05.10.12, 14:32
W ramach oszczędzania czasu i pieniędzy postanowiłam zainwestować w dobry szybkowar.
Jakie posiadacie?
Czy rzeczywiście warto mieć go w swojej kuchni?
Obserwuj wątek
    • kitkat22 Re: Szybkowar 05.10.12, 14:40
      Ja mam firmy Fagor i rzeczywiście korzystam, tylko trochę deb=nerwuje mnie to czekanie aż ciśnienie spadnie i bedzie go można otworzyć, wydaje mi się , żę to trwa wiekismile
      • trypel Re: Szybkowar 05.10.12, 16:48
        pod kran i polać zimną wodą, otworzy się od razu.

Szybkowar musi w domu być - zwłaszcza jak mam ochotę na gotowana wołowine albo na golonke i mam ją w 30-45 minut.
        • aurinko Re: Szybkowar 05.10.12, 16:56
          trypel napisał:

> pod kran i polać zimną wodą, otworzy się od razu.

Dokładnie tak, ja tylko w taki sposób otwieram szybkowar smile
        • kitkat22 Re: Szybkowar 05.10.12, 19:35
          a tego sposobu nie znałam, jak to wartko z kims mądrym porozmawiacsmile dziękuję
    • eufrazja Re: Szybkowar 05.10.12, 15:17
      Również mam komplet Fagora tylko mnie wkurza to, że mam do dwóch garnków jedną pokrywkę uncertain Ale ogólnie polecam bo warto.
    • miziu_miziu Re: Szybkowar 05.10.12, 17:15
      hmmmm to chyba w listopadzie / grudniu będę zbierać na takie cudo
      • zosia711 Re: Szybkowar 05.10.12, 20:17
        mam firmy silit 4,5 litra/ Jestem bardzo zadowolona. wszystko jest szybko ugotowane, mięciutkie...mniam...
    • aga_martusia Re: Szybkowar 05.10.12, 20:17
      A ma ktoś szybkowar tefal?? Moze ktos napisze cos o nim?
    • nieszka99 Re: Szybkowar 05.10.12, 21:13
      A jaką pojemność wybrać dla 4 osobowej rodziny?
      • gk102 Re: Szybkowar 05.10.12, 21:40
        Dla 4 os rodziny w zupełności starczy 3-4 litrowy. Ja mam taki:
        allegro.pl/berghoff-gratis-germania-szybkowar-5-cz-6-3-l-i2676280455.html
        to sa dwa garnki i jedna pokrywa, i tego dużego gara używałam chyba z 3 razy w ciągu 3 lat. Ten mniejszy 3 litrowy jest w codziennym użytku. Gotuję w nim niemal wszystko: ziemniaki, warzywa, mięso, fasolkę, groch . Szybkowara używam z 15 lat i nie wyobrażam sobie innego gotowania.
        • rooms Re: Szybkowar 05.10.12, 22:51
          a czy przy płycie indukcyjnej opłaca się jeszcze kupować szybkowar?
          • trypel Re: Szybkowar 06.10.12, 19:17
            płyta indukcyjna nie przyspieszy procesu gotowania bo gotowanie dalej zachodzi w 100 stopniach celsjusza
    • aurinko Re: Szybkowar 06.10.12, 10:43
      Ma taki zestaw Fagora allegro.pl/szybkowar-fagor-future-in-6x1-i2682759701.html
      i spisuje się rewelacyjnie (garnki są odpowiednie dla naszej rodzinki - 2 dorosłych, dzieci prawie 18 lat, 5 lat i 1,5 roku). Fakt, że na początku musiałam nauczyć się w nim gotować i prawidłowo zamykać, ale po kilku próbach było już ok smile Mam kuchenkę elektryczną i dla mnie bardzo ważne jest skrócenie czasu gotowania potraw. Rosołu już nie muszę gotować 3-4 godziny, wystarczy 30-40 minut, wszystkie smaki są zachowane a nawet potrawy są smaczniejsze bo zamknięte pod ciśnieniem nie tracą swoich walorów smakowych, nie wygotowują się, są zdrowsze i bardziej wartościowe. Świetna jest też nakładka do gotowania na parze smile
      Polecam wątek od tego postu i następne - garść info o szybkowarach, wypowiedzi Donkaczki są bardzo przydatne, warto przeczytać.
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,129726955,129727922,Szybkowary.html
    • aga_martusia Re: Szybkowar 06.10.12, 12:26
      Super wątek więc pobijam bo narobiłyście mi ochoty na ten szybkowar - piszcie dziewczyny moze sie jeszcze czegos wiecej dowiemy.
    • sylwiam_m Re: Szybkowar 06.10.12, 13:48
      Ja bez szybkowaru już żyć nie mogę. Mam fisslera mniejszy i większy i jedna pokrywkę.Gotuję w nim zupy, strączkowe,buraki, robię taką ala pieczeń. Wkładam do szybkowara kawał mięsa-szynki albo łopatki,może być zamrożony, do tego różne warzywa, marchew, seler, papryka i co tam kto ma,przyprawy, gotuję ok 20-30 min., wyciągam mięso, kroję w plastry, a warzywa miksuję. Mam super mięsko i sosik. Od czasu szybkowara zaczęliśmy jeść grochówkę, fasolówkę, kapuśniak, chili con carne. Ziemniaki gotuję 5 min., otwieram pod zimną wodą. Wszystko jest smaczniejsze, nic nie kipi.Polecam.
      • zuzia_buzia Re: Szybkowar 08.10.12, 12:30
        Mam szybkowar, używam, polecam. Jak najbardziej warto mieć go w swojej kuchni. To taki mój mały kuchenny pomocnik. smile Ja mam taki sześciolitorwy, cena niska jak na pojemność szybkowara, a pojemność spokojnie wystarcza dla naszej pięcioosobowej rodzinki. Co w nim gotuję? Raczej czego w nim nie gotuję, bo robię większość obiadowych dań - kasze z sosami, ziemniaki z gulaszem, ryż z kurczakiem po chińsku, zupy, mięsa itepe. Co w nim najbardziej lubię? Chyba to, że wszystko jest tak szybko! Wiem, że niektórzy narzekają, że trzeba go "pilnować", nie zostawiać samemu sobie, mi to akurat nie przeszkadza, bo i tak zwykle siedzę w kuchni podczas gotowania. Nie jestem osobą,która wrzuca coś na patelnie, a potem idzie poodkurzać. Wolę mieć wszystko na oku. smile
        • jagoda85 Re: Szybkowar 25.10.12, 20:57
          Wiem, że niektórzy narzekają, że trzeba go "pilnować", nie zostawiać samemu sobie. Możesz mi powiedzieć po co "pilnować"? Wystarczy poczekać chwilkę, żeby zaczął "syczeć", wtedy zmniejszam moc pola grzejnego na minimum, i idę sobie czytać książkę, lub zajmę się tym na co mam akurat ochotę. Wracam jak minutnik zadzwoni, wtedy wiem, że mam wyłączyć pole pod szybkowarem.
          • asia261 Re: Szybkowar 25.10.12, 21:19
            a jaki kupić dla 3 osobowej rodziny? 3,5 litra czy może od razu 5 l ?
          • kropkaa Re: Szybkowar 30.01.13, 18:51
            Jagoda85, to Tobie zawdzięczam moją kuchenną miłość #2 kiss Dzięki!
            • jagoda85 Re: Szybkowar 30.01.13, 22:35
              Ależ proszę cię bardzo, cieszę się, że masz szybkowar i sprawia ci satysfakcję. Ja już nie umiałabym się bez niego obejść, a mam 2, jeden 6 litrów, drugi 9.
              • kropkaa Re: Szybkowar 30.01.13, 22:43
                Ja mam wkładany jeden w drugi Fagora - 4l + 6l.
      • tinysiskin Re: Szybkowar 30.01.13, 12:37
        Napiszcie prosze na co zwracać uwagę podczas kupna szybkowara? I czy to musi być takie drogie? Znalazłam szybkowar z wyprzedaży który kosztuje ponad 600 zł,- troche sporo, czy to taki standard jeśli chodzi o ceny? Czy można kupić tańszy, a dobry szybkowar?
        • linn_linn Re: Szybkowar 30.01.13, 13:34
          forum.gazeta.pl/forum/w,20012,139120459,139120459,zlote_wyprzedaze_.html
    • figrut Re: Szybkowar 25.10.12, 22:00
      Dla mnie szybkowar, to najbardziej przydatny garnek w kuchni. Mam taki zwyczajny z Biedronki za 109 zł. 4,5 litra. Używam od dwóch lat, a żeby ciśnienie szybko spadło, podnoszę plastikowy zawór bezpieczeństwa i po opadnięciu zabezpieczenia mogę go spokojnie otworzyć.
    • asis09 Re: Szybkowar 30.01.13, 14:00

Mam dwa lata Fagora.
      Na początku było wesoło wink
      Teraz gotuję prawie codziennie: zupy wszelakie, a najlepiej grochówka, fasolowa, barszcz.
      Gulasze, bigos, fasolka po bretońsku, mięsa wołowe, golonka a nawet flaczki.
      Czas ograniczony do minimum.
      • boryska Re: Szybkowar 30.01.13, 20:36
        Ja mam tefala, sprawdza sie super. Moim zdaniem warto kupic wieksza wersje, bo szybkowar mozna napelniac do 2/3 wysokosci.
        • alki_80 Re: Szybkowar 30.01.13, 21:47
          Właśnie zastanawiam się nad 6 litrowym szybkowarem tefala wink
          Mam inny 4,5l i do gotowania warzyw jest super. Do mięs jest troszkę mały, zazwyczaj robię obiady na dwa dni i ostatnio zrazy mi się ledwo zmieściły sad
          • jagoda85 Re: Szybkowar 30.01.13, 22:36
            Nie zastanawiaj się tylko kupuj, nie będziesz żałować.
            • kropkaa Re: Szybkowar 29.09.13, 22:56
              Sluchaj Jagody, ja posluchalam i w szybkowarze zakochalam sie od pierwszego uzycia. Jedyne, czego zaluje, to to, ze tak dlugo sie balam (dzis nie wiem czego...).
          • 5_monika Re: Szybkowar 02.02.13, 16:51
            ja mam 6 l tefal, ten z niebieskimi nieskładanymi rączkami i minutnikiem dopinanym.
    • anika_ic Re: Szybkowar 01.02.13, 22:17
      Używam szybkowara od ponad 20 lat i bardzo sobie chwalę. Firmy nie podam (chyba polskiej produkcji), bo to chyba najprostszy szybkowar i dziś to pewnie antyk. W każdym razie jestem pod wrażeniem, że gumowa uszczelka nadal działa i nie zlasowała się. Niezawodny przy gotowaniu buraków, kapusty, gulaszu, rosołu, golonki itd.
      Żeby szybko otworzyć pokrywę szybkowara po gotowaniu polewam ją zimną wodą. A gdy na dworze mróz i śnieg - wystawiam na balkon na chwilę smile
    • mojeszczescietrwa Re: Szybkowar 22.09.13, 15:11
      witam,

co myslicie o szybkowarze tej firmy?
      www.cookstore.pl/szybkowar-17-l-hcm,id519.html
      jakosc w stosunku do ceny szybkowaru. dziekuje
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka