Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje pierwszoklasista?

03.03.14, 00:57
Witam Was serdecznie. To mój debiut na tym forum. Inspiracją do założenia wątku były niezwykle mądre i trafne rady dotyczące karmienia piersią. Przyszło mi do głowy, że pewnie znacie mnóstwo sposobów, by "zaoszczędzić" na wydatkach dla pierwszoklasisty. Co tak naprawdę się przydaje, a jakie rzeczy uważacie za niepotrzebne gadżety? Kiedy należy zacząć komponować wyprawkę? I w ogóle poproszę o dobre rady w tym temacie.
Obserwuj wątek
    • monikazzzzzz Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 08:18
      My na początku roku szkolnego dostaliśmy wykaz tzw. wyprawkę, jaką ma przynieść dziecko do szkoły. I dokładnie takie rzeczy zakupiłam i to mają dzieci w szkole. Oprócz tego nauczycielka napisała jakie powinno być dzienne wyposażenie pierwszoklasisty, tzn. jak piórnik wyposażony, jakie zeszyty do jakich przedmiotów itd.
      Wyprawkę zaczęłam komponować jak już wiedziałam jaki zestaw książek, bo to najdroższe i szukałam żeby było w miarę tanio, a reszta (zeszyty, ołówki, kredki) dostępne praktycznie w każdym markecie.
      Na zapas kupiłam tylko zeszyty (po 2 więcej) do tej pory jeszcze nie zaczął ich używać. Nie kupowałam na zapas plasteliny, kolorowych papierów i bibuł, bo z tego mało korzystają. Pióro też dopiero teraz będę kupować, bo na początku dzieci piszą ołówkiem.
      • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 10:05
        Pierwszoklasista koszuje dużo, ale gimnazjalistka jeszcze więcej wink

My przed wakacjami dostaliśmy listę z wyprawką. I jej się trzymaliśmy.
        Tornister, trzeba kupić porządny, aby wytrzymał 3 lata.

Książki zestaw dla pierwszaka kupiłam na allegro lub bezpośrednio w księgarni internetowej ( bez kosztów wysyłki, promocja). Dodatkowo był język angielski i religia dokupywane.
        Skorzystałam z programu "wyprawka 2013" i dostaliśmy zwrot za książki do kształcenia zintegrowanego. Kryterium: troje dzieci i więcej, poza kryterium dochodowym. Polecam do korzystania.

Mieliśmy w zerówce super panią skarbnik, dzieci dostały na koniec roku piórniki herlitza z wyposażeniem. Więc nie musieliśmy kupować, choć kupiliśmy drugi saszetkowy, dla syna wygodniejszy w użyciu.
        Syn gubi gumki, zużywa w szybkim tempie ołówki, więc co rusz dokupuję właśnie te rzeczy. Ołówki muszą być porządne. No i kleju dużo zużywają.
        W zeszłym roku bardzo tanio były szkolne rzeczy w biedronce. Poza tym okazyjnie w tesco np. pióra udało mi się kupić za 2,50zł , przy regularnej cenie 20 zł albo i więcej, kredki bambino w drewnie za 3,50 (gdzie w realu te same kredki były za 26), kredki ołówkowe 2,50 zł. Ale mam jeszcze zerówkowiczkę, więc od razu kupuję kilka sztuk tak na zaś.
        Odnośnie zeszytów to kupiłam dużo na zapas. Ale daję synowi do nauki pisania, bo bazgroli strasznie. Szkolny zeszyt, na dzien dzisiejszy ciągle po jednym do matematyki, j.polskiego, religii, j.angielskiego i j.włoskiego. Na dobrą sprawę może wystarczą do końca roku.
        Dzieci generalnie korzystają z teczki artysty, mają tam gotowce do zrobienia. Pani na bieżąco mówi, co potrzeba do tych prac.

W ogóle w porównaniu do czasów kupowania wyprawki dla najstarszej córki, gdy ona szła do pierwszej klasy, to teraz wydaje mi się, że można kupić dużo taniej.
        • hellusia Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 21:25
          katarzynka791 napisała:

> Pierwszoklasista koszuje dużo, ale gimnazjalistka jeszcze więcej wink
          >
          > My przed wakacjami dostaliśmy listę z wyprawką. I jej się trzymaliśmy.
          > Tornister, trzeba kupić porządny, aby wytrzymał 3 lata.
          >
          > Książki zestaw dla pierwszaka kupiłam na allegro lub bezpośrednio w księgarni i
          > nternetowej ( bez kosztów wysyłki, promocja). Dodatkowo był język angielski i r
          > eligia dokupywane.
          > Skorzystałam z programu "wyprawka 2013" i dostaliśmy zwrot za książki do kszta
          > łcenia zintegrowanego. Kryterium: troje dzieci i więcej, poza kryterium dochodo
          > wym. Polecam do korzystania.
          >
          od kiedy tak można, chodzi mi o kryterium troje i więcej? na stronie wyprawki 2013 jest warunek tylko kryterium dochodowe
          • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 22:09
            www.kuratorium.szczecin.pl/index.php/programy-pomocowe/wyprawka-szkolna/5167-komunikat-uzupeniajcy-nt-wyprawki-szkolnej-2013-r
            isap.sejm.gov.pl/Download;jsessionid=6BCD88DA69F315CA960A22C7D9BD6407?id=WDU20130000818&type=2
            isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20040640593&type=3

• hellusia Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 13:21
              bardzo dziekuje
    • mw144 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 11:30
      Kupowałam tylko to, co dostałam na liście z "wyprawką" ze szkoły. Warto przed zakupami taką listę zdobyć, bo czasem panie chcą przybory jakiejś konkretnej firmy, zeszyt w odpowiednią linię itp. Plecak - porządny, polecam z rączką na kółkach. Piótnik - tuba, żadne tam płaskie, w których trzeba wtykać kredki w gumki. Z przyborów z listy w trakcie roku uzupełniam tylko gumki, ołówki i klej.
      Podręczniki kupowałam na Allegro, było najtaniej.
      • kio-ko Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 20:24
        mw144 napisała:

> Kupowałam tylko to, co dostałam na liście z "wyprawką" ze szkoły. Warto przed z
        > akupami taką listę zdobyć, bo czasem panie chcą przybory jakiejś konkretnej fir
        > my,

no chyba żartujesz? Zjadłabym ta nauczycielkę razem z kością.
    • motyllica Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 13:20
      nie ma potrzeby kupowania za dużo i za wcześnie, bo wychowawczyni powie, co potrzeba.

- tornister + piórnik + worek na buty/strój w-f może być komplet
      - strój na w-f - spodenki ciemne, kilka białych podkoszulków, białe skarpetki (tak było u nas)
      - buty na przebranie/tenisówki
      - kredki, ołówki, farby plakatowe (plus kubek i pędzle), kleje w sztyfcie, dużo papieru kolorowego samoprzylepnego, teczka na prace, blok techniczny biały i kolorowy, kilka bibuł
      - u nas zeszytów chyba w ogóle nie było potrzeba
    • joanna_poz Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 13:33
      dwie najdroższe pozycje to komplet podreczniów/ cwiczen i tornister.
      cała reszta to już drobiazg .

podreczniki - przeszukac ksiegarnie internetowe, bo roznica na komplecie moze być spora.
      tornister - kupic teraz, sa o wiele niższe ceny niz w sierpniu.

wyprawkę kupowałam wg listy ze szkoły.
    • henia04 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 13:35
      Moja rada: poczekaj.
      Po pierwsze, z plecakiem. Różnie jest w różnych szkołach, może potrzebny będzie duży na kółkach, a może mały na picie, jedną książkę i piórnik, bo dzieci akurat w Twojej szkole mają szafki i nie muszą nosić ton papieru.
      Po drugie: ze strojem na wf. Bo czasem mają być jednakowe koszulki, i się rodzice zrzutkują. Albo kupisz białą koszulkę, a obowiązuje strój do pływania...
      Po trzecie: z kolorowymi dodatkemi typu papiery, mazaki, duże farby, specjalne pisaki itp. Każdy nauczyciel ma trochę inne wymagania, jeden będzie korzystać z tych boksów książkowych, inny będzie robić cuda z liści jesiennych z dziećmi, a trzeci zażyczy sobie zakreślaczy.
      Na pewno przydadzą się buty na zmianę, ale tego też nie da rady kupić na zapas...

I najważniejsze: na zebraniach rodziców nie musisz się od razu na wszystko składać i płacić. Poczekaj, popytaj na co, po co, dlaczego, jak mus, to zapłać - ale później. Może będzie opcja połowy składki.
      • sanse3 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 14:11
        katarzynka791 czy mozesz podać coś więcej na temat tego programu "wyprawka 2013?" dostaliscie zwrot za wszystkie podręczniki? czy cos jeszcze? Czy wiesz czy w tym roku 204 też jest coś takiego? Bardzo proszę o szczegóły. To się najpierw kupuje a potem w szkole oddają pieniażki?
        • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 14:31
          Program "Wyprawka" jest już od kilku lat, liczę, że w tym roku również będzie. Szczegóły pewnie koło czerwca/lipca będą. Nie wiem jak będzie z pierwszymi klasami, gdyż ma być niby bezpłatny podręcznik, ale obejmuje on również inne (wybrane) klasy.
          Dowiedziałam się przypadkiem, termin u nas w szkole był krótki bo chyba do 6 września. Miałam paragon za zestaw do nauczania zintegrowanego na 191 zł. Zwrot dla pierwszoklasisty był chyba do 210-220 zł, już teraz nie pamiętam. Ja religię kupiłam później i język angielski też, więc na 6 września miałam tylko albo aż 191 zł. Zwrot był po 2 miesiącach.
          Składałam podanie w sekretariacie szkoły.
          Kryterium rodzina wielodzietna. Bez zaświadczenia o zarobkach.

Informacje dokładne:
          www.rzecznikrodzicow.pl/zwrot-za-podreczniki-2013
          Z tej strony również pobierałam wzory do wypełnienia. Zostały przyjęte. Pani ze szkoły później dzwoniła, gdzie zaświadczenie o dochodach. A napisałam, że to poza kryterium dochodowym. Powiedziała, aha i tyle.

Co prawda nie wierzyłam, że coś w końcu dostanę od państwa , ale się ucieszyłam.

Oprócz tego we wrześniu dowiedziałam się, że rodziny wielodzietne mogą dostać podręczniki dla dziecka, ale taka informacja we wrześniu to dla mnie musztarda po obiedzie.
          • sanse3 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 14:52
            Dziekuje za link, poczytam i prześlę kuzynce. Ona ma trójeczkę to napewno się jej bardzo przyda. Choć to mała szkółka, nie wiem czy wiedzą o tym programie, ale jak nie to ich uświadomi najwyżej. A jeszcze zapytam, bo nie piszą nic na tej stronce. Czy jeśli ma się dzieci np. w przedszkolu, w 1 klasie i w 3 klasie to dla tych obojga dzieci z 1 i 3 klasie otrzymuje się zwrot na podręczniki wtedy? i w kolejnym roku również jeśli program będzie nadal? NIe ma tak że jak w jednym roku to się wykorzystało to potem już nie mozna?
            • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 15:14
              Z tego co czytałam, to ludzie dostawali zwroty dla wszystkich dzieci uczących się w klasach objętych programem, czyli 1 i 3 jak najbardziej na 2013 warunek spełniały. Jak ja składałam to córka w zerówce, syn w 1 klasie i córka 2 gimnazjum, więc tylko za książki syna się należało.
              Ludzie składali już kolejny raz, więc zasada, że raz dostałeś to już w następnym roku nie dostaniesz tu nie obowiązuje. Ważne te " wybrane " klasy.

Ja dowiedziałam się całkiem przypadkiem, w szkole nikt mi nigdy o tym nie powiedział. Możecie informować znajome rodziny wielodzietne o tym programie. Skoro rząd przeznacza pieniądze na taki a nie inny cel, to trzeba korzystać. Niewykorzystane środki wracają do budżetu.
              • sanse3 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 15:29
                Dziekuje.Dam znać mojej cioci, uczy zerówki, oraz kl. 1-3 sporo tam wielodzietnych było zawsze to napewno przekaże rodzicom, bo ja nigdy o tym nie słyszałam, ona też nie mówiła więc pewnie w tej szkole też nie wiedzą. A tam pisze ze klasy 1- 3 to ja zrozumiałam że 2klasa też?
                klasy:
                I-III oraz V klasa szkoły podstawowej,
                II klasa szkoły ponadgimnazjalnej

no skoro jest myślnik to ja zrozumiałam ze klasy od 1 do 3 czyli druga też czy się mylę?
                • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 15:34
                  Też, ale to podkreślam 2013 rok. Trzeba śledzić ruchy MEN w okolicach wakacji i wtedy podają szczegóły na dany rok.
                  • mysz1978 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 03.03.14, 20:22
                    no a co z darmowym podrecznikiem????
                    Ja bym sie wstrzymala z ksiazkami oczywiscie tak dlugo jak sie da, bo licho wie co to bedzie uncertain

Zeszyty kupiabym ze 2-3 w cienka linie (lepiej w takei wyrazniejsze zeby bylo latwiej pisac) i w kratke wiecej bo do matematyki, do religii, do angielskiego i do korespodnecji (dzienniczek tak zwany).
                    A z reszta (blok, papier kolorowy, bibula itp) to faktycznie lepiej poczekac na jasne wytyczne. Moze byc tak, ze pani bedzie wolala pozamawiac tego typu rzeczy i zebrac np. po 20zl od kazdego. Tak jest zwykle nauczycielowi wygodniej, bo wiadomo wtedy ze kazdy wszystko ma.
                    Daruj sobei poki co pioro bo wszystkie pierwszaki jakie znam zaczynaja od pisania olowkiem.

co do tornistra/plecaka to zanim kupisz taki na kolkach to zorientuj sie czy u Ciebie w skzole nie sa zabronione (w niektorych ponoc sa jako ze niszcza podloge). Ale jak juz sie dowiesz to kupuj teraz zanim wywinduja ceny przed kolejnym rokiem szkolnym smile
                  • j_rutka Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 12:02
                    Jak chodził temat podręcznika darmowego dla 1 klasy, to pojawiały się w prasie i mediach informacje, że pieniądze na podręcznik ma być z likwidacji programu wyprawka, ale tak jak piszę są to info , które się pojawiały w mediach, wiec nie sprawdzone do końca.
                    • katarzynka791 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 13:29
                      serwisy.gazetaprawna.pl/edukacja/artykuly/776436,men-zdradza-kolejne-szczegoly-darmowy-podrecznik-zamiast-wyprawki-szkolnej.html
                      Dla mnie logiczne, że jeśli się dostanie bezpłatny podręcznik to już klasy pierwsze nie będą objęte tym programem. Na inne klasy póki co będzie można skorzystać, raczej.... Ale do czasu rozporządzenia nic nie jest pewne.
                      Natomiast dziwi mnie, że program był mało skuteczny i dużo środków wracało. Dlaczego w mojej szkole nie było informacji na ten temat. uncertain ale może o to chodziło, by jak namniej osób wiedziało i z niego skorzystało. A potem można stwierdzić: Małe zainteresowanie, program niepotrzebny.
                      W tym roku będę śledzić temat NA PEWNO.

Dla pierwszaka to jeszcze okładki na książki. I teczka z gumką (ostatnio w biedronce za 1,39 wzory Monster High, My little pony)-to dla córki z zerówki. Kupowaliśmy pojemniki, żeby dzieci mogły zostawić w szkole " wyprawkę" i książek nie musiały nosić. Ale i tak noszą książki, gdyż muszą czytać w domu, itp.
    • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 08:25
      Myślicie, że tysiak wystarczy?
      • justa_lublin81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 09:09
        Tak po warunkiem, że nie wszystko kupisz z górnej półki wink w Smyku widziałam plecak za 500 zł więc jak widzisz można szybko wykorzystać limit.

Najdroższe są podręczniki ok 350 zl z angielskim i religią i plecak ok 100-150 zł ( plecak dobrze wyprofilowany i dobrej jakości na dwa trzy lata. Resztę akcesoriów kupisz w promocyjnych cenach pod koniec wakacji. Konkurencja na rynku jest duża i warto śledzić oferty.

Pozdrawiam Justa
      • aagnes Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 13:04
        Podrecznik ma byc darmowy, wiec pare zl zostanie w kieszeni smile
    • kubona Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 19:10
      w czerwcu będzie zebranie w szkole. dostaniecie kartkę z wyprawką. nie kupuj teraz, najwyżej odkładaj kasę.
      u syna w klasie wyprawka była dość uboga, bo nauczycielka kupowała na bieżąco z funduszu klasowego tak łatwiej i lepiej. poza tym miała spory zapas z poprzednich lat, bibuł głownie więc ten zakup kazała nam odłożyć. do dziś nie kupiłam, a syn kończy trzecią klasę. a używali, żeby nie było. za to kazał nam inwestować w dobre pióro, bo od pierwszego dnia w szkole dzieci pisza wiecznym piórem. do pióra zmazik w ilości hurtowej, bo mój syn wszystko niszczy, samo mu w rękach pęka.
      piórnik i plecak dobierz z dzieckiem, plecak załaduj książkami i niech się dziecko przejdzie, ma być wygodny, i przede wszystkim. buty na wf na pewno na białej podeszwie, tzw halówki, choć mozę u was będzie inny wymóg. generalnie na razie zbieraj kasę a na zakupy latem.
      na wyprzedażach można sporo kupić, ale w pierwszej klasie jest ryzyko że kupisz niewłaściwe. bo na przykład zeszyt w dwie linie z kolorową liniatura czy zwykły? w kratkę 16 kartkowy ale z marginesem może? dzienniczek ucznia czy zeszyt do korespondencji? ołówki miękkie czy twarde, czy cały zestaw? pastele suche czy olejne? można kupić takie i takie ale po co skoro jednych możesz w ogóle nie potrzebować? a moze wystarczy sam podręcznik, bo zeszyty pani woli kupić sama?
      ja na wyprawkę pierwszaka wydałam jakieś 500 zł, bez szaleństw i wodotrysków. w czerwcu po zebraniu książki ale często w szkole można się złożyć i szkoła zamawia podręczniki, w lipcu plecak w sierpniu cała reszta. do tego strój galowy, też mieliśmy podane jaki, strój na wf, określony odgórnie, we wrześniu składki - pzu, rada rodziców, fundusz klasowy, różne inne cuda. zastanów się już teraz nad świetlicą i obiadami w szkole, od razu na zebraniu w czerwcu zapiszesz. za świetlice tez się jakiś tam grosz raz do roku płaci, u nas na tzw papier 10 zł na rok, i to naprawde idzie na przybory plastyczne
      • freemarcin899 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 19:39
        Zeszyty spokojnie można kupić juz teraz - w Carrefour są po 39gr za 16 kartek, zestawy dlugopisów za 99gr, gumki do ścierania po 10gr, ołówki tak samo, plecaki po 20 zł ( te, co kosztowały ponad stówę w wakacje)
    • kufferrek Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 21:03
      Dostałam listę książek na wakacjach.
      Skrzyknęłam koleżanki i kupiłyśmy na allegro najtaniej jak znalazłam i łącznie 6 kompletów książek. Na jednym komplecie zaoszczędziłam 45 zł ( taniej niż w księgarni stacjonarnej), dodatkowo książki przyszły w jednej przesyłce kurierskiej - wyszło po 1,5 złotego na osobę.

Wydaje mi się, że teraz tornistry są tańsze. Można by kupić już.

Dużo idzie klejów (u mnie zarówno CR jak i biurowych), ołówków i gumek - można już kupić zapas.

W Tesco zawsze w ostatni weekend wakacji zakupy szkolne powyżej określonej kwoty są rabatowane ( chyba 50 %). Można zaoszczęzić sporo kasy, ale nie ma wyboru za wielkiego. Jednak w tym roku szkolnym kupiłam fajny piórnik z wyposażeniem Berlitza za połowę ceny.

Trudno to wycenić, ale napiszę Ci ile ja zapłaciłam:
      - strój na gimnastykę: spodenki granatowe ( 15), biała koszulka (15 - żałuję, że kupiłam, bo już za krótka), trampki kupione pod koniec sierpnia ( 34 zł, teraz już za małe, kupiłam następne 24 zł)
      -plecak miałam jeszcze z zerówki, ale już się"kończy" muszę kupić nowy
      - wszystko po 2 komplety - jeden do szkoły, drugi do domu, żeby córka nie nosiła: farby plakatowe, pastele olejne ( po 10 zł trafiłam w Biedronce), bloki: rysunkowe, techniczne, tecniczne kolorowe, kolorowe kartki
      -kredki ( chyba łącznie ze 4 komplety, nadal gubi, dokupuję pojedyńcze kolory w sklepie pepierniczym)
      - 2-3 zeszyty w linię
      -5-6 zeszytów w kratkę ( matematyka, przyroda, zajęcia wyrównwcze, dzienniczek)
      - pędzelki, linijki, ekierki; ołówki - te to zjada dosłownie, gumki gubi, temperówki gubi
      - kupiłam krepinę - jeszcze w tym roku nie używała- papier kolorowy, bibuła cienka, idzie u mnie tego mnóstwo
      -córka gubi....bluzy uncertain ;we wrześniu ginęły czapki z daszkiem sad
      - kupiłam dodatkowo strój na rozpoczęcie roku: bluzka z kołnierzykiem prosta ( dzieci noszą krawaty z logo szkoły - 60 zł, wiem drogo, ale akurat ten model miał najwięcej bawełny w składzie - moja ma nietolerancję dotykową i dużo rzeczy ją "gryzie". Bluzka była używana już kilka razy na uroczystości szkolne, mam nadzieję, że starczy do czerwca; spódniczkę granatową - używaną, buty czarne - ja kupiłam crocsy które wyglądają hak balerinki, przydały się na wiele okazji

Ja dużo i często kupuję na zapas. Akurat moja córka dużo rysuje, maluje, klei, itp, więc zbieram różne kartki, materiały i je wykorzystuję. Tak naprawdę to same artykuły plastyczne to ułamek kwoty - najdrożej wychodzą książki, dlatego ja uważam, że tutaj sporo zaoszczędziłam.
      Tylko książki z religii kupowaliśmy we wrześniu, zebrałam pieniądze z klasy, znalazłam najtanszą księgarnię, i jeszcze przy zakupie 30 książek - dosstałam rabat, więc kupiłam dla Pani za zaoszczędzone pieniądze ryzę papieru i kleje. Wiele rzeczy można kupić hurtem ( np. kupowalam masę papierową. Jak każdy z rodziców kupowałby sam, wyszłoby nas kilka zł drożej. Więc zebrałam pieniądze, kupiłam przez net i dostałam jeszcze rabat, za który wzięłam dodatkowo kolejne opakowania. Tak samo zrobiłam z farbami do malowania palcami).
      • joanna_poz Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 09:32
        > Dużo idzie klejów (u mnie zarówno CR jak i biurowych), ołówków i gumek - można
        > już kupić zapas.

a po co? żeby wyschły Ci w szafie?
        • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 14:12
          Jak duzo idzie, to raczej nie zdąży wyschnąć. Piszę tu o klejach w sztyfcie, bo takie w tubce może faktycznie szybciej wysychają. U mnie tez dzieci duzo kleju zuzywają, a szczególnie w klasach I-III ciągle się cos klei. Więc równiez polecam zakup większych ilości (powiedzmy 5-7, nie mam na mysli 100 szt.)
        • kufferrek Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 14:15
          Stoją i nie schną.
          A kończą się często nieoczekiwanie (dla mnie), np. w sobotę wieczorem. Więc mam w szafce i wyjmuję następny. Moja córka naprawdę bardzo dużo prac robi i zużywa tego bardzo dużo. Klejów CR zużyła mi od września 1,5 wiaderka. Mam jeszcze jedno w szafie na zapas. Kleju CR w tubkach przy takim zużyciu nie opłaca mi się kupować.
    • agus-ka Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.03.14, 22:19
      jeśli korzystasz z programu payback to możesz poczekać az empik będzie miał jakąs akcję promocyjną. W tamtym roku pakiety książek do klas 1-3 miał obniżone o 20%, co dawało kwotę porównywalną z tanimi księgarniami wysyłkowymi.
      Mam na koncie 34 tys punktów więc w tym roku poluje na obniżkę z emikusmile

jeśli chodzi o wyprawkę to nasza szkoła nie szalała, stój na WF to zwykłe letnie ubranie w dowolnym kolorze, koszulka nie musi być biała, może być kolorowa, byle z bawełny. Do pisania polecam trójkątne ołówki, nie są tanie, ale wygodne. Jeśli chodzi o piórnik to nie kupię już herlitza, jakość słaba, wyposażenie mierne, wszystko musiałam wymienić. Za to plecak herlitz smart jest jak najbardziej wart swojej ceny. BTW nie zgodze się, ze wygodne są plecaki z kółkami. Moja corka ma klase na pierwszym piętrze, od października chodzi sama do szatni. Noszenie cięższego plecaka (stelaż swoje wazy) 2 piętra (szatnia jest w piwnicy) to dla niej za dużo, pomimo że większość książek trzyma w szkole.
      • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 14:14
        > Jeśli chodzi o piórnik to nie kupię już herlitza, jakość słaba, wyposażenie mie
        > rne, wszystko musiałam wymienić.

Moje dzieci mają piórniki Herlitz, ale nie te z wyposażeniem, tylko takie owalne lub w formie saszetki dwukomorowej. Jedna z córek uzywa od II klasy tego samego piórnika (teraz jest w V), bo ten jakoś nie chce się zniszczyć.
    • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 13:42
      Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Zrobiłam rozeznanie wg Waszych wskazówek i zaplanowałam wydatki, ale potrzebuję jeszcze kilku wyjaśnień:

1. Jak już przyniesiecie te wszystkie "wyprawkowe" materiały plastyczne to często trzeba przynosić inne pomoce, materiały do prac?
      2. Czy nauczyciele zadają prace domowe z wykorzystaniem farb, plasteliny, bibuły? Tak się zastanawiam czy powinnam je mieć w domu. O ile farby są w ciągłym użyciu to bibuła, plastelina już się znudziły i nie chcę wracając z pracy na szybkiego je kupować.
      3. Wasze Pociechy mają śniadaniówki i bidony? Postacie na nich nie nudzą się?
      4. Myślicie, że w ramach stroju galowego stosowna byłaby sukienka w pepitkę? Na stronie szkoły napisane jest, że granatowa sukienka lub spódnica, ale ta "pepitka" wpadła mi w oko, a koleżanka córki ma taką sukienkę na imprezy przedszkolne i wygląda niezwykle elegancko. Moja córka jest bardzo wysoka i szczupła jak na swój wiek - granaty i czernie to nie dla niej. Z drugiej strony nie chcę wychodzić przed szereg.
      allegro.pl/mala-modelka-sukieneczka-w-pepitke-122-i4013349682.html
      Dzięki za cierpliwość w czytaniu moich wypocin. Chcę (jak nigdy) zaplanować oszczędne zakupy.
      • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 14:18
        zuzan-ka81 napisała:

> Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Zrobiłam rozeznanie wg Waszych wskazówek i za
        > planowałam wydatki, ale potrzebuję jeszcze kilku wyjaśnień:
        >
        > 1. Jak już przyniesiecie te wszystkie "wyprawkowe" materiały plastyczne to częs
        > to trzeba przynosić inne pomoce, materiały do prac?

u mnie nie

> 2. Czy nauczyciele zadają prace domowe z wykorzystaniem farb, plasteliny, bibuł
        > y? Tak się zastanawiam czy powinnam je mieć w domu. O ile farby są w ciągłym uż
        > yciu to bibuła, plastelina już się znudziły i nie chcę wracając z pracy na szyb
        > kiego je kupować.

U nas tylko farby i kredki, oraz klej. Innych materiałów do prac domowych nie potrzebowaliśmy. Może troszkę bibuły - polecam małe opakowania, w których jest po kawałku w wielu kolorach. Nie ma sensu kupować całych rulonów.

> 3. Wasze Pociechy mają śniadaniówki i bidony? Postacie na nich nie nudzą się?

Bidonów nie uzywamy (ciężko wymyć, szczególnie ustnik). Moje dzieci używaja butelek po napoju lub wodzie z ustnikiem - w pon. jest z oryginalnym napojem, w pozostałe dni tygodnia myję i napełniam wodą lub sokiem z kartonu, w poniedziałek dostają nowy napój. Każda butelka uzywana jest przez 5 dni.

> 4. Myślicie, że w ramach stroju galowego stosowna byłaby sukienka w pepitkę? Na
        > stronie szkoły napisane jest, że granatowa sukienka lub spódnica, ale ta "pepi
        > tka" wpadła mi w oko, a koleżanka córki ma taką sukienkę na imprezy przedszkoln
        > e i wygląda niezwykle elegancko. Moja córka jest bardzo wysoka i szczupła jak n
        > a swój wiek - granaty i czernie to nie dla niej. Z drugiej strony nie chcę wych
        > odzić przed szereg.

Będzie się odcinać od reszty dzieci, jeśli tobie i dziecku to nie przeszkadza, a nauczyciel nie zwróci po pierwszej imprezie uwagi - to czemu nie?

• kufferrek Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 14:25
        1. Jak już przyniesiecie te wszystkie "wyprawkowe" materiały plastyczne to częs
        > to trzeba przynosić inne pomoce, materiały do prac?

Bywa, że się kończą. Donosiłam kleje, i jakieś kredki. Czasami trzeba przynieść coś niestandardowego ( deseczki sklejki, koronki, pudełka po zapałkach, itp)
        To zależy od nauczycielki.

2. Czy nauczyciele zadają prace domowe z wykorzystaniem farb, plasteliny, bibuł
        > y? Tak się zastanawiam czy powinnam je mieć w domu. O ile farby są w ciągłym uż
        > yciu to bibuła, plastelina już się znudziły i nie chcę wracając z pracy na szyb
        > kiego je kupować.

Tak. Z plastyki są zadanie domowe ( pamiętam wigwam indianski, dzieci na sankach, nartach, itp - do zrobienia w domu z szablonów ozdobienia tym co ma się w domu. ( Przynajmniej w książkach Nowej Ery tak mam)

3. Wasze Pociechy mają śniadaniówki i bidony? Postacie na nich nie nudzą się?

Tak, moja ma z MH. Ale MH już niemodne, ale mam to w nosie, nie kupię narazie innej. I tak mąż donasza śniadaniówki z Zygzakiem smile ( bo córka miała długą fazę na Zygzaka)

Bidonów nie uznaję - denerwuje mnie mycie koncówki, tzw. przeze mnie "smoczka". Używam butelek po małych napojach

4. Myślicie, że w ramach stroju galowego stosowna byłaby sukienka w pepitkę? Na
        > stronie szkoły napisane jest, że granatowa sukienka lub spódnica, ale ta "pepi
        > tka" wpadła mi w oko, a koleżanka córki ma taką sukienkę na imprezy przedszkoln
        > e i wygląda niezwykle elegancko. Moja córka jest bardzo wysoka i szczupła jak n
        > a swój wiek - granaty i czernie to nie dla niej. Z drugiej strony nie chcę wych
        > odzić przed szereg.

Zależy od szkoły. U mnie na uroczystościach obowiązuje krawat z logo szkoły, więc taka sukienka odpada. Widywałam przypadki, że dzieci miały na uroczystościach założone krawatki na koszulkę bawełnianą, lub na sukienkę. Miały też buty w żarówiastym kolorze pomarańczowym. Nikt nic nie powiedział, ale ja w tej kwestii sama jestem tradycjonalistka stawiam na prostotę i obowiązkową kolorystykę. Raziły mnie dziewczynki w sukienkach wieczorowych w atłasowej czerni ( widywałam). Ale to nie moja sprawa.
        Ja uznaję prostotę i obowiązującą kolorystykę razem z butami.
      • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 15:42
        Po przyjrzeniu sie sukience - odradzam ją jako galową, po prostu nie daje wrażenia stroju galowego szkolnego (jasna góra, ciemny dół).
        • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.03.14, 15:46
          jesli chodzi o sukienki, to juz prędzej cos takiego:

www.hm.com/pl/product/26417?article=26417-B
          www.hm.com/pl/product/23403?article=23403-A
          Moja córka ma taką sukienke na galowe okazje:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/ag/ab/lkp0/QUyjQdU9O7kwPlxtRB.jpg
      • joanna_poz Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 06.03.14, 10:02
        > 4. Myślicie, że w ramach stroju galowego stosowna byłaby sukienka w pepitkę? Na
        > odzić przed szereg.

lepiej nie kombinowac.
        szkoła mojego syna jest dość restrykcyjna jesli chodzi i o stroj galowy i o stroj na codzień.
        a ofiarami "kreatywności" rodziców padają niestety dzieci, które zbieraja uwagi za ubiór niezgodny z wymaganiami szkoły.
    • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 10:46
      Całe szczęście, że zapytałam o tę sukienkę. Najbliższa rodzina słysząc moje plany również mnie uprzedzała o wychodzeniu przed szereg. Inaczej jest jak przeczyta się opinie obcych osób. Dzięki za odpowiedzi. W moich planach zamieniłam pepitkę na baskinkę:
      allegro.pl/czarna-wizytowa-sukienka-z-baskinka-i-koralami-122-i4029595967.html
      Czy kupując materiały plastyczne sugerujecie się rysunkiem? W Biedronce są teraz farby plakatowe z MLP, które Mała uwielbia.
      • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 10:55
        materiały plastyczne z licencyjnymi wizerunkami są droższe od zwykłych, a najczęsciej nie sa jakiejs super jakości. Ja w zasadzie nie kupuję, sporadycznie jakies bloki rysunkowe czy zeszyty, farb, kredek itp. raczej unikam.
        • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 11:13
          A jakie firmy są dobre?
          Np. farby Majewskiego (właśnie te są w Biedronce) odbiegają od Astry (tę firmę poleca większość mam); my mamy Astrę i brak porównania z innymi, bo jak córka szła do zerówki to pani Astrę wymagała i kupując w hurtowni dokupiłam do domu.
          • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 12:05
            Ja właśnie Astrę najczęściej kupuję, dobra jakość przy znośnych cenach.
            • hellusia Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 07.03.14, 13:23
              natchniona wątkiem wyprawki dla rodzin wielodzietnych
              o co jeszcze możemy się starać?
              a obiady dla dzieci w szkole mam na myśli te finansowane przez MOPS? ktoś korzysta, jest taka opcja?
              • olewka100procent Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 09.03.14, 21:40
                na pewno zeszyty kupować na końcu, najlepiej 1 września przejść się po hipermarketach, zawsze mają obniżki
    • liliawodna222 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 10.03.14, 08:17
      Zuzanka, na pewno bardzo przeżywasz pójście dziecka do szkoły, ale osobiście uważam, że o zakupach szkolnych myślisz o wiele, wiele za wcześnie. Teraz pędzę do pracy, ale potem napiszę Ci, co uważam za bzdurę i niepotrzebny gadżet. smile
      • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 09:29
        Lilia - jestem na etapie, gdzie nie stać mnie na nieprzemyślane wydatki. Kilka wypowiedzi naprawdę zmieniło moje myślenie, plany i jestem bogatsza o Wasze doświadczenia. Na razie zbieram pieniądze, w miarę możliwości oglądam i planuję. O ile zeszyty na pewno kupię w pełnej cenie - Mała dokona wyboru, tak na zakupem tornistra waham się czy nie zrobić tego teraz - wybrany przeze mnie Herlitz ma wzory z koniem (które córka uwielbia), a cena za tornister, worek, 2 piórniki - 320 zł to chyba niedużo.
        Z ogromną przyjemnością poznam Wasze hity i kity wyprawkowe.
        • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 10:01
          320 to moim zdaniem trochę dużo.

Piórnik to koszt ok. 20-30 zł (pusty, bez wyposażenia, ja nie lubię narzuconego wyposażenia), a worek od kilku zł do max. 20 zł. Zostaje 270-280 zł za plecak/tornister. Wydaje mi się, że to dużo. Ja za plecaki płaciłam ok. 200 zł.
          • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 10:14
            A gdzie dostałaś za 200 zł?
            Żeby pokazać jaki dokładnie mnie interesuje znalazłam tańszy:
            allegro.pl/tornister-plecak-herlitz-midi-2013-lucky-horse-i4013457345.html
            • agni71 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 10:34
              Może nieprecyzyjnie się wyraziłam, kupowałam za ok. 200 zł za plecak, ale nie Herlitz tylko innej marki.
        • liliawodna222 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 12.03.14, 08:43
          zuzan-ka81 napisała:

> Lilia - jestem na etapie, gdzie nie stać mnie na nieprzemyślane wydatki. Kilka
          > wypowiedzi naprawdę zmieniło moje myślenie, plany i jestem bogatsza o Wasze doś
          > wiadczenia. Na razie zbieram pieniądze, w miarę możliwości oglądam i planuję. O
          > ile zeszyty na pewno kupię w pełnej cenie - Mała dokona wyboru, tak na zakupem
          > tornistra waham się czy nie zrobić tego teraz - wybrany przeze mnie Herlitz ma
          > wzory z koniem (które córka uwielbia), a cena za tornister, worek, 2 piórniki
          > - 320 zł to chyba niedużo.
          > Z ogromną przyjemnością poznam Wasze hity i kity wyprawkowe.

Uważam, że 320 za plecak i piórnik to bARDZO dużo. No ale oczywiście rozumiem - dziecko cie\szy się, że idzie do szkoły.
          Moje za i przeciwwink
          1. Wszystkie gadżety "markowe", na licencji - są drogie i ryzykowne - dziecku bardzo szybko potrafi się znudzić wzór na plecaku.
          2. Piórniki z wyposażeniem to porażka - drogie, niefunkcjonalne, wyposażenie na ogół w 100% do wymiany, bo nie nadaje się do NICZEGO.
          3. Bidony - masakra! Nie da się domyć tej części u wylotu, pleśnieje.
          4. Pudełka na kanapki - tez te dziecięce - często dość trudno się otwierają, już lepsze są zwykłe pudełka hermetyczne dostępne w hipermarketach.
          5. Z zeszytami i materiałami papierniczymi poczekałabym na listę od pani, bo inaczej okaże się, że połowy dzieciak nie wykorzysta, a Ty niepotrzebnie wydasz kasę. NAwet zeszyty czasami nie są potrzebne, gdyż bywa, że nauczyciel do pewnego momentu pracuje na tych dołączonych do boksu.
          To na razie tyle. Pozdrawiam
          • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 12.03.14, 10:45
            Lilia - mogłabyś umieścić link z pudełkiem na kanapki, bo jakoś nie wiem o czym piszesz.
            • moni_ka30 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 13.03.14, 16:48
              sistema-polska.pl/produkt/pojemnik-na-kanapke-450ml/
              dokladnie taki moj syn uzywa juz 3 rok
    • mealady Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 18:12
      Mój syn idzie do I klasy, a ja już od ubiegłego roku kompletuję potrzebne rzeczy. Tornister kupiliśmy pod koniec sierpnia, może na początku września, za 90 zł, kiedy sklepy przeceniały szkolne rzeczy. Wybraliśmy Herlitza Compacta, wzór syn zaakceptował, chociaż może jeden inny (widziany w internecie) bardziej mu się podobał. Kupiłam też 2 piórniki Hellitza, jeden z wyposażeniem, drugi bez (z klapką), po 12 zł. Mam kredki dobrych firm (z promocji). Do kupienia drobiazgi - zeszyty itp., pewnie też na początku września. Strój galowy skompletowany - marynarka, a nawet 2 do wyboru, spodnie, białe koszule - z ciucholandów (to moje "zakręcenie", ale mam na razie czas, więc szukam m.in. z myślą o galówkach). Co do książek, to zobaczymy wink Na razie trzeba odłożyć kasę. Jak bym miała wszystko kupić od razu, załamka...
      • joanna100-19 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 11.03.14, 21:30
        A gdy córka idzie do zerówki w szkole, też musiałabym pomyśleć o jakiejś wyprawce? Na pewno wiem, że w naszej szkole na wyprawkę papierniczą jest składka od każdego ucznia. Panie kupują wszystkim to samo, takiej samej marki, wówczas nie ma przykrości, że jeden ma z autem, a drugi z TIP. Jak myślicie, czy jest coś jeszcze, o czym musiałabym pomyśleć dla dziecka w zerówce? Jakiś plecak itp.? Bo tez nie chciałabym w jednym miesiącu kupować wszystkiego. Ubrania są oczywiste.
        • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 12.03.14, 10:41
          Ja mam akurat przedszkolną zerówkowiczkę, ale z tego co widzę u znajomych córci - dzieci na pewno mają małe plecaczki, a w nich śniadaniówki, napoje w butelkach bądź bidonach, piórniki. Myślę, że taki plecaczek jest niezbędny: gdzieś trzeba te podane wyżej rzeczy nosić, a do tego chusteczki, jakaś praca domowa zadana przez panią.
          Musisz mieć buty na zmianę (kapcie bądź trampki - w zależności od wymagań szkolnych). I subiektywnie: skoro to jest zerówka w szkole to warto mieć strój galowy na imprezy.
          Możliwe wydatki: ćwiczenia, obiady, dodatkowy angielski, składki na RR, plastyczne na religię/angielski, ubezpieczenie, składki klasowe.
          • zuzan-ka81 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 12.03.14, 10:43
            Aha, ćwiczenia w sensie podręcznik z ćwiczeniami.
            • hellusia Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.06.14, 13:42
              co z wyprawka 2014? nigdzie nie widzę rozporządzenia a "moja" szkoła już wywiesiła że wnioski do 25 czerwca, co z wielodzietnością?, bo jak zapytałam o to Panią dyrektor to wystawiła wielkie oczy.
    • beatrix_75 przy wyborze plecaka ... 04.06.14, 15:51
      patrz nie tylko na to , czy jest wyprofilowany , ale takze ILE WAŻY smile
      sa i takie , ktore waża 1,2 kg ! A są rekalmowane , jako idealne dla kregoslupa smile
      mój syn to chucherko , wiec wybralam plecak , ktory wazyl tylko 500 g .
      Wyprofilowany byl ,ale to "usztwnienie" bylo w formie gąbki .Jak najmniej plastiku i wkladek metalowych itp. no chyba , ze dziecko duże ,ale i to uważam ,ze nie ma sensu .
      Syn na na początku musial nosic wszystkie ksiażki ,piórnik , do tego snaidaniówka , sok /woda...a kg lecą ...
    • stacie_o Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 04.06.14, 19:56
      drogo,
      rok temu we wrześniu podsumowałam
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,147183487,147183487,Szkola_jest_drozsza_od_przedszkola.html
      • mamcia2014 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.06.14, 18:18
        Wszystko zależy na jakie artykuły się zdecydujesz. Można kupić plecak za 50 zł a można i za 500 zł. To samo z przyborami szkolnymi- są kredki za 2 zł a są za 20 zł... Moim zdaniem warto przejsć sie do szkoły po wyprawkę i szukać promocji, gdy się chce zaoszczędzić aczkolwiek np. na plecaku bym nie oszczedzała, gdyż dziecko nosi go przez cały rok codziennie. To samo porządne przybory, strój. No używa tego codziennie.
        • laleczkamajeczka Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 05.06.14, 18:40
          Jeśli chodzi o kredki, ołówki , flamastry oczywiście można kupić najtańsze ale niestety będą słabej jakości więc tu nie ma sensu oszczędzać. Ja już teraz kupiłam kredki dobrej jakości w realu za 5 zł za paczkę , ołówki 4 szt za 3 zł firmy stabilo , na resztę poczekam do końca wakacji na obniżkę w tesco. U nas w szkole dzieci używają dużo kleju, papieru kolorowego , a najmniej farb.
          • mamcia2014 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 06.06.14, 08:52
            kredki dobrej jakości za 5 zł ? Nie widzialam takich. Jaka firma ?
            • biedronka195 Re: Ile kosztuje pierwszoklasista? 18.06.14, 15:39
              Kredki : Stabilo 12 sz-5 zl,Herlitz 12 szt trójkątne- 5zl ,Bic 12 szt-5zl
              Stabilo swiecowe 24 szt-5zł
              Fabler Castel swiecowe 24-5zł
              Farby plakatowe 6szt-5zl herlitz.
              to kupiłam w realu na ich wyprzedaży.
    • katarzynka791 Wyprawka 2014 13.06.14, 13:08
      Ponieważ mam trójkę dzieci, drugi raz zamierzam skorzystać z programu Wyprawka 2014. Oczywiście, jak co roku informacje podane nie do końca JASNO.
      Ale jak wynika z projektu rozporządzenia
      www.kuratorium.szczecin.pl/attachments/6050_projekt_rozporzadzenia.pdf
      Kryterium dla rodzin wielodzietnych ukrywa sie w punkcie 6 powyższego projektu.

Np. w Gminie Skrzyszów tak to prosto opisali
      skrzyszow.pl/?p=6243
      Terminy składania wniosków mogą być różne, ale to już trzeba szukać w swojej szkole lub we właściwym kuratorium oświaty. I nie dawać się zbywać. W końcu na to m.in. płacimy podatki.

Korzystajcie, jeśli Wam się należy. smile
      • zuzan-ka81 Re: Wyprawka 2014 20.06.14, 17:28
        Jestem po zebraniu w szkole i szczerze powiedziawszy nie jest tak źle jak się spodziewałam. Podręczniki dostaniemy we wrześniu, to samo z ćwiczeniami i podręcznikami do języków obcych (podobno wszystko dotowane przez państwo, ciekawe jaka wysokość tej dotacji), będziemy płacić za podręcznik do religii.
        A pozostałe materiały - "wyprawkowe" będą mnie mniej kosztowały niż wyprawka w przedszkolu.
        Tornister zamówiłam z Herlitza - midi plus, zapłaciłam 280 zł.
    • babka.pracujaca Re: Wyprawka 2014 29.07.14, 21:49
      U mnie jest następująco:
      - książki zapewnia szkoła
      -plecak plus wyposażenie ok 180-200zl
      Wyższe koszty związane z potrzebami dziecka
      -biurko ok 250zl
      - szafa 400zl
      -lampka 20zl
      -fotel i pufa ok 220zl
      -dywan 129zl
      -krzesło obrotowe 100-120zl
      Przemalowanie pokoju ,,na straszakowy,, 100zl
      • moleslaw Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 10:16
        Orientujecie się może czy istnieją kredki świecowe Bambino ? Takie mam na liście do zerówki dla córki a nigdy się z takimi nie spotkałam albo bambino albo świecowe ale to dwie inne sprawy przecież. Muszę pomyśleć o stroju galowym choć myślałam że wystarczy jakaś sukienka ale z tego co czytam to nie. I co to jest ryza papieru ksero czy opakowanie 500 szt. ? Bo muszę kupić. Podręczniki już mam.
        • zuzan-ka81 Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 12:58
          O stroju galowym jak masz zapisane na liście do wyprawki? Ja mam uściślone: granatowa lub czarna spódnica/sukienka, biała koszula.

Nie rozumiem pytania o ryzę papieru.

www.bangla.pl/zdjecia-st-majewski-bambino-kredki-swiecowe-rozne-opakowania-up4011-2.htm?sid=ngfh6veuphg1mo239gnvbpieo7 -----> to są kredki świecowe Bambino, charakterystyczne, małe pudełko. Opozycją do świecowych są ołówkowe.

Molesław, jakie kupiłaś podręczniki?

Od 4 sierpnia promocje artykułów szkolnych w Biedrze.
          • moleslaw Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 19:29
            zuzan-ka81 napisała:

>
            > Molesław, jakie kupiłaś podręczniki?

"Szkoła nas woła roczne przygotowanie do szkoły"
            Na liście widnieje ryza papieru za diabła nie wiem jaka to ilość .
            • kolatonka Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 19:40
              Ryza to 500 kartek. Kupuje się takie do drukarki i ksero.
              • moleslaw Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 19:58
                kolatonka napisała:

> Ryza to 500 kartek. Kupuje się takie do drukarki i ksero.

Dziękuję
            • agni71 Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 20:17
              moleslaw, ryzy sa popakowane, więc jak powiesz w papierniczym czy komputerowym, że chcesz ryzę, to będą wiedzieli smile Mam przed sobą taką paczkę, ma 500 kartek.
        • henia04 Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 15:09
          Istnieją kredki świecowe, ale nie bambino.
          Dla większości kredki świecowe to takie w papierku, a nie w drewnie do temperowania, więc bambino, jako najpopularniejsze, wygrywają.

Bambino z linka powyżej są kredkami ołówkowymi bez oprawy.
          Jeśli na plastykę będą wymagane kredki świecowe (takie zostawiające tłusty ślad, po którym nie można malować farbami akwarelowymi), to trzeba szukać innych.
          • zuzan-ka81 Re: Wyprawka 2014 31.07.14, 16:33
            To znaczy, że opis kredek jest błędny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka