Dodaj do ulubionych

stare ręczniki

04.04.13, 12:56
taki luźniejszy watek smile
co robicie ze spranymi ,zszarzalymi ręcznikami .Troche mi sie ich nazbieralo i sie zastanawiam ....w sumie szkoda wyrzucić , ale zasadniczo zajmują miejsce .
Wyrzucacie czy przeznaczacie np.na ścierki .
Obserwuj wątek
    • aankaa Re: stare ręczniki 04.04.13, 12:59
      jeśli duży i (niegdyś) puchaty - schronisko dla zwierząt, podręczne - na jednorazowe ściery do podłogi
      • momas Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:22
        ostatni mignął mi apel schroniska dla zwierząt w sprawie ręczników...
      • anika_ic Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:24
        Jeśli nadal są w dobrym stanie (tylko straciły kolor), to spróbowałabym je ufarbować.
        Jeśli gdzieś uszkodzone, ale jako takie, odcięłabym na szmaty, a z reszty zrobiłabym mniejszy ręczniczek do rąk lub do kuchni (nie wiem czemu, ale u mnie wciąż jest wilgotny od wycierania rąk - byłby na szybką zmianę). Lub uszyłabym myjki.
        Ale jeśli nie szyjesz, to nie ma wyjścia - albo wydać "dla psa", albo wyrzucić - szkoda miejsca na trzymanie niepotrzebnych rzeczy (muda zapasów) smile
        • beatrix_75 Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:27
          te moje to w większości te male 50x70 ...ani ja , ani znajomi psów nie mają .
          a do schroniska to za male raczej ...
    • duchess85 Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:31
      Oddaję do schroniska razem ze starą pościelą, a te mniejsze tnę i zużywam jako ściereczki do auta.
    • linn_linn Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:32
      Tu jest kopalnia pomyslow:
      www.naturalmentefelice.com/2012/12/usiamo-i-vecchi-asciugamani-use-your.html
      / po wlosku i po angielsku /
    • kwietniowka2011 Re: stare ręczniki 04.04.13, 13:53
      myślę, że w warsztatach samochodowych nie pogardzą wink
    • olewka100procent Re: stare ręczniki 04.04.13, 14:03
      oddaje znajomej ubogiej rodzinie
      • beatrix_75 Re: stare ręczniki 04.04.13, 14:07
        nie mam takich znajomych , poza tym wolalabym juz kupic im cos nowego , a nie takie stare podrzucać ...
    • kufferrek Re: stare ręczniki 04.04.13, 14:26
      Używam przy farbowaniu włosów - po spłukaniu koloru i nałożeniu odżywki zawijam w stary ręcznik włosy. Farba nie zawsze się spiera i mam kilka takich pofarbowanych ręczników.
      Bardziej "wyględne" tnę na małe ściereczki i używam o sprzątania, ścierania kurzy.
      Kilka dużych starych ręczników trzymam i jak coś się wyleje - rzucam na podłogę i ścieram rozlaną wodę czy inne rozlane "coś".
      Często też używam takich ręczników jak myję coś dużego, co musi po opłukaniu odcieknąć - stawiam wtedy to coś na takim ręczniku.
      Bądź normalnie używam smile Mój mąż ma dwa takie stare sprane ręczniki, których nie da wywalić i tylko z nich korzysta. I co jaj mam takiemu zrobić ? smile
      • beatrix_75 Re: stare ręczniki 04.04.13, 14:49
        smile no fakt przyzwyczajenie , to druga natura...

a u nas jest tak ,ze na codzień uzywamy tych mniejszych reczników , bo duże nieporeczne i dlugo schną ...więc nawet po kąpieli wycieramy sie tymi malymi .W efekcie te duże sa w bardzo dobrym stanie , a te codzinne wygladają jak ściery .
        • kufferrek Re: stare ręczniki 05.04.13, 09:41
          To potnij duże na mniejsze smile
      • czekolada72 Re: stare ręczniki 04.04.13, 17:22
        O, u nas tez - duze - do farbowania wlosow.
        No i u nas juz od lat zawsze reczniki przecieraja sie paskiem na srodku - od suszenia na sznurkach cz suszarce - wtedy, jezeli reszta jest w miare ok - przecinam i powstaja reczniczki do rak.
        Albo ida na szmaty rozmairtego przeznaczenia - i do auta, i do sprzatania, i jako jednorazowki na cmentarz.

Nigdy sie nie tłumacz - przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą - M. Twain
        Co należy zrobić po upadku? To, co robią dzieci: podnieść się - A. Huxley
        61,5
      • marta.uparta Re: stare ręczniki 04.04.13, 18:00
        Mój to ma taki 25 letni ręcznik, z logo klubu piłkarskiego. jakbym wyrzuciła to chyba byłby pozew o rozwodsmile Proponowałam kupno nowego, z takim samym logo - mowy nie ma.
    • mocno.zdziwiona Re: stare ręczniki 05.04.13, 12:03
      Ja zużywam na szmaty różnego przeznaczenia. W zależności od potrzeb czasami rzucam jako szmatę do podłogi albo do kurzów, czasem kotu do leżenia, mam jeden do farbowania, w bagażniku też wożę jakby coś się rozlało.
      Tak samo na szmaty przerabiam za nauką teściowej stare koszule męża czy podkoszulki.
      • beatrix_75 Re: stare ręczniki 05.04.13, 12:23
        ale koszule to chyba tylko te fplanelowe sie nadają..raczej
        • czekolada72 Re: stare ręczniki 05.04.13, 12:45
          flanelowe, bawelniane, polarowe
          • ada16 Re: stare ręczniki 05.04.13, 15:25
            Ja w zasadzie wogóle nie kupuj szmatek . Do wycierania , sprzatania , zużywam stare ręczniki , podkoszulki czy inne trykoty i flanelki.
            Przy kikluosobowej rodzinie zawsze coś się nada smile
            Na kupowanie szmatek szkoda kasy.
    • ofelia1982 Re: stare ręczniki 06.04.13, 15:51
      Ja zazwyczaj wywożę do schroniska dla zwierząt.
      Ale mam w domu jakieś 2-3 sztuki takich bo przydają się do farbowania włosów albo jak piorę Emu i żeby nie straciły fasonu do środka wkładam zrulowane ręczniki, właśnie takie stare. A takie już totalnie zeszmaciałe poświęcam na szmaty do podłóg albo na taką dyżurną w czasie zimy, na której stawiamy buty albo czyścimy kółka wózka po spacerze.

Moje aukcje:
      allegro.pl/listing/user.php?us_id=1161539
      tablica.pl/oferty/uzytkownik/kOnr/
    • przeciwcialo Re: stare ręczniki 06.04.13, 20:50
      Schronisko dla zwierząt, noclegownia dla bezdomnych.
    • madzioreck Re: stare ręczniki 07.04.13, 00:12
      W większości przeznaczałam na ścierki, albo oddawałam znajomemu z warsztatem samochodowym - przydawały się też dla psiaków, które facet przygarnia namiętnie i mieszkają sobie w tymże warsztacie wink
      Teraz też żaden kawałek się nie marnuje, daję moim szczurom w charakterze szmatek do robienia legowisk, i już nie mam kłopotu z nadmiarem big_grin
    • milamala Re: stare ręczniki 08.04.13, 13:53
      Scierki robie, zawsze sie przydadza. Wlasnie zalalo nam troche piwnice, po zebraniu wody odrazu do smieci poszly.
    • linn_linn Re: koszulki 09.04.13, 09:49
      www.kuradomowa.com/zrobtosama/jak_zrobic_sznurkowy_szal_bawelniany.shtml
      • beatrix_75 Re: koszulki 09.04.13, 10:41
        Bardzo pomyslowe , ale ja generalnie nie nosze nic na szyi oprócz lańcuszka wink
        natomiast tak pytałam Was o te ściery , bo jest jeden mankament , po uzyciu wyglądają fatalnie .Wiadomo ... z tego si e"nie strzela " , ale wygląda to tak sobie .
        Wczoraj myłam okno i 1 recznik poświęciłam .
        Fajnie zbiera wodę , nawet się nie strzepi , ale po uzyciu i wypraniu wyglada...wiadomo jak.
        • linn_linn Re: okna 09.04.13, 10:49
          Do zbierania wody jest..zbieraczka sie nazywa? Jesli zostaje mimo wszystko / np. w rogach /, to uzywam sciereczek z flaneli / zrobionych ze starej poscieli flanelowej: brzegi sa jak nowe, wiec i sciereczki wygladaja jak nowe /. Reczniki do mycia okien moim zdaniem nie bardzo sie nadaja.
          • beatrix_75 Re: okna 09.04.13, 11:16
            do tzw "polerki " mam ściereczki wyspecjalizowane
            chodzi własnie o to zbieranie wody , zbieraczki rzeczywiscie nigdy nie mialam , musze sie za nia obejrzec w sklepie , dziekuje za pomysl smile
    • linn_linn Re: stare ręczniki: drugie zycie 05.10.14, 08:43
      www.unideanellemani.it/come-riciclare-vecchi-asciugamani-mop
      Spora oszczednosc: najlepiej jest zrobic od razu tuzin.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka