkoła ponadgimnazjalna, koszt podręczników i zeszytów niecałe 800zł. Odpowiedz Link
sylwiam_m 50% w Tesco 31.08.12, 10:59 W Tesco jeśli wydacie ponad 20 złotych rabat 50% na art.papiernicze.Byłam, widziałam, promocja jeszcze przez weekend. Odpowiedz Link