Dodaj do ulubionych

styczeń 2016

31.12.15, 14:21
Powoli kończy się stary rok, czas podsumowań i planów, spoglądam w 2016 rok z pewnym optymizmem, ale i planami oszczędzania na konkretne cele.
Styczeń zapowiada się u nas spokojny, nie planuję niczego większego więc rachunki, jedzenie i drobna chemia to wiadomo, resztę odkładam. Na wyprzedaże mnie nie ciągnie big_grin
Jak u Was?
Obserwuj wątek
    • gingers73 Re: styczeń 2016 31.12.15, 14:33
      U nas średnio
      mam zamiar uporządkować swoją garderobę i iść w klasykę żeby nie było "ja nie mam co na siebie włożyć" wink
      niestety czeka nas też komunia - wydatek w restauracji i nie tylko
      poza tym - wakacje czyli obozy itp.
      wymiana rozrządu
      i oby nic dodatkowego zaskakującego tfu tfu

chciałabym w sypialni szafę w zabudowie na całą ścianę ale najpierw musiałabym chyba wymienić podłogę więc chyba 2016 nie będzie dobrym rokiem na taki remont smile
      • mysz1978 Re: styczeń 2016 31.12.15, 21:58
        styczen zapowiada sie przecietnie - ide do dentysty, wiec bedzie "ekstra wydatek". A tak to przecietnie.
        Generalnie to pierwsza polowa roku zapowiada sie niezle, pomimo duzych wydatkow w maju, natomiast po wakacjach moze byc gorzej (obciecie etatu i zmniejszenie pensji idace oczywiscie za tym)
    • gingers73 Re: styczeń 2016 31.12.15, 22:38
      Hihi dopiero zauwazylam ze to bylo pytanie o styczen
      W styczniu moze kupie synowi koszule i spodnie
      I jakies buty na wyprzedazy
    • chocolate_cake Re: styczeń 2016 01.01.16, 18:23
      Nie planuję wielkich wydatków. Tak jak zwykle: rachunki, rata kredytu, paliwo do dwóch samochodów, bilety i kieszonkowe dzieci, jedzenie, ewentualnie jakieś ubrania z wyprzedaży, jedzenie dla kotów i świnki, ściółka dla świnki, kosmetyki i chemia. I znowu wyjdzie za dużo 😉
    • czekolada72 Re: styczeń 2016 01.01.16, 18:34
      Styczen zawsze jest trudnym miesiacem. Oplata ubezpieczenia auta, zaplata za wyrownanie pradu, za 3 miesiace, styczen-marzec to w ogole wieksze koszty pradu.
      Tyle, ze auta natankowane na max.
      Nadal bede sie starca nadplacac kredyt, ale czeka nas tez jeszcze jeden spory wydatek ok styczen/luty.
      Bedzie ciezko, ale trzeba jakos dac rade smile
      • czekolada72 Re: styczeń 2016 06.01.16, 15:17
        Pierwszy nieplanowany wydatek - wizyta u wet - za nami...
    • marcelina4 Re: styczeń 2016 02.01.16, 10:34
      styczeń będzie trudny finansowo, odłozyłam z grudniowej pensji 25%, ale obawiam się, że będę musiała uszczknąć nieco z tych oszczędności
      muszę córkę nieco obkupić na wyprzedażach, bo rosnie jak szalona, obawiam się, że buty zimowe nie dotrwają do końca sezonu, wyrosnie z nich
      poza tym ubezpieczenie samochodu i dwóch mieszkań, wymiana rolet we wszystkich oknach i wymiana wanny
      sobie obiecałam już dawno wizytę w spa i nie zamierzam a niej zrezygnować, trochę przyjemności też się przyda smile
      ferie zimowe i w lutym opłaty za zajęcia dodatkowe dla córki na nowy semestr, no i normalne życie
      w styczniu pewnie nic nie odłożę, ale liczę na jakąś premię, więc może jednak się uda
      • ladyjane Re: styczeń 2016 02.01.16, 15:15
        Polecam kupno butów zimowych na zalando. Jest tam 90 dni na zwrot, także jak nie wykorzysta jednak, to możesz zwrócić.
        • gingers73 Re: styczeń 2016 02.01.16, 17:48
          Dzięki
          Zima kilka dni temu przyszla
          Zobaczymy
          Ma jeszcze w szafie stare tchibo ale musi przymierzyć

Niestety doszla wizyta u stomatologa dla syna
          Akumulator bo poprzedni byl niewymieniany od kilku lat
          Hmmmm
    • agpagp Re: styczeń 2016 02.01.16, 18:54
      fatalnie ... w poniedziałek muszę iść do banku i prosić o kredyt a potem kupić auto i zrobić coś z złomem który stoi na podwórku a za który muszę zapłacić ratę OC. Na szczęście za prąd mamy nadpłatę i w tym miesiącu odpada chociaż to.
      Zapowiedziałam już rodzinie że oprócz masła , jajek, pomidorów i sera nic nie kupię dopóki wszystko co w szafach , zamrażalniku i lodówce nie zniknie.
      No i chyba będę musiała się przeprosić z Allegro i coś tam powystawiać.
      • gingers73 Re: styczeń 2016 02.01.16, 20:36
        Nie w
      • gingers73 Re: styczeń 2016 02.01.16, 20:38
        Nie wiem co masz do sprzedania ale ja od jakiegoś czasu wole olx
        Z sukcesem sprzedalam tak ciuchy po synku / 400 ~ 500 zl wpadlo
        A w grudniu meble za kilkaset zlotyc ktore dolozylam do nowej sofy
      • lucy-luka Re: styczeń 2016 02.01.16, 22:19
        ja też wolę olx - marże allegro są spore, szkoda mi tej kasy.
        pomidory o tej porze roku fatalne big_grin big_grin
        • agpagp Re: styczeń 2016 03.01.16, 12:34
          dzięki za podpowiedź. W sumie przez Olx sprzedawałam dotychczas tylko większe rzeczy.
          Pomidory jak i parówki to element jadłospisu małżonka więc się nie będę rzucała.
      • ablims Re: styczeń 2016 05.01.16, 09:21
        To nie lepiej luknąć na wyprzedaże aut nowych? 300-400 zł miesięcznie masz auto nowe.
        Np. Skoda, Kia, Opel, Ford itp.
        • gal_la Re: styczeń 2016 05.01.16, 16:06
          To nie lepiej luknąć na wyprzedaże aut nowych? 300-400 zł miesięcznie masz auto
          > nowe.

na jakich to zasadach?
        • only_marcopol Re: styczeń 2016 05.01.16, 17:45
          ablims napisał:

> To nie lepiej luknąć na wyprzedaże aut nowych? 300-400 zł miesięcznie masz auto
          > nowe.
          > Np. Skoda, Kia, Opel, Ford itp.

300-400 to chyba na 15 lat tongue_out
        • agpagp Re: styczeń 2016 06.01.16, 09:01
          szkoda by mi było nowego - ja potrzebuję auta z opcją gaz , dużym bagażnikiem , takiego którego nie będzie mi żal ubrudzić ( stałym elementem jest namiot handlowy który może być i mokry i ubłocony ) , taniego w eksploatacji . Mamy 5 tys. odłożone i kolejne tyle chciałam wziąć - ale na razie bank każde czekać na oferty które mają wejść po 10 stycznia.
          • ablims Re: styczeń 2016 06.01.16, 13:17
            W takim razie proponuje skoda octavia I 1.9tdi- koszt w granicach 10 tyś. Pierwsze co bym zrobił to zajrzał do salonu skody, obok sprzedają używane. Bardzo często pojawiają się tam perełki. Szczególnie teraz, bo rozpoczynają się wyprzedaże. A mają też niższe oprocentowanie kredytu niż w banku. Jak dobrze potargujesz to dostaniesz za niewielką dopłatą do kredytu ubezpieczenie pogwarancyjne auta smile

Jeśli chodzi o auto nowe za 300-400
            zasady: wpłata 50% wartości auta, a 2 część kwoty na raty. gwarancja i pakiet pogwarancyjny za 1 zł.(7 lat łącznie) do tego coroczny przegląd za złotówkę - koszt oleju, robocizny, filtrów i innych części eksploatacyjnych w cenie pakietu w czasie ubezpieczenia auta.. Pierwszy rok ubezpieczenia w koszcie kredytu. W razie kolizji, wypadku,itp - tzw. kluczyk za kluczyk.
            • gal_la Re: styczeń 2016 06.01.16, 16:47

> Jeśli chodzi o auto nowe za 300-400
              > zasady: wpłata 50% wartości auta, a 2 część kwoty na raty. gwarancja i pakiet p
              > ogwarancyjny za 1 zł.(7 lat łącznie) do tego coroczny przegląd za złotówkę - ko
              > szt oleju, robocizny, filtrów i innych części eksploatacyjnych w cenie pakietu
              > w czasie ubezpieczenia auta.. Pierwszy rok ubezpieczenia w koszcie kredytu. W r
              > azie kolizji, wypadku,itp - tzw. kluczyk za kluczyk.

No czyli jednak trzeba sporą kwotę na początek wyłożyć z kieszeni...

Ja się tak dopytuję, bo jednym z moich celów na ten rok (muszę dopisać w wątku postanowień) jest zakup auta (mojego własnego pierwszego). Nie mam jednak ani pojęcia czym chcę jeździć (czymś małym, ale bezpiecznym), ani jakie są ceny aut (z kasą u mnie cienko, boję się że będę musiała zrezygnować z marzenia, no bo w końcu radzę sobie bez przecież...), jakie zasady zakupu i w ogóle nie wiem jak się do tego zabrać...
    • cornerek Re: styczeń 2016 02.01.16, 22:38
      Styczeń zapowiada się ciężki, ale jest też odrobinę optymistycznie - uwierzycie, że mój miesięczny bilet kolejowy od nowego roku potaniał o 25%? smile
    • stokrota113 Re: styczeń 2016 03.01.16, 19:47
      Plan - pilnować się bardziej - mieć większą kontrolę nad wszystkim - a dumna będę z niewyrzucania jedzenia.
    • liliawodna222 Re: styczeń 2016 04.01.16, 18:15
      Zamierzam darować sobie wszystkie wydatki poza opłatami i jedzeniem.
      • liliawodna222 Re: styczeń 2016 04.01.16, 18:16
        A wyprzedaże w szczególności.
      • only_marcopol Re: styczeń 2016 04.01.16, 19:37
        grudzien był masakryczny i nawet nie o same święta chodzi ale masa prezentów ( tu mały związek ze świętami wink ) trochę rzeczy do auta no sporo tego ogólnie - a na styczniową wypłatę jeszcze czekamy smile
        • only_marcopol Re: styczeń 2016 05.01.16, 16:03
          wypłata przyszła - opłaty prawie porobione teraz spisuje zobaczymy co z tego wyjdzie big_grin
    • ale_to_ja Re: styczeń 2016 04.01.16, 22:26
      A ja postanowiłam korzystać z życia smile już dwa razy byliśmy z M. na filmie w kinie i na pizzy smile
      • martini-7 Re: styczeń 2016 05.01.16, 17:37
        jako, że styczniowa pensja pojawiła się już w grudniu to jakby już części lwiej jej nie ma, a że miło nas zaskoczyło bo, było trochę więcej niż liczyliśmy to zrobiliśmy hamulce i łożysko w aucie, pojechaliśmy do PL i tam troszkę zakupów zrobiliśmy takich rzeczy co w DE albo droższe, albo gorsze, albo nie ma, teraz plan jest nie wydawać za dużo, korzystać z zapasów i optymistycznie patrzeć w przyszłość, zwłaszcza, że dziś ni z gruchy ni z pietruchy dosłownie zapukała mi do drzwi (w postaci sąsiadki) możliwość dorobienia smile
        chyba pierwszy lub jeden z niewielu razy mam okazję w wątku miesięcznym napisać coś w miarę optymistycznego smile
        byle tylko nie ułożyło się w myśl zasady co się polepszy to się popieprzy i będzie ok tongue_out
    • way.on.the.hill Re: styczeń 2016 06.01.16, 14:52
      nie wydawać nic na siebie - zużywać to co mam (ubrania)
      uzupełnić z listą garderobę syna
      kupić dwa prezenty
      oszczędzać tak, by duży wydatek pod koniec stycznia nie nadszarpną za bardzo oszczędności
      wydawać z głową "na życie"
    • lucy-luka Re: styczeń 2016 10.01.16, 17:11
      Po 10 dniach jest całkiem nieźle smile Trzymam się planu. Jadłospis planuję na 3-4 dni + zakupy z listą. Na razie nie muszę kupić niczego z chemii, dzieci w ubrania obkupione już dawno, więc do lutego/marca nie kupuję absolutnie nic.
      Wzięłam się też za odgruzowywanie mieszkania i wstawiłam 2 pudła ubrań do komisu, sporo już się sprzedało, ale pieniądze odkładam na wiosenne zakupy dla dzieci. W tym tygodniu zawiozę jeszcze zabawki i akcesoria, z których dzieci wyrosły. Trochę gotówki wpadnie, a dom się odgruzuje smile
      • mysz1978 Re: styczeń 2016 10.01.16, 19:50
        lucy-luka - podziwiam smile wiele razy juz sie zbieralam do takiego odgruzowywania i jakos brakuje mi wytrwalosci - sprzedaje kilka rzeczy, potem przestaje mi sie chciec kontynuowac, choc wiem, ze warto... To bedzie dobre postanowienie na ten rok smile

1/3 stycznia za mna - jest iezle, ale jutro ide do dentysty, wiec juz moze byc gorzej...
        • czekolada72 Re: styczeń 2016 10.01.16, 20:06
          Chyba u wiekszosci ta 1/3 tak lajtowato przeszla, a dopiero od jutra....
          • czekolada72 Re: styczeń 2016 16.01.16, 15:09
            Przestało byc lajtowo w zw z kolejnymi wizytami w aptece....
        • lucy-luka Re: styczeń 2016 10.01.16, 20:28
          Tu nie ma czego podziwiać big_grin Szlag mnie po prostu trafia jak widzę, że mamy poupychane sporo niepotrzebnych rzeczy. Dotychczas robiłam tak, że przygotowywałam rzeczy do sprzedania, fotografowałam i na olx lub allegro wystawiałam po trochę, bo czasu brak. Mój zapał był wtedy chwilowy, ponieważ roboty było z tym trochę. Do tego dochodziły wyjścia na pocztę, odpisywanie na maile, odbieranie telefonów. Owszem, sporo wpadało, ale i zachodu było dużo. Teraz spakowałam i wywiozłam do komisu. Jak to sprzeda mnie nie interesuje, a te 30% prowizji i tak nie zapłaciłoby mojego straconego czasu.
          Odgruzowanie ma też ten plus, że jak już się pewne rzeczy wywala, odsuwa i sprząta, to może od razu pomalować ściany (właśnie kończę w salonie). Będzie na cacy i to gruntownie smile
          • martini-7 Re: styczeń 2016 10.01.16, 21:39
            kurcze zazdroszczę Ci tych komisów, w moim mieście ich nie ma, a na ebay tu w DE jakoś się nie porwałam, ogólnie z mężem się zebraliśmy i spakowaliśmy co za małe i oddaliśmy znajomym, fajnie o tyle, że miejsce w domu się zrobiło smile

1/3 stycznia za nami i optymizm szlag trafił. Fakt, że znalazło się dodatkowe źródło dochodu, nie wielkiego, ale zawsze, to jednak na pieniążki z tego trzeba poczekać, a wydatki trochę źle przeliczyliśmy, zbyt optymistycznie bo, licząc na naprawę jednej awarii okazało się, że trzeba naprawiać jeszcze inne podzespoły uncertain
    • katarzynka791 Re: styczeń 2016 15.01.16, 15:12
      Połowa miesiąca za nami.
      Uzupełniam garderobę całej rodziny korzystając z wyprzedaży. Wydatki duże, ale tylko to co potrzebne. No prawie wink.
      Zaliczka na ferie wpłacona.
      Niestety zmniejszyły mi się dochody.
      Za tydzień urodziny syna. Muszę pomyśleć jak tu zrobić imprezę dla 12 dorosłych osób i 7 dzieci, żeby nie wydać za dużo.
      Poza tym wydawać rozsądnie, to nie będzie źle.
      • lucy-luka Re: styczeń 2016 16.01.16, 16:37
        W tym roku wydaje się, że wyprzedaże marniutkie. Gratuluję zakupów jeżeli udało Ci się upolować coś fajnego smile
        Mój styczeń wyjątkowo spokojnie upływa smile Oby tak było do końca miesiąca. Póki co czystki w domu trwają, ze sprzedaży zbędnych rzeczy wpłynęło już ponad 500 zł, które mam zamiar dołożyć do oszczędności. Lodówka, zamrażalnik i szafki pełne, więc w tym tygodniu tylko chleb i mleko dokupię, więc znowu zaoszczędzę smile Cieszy mnie ten miesiąc bardzo!
        Za to luty to już powoli przygotowania do kolejnych świąt i ferie, za to miesiąc minimalnie krótszy wink
    • linn_linn Re: styczeń 2016 18.01.16, 09:29
      Polmetek miesiaca za nami. Przy sporej dawce dyscypliny finansowej chcialabym do konca miesia stworzyc maly jasiek finansowy na pierwsze wydatki ekstra tego roku: nie chcialabym od razu siegac do rezerw z poprzedniego roku.
      • czekolada72 Re: styczeń 2016 19.01.16, 07:48
        Styczeń sie straszliwie ciagnie....
        Ani on, styczeń, ani luty nie daja szans na pozadne zaoszczedzenie, raczej tylko staram sie nie przekroczyc zalozonego budzetu i sama za sie trzymam kciuki wink
    • agpagp Re: styczeń 2016 20.01.16, 22:12

Dziś dostałam wypłatę z mojej dodatkowej pracy i po opłaceniu zaległego oc ,oddaniu pożyczonego i drobnych zakupach zostało mi 46 zł smile
      Do poniedziałku wytrzymam a w poniedziałek wpadnie już dużo więcej na szczęście smile
      nadal oczyszczamy zamrażalnik i szafki ale na koniec miesiąca szykuje mi się impreza domowa na 12 osób . Muszę coś wymyślić dobrego, niedrogiego na ciepło dla dorosłych i dzieciaków ( i czego nie trzeba robić w piekarniku bo zgodnie z prawem serii padła dolna grzałka )

• lucy-luka Re: styczeń 2016 24.01.16, 11:34
      Do końca miesiąca niespełna tydzień. Cieszę się, bo plan wykonałam smile Nie wydałam prawie nic ponad to, co planowałam, a ponadprogramowe wydatki to rzeczy potrzebne. Dzięki odgruzowaniu strychu wskoczyło już ponad 600 zł, które mamy zamiar przeznaczyć na wyjazd zimowy w góry (taka jest wola syna, którego rzeczy sprzedaliśmy).
      Ten tydzień to już tylko drobne zakupy żywieniowe - lodówka i zamrażarka pełna, pampersy zakupione na zapas, więc kupię drobiazgi typu chleb, mleko czy masło smile
      • pulcino3 Re: styczeń 2016 24.01.16, 12:50
        Ale ten styczeń dłuuugi suspicious smile
        Kupiliśmy meble (wydatek zaplanowany, odłożone fundusze były na ten cel), wraz ze zmianą dużo rzeczy wyrzuciłam i od razu jakoś tak fajnie "lżej" i ład zapanował smile Człowiek nawet sobie nie zdaje sprawy ile niepotrzebnych staroci chomikuje w domu i jak ten balast wpływa na psychikę :p .
        Z niespodziewajek to: naprawa tłumika i przy okazji wymiana oleju 300zł, wizyta w aptece 150zł (eh ten sezon grypowy..), śniegowce, dodatkowe 2 pary rękawiczek dla dziecka ( zima nas zaskoczyła smile ), nowe opony zimowe 450zł, strój na bal karnawałowy, przy okazji zmiany mebli kilka pudeł plastykowych i organizerów do szaf 120zł. Co do codzienności skromnie i z rozwagą, zero spontanów odzieżowych w kuchni grzeczne zużywanie zapasów z zamrażalki, piwnicy. Po prostu bravo ja big_grin))
    • only_marcopol Re: styczeń 2016 24.01.16, 17:44
      U nas też poszło całkiem dobrze nadpłaciliśmy raty i w lutym spłacimy całość zamiast w marcu 2017 smile zaczynamy nadpłacać kolejny jak dobrze pójdzie w czerwcu koniec zamiast 11.2019 ( studencki męża ) a potem w planach rozprawienie sie z hipoteką juz z 30 lat zeszliśmy do 9 lat smile teraz plany na spłacenie jeszcze o połowę szybciej smile zobaczymy ... smile oby się udało
      • katarzynka791 Re: styczeń 2016 25.01.16, 12:59
        Gratuluję! Nieźle Wam idzie spłata kredytów.
      • lucy-luka Re: styczeń 2016 25.01.16, 17:47
        świetny wynik, gratuluje smile
      • martini-7 Re: styczeń 2016 25.01.16, 18:57
        only_marcopol jestem pełna podziwu. Sami mamy trochę kredytów i marzy mi się pozbyć ich przed czasem... piękny wynik, serdecznie gratuluję i trzymam za Was kciuki aby tak dalej
        • only_marcopol Re: styczeń 2016 25.01.16, 20:31
          jeszcze nie ogarniam tego nowego forum wiec i tu napisze żeby się nie "zbubiło" - dzięki za Wasze słowa motywują jeszcze bardziej smile
    • katarzynka791 Re: styczeń 2016 25.01.16, 15:00
      U mnie styczeń jako tako nie najgorzej.
      Wyprzedaże: nie, żeby mnie kusiły, ale po prostu wykorzystuję okazje do uzupełnienia garderoby.
      U nas po imprezie. Było "na bogato". Goście pojedli i popili jak na weselu, dzieci zadowolone z imprezy, wołają o kolejną imprezę u nas. Znaczy podobało się.
      W tym tygodniu wyjadamy zapasy i w sobotę wyjeżdżamy na ferie.
      Wydatków do końca stycznia większych nie przewiduję.
      • martini-7 Re: styczeń 2016 25.01.16, 18:59
        u nas styczeń kończy się niezapłaconym jeszcze czynszem sad ale uregulujemy to z końcem tygodnia, ogólnie nie jest źle choć mogło by być lepiej. Luty będzie bogatszy dostanę większą kwotę z dorywczej pracy więc zawsze to parę euro więcej...
        No i wyskoczyło nam nieplanowane spotkanie towarzyskie, ale aż tak bardzo po kieszeni nie dało
    • only_marcopol Re: styczeń 2016 25.01.16, 20:29
      a dziękuję bardzo - motywujecie mnie jeszcze bardziej tymi słowami smile
      • only_marcopol Re: styczeń 2016 25.01.16, 21:22
        co nie zmienia faktu ze juz czekam na wypłate wink
    • agpagp Re: styczeń 2016 27.01.16, 00:01
      Ja to mam jakiegoś pecha chyba sad wsadziłam do zmywarki słoiki po kawie i ... chyba zepsułam . Będzie trzeba jutro wezwać serwis sad Mąż zły bo nie zdjęłam z tych słoików etykiet i zapchały wszystko. Oczyścił ale teraz wyświetlacz nie działa a w sumie co robi zmywarka też nie wiemy uncertain
    • lucy-luka podsumowanie miesiąca :) 30.01.16, 10:35
      styczeń wypadł baaaaardzo korzystnie, ze sprzedanych w komisie ubranek doszło ponad 600 zł, nie było większych wpadek w wydawaniu big_grin
      przez następny miesiąc mam zamiar zostać przy planowaniu jadłospisu 2 razy w tygodniu na 3-4 dni, u nas sprawdza się super.
      • czekolada72 Re: podsumowanie miesiąca :) 30.01.16, 12:52
        Wczoraj zamknelam finansowy styczen
        Wypadl duzo duzo lepiej niz zakladalam, mimo absolutnie dodatkowych, sporych wydatkow na weta.
        Wydalismy tez duzo duzo mniej na jedzenie - mocno wykorzystujac zapasy.
        Kolejny kredyt splacony, pozostale ponadplacane, w lutym planuje kontynuowac.
        Ale luty bedzie jeszcze ciezki...
        • linn_linn Re: podsumowanie miesiąca :) 30.01.16, 13:23
          Ja tez zamknelam wczoraj, ale dzis niestety musialam zaplacic za kontrole pieca: we Wloszech jest obowiazkowa. Zastosowalam metode strusia, a tu telefon: przyjdziemy w sobote.
      • agpagp Re: podsumowanie miesiąca :) 30.01.16, 16:09
        I ja kończę smile dziś impreza i jako gospodarz ( czyli coś na ciepło , napoje itp których reszta nie będzie musiała znosić - chociaż każdy coś przynosi) zamknęłam się w 150zł . Zapas jedzenia w domu jest. Na koncie plus (znaczy na ZUS). Niestety dla mojej branży to nadal martwy sezon więc muszę pomyśleć nad akcjami w lutym.
        • only_marcopol Re: podsumowanie miesiąca :) 31.01.16, 20:45
          U mnie styczeń tez wypadł ok sporo nadpłacone - jestem zadowolona - ciekawe jak będzie w lutym smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka