Dodaj do ulubionych

żarówki LED

09.03.16, 18:14
Polećcie, proszę, konkretne żarówki led tradycyjne na gwint e14 i e27 oraz halogenowe. Interesuje mnie moc odpowiadająca 100W, 75W oraz 60W. Za 1 żarówkę nie chcę zapłacić więcej niż 20/25 pln. Widziałam na allegro sporo Philips spełniających te warunki, ale nie wiem czy są ok. Sprzedawców nie pytam wink.
W mieszkaniu mamy wszystko na prąd, rachunki ok.140 pln/msc. Chciałabym jednak płacić mniej
Obserwuj wątek
    • jk_k Re: żarówki LED 09.03.16, 20:00
      Ja ma u siebie kilkanaście takich:
      allegro.pl/zarowka-gu10-6-led-2835-smd-500lm-ciepla-ccd-5w-i5647566506.html
      Kiedy je kupowałem, 5W były najmocniejsze, teraz widzę, że mają też o wyższej mocy.

I kilka takich: allegro.pl/zarowka-e14-6w-55w-7-led-560lm-ciepla-ccd-ledlumen-i5955630489.html tylko w nieco innej bańce, bez tego czubka

Dotychczas byłem sceptycznie nastawiony do tej technologii, światło było trupio fioletowe, teraz to się zmieniło. LEDy, które mam, o barwie białej ciepłej, mają przyjemne białe światło. Po przesiadce z halogenów, przez pierwsze kilka dni, barwa świata wydaje się zdecydowanie zimna, ale to dlatego, że halogeny świecą bardzo ciepłym światłem.

Ogólnie jestem bardzo zadowolony i polecam smile
      • kolindra Re: żarówki LED 12.03.16, 18:12
        Jeszcze nie widzialam ledów, które dają "ciepłe, przyjemne białe światło", a wierz mi, obejrzałam ich setki w poszukiwaniu czegoś, co nie będzie trupioblade. Mam w tym samym pomieszczeniu ledy i zwykłe żarówki - i różnica jest kolosalna.
        • jk_k Re: żarówki LED 14.03.16, 18:56
          Setki, serio? Jakoś nie dowierzam.

Każdy postrzega inaczej. Ja pisałem wyżej, bezpośrednio bo przesiadce zwraca się uwagę, że światło jest chłodniejsze, bardziej białe, niż halogenowe czy żarowe. Po kilku dniach, nie mając halogenów za punkt odniesienia, wrażenie to znika i światło postrzega się jako naturalne i przyjemne, bardziej naturalne, niż to z halogenów. To nie jest tylko moja opinia.
          Obecnie można kupić LEDy o różnych odcieniach oswietlenieled.c0.pl/wp-content/uploads/2011/03/light-color-temperature_LED-300x182.jpg myślę, że da się dobrać coś przyjemnego.
          • kolindra Re: żarówki LED 15.03.16, 20:56
            Wierz mi, zwiedziłam masę sklepów, hurtowni, gdzie porównywałam barwę światła i różnica jest kolosalna, nawet jeśli są to bardzo drogie ledy. Nie wiem jakie masz oświetlenie u siebie, ja mam przezroczysty żyrandol i to światło nie jest niczym "zmiękczone". Halogeny są o niebo bardziej naturalne.

No widzisz, a ja to postrzegam wyraźnie, jak się przerzuciłam na "ciepłe" ledy to oczy mi wieczorami łzawiły i generalnie czułam, że wzrok mi się męczy przy tym świetle. To, że wzrok się przyzwyczaja nie oznacza jeszcze, że światło zmienia parametrysmile nadal jest ostre i nieprzyjemne. Nie da się postrzegać tego światła jako naturalnego, bo takie nie jest, i być nie może. To nie kwestia odbioru, a badań.
    • jk_k Re: żarówki LED 09.03.16, 20:04
      Teraz przymierzam się do takich: allegro.pl/globe-g95-e27-filament-cog-720lm-ciepla-ccd-6w-i5631955706.html
      Tutaj już sprawa jest mniej opłacalna, bo będę na nie wymieniał świetlówki kompaktowe, już nie będzie tak znaczącej różnicy w poborze prądu, jak w przypadku halogenów, więc nie opłaci się wymieniać działającej świetlówki. Będę je wymieniał stopniowo, w miarę awarii świetlówek.
      • iberka Re: żarówki LED 09.03.16, 21:19
        aż musiałam zerknąć co to są świetlówki kompaktowe wink. Tak, ja też chcę takie właśnie, czyli energooszczędne, wymienić na led'y. Widziałam takie jak linkujesz, ale nie podoba mi się to jak wyglądają.....te całe widoczne środki po prostu wizualnie niefajne dla mnie wink więc szukam czegoś co środek ma schowany.
        Po wymianie halogenów w łazience już jest nieźle, bo rachunki nie wzrosły, ale ja ogólnie świecę sporo światła, bo nie lubię pamiętać o gaszeniu. Dzieciaki co chwilę świecą więc liczę na to, że wymiana obecnych świetlówek na led'y pozwoli na obniżenie rachunku....A może tylko mi się wydaje, hmmmm. Chcę wybrać i kupić jak znowu pojawią się kupony allegrowe, bo ostatnio nie byłam przygotowana do tematu big_grin
        • jk_k Re: żarówki LED 14.03.16, 18:58
          Właśnie jakiś czas temu mieli takie duże bańki z mleczne.go szkła. Teraz widzę tylko przezroczyste, może to chwilowy brak i się jeszcze pojawią.
    • baas1 Re: żarówki LED 14.03.16, 23:40
      Ja zawiodłam się na LEDach kupionych na allegro. Kupiłam kilka sztuk, chyba po 3 świeczkowe i 3 okrągłe. Z tego, co pamiętam było to w lutym ubiegłego roku, czyli minął rok i włąśnie wczoraj padła mi ostatnia. Nie jest możliwe, żeby "wyświeciły" w ciągu roku 10.000 godzin, czy ile tam mają żywotności. Świeciły coraz słabiej i słabiej, migotały i padały. Nie były z tych najtańszych - za sztukę płaciłam ok. 20 zł. U mojej mamy są bodajże Philipsy i rzeczywiście działają już parę lat. Więc chyba trzeba zainwestować w jakieś porządniejsze.
    • frestre Re: żarówki LED 23.03.16, 09:59
      nie jestem specjalistą wink ale odpowiadają mi ledy kupowane w ikea...ostatnio lampa podłogowa uzupełniona żarówką 1000 lumenów pięknie rozświetla kąt pokoju...wg mnie bez efektu trupiego ...
      często w oknach bloków widać fioletowo beznadziejne oświetlenie...jak tak można żyć? big_grin
    • witkacy77 Re: żarówki LED 13.04.16, 20:10
      Ja kupuję tu. Są dobre jakościowo i cenowo,
      • as_nieba Re: żarówki LED 14.12.16, 20:49
        Ja wam powiem że czasami lepiej więcej zapłacić i samemu zrobić porządną taśme LED - jakiś czas temu składalem z produktów KMleds (drogie) ale jestem mega zadowolony! kmleds.com - na allegro można znaleźć! wink
    • 212l Re: żarówki LED 09.08.16, 11:14
      Osobiście w domu większość żarówek mam z gwintem e27 i gu10 o podobnych mocach i zaopatruje się w internetowym sklepie z tego typu asortymentem ledolandia.pasaz24.pl. Co do Allegro niestety mam wątpliwości, trzeba trafić na na prawdę dobrego sprzedawcę.
    • la.fila Re: żarówki LED 18.08.16, 15:00
      Dużych zmian w rachunkach nie odczujesz pewnie, ale musisz się liczyć z wymianą wszystkich żarówek jeśli ma to mieć sens. Na e14 nie kupowałam, ale na e27 wzięłam z www.eratech.pl Tzn. mają zaróweczki na allegro i nawet czasem taniej: allegro.pl/zarowka-led-e27-smd5730-230v-12w-bulb-biala-i6320762155.html
      sklep: eratech.pl/index.php/oswietlenie/zarowka-led-12w,-230v,-warm,-e27,-270o,-smd2835-detail

My mamy teraz w domu tylko światło ledowe, niektóre żarówki są od ponad roku i dobrze świecą. Można przebierać w barwach. Polecam
      • 55555k12 Re: żarówki LED 22.08.16, 10:34
        Ja kupowałem stacjonarnie w electra-power.pl/ oświetlenie ledowe z EcoEnergy na gwincie e27 i gu10 + ledowe ozdobne żarówki z Kanluxa i jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni. Mam je już trochę czasu i wszystko jest w porządku.
      • czekolada72 Re: żarówki LED 15.12.16, 14:01
        No wlasnie - czy taka wymiana zarowek na led-y daje jakies widoczne oszczednisci w pradowych rachunkach??
        • neurosis Re: żarówki LED 23.12.16, 09:16
          u mnie wymiana zwykłych żarówek na ledy plus nowa lodówka to 50-60zł na rachunkach mniej (płacę co dwa miesiące więc na miesiąc to ok 30zł).
          żarówki nie wszędzie wymienione, tylko w pokojach gdzie najwięcej /najdłużej się świeci
    • danill0 Re: żarówki LED 30.12.16, 21:55
      Kilka miesięcy temu wymieniłem żarówki tradycyjne na LED firmy DIALL moc 9,7w były w promocji za 12 zł dwie ( gwint e27) Spokojnie mogą zastąpić 60w i 75w nie pamiętam ilości lumenów a są dość istotne wartości bo teraz na podstawie lumenów dobiera sie moc oświetlenia. Co do firmy weź taką by miała gwarancje ja mam na 2 lata, ale są też takie które nie maja gwarancji. Zakupu dokonaj w sklepie który jest blisko a nie na allegro, w razie problemów zajedziesz wymienisz i nie trzeba czekać a jak kupisz na promocji będziesz sporo do przodu. Oszczędności na prądzie zbyt dużej z tego nie będzie, ale zawsze coś. Na moim blogu jest kalkulator LED wyliczysz tam sobie kiedy zwróci ci sie taka inwestycja i czy sie opłaca.

Pozdrawiam
      www.przecietnywojcik.pl
    • mama_dorota Re: żarówki LED 18.01.17, 12:18
      Mam w domu już prawie same LEDy, poza okapem kupionym rok temu w IKEA, a w nim 2 halogeny po 20 Watt. Czy ktoś się orientuje czym dysponuje IKEA, co będzie działać zamiast halogenów?
      • danill0 Re: żarówki LED 20.01.17, 13:10
        A da rade sprawdzić jakiego typu, są te halogeny? Jeśli typowe GU 10 to wystarczy dopasować odpowiednie LED-y i tyle. zapewne będzie ograniczenie by nie przekroczyły 20W, ale przy takiej mocy to wystarczą 5W LED-y
    • klusdesign Re: żarówki LED 15.05.18, 14:05
      Oprawy LED są dobrą alternatywą dla tradycyjnych świetlówek, już niedługo każdy rodzaj oświetlenia zostanie zastąpiony ledami.
      • apralive Re: żarówki LED 09.07.18, 14:43
        Dobrym wyborem będą activejety produkowane w kraju, spełniające wszystkie normy a do tego naprawdę niedrogie .Taka inwestycja to jednocześnie oszczędzanie pieniędzy i środowiska.
        • nowaczek1 Re: żarówki LED 21.03.19, 11:35
          Nigdy activejet-ów. Kupiłem 4 i tak w nich piszczały przetwornice, że wylądowały w ogrodzie. W łazience nie dało się wytrzymać, pisk wpadający w ultradźwięki przy włączonej żarówce. ODRADZAM.
    • kinga666 Re: żarówki LED 21.03.19, 09:37
      ja tam zdałam się na Hurtownia elektryczna
      Fachowo mi potrafi doradzić . i mają ciekawy asortyment, masę żarówek - napewno znajdziesz coś dla siebie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka