Dodaj do ulubionych

Żarówki led a rachunek za prąd

27.10.14, 14:05
Czy ktoś może powiedzieć czy wymiana żarówek z tradycyjnych na ledowe dała odbicie w rachunku za prąd?
Mam sporo lamp wielożarówkowych, więc sama wymiana będzie dość bolesna (jest teraz w LM promocja), ale jakby miało się to odbić już w najbliższych rachunkach, to może warto przynajmniej partiami wymieniać.
Obserwuj wątek
    • nvv Re: Żarówki led a rachunek za prąd 27.10.14, 22:44
      Jeśli masz zwykłe, to tak, warto je wymienić.

Z drugiej strony, zaczyna się sezon grzewczy, a ich nieoszczędność po prostu ogrzewa dom/mieszkanie.
    • ladyroot Re: Żarówki led a rachunek za prąd 28.10.14, 11:02
      Po wymianie energooszczędnych na LED rachunek spadł mi o 20% - byłam bardzo zaskoczona.
      Koszt żarówek zwróci się po pół roku, o ile tyle wytrzymają (a mam nadzieję, że tak). Kupowałam najtańsze Phillipsa w akcji promocyjnej w Biedronce.
    • henia04 Re: Żarówki led a rachunek za prąd 29.10.14, 09:18
      Nie wiem jak z tradycyjnych, ale wymiana 6 reflektorków halogenowych na ledowe w kuchni była bardzo widoczna w rachunkach. Rzeczywiście dużo większa róznica niż po wymianie tradycyjnych na śweitlówki.
      Poza tym widzę, że ledy wytrzymują znacznie dłużej niż zwykłe żarówki czy halogeny, jeszcze nie używam powyżej 2 lat, więc nie wiem, jak się mają do świetlówek.
    • korelia72 Re: Żarówki led a rachunek za prąd 29.10.14, 09:57
      czyli nie ma się co oglądać i zacznę od wymiany u córki w 5-żarówkowej klasycznej lampie, następnym krokiem będą halogeny kuchenne, potem będę polować na promocje
      • jamesonwhiskey Re: Żarówki led a rachunek za prąd 29.10.14, 17:28
        w pokoju postawil bym jednak na swietlowki
        ledy do kuchni, korytarze jakies podswietlenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka