Dodaj do ulubionych

Prezenty świąteczne - zrób to sam

22.10.12, 15:32
Witam, myślę, że nie tylko mnie wizja zakupu stosu prezentów dla całej rodziny przysparza ból głowy. Każdemu chciałabym dać coś wyjatkowego, co nie byłby zbędnym rupieciem ale sprawiło by radość! smile W zeszłych latach wykorzystałam następujące pomysły :

- ręcznie robiona biżuteria ( z kryształkami svarovskiego - koszt pary kolczyków ok. 5- 10 zł )
- ajerkoniak domowej produkcji w recznie zdobionej szklanej butelce ( koszt jednej butelki ok. 15 zł)

A jakie Wy macie pomysły na ręcznie robione prezenty w rozsądnej cenie ( ok. 20 zł)?
Obserwuj wątek
    • justyna3003 Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 22.10.12, 16:09
      Jak ktoś umie robić na drutach, szydełku to ma pełne pole do popisu-rękawiczki, czapka, szal, komin na szyję. Ja niestety nie umiem sad
      Też szukam inspiacji na fajne niedrogie prezenty bo z kasą krucho sad
    • agpagp Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 22.10.12, 21:52
      a jak małe były te kryształki ? Bo Swarovskiego tak taniego nie widziałam przyznaję ...

ja tam tradycyjnie : decoupage, papierowa wiklina, koralikowe bransoletki, naszyjniki , pierścionki i kolczyki ... i co mi tam jeszcze do głowy przyjdzie albo wpadnie w ręce smile
      • best_bej Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 22.10.12, 22:35
        dla przyjaciółki przygotowałam zestaw do domowego spa: korundkorund, kwas hialuronowy i maska z alg. Sama korzystam więc myślę że będzie fajny prezentsmile
    • swiniara Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 09:52
      Miski z winyli. Do tego ślicznie zapakowane ciasteczka własnego wypieku bądź pierniki i prezent godny króla wink
      Poza tym to:
      migoshia.blogspot.com/2010/01/brownies-in-jar-czyli-ciasto-w-soiku.html
      Oprócz tego nalewki z aronii (przygotowuję jesienią).
      • monikaj21 Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 10:17
        Super pomysł z tym ciastem smile
      • 89kika Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 16:39
        Pomysły super! Słodkości to super pomysł, za rzeczami do decoupagu sie rozejze smile

W ramach slodkosci polecam zrobienie trufli dla amatorow czekolady!
      • agpagp Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 19:25
        właśnie!! już pomału trzeba zagniatać ciasto na pierniki !! to też jeden z elementów corocznych wyczekiwanych przez moich znajomych smile
    • linn_linn Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 10:16
      Jesli ktos umie robic na drutach, to tej samej trudnosci co komin jest np. poduszka / swietna na jesienno-zimowe wieczory na kanapie /.
      Jesli ktos umie szyc, to np.
      poduszki longredthread.wordpress.com/2011/11/11/jak-uszyc-poduszke-z-kokardami-tutoria/
      torby longredthread.wordpress.com/2012/05/16/wyrzuty-sumienia-ambicja-czyli-uszylam-nowe-torby/

• linn_linn Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 10:19
        Dla dzieci pacynki:
        longredthread.wordpress.com/2011/01/09/pacynki/
        longredthread.wordpress.com/2011/04/21/puppet-tutorial-czyli-jak-zrobic-pacynke/
        Mozna uszyc recznie.
    • afroddytta Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 10:19
      Ja robiłam tace, talerze, pudełka decoupage. Roboty jest trochę, ale raczej czasochłonnej, nie wymaga wiele wprawy, warto spróbować. Nie używam też specjalnych preparatów do decoupagu, które są drogie, ale wszystko zakupione w Leroy Merlin, może jednorazowy wydatek nie jest mały, ale starcza na dłuuugo, albo można na spółkę z koleżankami kupić. Używam farb dulux do drewna chyba kilkanaście zł farba do spękań (1 L 80 zł) oraz lakier do drewna półmat (też kilkanaście zł), wystarczy jedna farba biała czy kremowa i taki barwnik w tubce, wtedy można tworzyć różne odcienie.

W tym roku mojej siostrze zamierzam zrobić taką memory board, do kuchni na karteczki, notatki, zdjęcia itd. coś takeigo Myślę, że w różnych wariantach kolorystycznych może być i do biura dla męża, dla dzieci do pokoju czy do kuchni, a nawet jako galeria na zdjęcia itd.
    • agnzimka Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 18:05
      Haft krzyżykowy - zakładki, okładki na notesy, kosmetyczki, torebki
      Ciasteczka/pierniczki ładnie zapakowane, mam zestaw podpisywania ciasteczek
      Ozdoby świąteczne - od kilku lat mamy ze znajomymi zwyczaj dawania sobie czegoś na choinkę - kupowane lub ręcznie robione ozdoby
      • wilowka Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 18:41
        Właśnie dziś postanowiłam że 4 Kobiety do obdzielenia - obdzielę chustami szydełkowymi. Włóczka (60% merino) już jest ( akurat dostałam od znajomej) i pół pierwszej chusty też już jest. A obdzielaniem facetów niech się martwi Mąż (pewnie to będą rękawiczki. Ale już nie szydełkowe wink

I już!
        Dla dalszych znajomych myślałam o maskotkach szytych i szydełkowych (dzieciom i dorosłym co wyrazili chęc posiadania lalki, czy królika typu Tilda, bo takich mam) i Cieście do zrobienia - w słoiku. Odczuwam lekkość taką i teraz wszystko w moim szydełku. Czyli: z przyjemnością dłubać będę w czasie oglądania telewizji (nigdy nie oglądam tv - wyłącznie. Równolegle zawsze czytam, szydełkuje albo gotuję), a prezenty świąteczne niemal same się zrobią.

Polecam naukę szydełkowania. Nie ma co stękać "za trudne, cierpliwości brak..." trzeba spróbować! Jak kto z Łodzi - pokazać mogę smile. Już parę osób nauczyłam.
        • afroddytta Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 19:40
          A jeszcze się podzielę pomysłem dla chętnych do szycia, choć specjalnych umiejętności nie potrzeba, ale maszyna by się przydała.
          Moje dzieciaki zakochały się w zabawkach zoobies, które ich rodzeństwo cioteczne dostało, ale jedna zabawka 130 zł, a ja mam 3 dzieci! Te zabawki to pluszaki, w które się chowa kocyk polarkowy, szukałam jakiś podróbek, ale jeszcze nie podrobili, więc sama zrobiłam moim na Dzień Dziecka. Wybrałam kształt rekina, bo szukałam kształtu w którym da się kocyk schować (myślałam jeszcze o żółwiu) no i rekiny to moje chłopaki lubią. Wykrój znalazłam na necie, w sumie prosty 3 kawałki materiału, powiększyłam (x4, mają rozmiar prawie 1m), kupiłam polar (na 3 rekiny 4 metry polaru w 4 kolorach) i zrobiłam smile Są 3 rekiny z szaroniebieskiego polaru i każdy ma brzuch i kocyk w innym kolorze (szafir, turkus i zielone jabłuszko), na brzuchu jest suwak, gdzie chowany jest kocyk (ok. 1mx1m), łeb, płetwy rekina wypchałam fizeliną, a boki od spodu mają doszytą cienką piankę tapicerską, dzięki czemu rekin nie traci kształtu po wyjęciu kocyka. Moje chłopaki zachwycone, rekiny jeżdżą na każdy wyjazd z nami, dzięki czemu chłopaki mają kocyki do samochodu i spania na miejscu oraz poduszkę i przytulaka smile
          Jak ktoś chciałby jakieś szczegóły odnośnie samych rekinów, zdjęcia czy link do wykroju to piszcie, dorobię.
          • agnzimka Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 19:56
            Tak jest, zdjęcie ma być smile

Moje zeszłoroczne bomby https://lh6.googleusercontent.com/-d9sjAIgtYdY/Txbm8IJLpNI/AAAAAAAAGdQ/OF1BJBZjGEg/s640/P1020001.JPG

Fajnym pomysłem są też chusteczniki włóczkowe, materiałowe, dekupażowe...
          • wilowka Re: Prezenty świąteczne - zrób to sam 23.10.12, 20:14
            A masz zdjęcie rekina?
          • afroddytta zdjęcia 23.10.12, 21:34
            Wklejam zdjęcia moich rekinów, tylko dwa bo trzeciego już nie chciało mi się z łóżka wyciągać smile
            rekin zdj 1 i kilka następnych.
            A robiłam dokładnie z tego wykroju, tylko powiększyłam 4razy aby kocyk się zmieścił.
            • wilowka Re: zdjęcia 24.10.12, 12:05
              Dzięki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka